Létszámemelés: érvek mellette, érvek ellene - ELEMZÉS

A teljes igazságot el lehet felejteni!

Forrás:

Már jeleztük, hogy a tervek szerint, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke hétfőn videokonferencián vesz majd részt az NB I-es klubok vezetőivel, a téma nyilvánvalóan a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet lesz.

Ugye áll a bajnokság és még nincsen hivatalos döntés arról, hogy lesz-e folytatás (ez igaz minden osztályra), ha lesz, akkor hogyan, vagy ha nem lesz befejezve a 2019/20-as kiírás, akkor azt hogyan oldják meg.

És arról is beszámoltunk már, hogy a 11., azaz kieső helyen álló ZTE tulajdonosa, Végh Gábor ismét felvetette azt az ötletet, hogy meg kellene emelni az NB I-es bajnokság létszámát.

Vegyük sorra, milyen előnyei, hátrányai vannak és lehetnek az eddig leírtaknak, valamint annak, ha továbbra is 12 csapatos lenne az NB I, vagy több.

12 CSAPATOS BAJNOKSÁG
ELŐNYÖK

Bár a Fradi és a Vidi jelenleg kilóg a mezőnyből, azért 2016/17-ben volt hatalmas meglepetés, amikor a Honvéd lett a bajnok. Erről talán csak a legfanatikusabb Kispest-drukkerek álmodoztak előre.

És bár jelenleg a két élcsapat kilógni látszik a mezőnyből (és benne van a pakliban, hogy ez még évekig így lesz), azt azért észre kell venni, hogy a meccsek többsége izgalmasabb, szorosabb, nem hiába hangsúlyozza minden résztvevő, hogy egyik mérkőzés sem előre lefutott a bajnokságban. Ezt bizonyítja, hogy bizony a tök utolsó Kaposvárnak is sikerült már eléggé megnehezítenie a dolgát a Ferencvárosnak egymás közötti találkozásaik során (az első meccsen csak 1-0-ra nyert a Groupamában a listavezető, a második 3-2-re idegenben).

És arról sem szabad megfeledkezni, hogy kissé nőtt az iram is, több az izgalmas találkozó.

További előny még a 12 résztvevő számára az, hogy a központi bevételeket, támogatásokat nem kell annyi felé elosztani, mintha több gárda lenne.

12 csapat mellett az is számít, hogy most 33 mérkőzés után dől el a bajnoki cím sorsa (alap és nem vészesetben), amikor 16 csapat volt, akkor 30 fordulót rendeztek.

HÁTRÁNYOK
Nem igazán sportszerű, hogy vannak gárdák, melyek kétszer játszanak otthon más csapatok ellen. Az sem túl jó, hogy mondjuk (kiragadott példa, mindenkivel megeshet hasonló) egy debreceni fanatikusnak kétszer kell Zalaegerszegre utaznia, míg a zalai fanatikusnak csak egyszer Debrecenbe. Mint ahogyan ez a csapataikra és pénztárcáikra is igaz.

Ráadásul, a kevesebb résztvevő miatt kevesebb régióban vannak élvonalbeli találkozók.

Kevesebb csapatban kevesebb magyar tud lehetőséget kapni, pláne úgy, hogy a gárdákban – tisztelet a kivételnek – nem feltétlenül jobbak a légiósok, mint a mi fiaink. És ennek a nemzeti válogatottjaink látják a kárát.

Ha kevesebb magyar játékos van az NB I-es indulóknál, akkor, hiába kerülhetnek a legjobb fiatalok az első csapatok kereteihez, a többieknek nem túl nagy motivációs tényező, hogy majd kölcsönadják őket alacsonyabb osztályú gárdákhoz, ahonnan nagyon nehéz a visszaút.

És akkor térjünk rá újra Végh Gábor nyilatkozatára, aki azt mondta, ne legyenek kiesők, az NB II-ből meg az első két helyezett jusson fel.

A ne legyenek kiesők kijelentés biztosan tetszik (majd) a Kaposvár, a Paks, az Újpest, a DVSC, a Kisvárda, a Honvéd és még a DVTK vezetőinek, edzőinek, játékosainak és szurkolóinak is, de még talán a Puskás Akadémiánál is örülnének neki, hiszen a felcsúti alakulat hiába van a 4. helyen jelenleg és nem tűnik egyáltalán kiesőjelöltnek (ne feledjük, nem tudni, melyik gárdára hogyan hat a kényszerszünet), csak 11 ponttal előzi meg a zalai csapatot.  

Ott a Mezőkövesd példája. A klub célkitűzése, hogy minél előbb harcolja ki a gárda a bentmaradást, minden más csak ezután jön...

Ezek az állítások azt bizonyítják, hogy sűrűbb a mezőny, izgalmasabb harc folyik a helyezésekért. Az igaz viszont, hogy egy kieső biztosnak tűnik, mint az is, hogy az első két helyezett is megvan, azaz az 5 legfontosabb helyezésből (dobogó, kiesők), 3-nak már van gazdája.

                                      NB I-es tabella jelenlegi állás szerint

A jelenlegi két feljutó az MTK és a Budafok lenne, egyik csapat sem érdemtelenül kerülne egy osztállyal feljebb.

                                    NB II-es taballe a jelenlegi állás szerint

Viszont, ha 14 csapatos lesz a bajnokság, akkor a következő idény korlátjai miatt sem lehetne 3 fordulós bajnokságot rendezni, mert 39 játéknap nem igazán fér bele a versenynaptárba.

Csípőből persze lehet azt mondani, hogy majd játszanak szerda-szombat ritmusban, de lesznek válogatott meccsek és nemzetközi kupatalálkozók is, és minden tervezésnél a legkeményebb esetre kell felkészülni. Ha csak egy magyar kupacsapat csoportkörös lesz (ha rajtunk múlna, mindegyik indulónk az lenne és még az adott sorozatok fináléjában is csak magyar gárdák jutnának), akkor nem tud ebben a ritmusban játszani, tavasszal meg, amikor pótolni kellene az elmaradt fellépéseket, gyakorlatilag csak mérkőzéseken lépne pályára.

És akkor még nem beszéltünk a Magyar Kupáról... 

Sikeres pótselejtező esetén a válogatott felkészülése az Eb-re sem lenne így zökkenőmentes.

Éppen ezért, ha nem lennének kiesők és lenne létszámemelés, akkor már jobban járna mindenki a 16 csapatos bajnoksággal. Az MTK és a Budafok mellett feljuthatna jelenlegi állapotok szerint a Vasas és a Csákvár. Ám ebben az esetben csak az angyalföldiek tudnák lehet vállalni az indulást. A Csákvár után meg az a Siófok jön a tabellán, mely csapat tulajdonosa, György Tamás bejelentette, hogy drasztikus gazdasági intézkedéseket kell majd meghoznia a járvány miatt. Utána jön az ETO, ahol már meghozták az intézkedéseket, majd a Gyirmót, ahol szintén...

Pedig 16 csapatos bajnokságnál az ország még több szegletében lennének élvonalbeli találkozók, ami nagyon fontos lehetne.

És akkor még mindig nincs vége a sztorinak.

Ha lesz végeredménye a 2019/20-as kiírásoknak, akkor azt hogyan határozzák meg. Jelenlegi állás szerint? Akkor az nem lenne versenysemleges. Vagy az NB I-ben két kör után hirdetnének végeredményt, amikor már mindenki játszott oda-vissza mindenkivel? És akkor lennének mégis kiesők, azaz, maradna a létszám? Vagy nem?

                                NB I-es tabella 2 kör után

És az NB II? Az első kör után lenne meg a végsőnek ítélt sorrend? Az még logikusabb lenne, de az sem versenysemleges, mert nem volt meg az egyenlő feltétel, hogy mindenki játsszon otthon és idegenben a másikkal. Mostani állás szerint? Amikor nem játszott mindenki, mindenkivel kétszer?

Egy biztos, olyan megoldásokat nem lehet hozni, amik mindenkinek megfelelnek, mert így vagy úgy, de érdekek fognak sérülni. Nem is akármilyenek.

                                     NB II-es tabella az első kör után 

Ezért lenne a legjobb, ha valamikor be lehetne fejezni a mostani kiírásokat, ám azt, hogy erre mikor tudna sor kerülni, azt egész egyszerűen nem lehet megmondani, mert nemcsak azt nem látni még, hogy mikor lesz vége a járványnak, de még azt sem, mikor ér a csúcsára, ahonnan enyhülés kezdődhetne.

Három dologban biztosak vagyunk. 

Az egyik, hogy egy megbeszélés után nem lehet döntéseket hozni (nem hiába egyeztetnek a felek a háttérben hosszú napok óta, intő jel viszont, hogy az általános bércsökkentésbe sem ment bele mindenki), a másik, hogy ha döntést kell hozni, akkor a sok forgatókönyv közül, szavazás útján lehet majd meghozni a végső ítéleteket.

És a harmadik, amire már utaltunk: sok rossz, érdekeket sértő megoldás közül kell majd választani, azaz, nem lesz teljes igazság.

És így nem csak a járványnak és annak gazdasági hatásainak, de a szakmai döntéseknek is fájdalmas következményei lesznek...

FRISSÍTÉS:

Hétfő, 11.51:

Befejeződhet a magyar bajnokság? Íme az NB I-es bizottság álláspontja - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink