nb1.hu

Eb-történelem: Magyarország eddigi legjobb helyezése, aminek mégsem örültünk

Három magyar játékos került be az álomcsapatba, Bene és Novák pedig gólkirályok lettek.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinenstornán, ahol a harmadik helyen végzett. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb rajtjáig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

BRONZMECCSIG

Az első részben a magyar válogatott debütáló Eb-meccséről meséltünk. Ezen a Madridban megrendezett találkozón nemzeti csapatunk hosszabbítás után kapott ki Spanyolországtól 2-1-re. A gólunkat Bene Ferenc szerezte, aki halála napjáig emlegette a mérkőzést, mert a ráadásban három helyzetet is kihagyott. A magyar válogatott egyik legjobbja Szentmihályi Antal kapus volt.

Eb-történelem: Bene Ferenc nagyon sokáig emlegette az első meccsünkön történteket

A harmadik helyért a dán válogatott ellen kellett pályára lépnünk, amely meglepetésre jutott el eddig. Dánia a barcelonai elődöntőben 3-0-ra kapott ki a Szovjetuniótól. A bronzmérkőzésre szintén a katalán fővárosban került sor.

ÚJABB HOSSZABBÍTÁS

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a nemzeti csapatunknak sokkal nehezebb lett a mérkőzés, mint arra előzetesen számítottunk. A hazai sajtó annyira fanyalgott a bronzérem megszerzése után is, hogy az év végi Év csapata választáson még szavazatot sem kapott a bronzérmes magyar válogatott. A szurkolók is csalódottak voltak. Mindez azért döbbenetes, mert az 1938-as és az 1954-es vb-ezüstérem után ez volt a magyar válogatott harmadik legjobb eredménye. És azóta is.

A bronzmeccsen az első gólunkat ismét Bene Ferenc szerezte. A 81. percben Bertelsen kiegyenlített, így meglepetésre jöhetett a hosszabbítás. A megmentőnk Novák Dezső lett. Előbb 11-esből, majd szabadrúgásból vette be Dánia kapuját. Ezzel a négyes torna gólkirálya lett Benével és a spanyol Jesús María Peredával együtt.

Fotó: UEFA

Baróti Lajos szövetségi kapitány egyébként eléggé felforgatta a csapatot. Bene mellett, aki 8. alkalommal volt válogatott, olyan fiatal játékosok léptek pályára, mint Novák, aki hatodszor, Ihász, aki ötödször, Farkas, aki hatodszor és Varga, aki első alkalommal lépett pályára címeres mezben. Ebben talán annak is volt szerepe, hogy a dánoktól nem tartottak a mieink.

Baróti döntése azt jelentették, hogy Mátrai helyett Novák lett a jobbhátvéd, míg a védelem másik szélén Sárosi helyére Ihász került be. Nagy Istvánt Solymosi Ernő váltotta, Farkas és Varga a jobbszélt alkotta (Komora Imre és a fáradtan mozgó Tichy Lajos került ki), ennek következtében Bene átkerült a balösszekötőbe.

JOBBAK VOLTUNK

Fontos megjegyezni, hogy a rendes játékidőben bőven eldönthettük volna a mérkőzés és a bronzérem sorsát. Voltak helyzeteink, a dánok tulajdonképpen egyetlen ellentámadást vezettek, de ebből kiegyenlítettek. A ráadásban a jobb küzdőszellemm, a csapategység és az erőnlét meghozta Magyarország számára a győzelmet.

Fotó: magyarfutball.hu

A négy meccs közül ezen voltak a legkevesebben. A hivatalos adatok szerint 3869 néző volt a Camp Nouban. A spanyolok elleni elődöntőnkön 34713-an szurkoltak a Bernabeuban. A Dánia-Szovjetunión (0-3, Barcelona) 38556-an, a döntőn pedig, amit a Real Madrid arénájában 2-1-re nyertek meg a hazaiak, 79115-en voltak kíváncsiak.

REAKCIÓK

A dánok ellen Barcelonában Lajos bácsi változtatott, és az addig nem játszó fiatalokat tette be, Varga Zoltán például először volt válogatott – fogalmazott a Vasas egykori hátvédje, Mészöly Kálmán az mlsz.hu-nak.

Ismét hosszabbításba torkolt a meccs, de ezúttal mi jöttünk ki jobban, 3-1-re győztünk. Bronzérmet szereztünk, pedig benne lett volna az aranyérem a csapatban, mert nagyon együtt volt a társaság. Itthon csalódást okozott az eredmény, utólag persze azt mondom, büszkék lehetünk rá”

– tette hozzá Mészöly, aki a spanyolok elleni elődöntővel kapcsolatban is elárult egy-két érdekességet.

Puskás Öcsi bácsi is ott volt a mérkőzésen, sokat segített nekünk, próbált súgni néhány dolgot. Rengeteg helyzetünk volt, Bene a 85. percben egyenlítette ki Pereda vezető találatát. Végül hosszabbítás után 2-1-re kikaptunk. Nagyon nehezen viseltem, legszívesebben szétvertem volna az öltöző falát.”

Baróti Lajos szövetségi kapitány szerint ezen az újabb nagy erőpróbán ismét megmutatkoztak a már korábban tapasztalt hibák, egy-két játékos küzdőképességének, a csapat egységének hiánya. Elsősorban Szentmihályit és Benét emelte ki, előbbi sok bravúros védéssel bizonyította kitűnő formáját, míg utóbbi fiatal kora ellenére volt a legjobb, a leggólratörőbb a támadók közül. A kapitány úgy látta, hogy Tichy és Albert játéka nagy csalódás volt, mindkettőjüknél a fizikai állapottal és a játékfelfogással akadtak problémák.

1964. június 20. EB-BRONZÉRMÉRKŐZÉS

Magyarország – Dánia 3-1 (1-0, 1-1, 1-1)

Magyarország: Szentmihályi – Novák, Mészöly, Ihász, Solymosi, Sipos, Farkas, Varga, Albert, Bene, Fenyvesi dr. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Dánia: L. Nielsen – Wolmar, K. Hansen, B. Hansen, B. Larsen, E. Nielsen, Bertelsen, O. Sörensen, O. Madsen, Thorst, Danielsen. Szövetségi kapitány: P. Petersen

gól: Bene (11.), Novák (107., 110. – az elsőt 11-esből), illetve Bertelsen (81.)

A TORNA CSAPATA:

Jasin (Szovjetunió) – Rivilla (Spanyolország), Olivella (Spanyolország), Novák (Magyarország) – Zoco (Spanyolország), V. Ivanov (Szovjetunió) – Amancio (Spanyolország), Pereda (Spanyolország), Albert (Magyarország), Suárez (Spanyolország), Bene (Magyarország).

II. Európa-bajnokság, 1964

Nyolcaddöntők:

Szovjetunió–Olaszország, 2–0, 1–1
Svédország–Jugoszlávia 0–0, 3–2
Hollandia–Luxemburg 1–1, 1–2
Dánia–Albánia 4–0, 0–1
Magyarország–NDK 2–1, 3–3
Bulgária–Franciaország 1–0, 1–3
Ausztria–Írország 0–0, 2–3
Spanyolország–Észak-Írország 1–1, 1–0

Negyeddöntők

Luxemburg–Dánia 3–3, 2–2, 0–1
Spanyolország–Írország 5–1, 2–0
Magyarország–Franciaország 2–1, 3–1
Svédország–Szovjetunió 1–1, 1–3

Négyes döntő
(Spanyolország, 1964. június 17-20.)

Elődöntő:

Spanyolország–Magyarország 2–1 (1–0, 1–1, 1–1)
Madrid, Santiago Bernabéu stadion, 75 000 néző, vezette: Blaviert (belga)

Spanyolország: Iríbar – Rivilla, Olivella, Calleja, Zoco, Fusté, Amancio, Pereda, Marcelino, Suárez, Lapetra. Szövetségi kapitány:José Villalonga

Magyarország: Szentmihályi – Mátrai, Mészöly, Sárosi, Nagy I., Sipos, Bene, Komora, Albert, Tichy, Fenyvesi dr. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

gól: Pereda (39.), Amancio (115.), illetve Bene (85.)

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
AZ A-CSOPORT MENETRENDJE

JÚNIUS 14., PÉNTEK

21.00, München: Németország–Skócia

JÚNIUS 15., SZOMBAT

15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc

JÚNIUS 19., SZERDA

18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc

JÚNIUS 23., VASÁRNAP

21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC