nb1.hu

A kecskeméti szurkolók megosztott véleménye Szabó István távozásáról és Gera Zoltán érkezéséről

A vezetőség megítélését sem felejtették el.

A hét elején jelentős változások zajlottak le Kecskeméten: az NB I-ben sereghajtó KTE hivatalosan bejelentette, hogy felmenti Szabó Istvánt a vezetőedzői posztjával járó feladatok alól. A klub gyorsan lépett, és már a következő napon bejelentette az utódját, Gera Zoltánt. A baon.hu helyzetjelentése szerint az edzőváltás megosztotta a kecskeméti drukkereket, hiszen Szabó István jelentős népszerűségnek örvendett a szurkolók körében.

Szurkolói vélemények és az átigazolási kérdések

A bejelentést követően a szurkolók széles körben kifejezték véleményüket, gyakran kritikus hangvételű kommentek formájában. A többség álláspontja szerint a csapat gyenge szereplése nem kizárólag a vezetőedző felelőssége, hiszen mindössze öt pontot sikerült gyűjteniük. A kecskeméti drukkerek főleg az átigazolások minőségét kifogásolták, különösen Horváth Krisztofer góljainak pótlását nem sikerült megoldani. Emellett Szűcs Kornél is Angliába igazolt a stabil alapemberek közül, miután télen Szalai Gábor, Tóth Barna és Szuhodovszki Soma is elhagyta a klubot – jelentette a vármegyei lap,

Bár nyáron a KTE visszaszerezte Katona Bálintot, ő még nem találta meg a formáját, továbbá Lukács Dánielt is visszavásárolták. Továbbá több U21-es válogatott múlttal rendelkező játékos, mint Bocskay Bertalan és Kovács Barnabás, szintén csatlakozott a csapathoz.

Az edzőváltás háttere

A kecskemétiek játáka alapvetően nem volt kilátástalan, ám a szerencse elpártolt tőlük, mint például a Nyíregyháza elleni mérkőzésen, amikor még a gólvonalról sem sikerült betalálniuk.

Szabó István a távozását követően a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy az idény során változtatott a csapat alapjátékán, ami végül nem bizonyult sikeresnek. Hangsúlyozta:

„Erre az idényre próbáltam változtatni a csapat játékán, arra törekedtem, hogy mi kezdeményezzünk, de úgy jártunk, mint a magyar válogatott: kiderült, hogy a reagáló kontrajáték jobban fekszik nekünk.”

A korábbi vezetőedző hozzátette, hogy a tabella nem hazudik, és az elválás korrekt módon zajlott.

Szurkolói reakciók

A szurkolók ennek ellenére továbbra is bíztak Szabó Istvánban, aki a korábbi sikereivel országos szinten is elismerést vívott ki. A klub múlt héten még azt kommunikálta, hogy él a bizalom iránta, azonban a tatabányai edzőmérkőzést követően mégis a váltás mellett döntöttek, amit a szurkolók egy része nehezen fogadott el. A Régimódi Urak nevű szurkolói csoport közösségi oldalán így fogalmazott:

„Amit mi, szurkolók látunk, hogy itt nem az edzővel, hanem a vezetéssel van gond, és az általuk kitalált(?), rugalmatlanul erőltetett stratégiával, amiből következik, hogy nem fog mindig összejönni egy olyan társaság, ami ezüstig repít minket. Nem világos továbbá, hogy miért egy edzőmeccs után kellett ennek így történnie, ráadásul úgy, hogy a bajnokságban is kőkemény széria előtt állunk. Ezt a keretet télen meg kell erősíteni, vissza kell forgatni az időközben beérkezett pénzeket, mert baj lesz, ez nyilvánvaló.

A mostani helyezés nem elsősorban Szabón múlt, ezt körülbelül mindenki elismeri, de a vezetés úgy néz ki, elkezdett kapkodni, és átgondolatlan lépéseket tenni, ahogy több átigazolás esetében is ezt láttuk az elmúlt években. A kérdés újra a régi: Mi a fene lesz itt?”

Gera Zoltán érkezése és fogadtatása

Szabó István menesztését követően a klub másnap bejelentette Gera Zoltán érkezését, akinek fogadtatása vegyes volt. Sokan szurkolnak az új trénernek és a csapatnak, míg a „hardcore” Szabó István rajongók kevésbé lelkesedtek az érkezése miatt, bár a reakciók többsége támogató volt Gerával szemben. A 45 éves szakember újonc az NB I-ben, korábban csak az U21-es válogatottnál és az NB II-es Vasasnál dolgozott. Ez azonban nem újdonság Kecskeméten, mivel ő már a hatodik vezetőedző, aki a KTE-nél mutatkozhat be az NB I-ben. Korábban Tomiszlav Szivics, Török László, Horváth Ferenc, Bekő Balázs és Szabó István is újoncnak számított az élvonalban a kecskeméti kispadon. Ez a lépés tehát összhangban áll a klub korábbi filozófiájával, hiszen a játékosok esetében is következetesen ezt az irányt képviselték.

Kölcsönös elismerések

A két tréner kölcsönös tisztelettel beszélt egymásról. Szabó István így nyilatkozott:

Remélem, az új edző képes lesz új impulzust adni a csapatnak. A következő néhány hétben, a feszültséget kerülendő, nem megyek ki a meccsekre, de a későbbiekben, remélem, lesz olyan pontja a stadionnak, ahonnan én is drukkolhatok. Nincs ebben semmi különös. Ötven éve ide tartozom.”

Gera Zoltán érkezését követően elmondta:

Hatalmas várakozással és örömmel érkeztem, egyben óriási megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek. A Kecskemét szépen építkezett az utóbbi években, jól ismerem a klub körül dolgozó embereket, vezetőket, hiszen az utánpótlás-válogatott edzőjeként sokat jártam ide. Meg kell említenem természetesen Szabó Istvánt is, akit magam is nagyon elismerek, remek munkát végzett itt az utóbbi években.”

Az eredmények fontossága

A helyzet tehát összetett, és nyilvánvaló, hogy a Kecskemét számára az eredmények megszerzése elengedhetetlen. Ha a pozitív eredmények elkezdenek jönni, Gera Zoltánt is gyorsan a szívébe fogadja majd a kecskeméti közönség.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC