nb1.hu

Addig hullámzott, hogy végül méltó helyén karácsonyozik az Újpest

A csapat őszében komoly fordulópont volt a Ferencvárosban elszenvedett 3-0-s vereség.

Az Újpest FC eredményei eleinte felülről, majd alulról nézték a pályán nyújtott teljesítményt, a két időszak átlaga pedig éppen a realitást adja ki. A csapat, amely úgy kapta a második legtöbb gólt, hogy őt támadják le a legkisebb hévvel az ellenfelek, kevesebb annál, amit ősszel gondoltak róla, de ütőképesebb annál, mint amit a derbi utáni bajnokikon mutatott.

Az Újpest remekül kezdte, majd cudarul folytatta a bajnokságot, az NB I őszi tabelláján így 21 ponttal a kilencedik helyen áll. Előbbi láttán sokan az elmúlt évek legjobb Újpestjéről, míg utóbbi kapcsán válságról, összeomlásról és Nebojsa Vignjevics vezetőedző távozásáról beszéltek.

A helyzetnek ugyanakkor csak a teljesítményskálán való terebélyes kilengés ad két különböző megvilágítást. Hiszen amíg első tíz meccsén a csapat kerek kettes pontátlagot hozott, következő hét őszi találkozóján ehhez mindössze egyet tudott hozzátenni. Ha pedig egyben értékeljük a lilák őszi mutatóit, azt látjuk, hogy az Újpest lényegében pöccre pontosan ott van, ahol lennie „kell”.

A várható pontok mutató terén az Újpest ugyanis amennyire lehet, pontos: 20,9-es xP-értékre gyűjtöttek 21 egységet. Előbbi érték hátulról negyedik az OTP Bank Liga rangsorában, épp úgy, ahogyan ténylegesen megszerzett pontjaival a csapat is kilencedik a tabellán. A cikk itt akár véget is érhetne, de ehelyett ennek részletes meg- és átvilágítása következik.

Az ellenfelek hagyják jönni, az Újpest helyzetkialakítása mégis döcög

A következőkben néhány haladó statisztikai mutató segítségével skicceljük fel az Újpest ősszel mutatott játékának minőségét, különös tekintettel arra, hogy ez a versenytársakhoz képest milyen nívót képvisel. Ehhez előrebocsátjuk: a tizenkét csapatos NB I sűrű mezőnyében a tabella tetejét és alját leszámítva nem sok jelentősége van a pillanatnyi helyezésnek. Lényegében van egy dobogó, vagy felsőház, valamint a kiesés közvetett, illetve közvetlen veszélyeztetettjei. Állításunk mindösszesen annyi, hogy az Újpest, ha nem is biztos, hogy a megfelelő helyen, de mindenképpen a saját polcán van a tabellán.

Várható gólokban például a nyolcadik legnagyobb mutatót tudják magukénak. 24,00-os xG-jüket századra pontosan telibelövik, míg az egy lövésükre jutó, átlagosan 0,111-es xG is pont nyolcadik a sorban. Mennyiségben valamivel jobban teljesítenek a lilák, hiszen 216 lövésük az ötödik legtöbb a bajnokságban. Ha ezeket az adatokat összefésüljük, kijön, hogy az Újpest átlag alatti lövésminőségét az átlagosnál kicsivel több kísérletével menti nullszaldó köré. Ennek jutalma bizony jellemzően a középmezőny szokott lenni.

A haladó statisztikák közül a tizenhatoson belüli labdaérintések száma mutatja az egyik legstabilabb korrelációt a tabellán elfoglalt helyezésekkel. Mit ad isten, az Újpest ebben a mutatóban 282-vel (14,94/90 perc) a kilencedik, és csak a három kiesőjelöltet (Mezőkövesd, ZTE, Kisvárda) előzi.

Ezt összekapcsolva a fentebbi xG/lövés mutatóval kimondhatjuk: a lilák ritkán jutnak igazán kedvező gólhelyzetekhez. Ezt pedig érzik is az ellenfelek, akik 13,31-os PPDA-mutatót átlagolnak ellenük. Ez azt jelenti, hogy ennyi passzt engednek az Újpestnek a riválisok, mielőtt megkísérelnének egy védekező akciót. Konyhanyelven: az Újpestet hagyják leginkább játszani, építkezni, tili-tolizni az ellenfelek. Éppen azért, mert relatíve veszélytelenül teszi.

Újpesti progresszív passzok
Az Újpest jellemző progresszív passzai a csapat utolsó öt bajnokiján

A bőven fejlesztendő támadójáték pedig a mezőnyben mutatott közepes teljesítmény hozadéka. Kilencven percenként végrehajtott 67,22 progresszív passzával szintén a mezőny hetedikje az Újpest, 70,3%-os pontossága viszont hátulról harmadik. Ezzel harmóniában áll a meccsenként 49,85 támadóharmadba juttatott labdájuk, amely szintén a hetedik legtöbb.

Hátul baj van, de nem csak a kapusoké a felelősség

A futball még mindig csapatjáték, így ahogyan a gólveszélyesség hiánya nem verhető le kizárólag a támadókon, úgy a kapott gólok sem csak a hátsó szekciót minősítik. Az Újpest esetében a közös felelősség gondolatát erősíti, hogy védekező mutatóik összképe rímel a támadóikéval.

A lilák meccsenként átlagosan 10,75 lövést engednek ellenfeleiknek, ami a hetedik helyre jó a vonatkozó „versenyben”. Ebből a riválisok 28,87 xG-t termeltek, ami az ötödik legtöbb, vagyis a nyolcadik helyre rangsorolja az újpesti védekezést. Ami viszont aggasztó, hogy ezekhez a kísérletekhez az átlagosnál nagyobb gólszerzési esély társul. Az Újpest 0,142 xG/lövéssel a harmadik legminőségibb lehetőségeket engedi ellenfeleinek. Ami tehát elöl hiányzik (jó helyről leadott lövések), az hátul megvan – az ellenfeleknek.

Újpesti sebezhető pontok
Az Újpest ellenfeleinek várható gólveszély(xT)-hőtérképe

Nem is csoda, hogy az Újpest több mint hat góllal kap többet (35) a fentebb említett elvárhatónál. Ebben a mutatóban ez a bajnokság legdrasztikusabb alulteljesítése (-6,13). Megközelíteni is csak az a Debrecen tudja (-5,18), amelynek ez az őszi dobogójába is került. Adja magát a kérdés, hogy ha egy csapat nagyvonalakban a helyezéseknek megfelelő mutatókat hoz, egy fontos statisztikában pedig lefelé lóg ki, akkor az hogy nem tolja lejjebb a tabellán. Nos, úgy, hogy például a várdai és a kövesdi 0-4-es vereségek során 3,74 góllal kaptak többet a várhatónál. Vagyis a többlet több mint felét elviszi két olyan meccs, ahol lőtt gól híján ennek jelentősége nem volt.

Ez azonban koránt sem ok a megnyugvásra. A kapuskérdés meglétét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Vignjevics fél szezon alatt már három embert is kipróbált a bizalmi poszton. Közülük csak a fiatal Molnár Zsombor van pluszban, 0,4 góltól mentette meg csapatát. Banai Dávidnak az xGA mutató szerint 2,81, míg Djordje Nikolicsnak 2,59 találat szárad a lelkén. De hogy ezt mennyire nem ildomos csak rajtuk elverni, azt az ellenfeleknek engedett helyzetek minősége is mutatja.

A töréspont és még egy ok

Ha átfogóan szemléljük az Újpest félszezonos teljesítményét, azt mondhatjuk, hogy a helyükön vannak. Ha nem ilyen kampányszerűen aratják a győzelmeket, majd gyűjtögetik a vereségeket, most alighanem a körülöttük lévő felhajtás is kisebb lenne. Az első hónapokban néhány szűk hazai győzelemmel beindult a szekér, azután viszont a sors visszakérte, amit addig adott.

Az egész folyamatnak ráadásul van egy szembeötlő töréspontja, ami nem meglepő módon a Fradi elleni 3-0-s vereség. A 11. fordulóban 20 pontos lila-fehérekről az utóbbi évek legjobb Újpestjeként beszélhettünk, amely akár meg is foghatja a rekordbajnokot. Az élet viszont a lilák számára leginkább lélekölő forgatókönyvet választotta.

A derbisikerre régóta éhező, reményekkel tele érkező Újpest a szimpatikus vesztes szerepét kapta a legősibb rivális ellen. Az észak-pestiek 2,01-os xG-vel maradtak gól nélkül, míg a 2,41-ot termelő FTC és Varga Ádám könyörtelen volt. Az már kevésbé objektív adalék, hogy a lilák elmaradt büntetőt is emlegettek a mérkőzés után. Ezt az egyébként magyarázható vereséget nem tudta kiheverni Vignjevics együttese, amely ez után hat bajnokijából ötöt elveszített, egyetlen pont megszerzése mellett.

Újpesti lövések a Groupamában
Az Újpest lövései az FTC elleni rangadón a Groupama Arénában. Átlagos helyzetminőségüket túlszárnyalták (2,01/13=0,154 xG/lövés), mégis gól nélkül maradtak

A csapat pillanatnyi helyezésének okait már érintettük, kimaradt viszont egy, ami a fenti matekóránál jóval hagyományosabb stílusban jelzi: Újpesten idén sem reális dobogós álmokat szövögetni. Ahhoz ugyanis idegenbeli pontok kellenek, lehetőleg minél több. A lilák viszont ebből nyolc fellépés során csak ötöt gyűjtöttek, egyetlen győzelemmel közte.

Az idegenben produkált 1,37-os meccsenkénti xG-re lőtt 0,88 gól és az 1,81-os xGA-ra kapott 2,63 találat nagyrészt le is fedi a bajt. Eközben otthon 1,6 várható kapott gólból „csak” 1,56-ot szed be az együttes, míg 1,45-os xG-jét felüllövi (1,89 gól/meccs). Felsejlik a gondolat, hogy a főként hazai győzelmek során Magyarország második legnépesebb szurkolótáborának szerepe nagyon nem volt elhanyagolható tényező.

Az Újpest két arcát mutatta, de egyik sem az igazi

Minden negatívum ellenére: amennyire nem felsőházas az Újpest teljesítménye, olyannyira stabilan van a kiesőjelöltek szintje felett. A fővárosi klub megérdemelten van hat ponttal a vonal fölött, pályán nyújtott játéka elegendő ehhez. Ezt a pesszimistább szurkolóik valószínűleg el is fogadták volna a szezon előtt, ám az, hogy a csapat a szezon első szakaszában teljesített felül, el nem ítélhető módon meghozta az étvágyat a gárda háza táján.

Ebben semmi kivetnivaló nincs. A szurkoló reménykedik, örül, álmodozik, szembesül, majd ítélkezik, és ehhez minden joga megvan. Az őszi Újpest ugyanakkor jó példa arra, hogy egy csapat és egy vezetőedző teljesítményét nem néhány meccses sorozatok, hanem hosszabb periódusok alapján érdemes értékelni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC