nb1.hu

Így éltük meg: Örökrangadó, fiatalok, fehérvári sörözés

43 ponttal áll az OTP Bank Liga 6. helyén az MTK Budapest FC csapata 2 fordulóval a végelszámolás előtt. A bajnoki hajrá kezdetén a budapesti kék-fehérek 2-1-es vereséget szenvedtek az Örökrangadón hazai pályán. Utána óriási, négygólos késbe szaladtak bele emberhátrányban a MOL Arénában, a Fehérvár FC vendégeként. Ebben a cikkben az Örökrangadó körülményeit, a székesfehérvári történéseket járnám körbe, és bemutatnám, hogy miben kiemelkedő klub a mai napig az MTK.

A 224. Örökrangadó

Az Örökrangadókat természetszerűen mindig nagy várakozás előzi meg. Tudván, hogy telt ház lesz a Hidegkutiban, én taktikusan “előremenekültem” és jó korán megérkeztem a szentélyhez, ahol már jó pár szurkolótársam is gyülekezett. A stadionban előkészültünk a szurkoláshoz zászlókkal, dobbal, mindennel amivel illik a nagy eseményre. Majd nem kevesen a dohányzóban vártuk a kedvenceink pályára lépését és a kezdősípszót.

Ezalatt megfigyeltük, hogy a biztonságiak elég érdekes módon szelektálnak, mikor a hazai, családi szektorba engedik be a szurkolókat. Tudni kell, hogy az alapvetés az az lett volna, hogy hazai szektorba fradistát nem engednek be. És alapvetően valóban nem engedtek be fradistákat, de voltak azért zöld-fehérek, akik bebocsátást nyerhettek ezen szektorokba. Itt jelezném, hogy nem tudom mi alapján döntöttek a biztonságiak, de kívülről úgy hatott, hogy nem konzekvensen.

A legfontosabb pillanatok

Egygólos hátrányba a 29. percben kerültünk, de sokáig nem kellett szerencsére várni az egyenlítő találatra. Antonov bravúrosan ment el a balszélen a ferencvárosi védők mellett, és a beadásából Némó fejessel volt eredményes a 31. percben. Óriási volt ekkor a hangulat a szektorunkban. Láttuk a tüzet és a magabiztosságot a csapatunkban, azt amit hiányoltunk a két előző, idei FTC elleni találkozóról.

Szakvezetőnk, Horváth Dávid nagyon jól felkészítette a játékosokat mind fejben, mind taktikailag. Sajnálatos módon Lisztes Krisztián beadása a félidő vége előtt Demjén Patrik hálójában landolt, így 1-2 lett az állás, de ez nem szegte senki kedvét a szurkolástól.

A második játékrészben, mint azt mindenki tudhatja, nem esett több gól, a 224. Örökrangadót a Ferencváros nyerte. Volt pár elképesztően nagy ziccerünk, például Kovács Matyinak, de Dibusz az összeset hárította.

Nem szégyenkeztem most a csapat teljesítménye miatt. A pontszerzés benne volt a meccsben. Így ki lehet kapni a Fraditól.

Fiatalok, saját nevelésűek

Hogy ne csak mindig a felnőtt csapatunkról ejtsek szót, meg kell említsem utánpótlás csapataink remeklését az elmúlt időszakban. U17-es csapatunk a Vasas FC korosztályos csapata ellen ért el 4-3-as sikert, míg U16-os fiataljaink 5-1-es diadalt arattak a Ferencváros korosztályos gárdája ellen. Óriási gratulációm a srácoknak!

Az MTK Budapest FC mindig híres volt az akadémiájáról, méltán lehetünk büszkék a Sándor Károly Akadémia fiataljaira.

Az is jól látható, hogy azért a felnőtt együttesbe való bejutásba is van perspektíva. Ezt igazolja az a statisztika, amelyben világviszonylatban is jó helyen (20.) szerepel az MTK, azzal hogy 81% a játékosainak magyar. A játékosok fele saját nevelésű.

A koronázó városban

Székesfehérvárra én és Krisz barátom hamarabb lezúztunk InterCityvel, hogy egy kicsit felfedezzük a várost, ne csak a mérkőzést tekintsük meg. Megnéztük a koronázási bazilika romjait. Megállapítottuk, hogy ez nem egy keleti tájolású épület volt valaha.

A város szívében megittunk egy sört, az egyik vendéglátóipari egységnél megpillantottuk Schön Szabit, korábbi játékosunk, aki most a Fehérvár csapatát erősíti. Krisz oda is szólt neki humorosan, hogy: “Aztán nehogy gólt rúgj ellenünk!” Ő nem is talált be ellenünk, ugyanakkor gólpasszt jegyzett a találkozón, de erről majd később.

Megfigyeltük, hogy a helyi éttermek árai eléggé a budai és V. kerületi árakhoz konvergálnak. Ezt a MOL Aréna vendégszektorának büfései szintén megerősítették mikor a stadionhoz érkeztünk.

Távozhat az MTK kanadai támadója

Kádár hiányában

A meccs nem kezdődött jól számunkra. A 10. percben Varju Beni eladta a labdát az ellenfélnek, majd Karamoko iramodott meg a labdával Rácz Geri kapuja felé, de Kádár Tamás megállította. Sajnos szabálytalanul, ráadásul utolsó emberként. Ezért kiállítás volt a büntetése. Így kerültünk emberhátrányba.

Innentől kezdve nem lehetett más cél, minthogy tisztességgel helytálljunk, de sajnos az most nem sikerült.
Az első félidőben arra támaszkodtunk, hogy tartsuk a labdát minél többet, ami sikerült is. Erre a Fehérvár viszont jól tudott reagálni. Széthúzták a pályát, hogy sokat kelljen az eleve emberhátrányban lévő csapatunknak futnia. Gyakorlatilag volt, hogy a labdát birtokló hazaiak egyvonalban oldalvonaltól-oldalvonalig feltöltötték a pályát, és a mieink csak kapkodhatták a fejüket, hogy merre tart éppen a labda.

Nem tudtunk területeket szűkíteni, a fehérvári támadók a védőink és középpályásaink közti hézagokban szabadon mozoghattak, szerezhettek labdát, indíthatták társukat. A második félidőben próbált Horváth Dávid az akut helyzetre válaszolni, de itt már háromgólos hátrányban csak az lehetett a cél, hogy ne égjünk nagyot. Végül kontrából kaptunk egy gólt még, és Rácz védte Karamoko tizenegyesét. Így állt be a 4-0-s hazai győzelem

Egyéni hibák

A legnagyobb problémakör ezen az összecsapáson az egyéni hibák egymásra halmozódása volt. Kezdve Kádár rossz belépőjével, majd Hej Viktor odafejelte a labdát Schön elé a tizenhatoson belül, akinek okos passzából Katona megszerezte a vezetést.

A második gólnál Csongvai verte meg Bognárt és bombázott a kapuba. A harmadik találatban meg Rácz is benne volt sajnos, akinek ez volt az NB I-es debütálása. Ami a neve mellé írandó az határozottan az, hogy kivédte a tizenegyest, ezzel nem lett nagyobb a vereség.

Következő feladat

Most szombaton délután csapunk össze a PAFC csapatával, akik ellen szintúgy nem sikerült még pontot szereznünk a bajnokságban, ahogy a Ferencváros és a Fehérvár ellen sem. A vezetőedző nagy feladat előtt áll. Mentálisan fel kell ráznia a fiúkat, hogy szépen zárjunk a bajnokság számunkra utolsó fontos mérkőzésén. Ha a Felcsútot sikerül megszorongatni, akkor a már kiesett Mezőkövesd elleni utolsó bajnoki, már csak edzőmeccs jellegű lehet számunkra.

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC