Energiaválság: így segíti az MLSZ a bajba jutott klubokat

MOL Aréna Sostó: brutális az éves számla.

Forrás: Mol Fehérvár FC

Összetett, bonyolult, veszélyes/háborús helyzetbe került sajnos az emberiség, aminek egyik legkeményebb és legfájdalmasabb jelensége már most is az energiaválság, amely a sportot, így a magyar labdarúgást sem hagyja érintetlenül.

A létesítményeket ugyanis üzemeltetni kell, miközben a stadionok, edzőközpontok hatalmas alapterületűek, szintén hatalmas energiafelhasználási igénnyel.

Éppen ezért gondolta úgy az Index szerkesztősége, hogy körbekérdez a honi szakszövetségeknél azzal kapcsolatban, hogyan próbálják átvészelni a krízist a klubokat/egyesületeket segítve.

Az NB1.hu az lapszemléjébben értelemszerűen csak a focival kapcsolatos részt idézi.

Mielőtt viszont erre rátérnénk, érdemes felidézni, hogy mit jelzett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a minap a Mol Aréna Sostóval kapcsolatban:

 

„Csak a stadion gáz-, víz- és villamosenergia-költsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni.” 

 

És akkor jöjjön a labdarúgással kapcsolatos rész az összeállításból:

„A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos levélben válaszolt Cser-Palkovics Andrásnak, a szövetség pedig a polgármesternek címzett levél lényegét küldte el válaszul az Indexnek. A levélből kiderül, hogy az MLSZ kiemelten fontosnak tartja az ügyet, és kész segíteni az országban lévő mintegy 1500 egyesületnek, melyek várhatóan anyagi nehézségek elé néznek. Bár az MLSZ tájékoztatása szerint „ezeknek a problémáknak a megoldása a sportszervezetek feladata és lehetősége, a szövetség a saját eszközeivel általánosan és minden sportszervezetnek segítséget kíván nyújtani”.

Az MLSZ szerint az első feladat mindenkinek a költségek számszerűsítése és egy minél pontosabb becslés készítése. A szövetség azt írja: meg kell vizsgálni, milyen területeken lehet mérsékelni a költségnövekedést, vagy milyen tevékenységeket lehet elhalasztani vagy megszüntetni adott esetben.

Már megkezdődött az a folyamat, amelyben a szövetséghez forduló egyesületeket – az egyedi helyzetüket megismerve – tanácsokkal, javaslatokkal látjuk el

– írja válaszában a szövetség. További megoldásokat is keres az MLSZ, ilyen lehet akár az előírások lazítása is. Akárcsak a koronavírus-járvány kitörése idején, az amatőr és utánpótlásszinten a klubok maguk dönthetnek mérkőzések időpontjáról vagy elhalasztásáról, emellett az elmaradó meccsek utáni büntetést is felfüggeszti az MLSZ.

Az egész éves, 2022/23-as versenyévre adott taokeretek, azon belül is elsősorban a működésre adott támogatási összegek átcsoportosításának engedélyezésével járulunk hozzá a problémák enyhítéséhez. Minden sportszervezet kérheti, hogy egyes tervezett kiadások (például felszerelések vásárlása) elhalasztásával elérhető megtakarítását fordíthassa a megnövekedett pályabérlet kifizetésére – olvasható az MLSZ levelében. 

Az, hogy pontosan mennyi pénz mozgatható, ebből a válaszból nem derül ki, de a klubok kötelesek közzétenni a megkapott taotámogatásokat. Például a Mol Fehérvár FC 2022/23-as idényre 152 millió forint taopénzt kapott a csapat honlapja szerint.”

Legfrissebb híreink