nb1.hu

Budafok: Zakariás, a tulajdonosváltás és az álmodozás

Nagy napra készültek vasárnap a budafokiak. Elsősorban azért, mert a kieső helyen tanyázó Dorog ellen elvárt győzelemmel még tovább erősíthette a BMTE a helyét az NB II középmezőnyében. Másrészt azért, mert a klub működése is stabilizálódott. És ez egy méltó megemlékezésen vált hivatalossá.

SZERDA

A Budafok élvonalbeli játékkal, 2-0-ra győzi le a Kisvárdát, ezzel bejut a Magyar Kupa elődöntőjébe. A BMTE legfanatikusabb szurkolói arról a nem is olyan távoli korszakról beszéltek már a szerdai mérkőzés közben is, amikor „minden budafoki” ott volt az elődöntő első meccsén a későbbi győztes FTC ellen a Groupama Arénában.

CSÜTÖRTÖK

A Budafok a honlapján hivatalos bejelentést tesz.

„Zakariás József az Aranycsapat legendás játékosa 2024. március 5-én lenne 100 éves, ebből az alkalomból a Budafoki MTE, a Budafoki Labdarúgó Club, a Zakariás József Labdarúgásért Alapítvány, valamint Budafok-Tétény Önkormányzata együttműködésben az Aranycsapat Testülettel „Zakariás 100 emlékévet” hirdet.

Az emlékév kezdeteként klubunk március 5-én vasárnap, a Dorogi FC elleni NB II-es bajnoki mérkőzést megelőzően délután 12.50-től koszorúzást tart a Zakariás József Edzőcentrum előtt lévő mellszobornál. Az eseményen beszédet mond Németh Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke.”

VASÁRNAP

Az NB1.hu küldöttsége 12 óra magasságában elsőként, és ebben semmi meglepetés nincsen, Jakab János tiszteletbeli elnökkel találkozik. Három évvel ezelőtt Jakab arról nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy eljött az ideje annak, hogy egyre kevesebbet dolgozzon, ne legyen annyit kinn a pályán.

A Jakabot jól ismerőknek semmi meglepetés nincsen abban, hogy az előbb jelzettekből szinte semmit nem valósított meg.

Amikor újra gratulálok neki a kupadöntőbe jutáshoz, így kezdi:

Nagyon nehéz lesz a Dorog ellen! Vért kell majd izzadnunk a győzelemért. Az életükért játszanak, ráadásul nagyon szervezettek”

– kezdte Jakab.

A tiszteletbeli elnök életében fontos lesz, amikor a Vasas ellen (Budafokon) játszanak majd a kupadöntőbe jutásért.

Különleges érzelmek kötnek a Vasashoz is. Rengeteg ott a barátom, mindig szeretek a Fáy utcában lenni. Kívánom nekik, hogy maradjanak benn az élvonalban!”

A Budafok, mivel az ősszel kinevezett Mátyus János eléggé rendet rakott az öltözőben és a pályán is, egyre inkább stabilizálja a helyét a középmezőnyben. Ehhez kellett a Dorog elleni, 1-0-s győzelem is.

Jakabnak igaza lett: a Budafoknak valóban vért kellett izzadnia. A gólfelelős és több NB I-es klub által figyelt Beke Péter találata után a Dorog már nemcsak masszív volt, hanem egyre jobb is lett. Helyzetei is voltak.

Ikszes meccs volt…

ZAKARIÁS JÓZSEF

Az ünnepség méltó volt a BMTE hagyományaihoz. Budafokon ugyanis mindig kiemelt figyelmet szentelnek a múlt és a hősei emlékének a megfelelő minőségű ápolásához.

A vasárnapi összejövetelen egyébként a BMTE ultrái is képviseltették magukat. Ők is helyeztek el koszorút és hajtottak fejet Zakariás József szobra előtt.

Zakariás, az Aranycsapat balfedezete, 35 alkalommal volt magyar válogatott. Helsinkiben olimpiai bajnok lett, a berni világbajnoki döntőben is játszott.

Lomnici beszédében emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy az akkori rendszer Zakariást tette meg bűnbaknak azért, mert nem lettünk világbajnokok. Zakariás volt ugyanis az egyetlen, aki utána már soha többé nem lehetett válogatott…

TULAJDONOSVÁLTÁS

A tulajdonosváltás tényét Németh Zsolt, országgyűlési képviselő jelentette be. Németh nagyon szurkol a Budafoknak, amit egyébként bizonyít, hogy az NB I-ből történt kiesés óta is rendszeresen jár a mérkőzésekre, ha az ideje ezt lehetővé teszi a számára.

Az ünnepség előtti és az utána következő, kötetlen beszélgetések alkalmával a Vasas elleni kupaelődöntő is egyre inkább beszédtéma volt.

ÁLMODNAK EGY VILÁGOT

A budafokiak ugyanis újra álmodoznak.

A kupadöntőbe jutás mellett egy ugyanolyan fontos dologról is. Erről egyébként még magabiztosabban beszélnek.

Egymás között ugyanis egyre lelkesebben arról értekeznek, hogy a Vasas ellen újra tele lehet a BMTE stadionja.

Az a stadion, ami pontos tükörképe magának Budafoknak.

Ami egy takaros kisváros egy nagyvárosban!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC