nb1.hu

Eb-történelem: Böde jobban örült volna, ha az izlandi védő elengedi a végén a labdát

Király Gábor tudta, hogy mit és miért kér a sorfaltól.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen végzett. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb kezdetéig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

FELVONULÁS

A Norvégia elleni pótselejtezőn kivívott Eb-re kijutás után is nagyon emelkedett volt az atmoszféra Magyarországon, de Ausztria legyőzése után akkora buli vette kezdetét, ami szinte tökéletesen egyesítette a nemzetet. A várakozás még nagyobb lett, mint ami az első meccsünk és az Eb előtt volt. Az első játéknapon ugyanis a csoport másik meccsén a torna megnyerésére esélyesnek tartott Portugália „csak” 1-1-et játszott az izlandiak ellen.

Eb-történelem: amikor a világ legboldogabb népeként újra álmodozni kezdtünk

Ez akkor örömmel töltött el minket, mert egy forduló után kétpontos előnnyel vezettük a csoportot. Ugyanakkor figyelmeztető jel volt, hogy Izlandot sem lehet félvállról venni.

A találkozó előtt a szurkolóink egy látványos felvonulással buzdították a csapatot. A mérkőzésen körülbelül 20 ezer magyar szurkoló támogatta a válogatottat, ami ismét döntő jelentőségű volt.

VÁLTOZTATÁSOK

Bernd Storck szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthatott Fiola Attila játékára. Fiola helyén Lang Ádám kapott lehetőséget. A védelem tengelyében Juhász Roland lett Guzmics Richárd párja. Juhásznak ez volt a 92. fellépése a nemzeti csapatban, amivel az örökranglista harmadik helyén beérte Fazekas Lászlót. Előtte már csak Bozsik József (101) és a kapuban 105. alkalommal álló Király Gábor állnak.

Storck további két változtatást is eszközölt a kezdőcsapatban. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám helyett Priskin Tamás kezdett, míg az első fordulóban ugyancsak betaláló Stieber Zoltán Németh Krisztiánt váltotta.

HIHETETLEN VÉGJÁTÉK

A találkozón öngóllal egyenlítettünk a 88. percben. Nagy Ádám parádésan passzolt Nikolics Nemanjához, akinek a centerezése után Birkir Már Saevarsson a saját kapujába juttatta a labdát, megelőzve a gólra éhesen érkező Bödét. Azóta is nagyon köszönjük neki!

A döntetlennek köszönhetően a mérkőzés után biztos volt, hogy a magyar válogatott négy ponttal áll az F-csoportban. Az esti Ausztria–Portugália meccs eredményétől függetlenül már nem végezhettünk a csoport harmadik helyénél hátrébb, ami továbbjutással kecsegtetett. A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett ugyanis továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A meccsünk vége után közvetlenül a legjobb harmadikak a három-három ponttal álló Szlovákia és Észak-Írország páros volt.

REAKCIÓK

A találkozó utáni értékelésekben és a közösségi média komment szekcióiban élénk beszédtémát szolgáltatott az izlandiak vezető gólja. Történt ugyanis, hogy a 39. percben Király Gábor kiejtette a labdát egy szöglet után, majd Kádár Tamás előtt Aron Gunnarsson nagyot homorított, az orosz játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan bevágta.

IZLANDI ÉRTÉKELÉS

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Heimir Hallgrímsson, az izlandiak szövetségi kapitánya gratulált a magyar válogatottnak, kiemelve, hogy nagyon jó csapatunk van. Hozzátette:

„Ez a döntetlen sajnos már nem ugyanolyan értékű, mint amilyen az első meccsen volt. Az öngól olyan találat volt, amit tulajdonképpen nem lehetett hárítani, ezért nem lehet hibáztatni a játékosomat. Nem tudtuk megtartani a labdát a meccs végén, ez okozta a problémát, hogy kihagyott a koncentrációnk. Még egyszer gratulálok a magyaroknak és a szurkolóiknak is, legalább olyan jók voltak, mint az izlandiak.”

MAGYAR MEGLÁTÁSOK

Bernd Storck, az M4 Sportnak nyilatkozva, így értékelte a meccset:

„Nem volt könnyű dolgunk, nagyon meg kellett dolgoznunk ezért a pontért. A szünetben arra hívtam fel a figyelmet, hogy többet kell birtokolnunk a labdát, és támadásban több kockázatot kell vállalnunk. Ennek érdekében cseréltünk is a csatársorban, ami jól sült el.

Nem láttam jól a tizenegyest, de most már nem is érdekel. Nagyon örülünk, hogy az utolsó pillanatban volt egy ilyen lehetőségünk. Nem volt könnyű helyzetbe kerülni, de a második félidőben már sikerült tiszta helyzeteket is kialakítanunk. Nagyon megérdemelte a csapat ezt az eredményt.”

A szurkolók szerepét is kiemelte:

„A szurkolóink hihetetlenek voltak. Nemcsak a stadionban, hanem Magyarország minden pontján ünnepelnek minket, és szeretnénk minél tovább okot adni az ünneplésre. Kiprovokáltuk az öngólt, mindent megtettünk a pontszerzésért.”

Böde Dániel is nyilatkozott:

Jobban örültem volna, ha elengedi az izlandi védő, és én lőhetem be a labdát. Persze azért így is nagyon örülök ennek az eredménynek, az egész csapattal együtt. A tizenegyest megelőző szituációt vissza kell néznünk videón, mert a kispadról nem láttuk tisztán.”

Király Gábor, a mérkőzés után az M4 Sportnak nyilatkozott:

A végén volt egy szabadrúgásuk az izlandiaknak, ekkor azt kértem a srácoktól, hogy még csak véletlenül se ugorjanak fel. Láttam ugyanis már jó néhány ilyen szabadrúgást, általában a sorfal alatt próbálják ellőni. Most is így történt, de elakadt a labda, aztán pedig, ha jól láttam, Guzmics Ricsi blokkolta az ismétlést. Csodálatos védőmunka volt.”

ÚJABB ÜNNEPLÉS

Később kiderült, hogy a portugál válogatott Izland után Ausztriával sem bírt (0-0 lett a találkozó végeredménye), így a csoportot továbbra is a négy pontot gyűjtő magyar válogatott vezette. A megszerzett pont elégnek bizonyult a biztos továbbjutáshoz, vagyis az 1966-os világbajnokság után újra túljutott a magyar válogatott egy nagy torna csoportkörén.

Az utolsó körben Portugália ellen léptünk pályára. Az a találkozó az Eb egyik kiemelkedő mérkőzése volt. Annak ellenére, hogy már csak az volt a kérdés, hányadik helyen megy tovább a csapat.

Előtte azonban, az izlandiak elleni meccsünk lefújása után, újabb hatalmas ünneplés vette kezdetét, mind a helyszínen, mind a világ minden pontján, ahol magyarok éltek.

Még boldogabbak voltunk, mint az osztrákok elleni győzelmünk után…

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ

IZLAND–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–0)

Marseille, Stade Vélodrome, 60 842 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)

IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson, 67.), B. Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 69.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson
MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 85.), Kádár – Gera Z. – Dzsudzsák, Nagy Á., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics, 67.) – Priskin (Böde, 67.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: G. Sigurdsson (40. – 11-esből), ill. Saevarsson (88. – öngól)

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC