nb1.hu

MTK-DVTK: vonulás, szurkolás, kezdőrúgás és az állampolgársági procedúra

Hétfőn este 19 órától kezdték meg az NB II csúcsrangadóját, az MTK–DVTK (4-2) párharcot. Diadalukkal a kék-fehérek újra a tabella élére álltak.

KEZDÉS ELŐTT

A mérkőzést megelőzően a Kis Kapucinus nevű műintézményben gyülekeztünk többen MTK ultrák. A hangulat már itt fenomenális volt, mindenki győzelmet remélt, s várt el a csapattól. 18 órakor elindultunk a szentélyünk felé, az Új Hidegkuti Nándor Stadionba. Útközben teli torokból énekeltük szurkolói dalainkat. Egy ponton arra lettünk figyelmesek, hogy egy (egyébként a klubhoz tartozó) apartmanból diósgyőri ultrák kezdtek el ellenszurkolni, szerencsére hangosabbak voltunk náluk.

A stadion előtt óriási tömeg gyülekezett. A nagy számú vendégszurkoló érkezése miatt, extra rendőri készültség volt. Szurkolótársaim bejutása sem volt a legzökkenőmentesebb, nagy tumultus alakult ki a beléptető kapuknál. Szerencsére a végül felgyorsították a beléptetést.

A sajtóbejáratnál viszont nem volt akadozás.

ELSŐ FÉLIDŐ

A hangulat már kezdéskor a tetőfokára hágott. Közel telt ház volt. Azt kell mondjam, hogy a szurkolók mindkét oldalon kitettek magukért, látható volt, hogy rajtuk semmi se fog múlni. Ultratársaim a lehető legjobb létszámban jelentek meg. Szemből tökéletesen végigkövettem a szurkolást. Ki merem jelenteni, hogy többször is sikerült túlszurkolni a borsodi ultrákat.

Az első tíz percben a DVTK próbált dominálni, beszorítottak bennünket a saját tizenhatosunkhoz, ugyanakkor pár kontrával sikerült kitörnünk. De ezek még nem voltak eredményesek.

A 15. percben Rácz Gergő kapusunkat sajnálatos módon le kellett cserélni, mert szerencsétlenül összeütközött Poór Patrik védőnkkel. Enyhe agyrázkódást kapott. Később Poórt is kellett hozni a pályáról, mert bevérzett a lába az ütközést követően.

Ugyanebben a percben az első kényszerű csere után Horváth Artúr egy gyorsan felépített támadás végén megszerezte csapatunknak a vezetést.

Egyre dinamikusabban kezdtünk játszani, míg a DVTK egy tempóban játszott végig. Mi viszont képesek voltunk a ritmusváltásokra.

A 39. percben Bognárt hosszan indították, majd a szélről befelé vitte a labdát, és ballal a hosszúba talált be. Már két góllal vezettünk!

Négy diósgyőri védő nézte végig, Kisbogesz szólóját. A B1 ultraszektorunkban zúgott a Hey Judeból átírt, szurkolói dalunk a “Kékek”, amit mindig gólok után szoktunk énekelni.

A második után elapadtak a DVTK próbálkozásai. A pálya teljes részét mi kontrolláltuk. Kétgólos előny birtokában vonulhattunk el a félidőre.

KEZDŐRÚGÁS

A második félidő kezdőrúgását a 7 éves, szülinapos, MTK-s Varga Énok kapta. És ahogy korábban többen mások, ő is rávezette a labdát a kapura, hogy gólt lőjön csapata, az MTK tiszteletére. És mint ismeretes, ezt a szülinapi ajándékot sikerült Senkónak a diósgyőriek kapusának elrontania azzal, hogy egymás után kétszer is kifogta a kissrác lövéseit.

Énok pityeregve ment vissza a kezdőkörhöz.

Szerintem mindenki el tudja képzelni, hogy én mint MTK-s, mint gyerek- és futballszerető ember, mit gondolok erről az egészről.

Több sort nem akarok szentelni ennek az egészen szomorú históriának. Több sportújságíró megtette ezt már előttem, az előző napokban. Azóta egyébként, mind Senkó, mind a DVTK elnézést kért ezért a fatális hibáért, és kárpótolják a kisfiút.

MÁSODIK FÉLIDŐ

Csapatunk fegyelmezetten folytatta a gyorsan felfejlődő kontrajátékot. Ez továbbra is sikeresen megingatta az ellenfél védelmét. Az 58. percben sikerült is egy tizenegyes kiharcolnunk. Zuigebert buktatták a diósgyőri tizenhatoson belül. A tizit Stieber Zoltán magabiztosan értékesítette, és úgy tűnt ezzel le is zártuk az összes nyitva maradt kérdést.

Kuznyecov a diósgyőriek edzője viszont belenyúlt a meccsbe több cserével, amivel felrázta csapatát Csipkerózsika álmából. A 64. percben a csereként beállt Jurek nagy, távoli bombával szépített.

A 74. percben hatalmas hibát vétettek a DVTK játékosai, a saját térfelükön eladták a labdát, mi pedig köszöntük szépen, és éltünk a lehetőséggel. Kisbogesz nagy sebességgel elindult, mellette Zuigeber, és Németh segítette a támadást. Némó lesen lett volna, ezért Kisbogesz Zuinak passzolt, aki higgadtan lőtte be a labdát a kapuba. Ezzel gyakorlatilag lezárva a rangadót…

Még az utolsó percekben jött egy második diósgyőri, szépítő gól. Somodi nem ért oda Jurek lövésére. Ezzel beállítódott a végeredmény. 4-2 a javunkra!

A győzelem abszolút megérdemelt! Büszke vagyok csapatomra az MTK Budapestre, és az Ultras MTK-ra is a szurkolásért!

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A mérkőzést követő sajtótájékoztató elég humorosan indult. Az MTK sajtóreferense úgy vezette fel az eseményt Szergej Kuznyecov, diósgyőri szakvezető értékelése előtt, hogy véletlenül azt mondta, hogy a DVTK aratott 4-2-es sikert az MTK felett.

Kuznyecov az NB1.hu kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy most is támadó focit akartak játszani, aminek megvannak a veszélyei, de ez tetszik a szurkolóknak.

Szerinte az ő játékuk jobb volt, neki nem tetszett az MTK-é. Ha jól emlékszem mi 4 gólt rúgtunk, ők csak kettőt…

Arra a kérdésre, hogy mi volt ennek a mérkőzésnek a tétje Szergej Kuznyecov nem válaszolt. Arra pedig, hogy Senkó elrontotta az MTK-s kisgyerek szülinapi ajándékát úgy reagált, hogy ez nem tartozik a futballhoz, és lőtte volna a gyerek az MTK kapujába.

Mindenkire rábízom, hogy mit gondol erről a reakcióról…

Részemről legyen elég annyi, hogy focizó gyereket nem öngólra tanítunk.

Horváth Dávid mester elmondta, hogy a mérkőzés elején nem nálunk volt a kezdeményezés, védekezésre kellett hagyatkoznunk, és csak kontrákból tudtunk építkezni. De ezeket sikerült precízen befejezni, ennek volt köszönhető a két gól.

A második félidőben már kifejezetten jól játszottunk, többször át tudtuk vinni a labdabirtoklásunkat az ellenfél térfelére. A szezon legjobb teljesítményét nyújtották a játékosok. Mentálisan mindenki erős volt.

Az NB1.hunak válaszolva elmondta, hogy a kulcskérdés az volt, hogy a legjobb döntéseket hozzák meg akkor a játékosok, amikor hozzájuk kerül a labda. Az első negyedórában ez nem sikerült, de később stabilizálódott a helyzet. Spalek játékintelligenciáját kihasználva, nagyobb szabadságot kaptak a játékosok a pályán. Tudta mikor kell a szélekről belépni, mikor hol kell segíteni.

Elmondta azt is, hogy a visszatérése óta az NB II-ben pályára nem lépő Thiamnak még az állampolgársági procedúrája nem zajlott le. Várhatóan hetek kérdése, és pályára léphet…

Merkantil Bank Liga
27. Forduló

MTK

Rácz G. (Somodi, 15.) – Poór (Varju, 25.), Szépe, Bobál D., Vadnai – Kata, Horváth A., Bognár I. – Stieber Z. (Németh K., 69.), Spalek (Kovács Mátyás, 69.), Zuigeber Á..

Vezetőedző

Horváth Dávid

DVTK

Senkó – Farkas D., Szatmári Cs., Bárdos, Bokros – Lőrinczy (Eppel, 80.), Cseke (Medgyes S., 59.), Holdampf (Bertus, 80.) – Obounet (Jurek, 59.), Könyves (Koman, 59.), Lukács D.

Vezetőedző

Kuznyecov Szergej

Gólszerző

Horváth A. (27.), Bognár I. (39.), Stieber Z. (58.), Zuigeber Á. (74.), ill. Jurek (63., 87.)