nb1.hu

Aczél Zoltán férfias kihívása

A csúcs után is rang a pécsi elölről kezdés.

1990-ben Magyar Kupa-győztes lett, 2009-ben Ligakupa-döntőt játszott a PMFC, amely kiesett az NB III-ba. A klub az NB I-ben 1985/86-ban második, 1990/91-ben pedig harmadik helyen végzett, és két kupadöntőben alulmaradt a 70-es, 80-as években. Eredményei mellett azért is jelentős fellegvár, mert rengeteg kiváló edzőt és játékost adott a magyar labdarúgásnak. Most azonban újra kell kezdeniük mindent.

Miután kiesett a PMFC, számos játékos távozott a klubtól. Mátyus János vezetőedzővel nem hosszabbított a klubvezetés, helyére Aczél Zoltánt nevezték ki. Aczél az előző bajnokságban a Kozármisleny szakvezetője volt, és csapatával az NB II legkellemesebb meglepetését okozva az ötödik helyen végzett.

CSODA UTÁN

Az előző bajnokságban elért eredményed a Kozármisleny csapatával senkit nem lepett volna meg, figyelembe véve az anyagi és egyéb lehetőségeket. Többre számítottál?
Csodálatos időszakot töltöttünk Mislenyben. Mindent kihoztunk ebből az időszakból, amit lehetett. Az első mislenyi időszakomban veretlenül szereztük meg a bajnoki címet az NB III-ban. Az ötödik hely az előző bajnokságban abszolút csúcs volt, amit csak elérhettünk. Nyugodtan kijelenthetem, hogy maximálisan kihasználtuk a lehetőségeket. Hálás vagyok mindenkinek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire sikeresek lehettünk.

Akik ismerik játékos-pályafutásodat, tudják, hogy a PMFC nem közömbös számodra.
Bár nem töltöttem sok időt a PMFC játékosaként – kétszer fél évet –, mégis kötődöm a klubhoz. Nem innen van a legtöbb pályára lépésem és meccspercem, de mindkétszer nagyon jól éreztem magam. A PMFC megkeresése prioritást élvezett a Mislenyben töltött idő után. Nem éreztem az előző bajnokság befejezése után, hogy mindenképpen dolgoznom kellene, elfogadtam volna a pihenést is, amíg egy megfelelő lehetőség érkezik. Viszont a Pécs megkeresésére szívből is válaszoltam igennel, annak ellenére, hogy a klub nincs könnyű helyzetben. Azt viszont tudni kell, hogy mindenki azért kezdte el a munkát a vezetőséggel az élen, hogy a PMFC visszanyerje régi fényét. A Pécs vezetőedzői posztjára történő felkérés a mai napig rang. Bár hosszú lesz a folyamat a rengeteg játékos távozása miatt, pillanatig sem volt kérdés számomra, hogy jó szívvel vállaljam a feladatot.

MINDENT ELÖLRŐL

Előbb említetted, hogy rang, ha valakit felkérnek a PMFC szakvezetőjének. Viszont az is rang, klubtól függetlenül, ha valakire rábíznak egy új csapat kialakítását.
Ez pontosan így van! Nehéz, de nagyon nemes feladat. Új osztályban indulunk, magas elvárásoknak kell megfelelnünk, amire a Pécs név kötelez. Viszont nem egyszerű. Az életben sincsenek könnyű feladatok, de hiszem, hogy szisztematikus, jó munkával, türelemmel és felépített rendszerrel a PMFC újra csilloghat. Ehhez idő kell…

Hogyan haladtok az új csapat kialakításával?
Folyamatosan dolgozunk, de a rengeteg távozó miatt nem könnyű megtalálni azt a tizennyolc mezőnyjátékost plusz a három kapust vagy a húsz mezőnyjátékost és két kapust, akikkel nekivághatunk a bajnokságnak. Még idő kell a végleges játékoskeret kialakításához. Nem szabad pánikolni vagy kapkodni, racionálisan és normálisan kell meghatározni a célkitűzéseket, akár hosszabb távra is. De még a csoportbeosztások sem készültek el…

HŐSÉGRIADÓ

Az átlagemberek figyelmét arra hívják fel a szakértők, hogy minél kevesebbet legyenek a szabadban a kánikula miatt. Vezetőedzőként mennyire befolyásolja a szakmai munka tervezését és szervezését a forróság?
Értelemszerűen van ivószünet, 10-15 percenként vízhez jutnak a játékosok az edzéseken is. A munka alól nem lehet kibújni, még kánikulában sem. A délelőtti foglalkozásokat minél korábbra, a délutániakat minél későbbre igyekszem kiírni. Délelőtt gyorsasági edzés volt kedden a játékosaimnak, hetven-hetvenöt perces intenzív munka. Délután ebből nekiindulni a második edzésnek… Minden elismerés a játékosaimé! Amikor még fociztam, jobban szerettem ezt az időt, mint a „mínusz húsz” fokot, mert nekünk még télből is bőven volt részünk. Holnap délelőtt konditermi foglalkozás lesz, délután edzőmeccs. Lehet, hogy csütörtökre pihenőnapot kapnak a játékosaim, mert nagyon kemény a meleg. Ilyenkor jobb, ha egy napot úszással töltenek és pihennek a hűs szobában, mert ha túl sokat vagyunk a napon a kánikulában, azzal csak ártanánk magunknak. Minden munkát el kell végeznünk, de ilyenkor is szervezettnek, okosnak kell lennünk.

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC