nb1.hu

Sápadások: Szoboszlaitól és Orbántól is úgy féltek, mint az ördög a tömjénfüsttől – OSZTÁLYZATOK

Ismét sikerült felejthetetlen élménnyel megajándékoznia a magyar válogatottnak a világ legjobb szurkolótáborát. Marco Rossi csapata megérdemelten győzte le Bulgáriát 3-0-ra. Most következzék az 1999-ben megalapított NB1.hu legrégebbi rovata, az Osztályozónapló, melyben azokat értékeljük, akik legalább 30 percet a pályán voltak.

A KÖZVETLEN VÉDELEM

Dibusz Dénes (7): A 64. percig a klasszikus értelemben vett kapustudására nem nagyon volt szükség, azután is csak egyszer-kétszer. Végig magabiztos volt. A harmadik gólunknál tőle indult a támadásunk. Totális futball volt a javából. A leghátsótól indult az akció, a legelöl lévő meg góllal fejezte be.

Lang Ádám (6): Már az első gólunk után lehetett érezni, hogy akkor és addig gálázik Bulgária térfelén a magyar válogatott, amikor és ameddig csak akar. Ilyen esetben viszont a közvetlen védelem tagjait nem viheti el a hév, végig figyelniük, koncentrálniuk kell, feláldozva magukat. Pontosan így tett Magyarországért.

Orbán Willi (7): Sokkal jobban játszott, mint az észtek ellen. Nagyon kellett, hogy ott legyen az első gólunknál a bolgárok ötösénél. Végig jól irányított. Az ellenfél támadóiról azt gondoltam egész meccsen, hogy félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől.

Szalai Attila (6): Ugyanaz igaz rá, mint Lang Ádámra. Kiemelten figyeltem, hogy mennyit fejlődött közte és Kerkez között az összhang az észtek elleni találkozóhoz képest. Örömmel tapasztaltam, hogy újabb magyar mondás vált válóra, csak nem az eredeti verzióban, hanem többes számban. Mert hétfőn este a gyakorlat tette a mestereket…

A KÖZÉPPÁLYÁSOK

Bolla Bendegúz (7): Le sem tagadhatná, hogy együtt nőtt fel Szoboszlaival a Főnix Goldban. Ismerik egymás összes mozdulatát és gondolatát. Rengeteget futott, aktívan vette ki a részét a támadásainkból. Ha még bátrabb lesz, akkor sokkal veszélyesebb beadásokra is vállalkozik majd.

Nagy Ádám (7): Már a legutóbbi meccs utáni értékelésemben is azt írtam, hogy lehet, nem passzol sokat előre, de mi van akkor, ha Marco Rossi kéri ezt tőle? Olyan poszton szerepel, ahol nem hibázhat. Sem előre, sem hátra. És ő pontosan tisztában van azzal, hogy a legtöbb esetben, amit csinál, nem látványos. Viszont annál hasznosabb!

Vécsei Bálint (7): Személyesen őt és Botka Endrét ismerem a legrégebb óta a magyar válogatott játékosai közül. Szerintem a legjobb „zakatolunk-ütközünk-futunk megállás nélkül-visszazárunk-indítunk-de az ellenfél kapuja elé is megérkezünk” játékosunk. Emberileg is csak a legjobbakat állíthatom róla. Egész egyszerűen megérdemli a bizalmat. Mint ahogyan a gólját is megérdemelte!

Kerkez Milos (6): Most sokkal jobban ügyelt arra, hogy ne mindig csak a szíve vigye előre. Azaz, arra is összpontosított, hogy mi lehetne mögötte, ha elrohanna. Már most hatalmas értéke a magyar labdarúgásnak. Ha olyan alázattal futballozik továbbra is, mint a legutóbbi két meccsünkön is megtette, nagyon sokra viheti. Pláne akkor, ha még csibészebb lesz.

A TÁMADÓK

Szoboszlai Dominik (9): Makádi Péter, aki remek fotókkal szokta segíteni a munkánkat, rám írt meccs közben, hogy lehet, Détári Lajos óta nem volt ilyen játékosunk. Igazat adtam neki! Vasárnap Telkiben megígérte, ha kell, levesz minden terhet a játékosok vállairól, ha arra van szükség. Eléggé jól sikerült neki. A szabadrúgása, az indításai, a cselei és a harciassága is átlagon felüli volt. Amint labdához ért, a bolgárok elsápadtak. A méltán híres író, Gavriil Nyikolajevics Trojepolszkij erről a jelenségről ezt állította egyszer: „…egy idő múlva zúgni kezd a füle, forog vele a világ, a szíve kalimpál: ilyenkor támolyogva megáll, és szomorú csodálkozással várja: mi történik vele…” Az ellenfél játékosain pont ezt láttam egytől-egyig.

Ádám Martin (7): Hollywood terminátorai sem voltak piskóták, ő viszont minden szinten jobb náluk. Ha kell, ledózerol mindenkit. Ha kell, a labdát tartja meg. Megérdemelte az okos gólját, mert nem csak ereje és szíve van ám a labdarúgáshoz. Az 59. percben Varga Barnabás (6) váltotta, aki most játszott először a válogatottban. Szoknia kell még az ilyen jellegű mérkőzéseket. A társakkal viszont megértette egymást, ők is értették őt. Elsőre hozta a biztosat, amit a meccs akkori ritmusa és a taktikai helyzetek megkívántak.

Sallai Roland (6): Hozzáállásból tökéletesre vizsgázott. Most sem alibizett egy pillanatra sem. Volt helyzete is, ám a kapuba nem talált be. Ennek okát abban látom, hogy sérült is volt, de a nagyobb probléma az, hogy a Freiburg legutóbbi két meccsén nem játszott, mert állítólag a Lazióba igazol. Rossi ért Sallaihoz is a legjobban, utána a Lazio következik, ha tényleg vinné. Jelenlegi csapata szakmai vezetéséről, illetve az ügyvezetéséről is megvan a véleményem, amit azzal árulok el a legjobban, ha inkább nem írom le.

EMLÉKEZTETŐ

Eb-selejtező

G csoport, 2. forduló:
Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)

Puskás Aréna, 65 ezer néző

gólszerzők:

Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (39.)

Magyarország:

Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Nego, 87.), Nagy Á (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Szoboszlai – Ádám (Varga B., 59.)

Bulgária:

Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Petrov, a szünetben) – Petkov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Ilijev – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC