nb1.hu

Eb-történelem: Albert Flórián utolsó tétmeccse után az összes magyar szurkoló disszidált

Csapat és egyéni szinten sem ismételtünk meg a 64-es sikereket.

Június 14-én kezdődik a 17. Európa-bajnokság Németországban. A magyar válogatott már a második napon pályára lép, ellenfele Svájc lesz. Magyarország először 1964-ben vett részt a kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen végzett. Naponta megjelenő sorozatunkban az Eb kezdetéig minden nap felidézünk egy-egy korábbi mérkőzést.

ILLOVSZKY VÁLTOZTATÁSAI

1972-ben az elődöntőben mumusunkkal, a Szovjetunióval találkoztunk, és sajnos 1-0-ra kikaptunk. Illovszky Rudolf szövetségi kapitány még Albert Flóriánt is becserélte a mérkőzés hajrájában, de ez sem segített. A szaksajtó véleménye szerint a szovjetek ellen hiányzott egy igazi vezéregyéniség a magyar válogatottból.

Eb-történelem: Zámbó Sándornak elhitték, hogy Brezsnyevvel tankot cseréltetett Zsigulira

A másik ágon a házigazda Belgium 2-1-re kapott ki Németországtól. A németek két gólját egy bizonyos Gerd Müller szerezte…

A Belgium elleni bronzmeccsre Illovszky három helyen változtatott a kezdőcsapaton, Kozma Mihály, Albert Flórián és Dunai II Antal került be. A döntés a Vasas legendáját igazolta, mert Albert és Kozma voltak a magyar csapat legjobbjai. Az aranylabdás ferencvárosi klasszisnak ez lett az utolsó, 74. tétmeccse a válogatottban. Két évvel később Székesfehérváron, a jugoszlávok elleni barátságos meccsen búcsúzott a címeres meztől.

HIHETETLEN GÓLOK

A találkozón nem volt sok szerencséje a nemzeti csapatunknak, mert két elkerülhető gólt kaptunk. A hazaiak vezető találata előtt az elsőnél Páncsics elcsúszott. A második még fájdalmasabb körülmények között született. Géczi szólt, hogy „Hagyd!”, mire a középhátvéd hagyta is a labdát, de a kapus is hagyta, így Van Himstnek nem volt nehéz dolga…

A második félidőben Kű Lajosnak 11-esből sikerült szépítenie. Ám ez a gól sem mindennapi körülmények között született. A gólszerző két hónappal ezelőtt az alábbiakat mesélte róla az Indexnek.

„Kozma Misi elfutott a jobb szélen, beívelte a labdát, amely pont a fejemre érkezett, de Heylens kilökött alóla, Boström svéd játékvezető pedig megítélte a tizenegyest. Na, most mi lesz?! Ebben a sorozatban, a selejtezőkkel együtt eddig három tizenegyest hagytunk ki, Bene Feri, Kocsis Lajos és Zámbó Sanyi egyet-egyet.

Előzőleg Rudi bácsi Zámbóval és velem gyakoroltatta a büntetőket, mindketten ötöt-ötöt hiba nélkül berúgtunk az edzésen, de Tű a szovjetek ellen, éles helyzetben elrontotta. Én azonnal a kezembe vettem a labdát, és kinéztem Rudi bácsira, mire ő visszaintett, hogy »Lajoskám, maga rúgja!« Én pedig berúgtam…”

LELÉPŐ SZURKOLÓK

A mindig hatalmas történetekkel előrukkoló Kű azonban nem állt meg a sztorizással. Az alábbi, nem mindennapi fejleményt is elmesélte.

Akár hiszik, akár nem, a magyar hatóságok egy autóbusznyi szigorúan megbízható, párttagsággal rendelkező kádert kiengedtek Belgiumba, hogy azért mégis legyenek magyar szurkolók a nézőtéren. A megbízható káderek azonban mind egy szálig, a buszsofőrrel együtt úgy döntöttek, hogy nem mennek haza, vagyis testületileg disszidáltak. A buszt csak úgy tudták visszavinni, hogy kiküldtek egy titkosrendőrt, az vezette haza az Ikarust…”

1972-ben tehát negyedik lett a magyar válogatott. A torna álomcsapatába viszont most nem került be egyetlen honfitársunk sem. 1964-ben harmadik helyen végeztünk. Bene Ferenc és Novák Dezső két-két góllal a spanyol Jesús María Peredával együtt. Az 1964-es Eb álomcsapatába három magyar, Novák Dezső, Bene Ferenc és Albert Flórián is bekerült.

Eb-történelem: Magyarország eddigi legjobb helyezése, aminek mégsem örültünk

1972. június 17.,
Liége, Eb-bronzmeccs

Belgium–Magyarország 2–1 (2–0)

Stade Maurice Dufrasne, 6184 néző.  Vezette: Boström (svéd)

Belgium: Piot – Heylens, Van den Daele, Thissen, Dolmans – J. Verheyen, Dockx, Polleunis – Semmeling, Van Himst (nyitóképünkön ő lő – a szerk.), Lambert. Szövetségi kapitány: Raymond Goethals
Magyarország: Géczi – Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász P. – Juhász I. Albert, Kű – Kozma, Dunai II, Zámbó (Szűcs, 46.). Szövetségi kapitány:  Illovszky Rudolf
Gólszerző: Lambert (23.), Van Himst (28.), ill. Kű (52. – 11-esből)

A négyes döntő góllövőlistája

Gerd Müller (NSZK) – 4 gól
Odilon Polleunis (belga) – 1 gól
Anatoliy Konkov (szovjet) – 1 gól
Kű Lajos (magyar) – 1 gól
Raoul Lambert (belga) – 1 gól
Paul van Himst (belga) – 1 gól
Herbert Wimmer (NSZK) – 1 gól

A teljes torna (1970-72) góllövőlistájának élmezőnye

11 gólos: Gerd Müller (NSZK)
5 gólos: Martin Chivers (Anglia), Johan Cruyff, Piet Keizer (Hollandia), Hans-Jürgen Kreische (NDK)
4 gólos: Bene Ferenc (Magyarország), George Best (Észak-Írország), Jan Capkovic (Csehszlovákia), Johan Devrind, Raoul Lambert, Paul van Himst (Belgium), Viktor Kolotov (Szovjetunió), Wlodzimierz Lubanski (Lengyelország), Thomas Parits (Ausztria), José Martínez Sánchez, “Pirri” (Spanyolország)

A torna álomcsapata

Evgeni Rudakov (szovjet), Revaz Dzodzuashvili (szovjet), Franz Beckenbauer (NSZK), Paul Breitner (NSZK), Murtaz Khurtsilava (szovjet), Uli Hoeness (NSZK), Günter Netzer (NSZK), Herbert Wimmer (NSZK), Raoul Lambert (belga), Jupp Heynckes (NSZK), Gerd Müller (NSZK)

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC