nb1.hu

A Fradi magyar játékosa lefagyott Sztankovics szavaitól

A Kecskemét elleni 1-0-s győzelem után megtudhattuk, a szerb vezetőedző kit tart a csapat vezérének.

„Sigér Dávid egy igazi vezér a pályán, gyakorlatilag a meghosszabbított jobbkezem. Teljes mértékben rendet tart, nagyon jó összhangot tart a csapatrészek között – szeretem az ilyen karaktereket a pályán” – nyilatkozta a Ferencváros-Kecskemét bajnoki után Dejan Sztankovics a hazaiak 32 éves középpályásáról. Sigér a meccs hőse volt, hiszen a Fradi az ő fejesével nyerte meg 1-0-ra a rangadót a KTE ellen, amely az előző szezonban három meccsen hét pontot szerzett a zöld-fehérek elleni bajnokikon.

„Segítenünk kell egymást”

A mérkőzés után Sigér a vegyes zónában tudta meg, hogy Sztankovics mennyire jó véleménnyel van róla, és láthatóan meg is lepődött a futballista.

Ez nagyon jólesik. Nem tudok mást mondani, mert ez most meglepett. Ez így kimondva soha nem volt, igazából én csak próbálom meghálálni a bizalmat. Most hirtelen nem találok erre szavakat, de nyilván jólesik. De ez egyértelmű, hogy a játékos próbálja tolmácsolni az edző kérését a pályán, amikor taktikailag valamit változtatni kell.

„A koromból kifolyólag is (tarthat a jobbkezének), magyar vagyok, és a Ferencvárosban futballozom már több mint öt éve. Szerintem ezt a szerepet be is kell vállalni. De ez a vezér bárki lehet, csak valakinek el kell vállalnia. Az se baj, ha ezt a feladatot többen látjuk el a pályán. Segítenünk kell egymást, hogy minél jobban működjön az összhang, akár egymást közt, de a stáb és a játékosok között is.”

Sztankovics talán saját magát látja Sigérben? Hiszen ő is olyan volt játékosként, aki soha nem adta fel, és az utolsó erejéig küzdött. „Tőle kérdezzétek meg, hogy lát-e hasonlóságot” – reagált a felvetésre Sigér. „Én tényleg örülök a szavainak, a helyén kezelem, és ugyanúgy fogok csinálni mindent, mint eddig is.”

Feczkó Tamás vezetőedző és Szabó Zsolt korábbi játékvezető az NB1.hu Hétközi Forduló című műsorában, már Sztankovics kijelentése előtt arról beszéltek, hogy Sigér valóban egy igazi vezéralkat (a nyilatkozat az alábbi videóra kattintva tekinthető meg).

Miről beszélt Sigér és Sztankovics a 15. percben?

A Fradival ötszörös bajnok középpályás a vezérszerepet láthatóan szívesen bevállalja, a 15. perc körül például kisétált Sztankovicshoz, és meccs közben beszélt az edzővel.

Sigér Ferencváros Fotó: Farkas Zsolt
Fotó: Farkas Zsolt

„Ahogy elkezdtük a mérkőzést, már az 1-2. percben láttam, hogy nincs meg az a fajta letámadás a részünkről, amellyel biztosan ki tudjuk venni az összes olyan passzlehetőségüket, amivel ívelésre vagy egy az egyezésre kényszeríthetjük az ellenfelet, hogy aztán labdát szerezzünk. Azt éreztem, mindig van egy rövidpasszos folytatásuk is, és ennél sokkal jobb csapat a KTE, minthogy ne játsszák meg azt az egy embert, aki ott van. A fő kérdés az volt, hogy a középpályán a 6-ost ki vegye fel, mert a mi formációnkban ez nem adta magát egyértelműen.”

Amikor kinéztem, láttam, hogy a kecskemétiek is nagyon összedugták a fejüket az első pár percben, és ők is észrevették ezt, amit említettem. Vártam egy kicsit, hogy hátha jutnak valamire tíz perc után, és ha láthatóan van valami ötletük, akkor én azt tolmácsolom, és nem kezdek el egyénileg valamit szervezni a pályán.

„De az biztos volt, hogy ezen változtatni kell, mert ekkor nem működött a letámadásunk. Utána jobb lett, egyre jobban át tudtuk venni az irányítást, és tényleg onnantól, a 20-25. perctől abba a mederbe terelődött a mérkőzés, ahogyan mi szerettük volna” – mondta Sigér, aki szerint a Sztankoviccsal való megbeszélése is kellett ahhoz, hogy megváltozzon a játék képe.

Volt-e már korábban fejesgólja?

Sigér lőtt már több bombagólt, fejjel viszont ritkán eredményes. „Most hirtelen egy fejesgól jut eszembe, a Dinamo Zagreb ellen volt egy olyan, amely hálót sem ért. Az biztos, hogy fejes gól volt, mert megadták, de többre most így hirtelen nem emlékszem. Még talán a korábbi, fiatalabb éveimben szereztem fejjel gólt, meg edzésen is van, hogy odaérek, de nagyítóval kellene keresni, hogy mikor találok be fejjel. De ez most pont így jött ki ma.”

A középpályás már meccs közben érezte, hogy érdemes előrelopakodnia. „A gól előtt más feladatot kellett ellátnom, de már akkor is volt olyan helyzet, amikor azt éreztem, nagyon közel suhant el mellettem a labda, és éreztem, hogy kifizetődő lenne, ha a labdát támadnám.

Úgy voltam vele, hogy már sok szögletet rúgtunk, egyikből sem sikerült gólt elérni, ezért mi lenne, ha megpróbálnám én is a labdát támadni? Hiszen erre ritkán kerül sor, és lehet, nem is számít rá az ellenfél.

A 72. percben éreztem, hogy szabadon tudok menni, és csak arra kell figyelnem, hogy a labdával milyen ütemben találkozzak, és hogy fejeljem meg. Ezt viszonylag könnyen lehetett kivitelezni, és egy nagyon jó szöglet volt Abi Fanitól, szóval csak bele kellett tennem a fejem a megfelelő erővel. Így elmondva egyszerűen hangzik, de amikor befejeltem, volt bennem egy olyan érzés, hogy ez tényleg bement a hálóba, oda, ahová gondoltam.”

Nem könnyű tétlenül várni a gólt

A Fradi-gól érett, de nagy kérdés, ha marad a 0-0, hogyan változott volna a hazaiak játéka. Sigér szerint semennyire. „Készültünk is arra, hogy ne kezdjünk el kapkodni, és ne változtassuk meg a játékunkat önkényesen a pályán azért, ha a 70-80. percig 0-0 az állás. Ezt már kimondtuk az első félidő után az öltözőben, hiszen egy ilyen meccsre készültünk.

De az egy dolog, amikor ezt elmondja a stáb, és mi egymásnak megígérjük, és más, amikor azt érzi a játékos, hogy ‘valamit csinálni kellene, nyerjük már meg a mérkőzést itthon!’.

Szerintem annyit kockáztattunk, amennyit kellett, és azért is megérdemeltük, hogy jöjjön ez a gól, mert viszonylag kevés kockázatot vállalva is egyre nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni az ellenfélre, én úgy éreztem. Kontroll alatt tudtuk tartani az egész meccset, és úgy tudtunk egyre nagyobb nyomást gyakorolni az ellenfélre, hogy egyre közelebb kerültünk a kapuhoz, egyre több beadásunk, egyre több szögletünk van. Lényegében ez érett góllá. Van ilyen mérkőzés, amikor nem sikerül akcióból gólt rúgni, de a pontrúgás is ugyanilyen fontos. Éppen ezért jó, ha sokszor ott vagyunk az ellenfél kapuja előtt, mert ha minél több ilyen helyzetünk van – tudjuk, milyen, amikor csúszik a labda, amikor egy védő nem úgy rúg bele, ide-oda pattan -, akkor előbb-utóbb hibázik valaki. Az 1-0 csapat érdeme, mert tettünk azért, hogy a játékunk góllá érjen.”

Jön az első két helyezett örökrangadója

Az FTC sikerével a tabella élére ugrott, és szombaton 17 órakor az újonc, jelenleg második helyezett MTK-hoz látogat az NB I örökrangadóján.

Ferencváros Fotó: Farkas Zsolt, Sztankovics
Fotó: Farkas Zsolt

„Örülök, hogy az MTK, amely az utóbbi években fel-lejárt az NB I és az NB II között, most úgy jutott fel, hogy nagyon jól megállja a helyét egyből, hasonlóan a Diósgyőrhöz. Most két olyan csapat tért vissza az élvonalba, amelyeknek itt van a helyük minden tekintetben. Örülök, hogy a teljesítményük is ezt mutatja, ezért sokkal jobb mérkőzést várunk az MTK ellen is. Nekünk is jó, hogy ha jobban próbára vagyunk téve hétről hétre, mert ezzel erősödik a bajnokság, ezzel fejlődik mindenki, ettől lesz érdekes az NB I, és sokkal izgalmasabb mérkőzéseket láthatnak a nézők.”

Sigér szavai helytállóak, szombaton ugyanis telt ház lesz az MTK-stadionban. „Hála az égnek abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még ha idegenben játszunk, szerencsére akkor is sokan kilátogatnak a mérkőzéseinkre. Valószínűleg ez a Fradinak is köszönhető, annak, amit elértünk az elmúlt években.”

Mindenképpen jó, hogy azt érezzük, van tétje a meccsnek, és van érdeklődés iránta. Sportolóként jobb így, hiszen azt érzed, van értelme csinálni.

Hétközi Forduló című műsorunk vendégei legutóbb azt mondták, Konferencialiga-döntőbe várják a Ferencváros. Ez a tavalyi Európa Liga-nyolcaddöntő túlszárnyalása lenne, ráadásul most ősszel sokkal masszívabbnak tűnnek a zöld-fehérek, mint tavasszal. Sigér mégsem vállalkozott arra, hogy összehasonlítsa a mostani csapatot a tavalyival.

„Erre most nem tudok és nem is akarok válaszolni, nem akarom firtatni, úgyis mindig az eredményesség és az adott szezonban elért eredmények fogják megmondani, hogyan sikerült a csapat szezonja. És ez nem mindig egyenesen arányos azzal, hogy pont mennyire erős a csapat, mert lehet, éppen van egy olyan hiányzó egy kulcsmérkőzésen, aki kellene, aki jó formában van, lehet, éppen azon a mérkőzésen tér vissza, amikor már késő. Lehet, pont jókor vagyunk jó helyen, összeállnak a csillagok. Ezért nehéz ezt a kérdést megválaszolni.”

A Fradi a szombati örökrangadó után, jövő hét csütörtökön a Fiorentinánál vendégszerepel a Konferencialigában.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC