nb1.hu

Botladozó németek, stabil svájciak, boldog skótok – bemutatjuk a magyarok Eb-ellenfeleit

Ebből bármi kisülhet.

A hamburgi sorsolás után sorrendben Svájc, a házigazda Németország és Skócia legjobbjai ellen készülhet a továbbjutás kiharcolására a magyar csapat a jövő évi Európa-bajnokságon.

Svájc válogatottja a 18. helyet foglalja el az aktuális FIFA-ranglistán. A csapat a 2021-ben megrendezett Eb-n érte el eddigi legjobb eredményét. Az akkor Vladimir Petkovic vezette svájciak harmadikként jutottak tovább csoportjukból, amelynek tagja volt a későbbi győztes Olaszország mellett Wales és Törökország is. A nyolcaddöntőben Franciaország volt az ellenfelük. A találkozót utolsó perces góllal mentette 3-3-ra jövő évi csoportellenfelünk, majd 11-esekkel ki is verte az akkori vb-címvédőt. A végállomást a spanyolok elleni elődöntőért vívott meccs jelentette Svájcnak, amely Románia mögött csoportmásodikként kvalifikálta magát a németországi Európa-bajnokságra.
46 meccsen 30 győzelem, 5 döntetlen és 11 vereség a mérlegünk ellenük. Az összképet árnyalja, hogy a most Murat Yakin által irányított válogatott ellen 1998-ban nyertünk utoljára. Az azóta lejátszott három meccset, köztük két vb-selejtezőt simán elveszítettük.
Napjaink svájci válogatottja annyiban kötődik Magyarországhoz, hogy az izraeli háború miatt semleges helyszínen, jelesül a felcsúti Pancho Arénában játszott Abu Faniék ellen.

Eb-selejtező: drámai végjáték után ki-ki meccs várhat Abu Faniékra

Közeli emlékek, így mindenki emlékezhet a német labdarúgó-válogatott ellen megvívott Nemzetek Ligája-meccsekre (1-1 a Puskásban, 1-0-s győzelem Lipcsében), illetve a 2021-es müncheni Eb-ütközetre, amelyen nem sok hiányzott, hogy a 2-2-es eremdénynél is bravúrosabbat elérve továbbjusson Marco Rossi csapata.

München, 2021. június 23.
Schäfer András (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkõzés végén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2.
MTI/Kovács Tamás

A négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok csapat rendezőként automatikus résztvevője a 2024-es Európa-bajnokságnak, de nem a legszebb napjait éli így sem. Ezt mutatja, hogy az aktuális FIFA-világranglista 16. helyét birtokolják, ami arrafelé nem számít jónak. A német szövetség némiképp váratlanul, idén szeptemberben menesztette kapitányát, Hansi Flicket, utódja Julian Nagelsmann lett. Flick vesztét – leegyszerűsítve – a Japán ellen elszenvedett 4-1-es vereség, valamint az azt megelőző Kolumbia és Lengyelország elleni zakók okozták. Nagelsmann-nal jól indult a csapat, győzelem az Egyesült Államok válogatottja ellen, aztán egy Mexikó elleni iksz után Gündoganék Törökország és Ausztria ellen újabb nem várt vereségeket (2-3 és 0-2) szenvedtek.

A skót válogatott nyerte a németek elleni Eb-nyitómeccset. A FIFA-világranglistán a mieink mögött (27.), a 36. helyen álló csapat csupán a legutóbbi Európa-bajnokságra tudott kijutni a 2000-es években. Azt megelőzően pedig az 1998-as vb volt az utolsó nagy torna, amelyen részt vett. A világ legidősebb nemzeti csapata a rendezésen túl nem sok dolognak örülhetett a legutóbbi Eb-n. Csupán annak, hogy Anglia ellen 0-0-t ért el a csehek és a horvátok elleni vereségek után. De amiatt sem lehettek szomorúak, hogy ősi riválisuk a Wembleyben vérzett el az olaszok elleni döntőben. Ez persze nem az ő érdemük volt. Ha viszont az Eb-selejtezőket nézzük, Skócia úgy jutott ki csoportmásodikként, hogy március végén 2-0-ra legyőzte otthon az ezáltal csak majdnem hibátlan, amúgy csoportelső spanyolokat.

Skócia ellen még soha nem játszott felnőtt tétmeccset a magyar labdarúgó-válogatott. A mieink mérlege négy győzelem, két döntetlen és három vereség a szurkolótábora, a Tartan Army által támogatott csapat ellen.

A csoport: Németország, Skócia, MAGYARORSZÁG, Svájc
B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D csoport: (Lengyelország/Észtország—Wales/Finnország győztese), Hollandia, Ausztria, Franciaország
E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, (Bosznia-Hercegovina/Ukrajna—Izrael/Izland győztese)
F csoport: Törökország, (Georgia/Luxemburg—Görögország/Kazahsztán győztese), Portugália, Csehország

 

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC