nb1.hu

Magyarország-Bulgária: az ébren megálmodott győzelem szurkolói körvonalai

A magyar válogatott is megkezdi a szereplését az Eb-selejtezőben. Ellenfelünk Bulgária lesz a Puskás Arénában. A találkozó 20.45-kor kezdődik a török Halil Umut Meler sípjelére.

MINDIG ÁLMODUNK

Magyarok vagyunk!

A legnagyobb szerencsénkre!

Ez viszont az eddigi élettapasztalataim szerint azzal is jár, hogy álmodozunk. Elég egy apró kicsi szikra és a hitünk sokkal erősebb lesz, mint előtte volt.

Így történt akkor is, amikor az Eb-selejtezőkre elkészítették a sorsolást.

Megkaptuk az ellenfeleinket. Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia. Be sem kellett csuknunk a szemeinket, hogy mi, magyarok egyből tudjuk, hogy a szent válogatottunk ennek az ötösnek a legnagyobb esélyese.

A BOLGÁR LEGENDA

Erről beszélt Jordan Lecskov, a Bolgár Labdarúgó-szövetség alelnöke is (pedig nem is magyar), mielőtt Budapestre utazott volna. Lecskov Bulgária labdarúgásának az egyik legnagyobb ikonja. Imádtam és csodáltam a játékát.

De vajon miért most nyilatkozta ezt? Pont a Magyarország-Bulgária előtt.

Nem csak azt remélem, hogy ezt valóban így gondolja, hanem azt is, hogy a magyar válogatott már ma este elkezdi bebizonyítani, hogy nem tévedett.

Mert nem ugyanaz a sorsolás után a legnagyobb esélyesének lenni egy sorozatnak, majd valóban megnyerni azt.

Mint ahogyan abban is bízom, hogy a pályán és a szövetségben végzett munkája miatt is nagy taktikus hírében álló Lecskov nem csak altatni akart.

Azaz, elintézni azt, hogy túlzott önbizalommal lépjenek majd pályára este Szoboszlai Dominikék. Mert az lehet, hogy végzetes hiba lenne.

ROSSI FIGYELMEZTETÉSE

Mert a sport és a tágabb élet is bebizonyította már végtelenszer: aki nem tiszteli a lehető legnagyobb mértékben az aktuális riválisát, az könnyen pórul járhat.

Éppen ez volt a legfontosabb mondanivalója Marco Rossi szövetségi kapitányunknak is a vasárnap déli, Telkiben megtartott sajtótájékoztatón.

Ahhoz, hogy Bulgária ellen győzzünk, száz százalékosan ott kell lennünk fejben és erőnlétben is. Nem hinném, hogy bárkinek is jogában állna bármelyik ellenfelét alábecsülni. Mi pedig tudjuk, hogy nekünk különösen nincsen jogunk.”

Rossi azt is hozzátette, ha nekünk sikerült legyőznünk Angliát és Németországot, úgy ki is kaphatunk egy papíron könnyebb ellenféltől, ha nem megfelelő a hozzáállásunk.

Éppen emiatt néztem meg, hogy mit mutat a „papír”, azaz a Transfermarkt. A német oldal értékbecslése szerint a Marco Rossi által Észtország és Bulgária ellen összeállított keretünknek az értéke 108.95 millió euró, míg a vendégeinké 23.8 millió.

Bulgária 1-0-s vereséggel kezdett pénteken Montegró ellen hazai pályán. Mladen Krsztajics, a bolgárok amúgy szerb szövetségi kapitánya a Puskás Arénában vasárnap este arról beszélt, hogy nem érdemeltek vereséget, jobban játszott a fiatal csapata az ellenfelénél. Viszont azt is hozzátette, hogy elfáradtak, de a két nap elegendő ahhoz, hogy regenerálódjanak.

A SZÍV MELLÉ

Előtte még Telkiben azt kérdeztem Szoboszlai Dominiktól, hogy mire gondolt akkor, amikor az észtek ellen először húzta rá a bal bicepszére, azaz a szíve mellé a világ legfontosabb csapatkapitányi karszalagját.

Azon gondolkoztam, hogy eddig csapatkapitányként még nem kaptam ki. Maradjon ez így továbbra is! A csapat az első, és az marad a jövőben is. Egyébként az járt a fejemben, hogy mit mondok majd a fiúknak a meccs előtt, mert tartottam egy beszédet.”

Szoboszlai a válogatottban eddig egyszer volt csapatkapitány, az észtek ellen nyertünk is. Tiszta szívből kívánom mindannyiunknak, hogy továbbra is makulátlan maradjon a mérlege.

Két ok miatt!

Az egyik: mindig fontos a sikeres rajt, pláne hazai pályán.

A másik: a „papír” szerint Szerbia válogatottjának az értéke 343.2 millió euró.

Ezért is szerencse, hogy a csoportból az első két helyezett jut tovább!

Mi viszont, a legnagyobb szerencsénkre, magyarok vagyunk.

Éppen emiatt ugye ébren is arról álmodunk, hogy mindig, mindenki ellen győzni fogunk.

A KOREOGRÁFIA

Ma is!

És ehhez 60 ezer fanatikus honfitársunk szurkolása járul hozzá. Zseniális élőképpel a kezdés előtt.

A bemutatandó koreográfia szektorokba kihelyezett körvonalait már láttam (nyitókép Észtország ellen készült, Réti Zsolt felvétele), amikor vasárnap este a Puskás Arénája lelátóján üldögéltem.

Azt sem fogjuk soha elfelejteni.

Mint ahogyan az előre megálmodott győzelmünket sem!

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC