nb1.hu

Újpest-ZTE: már a meccs előtt eldőlhetett

Bemelegítés

Néztem a bemelegítésen a két csapatot, és azt láttam, hogy a mieink sokkal fegyelmezettebben és koncentráltabban végzik a gyakorlatokat. Míg a mieink már a meccs előtt is odatették magukat, addig a zalaiak kicsit tengve-lengve végezték a gyakorlatokat. Az volt az érzésem, hogy nem veszik komolyan. Az volt az első gondolatom belőle, hogy rájuk kell menni, ezek nincsenek még ott fejben. A kapuban maradt Banai, a négy védő Kastrati, Antzoulasz, Fehér Csanád, Tamás Krisztián, előttük Onovo és Mörschell szűr, előre visszakerült Kiss Tomi, mellé Ljujics és Csoboth, míg centerbe ismét egy új srácot próbálunk, Tóth Ákos személyében.

Villámrajt

A kezdő sípszó után támadott a Zete, de a felpasszra Fehér lépett ki jól és tolta Ljujics elé a labdát. Ljujic felpasszolta a kezdőkörben Tóthnak, aki lerázta először Szankovicsot, majd Bedit, és kipasszolra Kiss Tominak. Ő levitte a tizenhatos vonaláig, és onnan élesen rúgja be a védők mögé. Ott érkezett Csoboth, aki egy csukafejessel bevette a kaput. 1-0. Azért írtam le az egész akciót, mert Fehértől Csobothig mindenki jó döntést hozott. Az 5. percben a jobb oldalon tökéletesen szűkítettük a területet, így Mörschell szerezte meg a labdát aki egyből passzolta tovább Ljujicnak. Ljujicstól Csobothhoz, aki középen támadta a kaput. A jobb hátvédjük is befelé jött, ezért Csoboth továbbjátszott balra Tamásnak, aki tízről keresztbe lőtte, de az egyik védő szögletre mentett. Nagyon gyors és nagyon szépen végigvitt kontra volt, a Fehérvár elleni meccset idézte. A szögletet kifejelték a túloldalra, onnan Kiss adott be. Azt is kifejelték baloldalra, ismét Ljujics adott középre, amelyet végre mi tudtunk kapura tenni. De a labda elakadt egy védőben. Lett belőle egy komoly kavarodás két méterre a gólvonaltól, de nem sikerül bepiszkálni. Kivágták.

A 16.percben ismét Tóthot rántották le sárgát érően, a kezdőkörben. A labdát Fehér passza után Antzoulas ívelte Csobothnak, Kevin kapásból passzolta Ljujucsihoz, aki az átvétel után elrúgta a hosszúra, de leért a kapus. A 18. percben egy labdaszerzést követően ismét csak lerántással tudták szerelni Tóthot, ezúttal viszont elmarad a sárga. Bosszantó, mert a Zeg nagyon sokat szabálytalankodott, nagyon tisztátalanul védekeztek, és a belső védők sorra hibáztak (ezúttal Szafronov). A 19. perctől egyre feljebb jött a Zalaegerszeg. Egyre feljebb tolták a védekezésüket, így egyre kisebb területünk maradt a középpályán a kreatív játékra. Erre az lehetett volna a megoldás, hogy átíveljük a középpályát. Főleg hogy a két szélén nagyon gyorsak voltunk.

A 22. percben Mörschel, Kiss jobboldali kényszerítőzése után jött a beadás, de kivágta egy védő Tóth elől. A 27. percben a Csoboth, Tamás, Ljujics hármas hozta fel háromszögelésekkel a labdát, aminek a végén Kevin rúgta rá, de gyenge volt a lövés. A 29. percben Tóth kapott egy felpasszt a tizenhatos vonalánál Onovotól. Szafronov ismét lerántotta, de Farkasnál ez nem hogy sárga, még szabadrúgás sem volt. Pedig neki ez már a második lenne. Ugyanakkor Tóth túl könnyen adta meg magát. A 30.percben Sankovics indította Mím Gergelyt a baloldalon, Kastrati elszámolta a labda ívét, így már csak sárgát érően tudta megállítani a csatárt. A szabadot Bedi rúgta kapura, de a lefelé vágódó labdát Banai bravúrral védte.

A 32. percben Mörschell szerzett labdát a védőharmadunkban, felpasszolta Ljujicsnak, aki lerakta Csobothnak. Ő lendületből kapura vitte, kicsit jobbra cselezett, így szerelni tudták. Középen Szafronov összeesett, erre szabadrúgás lett kifelé. Vajon mit láthatott a spori? NEM volt semmi!! A 33. percben Tamás felpassza ment Tóthnak, aki némi késéssel ért oda, így a labda helyett Husztit találta el. Kapott is érte egy sárgát. Bosszantó. A 34. percben egy szép kombinációval kerültek mögénk a bal oldalon, az alapvonaltól visszagurított a második hullámban érkező Bedinek, aki csúnyán fölé vágta. Nagy helyzet volt. A 36.percben egy előre fejelt labdára Onovo és Szendrei ugrottak fel, amikor a zegi lekönyökölte Vincentet. Onovo összerogyott, és láthatóan nagy fájdalmai voltak. Neki elhiszem, mert még nem láttam szimulálni. Ömlött a fejéből a vér. Szendrei csak sárgát kapott. Igaz, tényleg nem tűnt szándékosnak. MegVARozták de maradt a sárga. Azt hiszem, ez most jó döntés volt. Onovot le kellett hozni, Mack jött a helyére.

A 39. percben Mörshell csúsziott el egy felszabadító mozdulat közben, de hogy nem lett belőle nagyobb veszély, az Fehérnek volt köszönhető, aki remekül mentett. A 42. percben mi hoztuk ki a labdát, de a felpassznál Szankovics Csoboth lábával rúgta el a labdát. A spori továbbot intett, így zegi helyzet lett, minek a végén Sajbán rúgta meg erősen kapura. Banai ezt is mentette bravúrral. A 45. percben egy zegi beívelést kifejelt Fehér Ljujicshoz, aki a térfelünk közepéről bal külsővel futtatta Csobothot. Kevin visszapasszolta a középen Ljujicsnak, aki be is tört, de túl kis terület maradt neki a kapu előtt, így rossz megoldást választott. A 46. percben egy hosszú felívelést Mim fejelt meg, de Banai ezt is hárította.

A 49. percben Banai kirúgás. Mörschel elveszítette a fejpárbajt, a lecsorgó labdával megtalálták Szalayt, aki Tamást megelőzve át is tudta venni a labdát. Kapura tört, de az utolsó pillanatban Fehér Csanád tisztázott bedobásra. Hatalmas mentés volt. A bedobásnál kicsit elmértük a dolgokat, mert Banain kívül hét játékosunk védekezett a tizenhatoson belül, így a kaputól 25 méterre helyezkedő Csóka teljesen tisztán lőhetett kapura, de mentett a léc. Vége a félidőnek.

Összefoglalva

Nagyon jól kezdtük a meccset, négy húzásból rúgtunk egy gyönyörű gólt, és sokkal frissebbnek és koncentráltabbnak tűnt a csapat. Innentől elég magabiztosan játszottunk, néha talán túlságosan is. A Zete a 19. perctől kezdett éledezni, akkorra tértek magukhoz a sokkból. Onnan egyre feljebb tolták a védekezést, és ebben egyre hatékonyabbak is lettek. Míg az első fordulóban Antzoulasz hosszú indításaival meg tudtuk lepni a Fehérvárt, most nem jönnek be ezek a hosszú passzok. Igaz az ellenfél is jobban felkészült rá. A félidő vége felé némileg beszorultunk a saját kapunk elé, és vélhetően erre mondta az edzőnk, hogy néhányan nem futnak eleget. Tény, hogy az első ötven perc utolsó tíz percében a legtöbb szabad labdát az ellenfél szerezte meg. Ez adódhatott abból is, hogy lábbal kevésbé bírtuk, de abból is, hogy fejben néhányan kiengedtek. Nekem egyébként most nagyon hiányzott egy olyan játékos, aki letámadás esetén képes lett volna a védők elől pontos labdákkal megjátszani a gyors csatárainkat, átívelve a középpálya felett. Mondjuk Tajti ilyen lehet. Sajnos rosszul érintett minket Onovo kiválása, hisz a középpályán egyértelműen ő szűr a legjobban. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a cseréje Mack sem lóg ki lefelé.

Cserék a folytatásra

Második félidőre két csere is érkezik: Tóth Ádám helyett Ambrose Peti, míg Kastrati helyett Pauljevics. Kastratinak volt egy sárgája, és Mimben benne van, hogy még egyszer megfirkálja, míg Tóth Ádám egy sérülés miatt nem végzett teljes értékű munkát, emiatt el is fáradhatott.

A meccs úgy folytatódott, ahogy abba maradt. Némi zalai nyomással, melynek folyománya, hogy Mack kapott egy szép esernyőt, utána pedig Mim tekerte kapura, de Banai kiszedte a jobb alsóból. Ez volt az eddigi legnagyobb védése, én már bent láttam. A 48. percben egy bedobás után a bal oldali alapvonalon tört be a csatár, laposan be is adta az érkező centernek, de Banai ezt is felszedte. Egy percen belül a második bravúr. A kirúgással Banai tökéletesen indította Csobothot, akire kiért egy védő, így szöglet lett. A szögletet Ljujics rúgta Abrose fejére, de egy védőről kifele pattant. Megindult vele Szalay, akit Pauljevics üldözött, és nem csak hogy beérte, de le is futotta a kb tíz évvel fiatalabb csatárt.

Megérdemelt egyenlítés, de a végén győzelem

A 49. percben Tamás kapott a lábához és le is kell cserélni. Így Pau ment át a jobb oldalra, míg Kuusk jött jobbhátvédnek. Az 56. percben Fehér lépett ki egy labdára, elhozta, és azonnal passzolta Ljujicsnak, aki kecsegtető helyzetben fölé lőtte. Igaz, támadónk lesen volt, így érvénytelen lett volna. Az 58. perc Mim találta el Mörschell lábát, de a spori nem látott szabálytalanságot, így a Zalaegerszeg jött bedobással a saját tizenhatosánál. A bedobás Mimhez került, aki kiugrott három újpesti, Mörschell, Kiss és Ljujic között. Elvitte Kuusk mellett is, majd Mack mellett is, és már csak húsz méterre volt a kapunktól, amikor kitoltaa jobbra. A szélről visszakerült Mimhez, aki kapásból a kapunkba rúgta. 1-1. Mim nagyon szépen szlalomozott végig a pályán. Azt kell mondjam, hogy megérdemelte a Zalaegerszeg az egyenlítést, mert rengeteg munkát tettek bele, és már vagy 25 perce ők játszottak fölényben.

A középkezdés után a jobb oldalon vezettünk támadást, Kiss és Ljujics összjátéka után ment a bepassz Ambrose-nak, aki befordult a védő mellett, és kilőtte a hosszú sarkot. Ez is szép gól és gyors válasz az egerszegiek találatára. 2-1 ide. Innentől kezdve, elég zártan és jól védekeztünk, de úgy tűnt, hogy az ellenfelünk is fárad. Ott kettőt frissített Boér, nálunk pedig a 72 percben a sérült Csoboth helyére érkezett Simon. A 73. percben Simon lopott egy labdát, Mörschellhez juttatta, aki egy csel után rálőtte, de beleléptek. Letámadtunk és labdát szereztünk, aminek a végén Mackra jött ki a figura, de ő az égbe rúgta. Fél perc múlva újabb kontra a bal oldalon, ahol Kiss bombázta rá, de belevetődött egy védő. A 77. percben Antzoulasz akasztott meg gyönyörűen egy támadást, szöktette Ambrose-t aki lefordult Szafronovról. Ő pedig lerántotta. A szabadot megkaptuk, de a védő a sárgáját nem. Pedig neki ez már a negyedik lehetett volna. Azt hiszem a spori egy kicsit szerelmes lehet bele, lehet holnapra randira is hívja a meccs után. A 81. perc ismét Ambrose fordult le és ismét visszarántották, de mivel nem Szafronov a vétkes, hanem Bedi, így a spori neki sárgát adott. Úgy látszik, hogy Farkas a monogámia híve. Az utolsó percekben (kilenc perc hosszabbítás) a Zete megpróbálta felívelgetni a labdát, de ezt az Antzoulasz, Fehér védőpáros magabiztosan fejelgette ki. És vége, győztünk 2-1-re.

Értékelés

Ezt a meccset három részre kell osztani. Az első 20 percben egyértelműen uraltuk a játékot, a mi akaratunk érvényesült, koncentráltabbak is voltunk, és néha talán túl bátortalanok. Sokszor nem értettem, hogy az edzőnk miért nem küldi feljebb a csapatot a védekezésben. Ennek megfelelően a 20. perctől egyre feljebb jött a zete, mi pedig talán a kontrákra játszottunk, de ez ehhez nem voltak meg hátulról a minőségi passzok a csatárainknak. A második részben egyre jobban dominált az ellenfél, aminek a vége az lett, hogy szereztek egy szépségdíjas találatot Mim révén, ki egyébként az egész meccsen remekül játszott. A gólukra viszont góllal válaszoltunk azonnal, és innentől kezdve már nem volt esélye a zalaiaknak. El is fáradtak a nagy pressingbe, és a második gólunk után némileg fel is adták. Maga a meccs egyébként egy harcos és egész jó iramú meccs volt, sok párharccal, és a túloldalról néha felesleges keménykedéssel. Szafronovot minden más játékvezető már rég kisárgázta volna, a védő szerencséje, hogy Farkas Ádám vezette a meccset. A folyamatos játékunkat nagyban befolyásolta, hogy a középpályáról le kellett cserélni Onovót, így sajnos kevesebb lett a labdaszerzés, aztán a második félidő elején Tamást is, ami szintén erős veszteség volt. Viszont a cseréink jól szálltak be, és így meg tudtuk tartani az előnyt.

Az elmúlt hetekben sokat kritizáltuk a kapusainkat, és volt is miért. Nikolics már hónapok óta alul teljesít, Banai a múlt héten kapta meg az első lehetőséget, de ő is hibázott egyet, amire is azt írtam, hogy nincs kapusunk. Nos, Banai ezen a meccsen minden védhetőt védett, bemutatott három-négy bravúrt is. Ez most nagyon komoly meccse volt, csak gratulálni tudok érte. Kastrati kezdett ismét a jobb oldalon, és nem is játszott rosszul, de volt két komoly hibája, amiből az egyiket csak sárgával tudta korrigálni. így Vignjevics óvatosságból lehozta a félidőben. Antzoulasznak az eddigi legjobb meccse volt lila-fehérben. Fejjel is lábbal is rengeteg támadást meg tudott akasztani, és erős volt az előrejátékban is. Fehér Csanád is kiemelkedőt nyújtott, szintén jól fejelte ki a labdákat és volt két utolsó pillanatos bravúros szerelése is. Szembetűnő a különbség, hogy mennyivel gyorsabb, mint Hall. Ha így folytatja, akkor bejátssza magát a csapatba. Csak a passzai pontosságán kell állítani, de ha jobban koncentrál, akkor meg lesz az is. Tamás Krisztián sebessége nagyon sokat tudott hozzátenni a támadásainkhoz, míg védekezésben csak egyszer jártak túl az eszén, de akkor Fehér kisegítette. Remélem, hogy a sérülése nem komoly. Onovo remekül szűrt a középpályán, a sajnálatos sérülése és cseréje után látszott, hogy mit is jelent az, amikor a pályán van. A cseréje Mack nagyon akart, nagyot harcolt, most ismét jobb teljesítményt nyújtott, de ügyetlensége néha már bántó. Mörschell játszotta azt, amit Tajtitól várhatunk. Visszajött, védekezett, összeszedte a lecsorgó labdákat, jól is játszotta meg őket, végigrobotolta a két tizi közti területet. Ami nála probléma, hogy néha teljesen eltűnik, és amíg pihen, addig sajnos lukas a középpályás védekezésünk. Kiss Tamásnak ez ismét egy jobb meccse volt. Az első gól előtt csodás labdát adott Kevinnek, és ezúttal jobban is védekezett. Ugyanakkor még mindig nem elég bátor, hogy egy az egyben megverje a védőjét. Pedig a sebessége megvolna hozzá. Ljujics most nem villogott úgy ,mint az első két meccsen, de baromira hajtott, és rengeteg támadásban volt benne. Különösen feltünő, hogy a bal oldalon mennyire jól megérti egymást Tamás, Mörschell, Ljujics és Csoboth, ők rengeteg alkalommal viszik végig a bal oldalon a támadást. Egy kicsit ezt hiányoltam a jobb oldalról, de lehet, hogy ez egy tudatos döntés Vignjevicsék részéről. A balon támadunk többet, az ellenfél eltolódik, így több hely marad Kiss Tominak egy-egyezni. Szóval, bátrabban, Tomi! Csoboth szerzett egy gyönyörű gólt, sok támadásunkban benne is volt, de most nem jöttek annyira be a dolgai. Ami új az ő játékában, hogy most többet húzódott középre, így többször is tudott helyzetbe kerülni. Tóth Ákos is jó benyomást tett rám. Bár kicsit lomhának tűnt a mozgása, de többször is jól fordult le, és jól is játszotta meg a labdát. Kár hogy a félidő végére elfáradt, így jöhetett helyére Ambrose. Nos ő remekül szállt be. Rengeteg párharcot nyert háttal a kapunak, de az új volt a játékában, hogy sokkal direktebben támadta a kaput. A gólja előtt remekül fordult le a védőjéről pedig az ráncigálta a mezét. Pauljevics először Kastrati oldalára jött aztán Tamás Krisztián sérülése után átment a baloldalra, és mindkét oldalon profi védőmunkát végzett. Le a kalappal. Kuusk a jobbhátvéd posztjára került, és két hibát eltekintve jól meg is oldotta. Reméljük, hamar játékba lendül.

Az edző húzásai és a spori

Vignjevics néha kényszerből de jól cserélt, de a taktikánkat nem mindig tudtam lekövetni. Több mindenben láttam a fejlődést akár egyének akár csapat játék szinten, viszont nagyon hiányzott, hogy ritkán mentünk fel letámadni, pedig a gólunk után erősen meg voltak zavarodva, mégsem jött a pressing.

Bár megnéztem a helyszínen a meccset, aztán ma kétszer az ismétlést, arra nem jöttem rá, hogy miért tudott a Zalaegerszeg masszív 30-40 percre ilyen fölénybe kerülni. Pedig jó lenne tudni, mert erősebb csapatok ellen ezt nem engedhetjük meg magunknak. Ez a Zalaegerszeg alapvetően egy szimpatikus csapat volt, nem tördelték a játékos, mint például a Kövesd. Ha lesz egy centerük Sajbán helyett, akkor lehet, hogy hatékonyabbak lesznek.

A spori döntő hibát nem vétett, viszont a mezőnyben sokat tévedett a kárunkra és kirívó volt, ahogy Szafronovot védte. Kár érte.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC