nb1.hu

Zöldasztal: változás, ami a magyar futballügynököket is érinti

Háttér
2015-ben úgy döntött a FIFA, hogy a futballügynöki tevékenységek szabályozását a nemzeti szövetségekre bízza. Mindössze egy rövid, alapelveket és javaslatokat tartalmazó szabályzattal segítette a szövetségek munkáját. A döntéssel megszűnt a FIFA addigi univerzális nemzetközi futballügynöki licence, így maradtak a hazai szabályozások. Hazánkban a Magyar Labdarúgó Szövetség létrehozott egy közvetítői szabályzatot, amely 2017. július 1-je óta hatályos. E szerint, ha valaki ügynök akart lenni, nem volt más teendője, mint kitölteni és aláírni egy regisztrációs adatlapot, egy közvetítői nyilatkozatot, illetve befizetni az éves 50 ezer forintos regisztrációs díjat.

Érvényesség
A FIFA új szabályzata 28 pontból áll, és két részletben válik hatályossá. Az első részlet – amely idén január 9-én, az írás megjelenésének napján lépett életbe – az 1-10., illetve a 22-27. pontokat érinti, amelyek a licenc megszerzését részletezik. A második részlet a többi pontot (11-21., illetve 28.) érinti. Ezek az ügynöki tevékenységet szabályozzák, és 2023. október 1-től lesznek érvényesek. Ez azt jelenti, hogy szeptember 30-ig nem változnak az ügynöki tevékenységek szabályai, addig türelmi idő lesz érvényben. Mivel ez kilenc hónap múlva lesz csak, ezért az írás az új szabályzat első részére koncentrál.

Licencfolyamat
A legfontosabb változás egyértelmű: október 1-től csak a FIFA-licenccel rendelkező ügynökök tevékenykedhetnek a futballpiacon közvetítőként, és csak az ő szolgáltatásukat vehetik igénybe a klubok és a futballisták. A második legfontosabb változás, hogy csak természetes személy lehet FIFA-futballügynök, de nem tiltott a tevékenységet egy cég alá szervezni. Cégekkel nem köthető ügynöki szerződés és az alkalmazottak nem járhatnak el ügynökként, csak ha rendelkeznek FIFA-licenccel.
Ahhoz, hogy valakiből FIFA-ügynök legyen, meg kell felelnie a jogosultsági követelményeknek (pl. nem lehet büntetett előéletű); át kell mennie a licencvizsgán; be kell fizetnie a licencdíjat; teljesítenie kell az éves szakmai továbbképzésre előírt követelményeket.
A licencvizsgát online tartják meg angolul, franciául vagy spanyolul a nemzeti szövetségek segítségével, amelyek felügyelik majd a folyamatot. A felkészüléshez – a már publikált FIFA-szabályzatokon kívül – a FIFA biztosítja a felkészülést az új ügynöki platformon. A vizsga 20 feleletválasztós kérdésből áll, és a vizsgázók használhatják a FIFA-ügynöki platformot, a szabályzatokat és a saját jegyzeteiket is a kérdések megválaszolásához. Fontos, hogy minden vizsgázónak a saját számítástechnikai eszközét és internet hozzáférését kell használnia, de a telefonok használata tiltott. Az éves díj 600 amerikai dollár (január 9-ei árfolyamon kb. 222 ezer forint), és minden év október 1-től szeptember 30-ig érvényes. A szakmai továbbképzéshez való feltételeket az ügynöki platformon kell teljesíteni, ami kurzusokból áll majd, és összesen 20 kreditpontot kell elérni.

Kivételek
Akik 2015 előtt már rendelkeztek FIFA-licenccel, azoknak nem kell vizsgát tenniük. Nekik 2023. szeptember 30-ig csak be kell nyújtaniuk a kérelmüket; csatolniuk kell korábbi FIFA-licencüket; meg kell felelniük a jogosultsági követelményeknek; bizonyítaniuk kell, hogy 2015 óta ügynökként tevékenykednek; be kell fizetniük az éves díjat.
Vizsgázni idén áprilisban és szeptemberben, jövőre pedig májusban és novemberben lehet.

Konklúzió
Bár az új FIFA-ügynöki szabályzat megjelenése várható volt, mégis elég sokáig tartott a publikálása. 2020 óta vártam már a megjelenését, amelyet a FIFA 2022-re ígért. Amikor a 2021 októberi eljárási szabályzatot jóváhagyta a nemzetközi szövetség, már köztudott volt, hogy lesz ügynöki bizottság a vitarendezésekre. A hírek szerint a FIFA megcsúszott, és ezért tudta csak a 2022-es világbajnokság után, december 16-án jóváhagyni a szabályzatot. Véleményem szerint ezért döntött úgy, hogy két részletben válik érvényessé, ezzel is elősegítve a szabályzat zökkenőmentes bevezetését. Később várható egy új cikk a szabályzat második részének az ismertetéséről, ami az ügynöki tevékenység korlátait mutatja be.

Kiss Márton
sportjogász

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC