nb1.hu

Eb-történelem: amikor győztesként fogadták a hazaérkező magyar válogatottat

Még az M4 Sport is csúcsokat döntött.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen végzett. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb kezdetéig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

SAJNOS PAPÍRFORMA

A 2016-os Európa-bajnokságot csodálatosan kezdte a magyar válogatott. Ausztria ellen 2-0-s győzelemmel nyitottunk a csoportmeccsek során, majd 1-1-et játszottunk Izland ellen. A második forduló után eldőlt, hogy nemzeti csapatunk továbbjutott a csoportjából, függetlenül az utolsó mérkőzés eredményétől.

A kérdés csak az volt, hogy hányadik helyen tesszük majd ezt meg. Portugália ellen úgy játszottunk 3-3-at az Eb egyik legjobb mérkőzésén, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány a sárga lapok miatti eltiltások veszélye miatt öt játékost is kihagyott a kezdőcsapatból.

A legjobb 16 között Belgium várt ránk, amely válogatottat, akárcsak a későbbi győztes Portugáliát (Izland a legjobb nyolcig jutott), a torna előtt az egyik legnagyobb esélyesként tartottak számon. Eden Hazard, a belgák akkori csapatkapitánya a csoportkörök befejeztével dicsérte a mieinket, felhívva a figyelmet a magyar játékosok küzdőszellemére és szurkolótáborunk jelentőségére.

Ez volt az a mérkőzés, amelyen sajnos valóban kidomborodott a papírforma. Belgium 4-0-ra győzött, és bejutott a legjobb 8 közé. Az ellenfél a 10. percben szerezte meg a vezetést, és a szünetig jobban érvényesült az akarata. A fordulás után azonban nekünk is voltak helyzeteink. Lovrencsics Gergő nagyon jól játszott.

Kleinheisler László még a bemelegítésnél megsérült, így Pintér Ádám játszott helyette, akinek a lövése megpattant a második játékrészben, így lett majdnem gól. Juhász Roland fejesből majdnem betalált a belgák kapujába, de szűk negyedórával a vége előtt az ellenfél kétszer is eredményes volt… Eden Hazard semlegesítése túl nagy falatnak bizonyult a védőink számára.

REAKCIÓK

Lovrencsics Gergő

„Természetesen csalódottak vagyunk, mert győzni jöttünk Toulouse-ba. Sajnos gyorsan gólt kaptunk, pedig készültünk a pontrúgásokra. A belgák nagyon gyorsan voltak, veszélyesen kontráztak, a végére egy kicsit el is fáradtunk. Megvoltak a helyzeteink, lehetett volna hasonló a mérkőzés, mint a portugálok elleni, de sajnos most nem tudtuk bevenni az ellenfél kapuját. Sajnálom, hogy így alakult a vége, de szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, mert csodálatosak voltak az Európa-bajnokságon. Úgy gondolom, építhetünk erre a csapatra.

Guzmics Richárd

„A belgáknak nagyon jó játékosaik voltak. Sajnos hamar gólt kaptunk, és ezután tudtak kontrázni, amiben nagyon jók. Gyors szélsőik vannak, nem egyszer hozták rá a védőfalra a labdát, roppant nehéz volt ellenük védekezni. Próbáltuk a saját játékunkat játszani, ugyanazt, ami meghozta az eddigi sikereket az Eb-n, de most ez kevésbé jött össze. A második félidőben próbáltunk tizenkilencre lapot húzni, nem volt más választásunk. Behoztunk plusz két csatárt, három védőre álltunk át. Megvoltak a helyzeteink, de végül ez a kockáztatás megbosszulta magát.”

Juhász Roland

„A belgák gyorsan vezetést szereztek, ezt követően meg kellett próbálnunk nyomást gyakorolni rájuk. A második félidőre kiegyenlített lett a játék, voltak helyzeteink, az utolsó húsz percben viszont fel kellett vállalnunk a mindent vagy semmit játékot. Sajnos ebből mi jöttünk ki vesztes félként. Mi nem tudtuk góllal befejezni a helyzeteinket, ők igen. Ma nem állt mellénk a szerencse, el is fáradtunk a végére. A kiesés ellenére büszke vagyok a csapatra, és szeretnék külön köszönetet mondani a szurkolóknak, akik fantasztikus atmoszférát varázsoltak a stadionba, és a vereség ellenére is ünnepeltek bennünket.”

Gera Zoltán

Naivan kezdtük a mérkőzést, túlságosan kinyíltunk, nem tudtuk megelőzni a veszélyes kontráikat. A belgák sokkal jobbak voltak, szerencsénk volt, hogy csak egygólos volt a hátrányunk a szünetben. A második félidőre jobban ment ki a csapat, de kockáztatunk kellett, és ennek tudható be a nagy különbségű vereség. Elképesztő játékosai vannak a belgáknak. Szomorúak vagyunk, de összességében nincs okunk a szégyenkezésre.”

Szalai Ádám

„Nehéz szavakat találni. Nagy bennem a düh és a csalódás, nem nagyon tudok pozitívan állni a történtekhez. Ez a meccs egy kicsit másra emlékeztetett. Persze, volt előtte három fantasztikusan szép meccs, de remélem, hogy holnap már jobban látom ezt a helyzetet, mert ez az utolsó mérkőzés nagyon nem tetszett. A szurkolóink előtt le a kalappal, hatalmas köszönet nekik. A csapat nevében is sajnálom, hogy az utolsó meccs így alakult.”

Osztályozókönyv – Így játszottak a magyar válogatott tagjai Belgium ellen

Bernd Storck

„Az első félidőben nem voltam elégedett, nem játszottunk olyan bátran, mint korábban, ráadásul pontrúgásból kaptuk a gólt. A szünetben bátrabb játékot kértünk és közel jutottunk az egyenlítéshez, így ezzel a játékrésszel már elégedett lehetek. A végéhez közeledve többet kellett kockáztatni, ezt kihasználta a belga csapat, de végig küzdöttünk, így gratulálok a csapatomnak. Tovább akarunk menni ezen az úton”

Storck az ellenfélről úgy vélekedett, hogy a csapat minden játékosa világklasszis. Emiatt különösen fontosnak tartotta, hogy a második félidőre javult a magyar csapat játéka, amellyel esélye is volt az egyenlítésre. Ellenfelünknek sportszerűen gratulált a továbbjutáshoz.

Ismertem a valószínűsíthető teljesítményünket, de nem számítottam csoportelsőségre. Szépen fejlődtünk a torna során”

értékelte az egész kontinensviadalt Storck.

Belga vélemények

Kollégája, Marc Wilmots elégedetten és boldogan nyilatkozott. Azt nevezte a meccs kulcsának, hogy játékosainak sikerült gyorsan és pontosan járatnia a labdát, amivel a magyar védelem mögé tudtak kerülni. Ami nem tetszett neki, hogy szerinte csapata az első félidőben eldönthette volna a továbbjutást, ám a kihagyott helyzetek miatt ez nem sikerült.

A meccs legjobbjának választott Eden Hazard kijelentette, ez volt eddigi legjobb meccse a belga nemzeti tizenegyben, de arra figyelmeztetett, hogy ezt a teljesítményt nem valószínű, hogy egyénileg és csapat szinten is meg lehetne ismételni a Wales elleni negyeddöntőben. Kiemelte, az eredmény ellenére nem volt könnyű találkozó, ugyanis csak a hajrában tudták eldönteni a meccset.

CSÚCSDÖNTÉS, ÜNNEPLÉS

Nézettség

Az M4 Sport indulása óta a csatorna legnézettebb mérkőzése volt a vasárnap esti Magyarország-Belgium összecsapás, a meccset csaknem hárommillióan követték az M4 Sporton – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a majdnem hárommilliós nézettséggel ez a mérkőzés volt az utóbbi tíz év legnézettebb sporteseménye, és 2016-ban ez a mérkőzés volt a legnézettebb műsor a hazai televíziós piacon.

A Magyarország-Belgium Eb-nyolcaddöntő nézettsége 2 millió 796 ezer, közönségaránya a teljes népesség (4+) körében 61,5 százalék volt. Az első félidei nézettség 2 millió 810 ezer, a másodiké 2 millió 829 ezer volt. A mérkőzés legnézettebb percében (21:29-kor) 3 millió 89 ezer volt a nézettség, de többször voltak olyan percei a meccsnek, amikor 3 milliónál több magyar szurkolt a tévéképernyők előtt. A meccs napján az M4 Sport volt a legnézettebb csatorna a teljes népességben (27,0 százalék), a 18-49 évesek körében 30,5 százalék), és a férfiak körében (33,9 százalék) is.

Élőben a hazaérkezés

A közmédia élőben közvetíti a magyar labdarúgó-válogatott hazaérkezése utáni sajtótájékoztatót, illetve a Hősök terén rendezett ünnepséget – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya a nemzeti csapat hazaérkezés előtt az MTI-vel. A közleményben azt írták, a válogatottnak a franciaországi Európa-bajnokságról (Eb) érkező gépe 17 óra körül landol a Liszt Ferenc-repülőtéren, az ott tartott sajtótájékoztatót az M1 aktuális csatorna és az M4 Sport is élőben közvetíti.

Ezután az M4 Sport műsora a 18 órakor kezdődő Eb-mérkőzés felvezetőjével folytatódik, az élő közvetítés a továbbiakban az M1 aktuális csatornán látható – tették hozzá. Azt írták, az M1-en 18 órakor kezdődik a Híradó, amelyben többször is élőben kapcsolnak a helyszínre. A válogatott várhatóan 18 óra körül elindul a Hősök terére, az ott rendezett ünnepséget, amelyet Kovács ‘Kokó’ István, az M4Sport munkatársa vezet, a közmédia végig közvetíti.

Az Európa-bajnokság alatt 75,000 magyar szurkolt a helyszínen. A magyar csapat első meccsét Bordeaux-ban játszotta, ahol 15 ezer drukker foglalt helyet a lelátón, Marseille-ben 30 ezren buzdították a válogatottat. Lyonban zárult a csoportkör közel 20 ezer drukkerrel, Toulouse-ban pedig 10 ezer magyar volt a lelátón.

Budapesten győztesként ünnepelték hazaérkező válogatottat. Több helyen is fennakadást okoztak a közlekedésben.

És mint azt elmeséltük már, 64-ben, amikor harmadikok, 72-ben, amikor negyedikek lettünk, egészen más volt a helyzet…

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–Belgium 0–4 (0–1)

Toulouse, Stadium Municipal, 38 921 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek Á., a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
BELGIUM: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, E. Hazard (Fellaini, 81.) – R. Lukaku (Batshuayi, 76.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), E. Hazard (80.), Carrasco (91.)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC