nb1.hu

Feszült hangulatú szurkolói ankét az MTK-nál

Megtartotta hagyományos szurkolói ankétját az MTK Budapest FC csütörtök este. Dr. Selei András klubigazgató és Horváth Dávid vezetőedző 2 órán keresztül válaszoltak a szurkolók kérdéseire.

Az eseményt Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke nyitotta meg, és a későbbiekben ő moderált a szurkolók és a vezetőség képviselője között.

Jelen volt továbbá Németh Krisztián és Kovács Mátyás is az első negyed órában. Dr. Selei András megerősítette, hogy Kovács nem fog távozni az MTK-ból, és a klub számít rá az esetleges feljutás után is. A felkészüléssel kapcsolatos kérdésekre Németh Krisztián és Kovács Mátyás azt válaszolták, hogy ugyan rövid volt, de nagyon intenzív, Horváth Dávid edzővel el tudtak mélyülni a tervezett taktikában, és sikerült sok hibán javítani, a csapat sokkal jobban összekovácsolódott. Németh Krisztián továbbá elmondta, hogy nincsenek erőnléti problémái, a maximumot akarja nyújtani az elkövetkező mérkőzéseken. Kovács Mátyás az ifi BL-re vonatkozó kérdésre reagálva elmondta, hogy nagy izgalommal készülnek az Ajax ifi csapata elleni meccsre. Elmondása szerint, eddig még egyikük sem játszott ilyen rangos csapat ellen. Az Ajax játékából száz százalékig felkészültek, mindent meg fognak tenni a továbbjutásért.

Ezután a játékosok távoztak, és következtek a kérdések a klubigazgató és a vezetőedző felé.

Az első kérdezők között több idős MTK szurkoló nehezményezte, hogy problémás a beléptető kapus rendszer a bérletesek számára, és több tíz percet kell várniuk mindig, míg bejuthatnak a stadionba.

Egy idős úr háromszor is jelezte emailben, hogy fennáll ez a probléma, de elmondása szerint válaszra se méltatták, vagy maximum hárító választ kapott. Dr. Selei András erre reagálva azt mondta, hogy ugyan ez nem az ő területe, de továbbítja az illetékesek felé, és elégedetlenül jegyezte meg, hogy sajnálatos, hogy az új rendszerrel még mindig akadnak gondok.

A technikai problémák után következtek a csapatra vonatkozó szurkolói kérdések. Pandzarisz Sándor tolmácsolta a szurkolói elégedetlenséget a kevés játékosigazolás miatt, de ezt követően több szurkoló is részletekbe menően rótta fel a vezetőségnek, hogy míg a DVTK és a Pécs is 5-7 játékost igazolt, addig az MTK jó ha 2-3 embert szerződtetett, és emellett több játékos távozott a csapattól, például Medgyes Sinan, és Kovácsréti Márk, akik távozását több szurkoló is sajnálja.

Dr. Selei András messziről indítva a nyári igazolási időszaktól kezdte el fejtegetni, mi miért történik. Elmondta, hogy Bognár György abszolút felelősséggel érkezett, szabad kezet, és minden támogatást megkapott a keret összeállítása terén. Senki másnak nem volt beleszólása, hogy milyen játékosok érkeztek vagy távoztak a múlt nyáron. Az első 7 mérkőzés előremutató volt Dr. Selei szerint, és úgy tűnt hogy az NB II sétagalopp lesz. Aztán érkezett a mindenki által ismert 6 meccses hullámvölgy, majd emiatt Bognár György menesztése a csapat éléről, utána pedig Horváth Dávid kinevezése. A hosszú bevezető után rátért a lényegre: Kocsis Gergő védő, Rácz Gergő kapus, Bobál Dávid védő érkeztek, elismeri a szurkolók jogos elvárását, nem akarnak szabadon igazolható játékosokat hozni, mert nem biztos hogy NB I szintűek, tárgyalnak elsőosztálybeli játékosokkal.

Ezt követően feszült hangulat alakult ki a szurkolók körében. Többen úgy érezték, nem kaptak választ a feltett kérdésekre, és kifejezték egyet nem értésüket abban a tekintetben, hogy meglátásuk szerint az MTK évek óta, csak szabadon igazolható játékosokat szerződtet, vagy az utánpótlásból hoz fel fiatalokat a felnőtt csapatba, de ezt többen kevésnek ítélik meg a feljutásra, majd a stabil NB I-es szereplésre.

Egy idős hangadó szurkoló szerint az MTK nem lehet CSAK nevelőklub. Ezt a mondatot mindenki tapssal díjazta. A szurkolók szerint kevés a 22 mezőnyjátékos, túl vékony a kispad, így nagy a veszély, hogyha valaki lesérül, nem lesz helyette pótlás. Nincs hatékony labdatartó játékosa a csapatnak, Nagy Zsombort nem gondolják, hogy megfelelően tudja ellátni a balhátvéd pozícióját, eddig mindig belső védő volt. Itt hangzavar alakult ki, a vezetőség képviselői nem tudtak reagálni egyből a kérdésekre, mert a vezetőséget támadó szurkolók összezördültek, pár a klubot védő szurkolóval, ekkor lépett közbe Pandzarisz Sándor Baráti Kör elnök, és igyekezte visszaterelni az ankétot a békés mederbe.

Először Dr. Selei válaszolt. Elmondta, hogy a tényekkel nem lehet vitatkozni. Elismerte, hogy változás kell, azzal vitába száll, hogy nem költ a klub játékosokra (pl.: Bognár István visszatérése).

Szerinte fontosabb az, hogy kisebb keret legyen, mint hogy egymást váltogató játékosok cserélődjenek folyamatosan.

Horváth Dávid vezetőedző elmondta, hogy Kovácsréti nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, hatékonyságban nem tudta hozni amit magától elvárt és amit a csapat elvárt, Zuigéber sokkal jobb ezen a poszton (utolsó 7 mérkőzést hozta fel jó példaként), Kovácsréti távozni akart, mert több játéklehetőségre vágyott.

Medgyes nem volt benne Horváth Dávid további elképzeléseiben, változott a védekezési felfogás (középső zónás védekezés), olyan profilú védők kellenek, akik le tudják védekezni a pontrúgásokat, és a beadásokat, Medgyes egy felfutó szélső, annyi eladott labdája volt átlagban mint egy középpályásnak vagy egy támadószélsőnek, és emelett, csak 3 asszisztot adott ki, ezt egy védőnek luxus megengedni magának. Horváth Dávid inkább egy a középpályásokat hátulról támogató balhátvédre építene, ezért alkalmazza Nagy Zsombort most már ezen a pozíción. Felfutó szélsőre nincs szükség, mert Miknyóczki és Zuigéber személyében domináns támadóközéppályásai vannak a csapatnak. Horváth Dávid továbbá elmondta, hogy 4 posztra 6 védő elégnek kell legyen, plusz ott van a tartalékcsapat, és Godwords, és Kapronczai is jók lehetnek a védők pótlására.

A felkészülésről azt nyilatkozta, hogy a Dortmund U23-as csapata elleni meccsnek edzéssel egyenlő értéke volt. 3,5 óra alatt az 1 kapott gólt a Magdeburg ellen jó mutatónak ítéli.

A 6-0-s és 4-2-es eredmények valóban nem jók, de az érme másik oldala a felkészülés értéke és a csapat összekovácsolódása. Németh Krisztiánt a felkészülési mérkőzéseken nem akarta túlhúzni, megelőzvén a sérülést. Elmondta róla, hogy még mindig nemzetközi szinten képes játszani, amit az mutat meg, hogy hogyan tartotta meg a labdát a Dortmund U23-as védőivel szemben.

A szurkolók tapssal értékelték Horváth Dávid lelkesedését, de nem látják a jövőképet, a csatársort is vékonynak találják Futács Márkó hosszú sérülése miatt. Horváth erre elmondta, hogy Zsórira is számít csatárként, és az utolsó 7 mérkőzés meggyőzte arról, hogy alkalmas lehet a pótlásra abban az esetben, ha Németh Krisztián is megsérülne. Továbbá elmondta azt is, hogy ha Merényi felépül, alkalmas lehet a felnőtt csapatba való kerülésre, nagy potenciált lát benne.

Dr. Selei elismerte hogy 6 olyan mérkőzés volt ősszel, amivel az MTK nem tud elszámolni, most viszont már más úton van a csapat, nem akarnak költekezni, építkezés folyik, és ő ajánlotta Horváth Dávidot, hogy legyen ő az MTK vezetőedzője.

Elmondta, hogy a keret összeállításán felkészült szakmai stáb dolgozik hétről hétre, amelyben ő maga is részt vesz. Reméli, hogy az elmúlt 5 év edzőkeringőihez képest Horváth Dávid tartós megoldás lesz a csapat számára, maximális a bizalom felé. Elmondta, hogy a koncepciójuk következetes, és a feljutást követően is tartani kívánják a maximum 25 fős keretet, a kevesebb több elvre hivatkozva. Inkább a minőséget preferálják a mennyiség helyett.

Beavatta a szurkolókat pár korábbi meg nem történt átigazolási tervbe is. Nem titkolta, hogy a klub meg akarta szerezni Gera Dániel játékjogát, de ő végül anyagi megfontolásból a rivális DVTK-t választotta.

Horváth Dávidot végül a jövőbeni keret összeállításról és személyes filozófiájáról kérdezték. Erre válaszolva elmondta, hogy egyaránt épít a fiatal játékosok dinamizmusára, és az idősebb játékosok tapasztalatára. Németh és Stieber nagyon jó példával járnak elől a fiatalok felé. Nem tagadta, hogy szeretné pár légióssal is bővíteni a keretet a feljutást követően, de nem akar nagyon sokat igazolni. 1-2 légiósra szükség van, mint húzójátékos, és vérfrissítés, illetve taktikai hozzáadottérték szinten is. Elmondta, hogy a karrierjét tekintve nem tervez tovább az MTK-nál, itt minden számítását megtalálta.

A vezetőedző elmondta azt is, hogy az elmúlt időszak hibáit próbálják csökkenteni, a sérüléseket próbálják folyamatosan megelőzni, izomerősítő edzésekkel, prevenciós munkával, gyógytornásszal, felkészült fizioterapeutával, és a mérkőzések előtti taktikai megbeszéléseken is változtattak, hogy a játékosok már az első 15 percben is ott legyenek fejben, és ne mi kapjuk az első gólt. Ez lélektani kérdés szerinte, más mint egy rögzített helyzetből kapott gól.

Végül kérte a szurkolókat, hogy adják meg az egész csapatnak a kreditet arra, hogy tavasszal hogy fognak teljesíteni.

Az MTK vasárnap otthon fogadja a Szentlőrincet az NB II-ben. A keret már majdnem összeállt, már csak két hely kérdéses a vezetőedző fejében.

Tóth Atilla Ferenc

MTK szurkoló

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC