nb1.hu

Európa és Ázsia csatája: Sallai Roland Törökország futballtörténelmének a részévé válhat

Méghozzá José Mourinho csapata ellen.

Minden magyar futballszurkoló izgatottan várja, hogy végre bemutatkozhasson új csapatában a magyar válogatott egyik legnagyobb kedvence, Sallai Roland.

FÖLDRÉSZEK CSATÁJA

A Fenerbahçe-Galatasaray rangadó, közismertebb nevén az „Interkontinentális Derby” vagy „Örök Riválisok” csatája nem csupán egy futballmeccs; ez Törökország futballtörténetének legfeszültebb és legemlékezetesebb összecsapása. A két klub szembenállása több mint százéves múltra tekint vissza, 1909 óta formálva a török futballt, és az ország társadalmi és politikai megosztottságának szimbólumává válva. A Fenerbahçe az ázsiai oldal büszkesége, míg a Galatasaray az európai frontvonal harcosa Isztambulban.

Ez a rivalizálás évről évre újraéled a pályán, a lelátókon és az utcákon egyaránt. Az összecsapások tele vannak szenvedéllyel, hevülettel és feszült pillanatokkal, amelyeket csak a legnagyobb futballmeccsek tudnak előidézni. A Fenerbahçe otthona a Kadıköyben található Şükrü Saracoğlu Stadion, míg a Galatasaray fanatikusai a Nef Stadyumot töltik meg lüktető energiával minden egyes hazai mérkőzésen.

Ez a derbi nem csupán egy sportesemény; a két csapat találkozása a török társadalom mély megosztottságának, valamint a klubok eltérő értékrendjeinek lenyomata. Minden játékos számára életre szóló élmény részese lenni ennek a történelmi rivalizálásnak.

DICSŐSÉGLISTA, ELMÚLT MECCSEK

A Fenerbahçe 19 bajnoki címmel, 6 kupagyőzelemmel és 9 Szuperkupával büszkélkedhet, míg a Galatasaray 23 bajnoki elsőséggel, 17 kupasikerrel és 15 Szuperkupával vezet. Az idei bajnokságban a Galata áll az élen, mindössze két pont előnnyel a Fener előtt.

Ez a párharc minden futballrajongónak különleges élmény, nem csak Törökországban, hanem világszerte, hiszen a legnagyobb futballnemzetek rangadói messze túlmutatnak a határokon, és szenvedélyt keltenek mindenütt, ahol szeretik a világ legnagyszerűbb sportját. Idén ráadásul a magyar szurkolók is különösen figyelhetik az eseményeket, hiszen a Galatasaray szerződtette a Freiburgtól Sallai Rolandot, a magyar válogatott egyik legfontosabb játékosát.

A török klub négy év alatt 6 millió eurót fizet a németeknek, Sallai pedig évente 2,5 millió euróval gazdagodik. Bár már két bajnokin is pályára léphetett volna, eddig még nem jutott lehetőséghez új csapatában. Most viszont reménykedhetünk, hogy a közelgő derbin megmutathatja, mit tud.

Dzsudzsák véleményét kérte ki Sallai, mielőtt a Galatasarayhoz igazolt

Az utóbbi három fordulóban mindkét csapat ontotta a gólokat: a Fener játékosai tíz, míg a Galata futballistái tizenhárom gólt szereztek. Most azonban egy olyan mérkőzés várható, ahol könnyen lehet, hogy csak az egyik csapat talál be. Ennek két oka is van: mindkét csapat védelme rendkívül erős, és az utóbbi találkozóik is inkább a fegyelmezett védekezésről szóltak.

FEKETE PIAC, VÁDASKODÁSOK

A találkozó iránt hatalmas az érdeklődés, és ez nem meglepő. A Fenerbahçe figyelmeztetést adott ki, hogy fellépnek a fekete piacon hamis jegyeket árusítók ellen.

A klubok közösségi felületein és honlapján a legfontosabb témák között a politikai és társadalmi különbségek jegyében megírt közlemények szerepelnek, amelyekben egymást vádolják – ennek részleteit most nem boncolgatnánk.

CSAK SALLAI

Számunkra az a legfontosabb, hogy Sallai Roland végre pályára léphessen új csapatában, lehetőleg remek játékkal és eredményesen. Amikor a Galata bejelentette az érkezését, nem minden török szurkoló fogadta örömmel. Reméljük, ez csak még inkább motiválja majd honfitársunkat.

Akár játszik Sallai José Mourinho csapata ellen, akár nem, ez mit sem változtat a lényegen: szombaton 19 órakor újabb fejezet íródik Törökország futballtörténetében.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC