nb1.hu

A Rám-szakadék szélén táncol az MTK: vajon megmenekül a Mariana-ároktól?

Zsinórban harmadik vereségét szenvedte el a csapatom, az MTK Budapest. A Haladás és a Siófok után a Soroksár SC is legyőzött bennünket (1-2) a Merkantil Bank Liga 33. fordulójának hétfő esti mérkőzésén. Az első támadásból megszereztük a vezetést Miknyóczki Ádám révén, aki Stieber Zoltán beadását fejelte a kapuba kevesebb mint 20 másodperc alatt, de ami ezután következett, abban nem volt sok öröm. Szurkolói beszámoló következik.

ELSŐ FÉLIDŐ

A kezdősípszó után rögtön nálunk volt a kezdeményezés, de ez csak az első 10 percig tartott. Aztán érthetetlen módon visszaálltunk védekezni, és több területet engedtünk a soroksáriaknak, akik ezt ki is használták. Nem meglepő módon szögletből egyenlítettek Lovrencsics Balázs fejesével a 18. percben. Ezzel 1-1-re alakult az állás. Játékosaink az egyenlítés után sem tudták visszaszerezni a játék irányítását. Ez abból is látszott, hogy az ellenfélnek az első félidőben több kapura lövése volt, mint nekünk. A Soroksár kontrákra építve tartotta kontroll alatt a játékot. A félidőben nem született további gól, így 1-1-es döntetlennel vonultak be a csapatok a szünetre.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A második 45 perc eseménytelenül indult. Nem tudtuk átvenni a kezdeményezést, a játékosok rendkívül pontatlanul játszottak, és a játékvezetés sem kedvezett nekünk. De ami történt, azt nem lehet sem a bíróra, sem az időjárásra kenni. A 64. percben volt egy említésre méltó helyzetünk, amikor Stieber távoli lövését hárította a Soroksár kapusa.

Szurkolótársaimmal a játék ellenére végig igyekeztünk pozitívan buzdítani a csapatot.

Támadásaink rendre elhaltak a soroksári védelemben. A távoli lövéseink vagy lepattantak a blokkokról, vagy az ellenfél hálóőre védte azokat. Gyakorlatilag koncepció nélkül játszottunk, ha egyáltalán játszottunk. Ezen az sem segített, hogy Futács hosszú sérülés után visszatért, és pályára lépett Miknyóczki helyett, aki pedig az első félidőben gólt szerzett.

Kisbogeszt is lecserélte a mester, mert ő sem nyújtott jó teljesítményt. Nem szervezte a támadásokat, passzai nem találtak emberhez, lövésre nem tett kísérletet. A középpályánk gyakorlatilag átjáróház lett a második félidő utolsó negyedórájában. A védelmünk hasonlóan gyenge volt ebben a szakaszban. Szépe hiányát nagyon megéreztük, amikor az ellenfél a mi tizenhatosunknál vezetett támadást.

Gyakorlatilag csak Stieberen és Miknyóczkin látszott a küzdeni akarás, de utóbbit lecserélték. Zuigebert és Futácsot pedig levették a pályáról a soroksári védők. Nem kerültek olyan helyzetbe, hogy veszélyeztessék az ellenfél kapuját.
Összességében ezek vezettek ahhoz, hogy a Soroksár megfordítsa a mérkőzést a 78. percben. Egy gyors kontra végén egy óriási védelmi hiba is kellett ahhoz, hogy Halmai Ádám a kapuba fejeljen. Ezzel eldőlt a mérkőzés, tekintve hogy a maradék bő 10 percben továbbra sem volt semmi gólveszély a játékunkban. Megadtuk magunkat egy közepesen játszó másodosztályú csapatnak.

A hosszabbításban emberhátrányba is kerültünk, Kocsis kapta meg második sárga lapját. De ez már nem számított. Az eredményjelzőn ott virított a 2-1-es végeredmény, de nem a javunkra.

KÉRDÉSEK

A párharc után nem csak bennem, de a szurkolók többségében is kérdések merültek fel a feljutás kapcsán. Még ha fel is jutunk, mi lesz a garancia arra, hogy ott is maradunk? Mi motiválja az egyes játékosokat? Köze van-e a szerződéshosszabbításoknak a csapat teljesítményének visszaeséséhez? Miért van a csapat morálja ilyen mélyponton? Milyen az öltözői hangulat? Azt, hogy a feljutás után 7-8 játékost kell majd igazolni, nem csak én írtam le már többször, de nálam hozzáértőbb emberek is hasonlóan vélekednek. Ebben az esetben több játékosnak is távoznia kell. Mi ezeknek a játékosoknak az érdeke? Hiszen valószínűleg már tudják, hogy nem számolnak velük, ha feljutunk.

Ha én játékos lennék, az én érdekem biztosan az lenne, hogy akár megyek, akár maradok, bizonyítanom kellene, hogy elhivatott és motivált labdarúgó vagyok. Persze tudom, nem vagyok futballista, nem látok a játékosok fejébe, nem vagyok ott az öltözőben, nem vagyok velük edzésen. Én csak az eredményt és a mutatott játékot látom. Az pedig kritikán aluli volt. Ez persze nem csak a játékosok hibája. Ez legalább egy kétoldalú dolog a klub és annak játékosai között.

A jelenlegi vezetés a 2019-es tulajdonosváltás óta semmilyen eredményt nem mutatott fel. Két idény erejéig sikerült az NB I-ben maradnunk. A helyzetünk már csak ezért is kilátástalan. Pedig nem egy másik csapatnak szurkoló ember jegyezte meg nekem az elmúlt években, hogy szükség lenne egy jó MTK-ra az első osztályban.

És a legnagyobb kérdés: Horváth Dávid mester össze tudja-e rántani a gárdát az elkövetkező sorsdöntő bajnokikra? Én hiszem, hogy neki ez sikerülni fog. Tudom, hinni a templomban kell, de a reményen kívül más nem maradt nekem egyszerű fanatikusnak.

ÁROKBAN

Innen csak úgy tudunk kijutni, ha legyőzzük a Tiszakécskét és az Ajkát a héten. Szomorúan jelentem: eljutottunk oda, hogy ezek ellen a csapatok ellen játszik sorsdöntő viadalokat az MTK Budapest, Magyarország második legsikeresebb klubja. Ha nem is Mariana-árok mélységű az árok, ahol a csapatom leledzik, de egy Rám-szakadék mélysége biztosan van.

Nehéz szívvel zárom ezt az írást, mert őszintén szólva nem szeretek rosszat írni a csapatomról. De nem írhatom le azt, hogy jók voltunk, semmi gond, nincs itt semmi látnivaló, csak egy kis megingás, ha ez egyszer hazugság lenne. Az akut helyzetre a megoldás most csak az lehet, ha mentálisan összerázódnak a játékosok, és nagy levegőt véve tisztességgel fognak focizni az utolsó öt fordulóban. Mert nyerni kell már csütörtökön a Tiszakécske, hétvégén az Ajka és majd a Pécs ellen rangadón is. Nem csak a feljutásért kell nyerni. Hanem a címerért, a kék-fehér színekért és értünk szurkolókért! Hajrá MTK! A Mariana-árok mélyén is!

Jegyzőkönyv

MTK:

Rácz G. – Varju, Kocsis G., Bobál D., Vadnai – Kata, Horváth A., Bognár I. (Mezei, 76.) – Miknyóczki (Futács, 61.), Zuigeber, Stieber Z.

Vezetőedző:

Horváth Dávid

SOROKSÁR:

Kovács M. – Nagy O., Króner, Valencsik, Vincze Á. – Halmai Á. (Ternován, 83.), Hudák M., Vass Á., Hajdú R. (Köböl, 70.) – Redzic (Dobos Á., 70.), Lovrencsics B.

Vezetőedző:

Lipcsei Péter

Gólszerzők:

Miknyóczki (1.), ill. Lovrencsics B. (18.), Halmai Á. (78.)

Kiállítva:

Kocsis G. (90+1.)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC