nb1.hu

Aranybányából a gyémántbányába: édesapja árult el kulisszatitkokat Vancsa Zalán átigazolásáról

Eddig fel nem tárt részletek.

Szerda este jelentették be, hogy Vancsa Zalán a belga élvonalbeli KAA Gent csapatában folytatja pályafutását. Eddig a másodosztályú Lommel játékosa volt. A fiatal tehetség egy évre érkezik a korábbi belga bajnok és négyszeres belga kupagyőztes csapathoz. Az átigazolás körülményeiről Vancsa Miklóst, Zalán édesapját kérdeztük.

Vancsa Miklós játékosként 291 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, ezeken 43 gólt szerzett. Pályafutása során játszott a DVSC, az MTK, a Csepel és a Videoton csapatában is. Játékoskarrierje után ügyvezetőként dolgozott, többek között Kecskeméten és Angyalföldön, legjobb eredményei között pedig egy bajnoki harmadik hely és két kupadöntő szerepel a Vasassal egy évben. Jelenleg a scouting csoport vezetője az MTK utánpótlásnál.

AZ ÁTIGAZOLÁSIG

A KAA Gent hivatalos honlapján Zalán azt nyilatkozta: „Meglátásom szerint ez volt a legjobb döntés, amit meghozhattam, s pályafutásom szempontjából nézve a lehető legjobb klubhoz kerültem.” Szerinted is így van?
Nagy mérföldkő ez számunkra! Óriási az örömünk, hiszen egy hosszadalmas és fárasztó folyamat végére értünk a szerződés aláírásával. A City Group nehezen engedi el a játékosait, de Zalánért nagy volt az érdeklődés, amit kemény munkával érdemelt ki.

Volt érdeklődő Szaúd-Arábiából is hónapokkal ezelőtt, de most az átigazolási szezon véghajrájában egy másik klub is komolyan érdeklődött iránta. Olyan fizetést ajánlottak neki, amit komoly, elismert futballisták is megirigyelhettek volna. Mégis nemet mondtunk, mert a szakmai előmenetelét helyeztük előtérbe.

Mennyire volt nehéz küldetés, hogy Zalán a KAA Gent játékosa legyen?
Teljesen más volt ez a folyamat, mint amikor a City Grouphoz került. A csoport rendszere átalakult. A Lommel, mint belga másodosztályú csapat, az alsó lépcsőfokot képviselte, míg a csúcson a Manchester City van. A Palermo és a Troyes is gyengébben szerepelt. Utóbbi csapat a francia élvonalból, majd a másodosztályból is kiesett. Viszont azért szerepelhet mégis az utóbbi bajnokságban, mert a Bordeux a kizárás sorsára került. Viszont a Girona sokkal jobban teljesített, mint a spanyol élvonalban, mint az előzetesen várható volt. A célkitűzés a középmezőny elérése volt, végül a harmadik helyen zárta az előző bajnokságot. A City Group átrendeződése hatással volt a játékosmozgásokra is, ami hozzájárult Zalán, külső klubhoz történő átigazolásához.

Mióta figyelte Zalánt a Gent?
Öt hónapja kezdődtek a tárgyalások. A Gent híres arról, hogy kiválóan bánik a tehetségekkel, és az első csapatban is komoly lehetőségeket biztosít számukra.

Olcsón vásárolnak, majd haszonnal értékesítenek játékosokat. A télen 35, a nyáron 28 millió euróért sikerült eladniuk a legjobb futballistájukat. Zalán kölcsönbe érkezik, ami a Lommel után a legmegfelelőbb lépés.

Milyen volt a fogadtatása?
Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. A szálloda, az akadémia és a stadion is kiváló. Mindenki pontosan tudta, kik vagyunk és miért jöttünk. Még engem is ismertek! Meggyőződésem, hogy Zalánt komolyabb orvosi vizsgálatoknak vetették alá, mint amikor a City Grouphoz került és Manchesterben voltunk.

A STÁB ÉS A CSALÁD

Mit vár el tőle a szakmai stáb?
Két pozícióban is számítanak rá, az eredeti posztja mellett inkább 10-esben. Technikailag felkészült, képes gólpasszokat adni, gólokat szerezni. A belga másodosztály az európai futball aranybányája, az élvonala viszont a gyémántbányája. Ráadásul a Gent a Konferencia Ligában is szerepel, a Chelsea ellen is játszik majd. Az esélye adott arra, hogy jó eredményeket érjen el.

Másik fiadra, Milánra a tanulmányi sikerei miatt is nagyon büszke vagy. Milyen kapcsolatban van a két srác egymással?
Egy tizenkilencéves magyar futballista nagy lehetőség kapujába érkezett. Olyan periódusban, amikor sokan visszatérnek Magyarországra focizni. Zalán jó helyről még jobb helyre igazolt. Topligákból is érdeklődtek iránta, olyan klub is kiszemelte, amelyik magyar érdekeltségű. Ez az időszak összetett volt a számunkra, sokat tanakodtunk családon belül, hogy mi legyen.

Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett Zalán, a legjobb döntést kellett meghoznunk. Milán végig kiemelten támogatta az öccsét. Még jobban összekovácsolódtak, mint eddig. Nagyon fontos és hasznos tanácsokkal látta el, jelezve, hogy bármikor, bármiben számíthat rá.

Feleségem, Bea is szerves része volt a családi megbeszélésnek. Mindannyian a legjobb tudásunk szerint támogatjuk a jó döntés meghozatalában a másikat. Ennél boldogabbá semmi nem tehet. És ennél büszkébb semmire sem lehetek!

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC