nb1.hu

Újpest-Paks: közös siker

MI KELL A GYŐZELEMHEZ?

Nikolic, Kastrati-Antzoulas-Hall-Pauljevic, Boumal-Onovo, Varga-Mörschel-Csoboth, Goure összeállításban kezdjük a meccset. A Paks hatos győzelmi szériából érkezik, kifejezetten jó formában vannak, a múlt héten a 9. kerületieket verték 3-2-re. Az egyik legpárharcerősebb csapat a hazai mezőnyben, így nem könnyű ellenük meccselni. Hol rövid passzos játékkal, hol felíveléssel érnek fel az ellenfél kapujához, erősek a fejpárbajokban és a lecsorgó labdák összeszedésében. Nagyon szervezetten kell ellenük játszani, ugyanakkor a védelmük kicsit darabos, a földön verhetőek. Általában sok gólos meccseket játszanak, a lényeg, hogy mi jöjjünk ki az adok-kapokból jobban.

 

ELSŐ FÉLIDŐ: A KIS GÓL IS GÓL

Kb 5 perc játék után is látszik, hogy végre éles a csapat, minden játékosunk koncentrált, és megfelelő intenzitással mennek bele a párharcokba. A csapatunk technikásabb, és amikor gyorsan gurigázunk, akkor a Paksnak nem sok esély marad labdaszerzésre.

A 4. percben Hahn lő 20 méterről középről, de Nikolic kipaskolja a jobboldalra tartó labdát. A 7. percben egy gyors támadást vezetünk a bal oldalon. Csoboth visszapassza után Boumal rúgja keresztbe, ahol Kastrati futtából a jobb alsót veszi célba, de Nagy Gergely védi, a kipattanót Csoboth adja Mörschelnek, aki visszakészíti Gourénak, aki megtolja, majd kapura lövi, ami beakad. A kis gól is gól. 1-0. Dicsérni kell Kastratit, Csobothot, Mörschelt és Gourét. A 18. percben Csoboth ad középre, Goure lába már lendül, amikor Vas érkezik és ment. A 24. percben egy bal oldali paksi beadást Hall ollózó mozdulattal vág ki a gólvonalról. Látványos mozdulat és fantasztikus mentés. A kontrából helyzetig jutunk, de nem jól fejezzük be. Bosszantó. A 29. percben Varga megcsúsztatja a labdát Hahn elé, akit Antzoulas gyötör, így Hahn csak bele tud piszkálni a labdába, viszont jön Nikolic is, akin Hahn átesik. Nagyon véleményes tizi, de Vad II befújja (miért nem csodálkozom?). Varga berúgja, 1-1. A 35. percben újabb kontra tőlünk, Onovo megy végig a jobb oldalon, de a végén elrontja. Kicsit mérges vagyok Csobothra, mert lett volna Onovonak egy passz lehetősége, ha Csoboth befelé rágyorsít, de a csatár szinte végig takarásban maradt, így maradt a rossz megoldás. A 45+3. percben Szélpál teljesen feleslegesen hatalmasat rúg Csobothba. Nálam simán piros, mert egyértelműen szándékos szabálytalanság, a labda már sehol nem volt, Vad II csak sárgát ad. Szerencsére Kevin felállt utána. A szabadrúgást Varga Balázs íveli középre, ahol tökéletes ütemben érkezik Mörschel, és kapásból a kapuba belsőzi a labdát. 2-1 ide és félidő.

 

MÁSODIK FÉLIDŐ: BARÁTSÁGOS FÜTTY BÖDÉNEK ÉS GYŐZELEM

Az 53. percben paksi szöglet, amelyet a kapu előtti kavarodásból a paksi Varga fejel a léc alá. Nikolic vajon miért nem jött ki középen 4 méterre a kaputól? 2-2. Második hatalmas hibája a kapusunknak. 56. percben Mörschel a bal oldalon bolondít 3 paksit, lerázza őket, majd éles szögből kapura zúdítja, Nagy bravúrral tolja a léc fölé. Mörschelnek mind a csele, mind a lövése klasszis megoldás volt. 57. percben jön az első cserénk, a sérült Boumalt Mack váltja. A 68. percben Vignjevic hármas cserével próbálja frissíteni a csapatot. Kastrati helyére jön Antonov (így Pauljevic megy ki jobbvédőbe, Antonov a bal), Mörschel helyett jön Jakobi, míg Varga Balázs helyett Ambrose a jobb oldalra. A 70. percben Andzoulas indítását Szélpál kirúgja a stadionból. Ezt csak azért írom le, mert jól jellemzi a meccs képét. A Paks kezd elfáradni, egyre többször késnek el, és egyre többször választják a kevésbé okos megoldást. A kérdés az, hogy gólra fogjuk-e tudni váltani a helyzeteinket, mert hogy innentől kezdve lesz még pár, abban biztos vagyok. A 72. percben Hahn helyett érkezik Böde. Barátságos füttyszóval és fújjolással fogadja az újpesti publikum. A 77. percben Csoboth ugrik ki, már épp rárúgná, amikor érkezik becsúszva Kádár, és viszi a babát és a labdát is. Vad II szögletet ítél, a publikum 11-est, de mindent elmond, hogy miután feltápászkodnak, Csoboth lepacsizik Kádárral. A 84. percben ismét Csoboth indul be, túljut Szélpálon, majd visszahúzza Papp mellett a labdát, aki viszont eltalálja a lábát. Na, ez tiszta tizi, amelyet Antonov vált gólra. 3-2. Innentől kezdve fiesta hangulat a stadionban, mind a 3200 néző egyként énekli az alé alé, Újpest é alé! nótát, ami nagyot szól. A 87. percben Gouré helyett érkezik Diaby. A Paks eddig is ívelgetett, innentől kezdve még inkább ez várható, így teljesen értem Vignjevic döntését: kell a magas-erős ember a tengelybe. Így viszont Ambrose-nak kell centerbe jönnie. A folytatásban még próbál nyomni a Paks, de nem kerülnek helyzetig. És vége.

 

A SIKER KULCSA

A mérkőzéstől azt kaptuk, amit előre várni lehetett. Mindkét csapat akart, ment előre, az Újpest játszotta a technikásabb focit, a Paks a brusztosabbat. Mi szervezettek voltunk a Paks viszont elég hatékony. Minden egyes labdáért és négyzetméterért óriási csata dúlt, rengeteg párharccal, ütközéssel, sokszor keménységgel. A Paks erőltette a fejpárbajokat, és az első góljuk előtt Varga csúsztatta Hahnhoz, míg a másodikat Varga már kapuba fejelte, így azt hiszem elmondhatjuk, hogy elég hatékonyak voltak benne. A mi csapatunknál két dolgot emelnék ki. Az egyik, hogy ismét nagyon szervezetten játszunk. A Paks helyzetei inkább egyéni hibáknak köszönhetőek, különösen a kapus Nikolics illetve Kastrati bizonytalan. Mivel a Paks többnyire letámadott, így elég sok terület maradt elöl a csatárainknak, de ritkán tudtuk őket jól megjátszani. A hosszú indításaink rendre pontatlanok voltak. A másik: új volt a játékunkban, hogy Mörschel elég sokat visszalépett labdákért, az embere nem jött vele, így a német légiósunkkal létszámfölényt tudtunk biztosítani a középpályán. Ahogy ment az idő, úgy fáradt el egyre jobban a tolnai csapat, és ez meg is látszott mind a játékuk intenzitásán, mind a koncentrációjukon. Nekünk szerencsére volt egy Kevinünk, aki gyönyörűen megcsinálta a visszahúzós cselt, és jött is lábra a rúgás vele a tizi, Antonov pedig nagyon higgadt volt. A meccs összképét tekintve megérdemelten nyertünk.

 

EGYÉNI TELJESÍTMÉNYEK

Nikolicnak talán ez volt a legrosszabb meccse, mióta nálunk véd. Mindkét kapott gólban benne volt, bár a tizi szerintem nem volt az, a másodiknál viszont kiindult, majd visszatáncolt. Miért? Ráadásul volt 6-7 rossz kirúgása. Konkrétan kirúgta a pályáról a labdát. Ez most drámai volt, szerencse, hogy az egyéni hibái ellenére is tudtuk hozni a meccset. A jobbhátvéd Kastrati rengeteget hibázott. Tőle nem ezt szoktuk meg, de az első gólunk előtt ő rúgta kapura a labdát. Antzoulas és Hall ma jól játszottak. Nagy csatát vívtak Vargával, Hahnnal, később Bödével, és ebbe ritkán hibáztak bele. Sőt, Hallnak volt egy szenzációs mentése is. Pauljevic ma jól játszott, ritkán tudtak csak elmenni az oldalán, és végre kevés labdát passzolt el. Boumal jól kezdett, de a 22. percben volt egy légi párharca, ami után arccal ért földet. Csoda hogy folytatni tudta, de teljesítményére a továbbiakban rányomta bélyegét ez az eset. Onovo már-már a régi önmagát idézte. Nagyon sokat rombolt, hatalmas területet játszott be, a védekezése átlagon felüli volt, és egész jó volt az előre játékban is. Neki azt az egy kimaradt kontrát lehet felróni. Varga (György) Balázsnak is voltak szép megmozdulásai, második gólunkhoz ő adta a gólpasszt Mörschelnek, de Szabó ellen elég sok párharcot veszített. Nagyon kéne rá pár kiló izom, mert technikailag képzett a srác. Mörschelnek ez volt a legjobb meccse eddig. Nagyon hasznosan játszott, jól lépett vissza labdákért, azokat jól is játszotta meg adott egy gólpasszt, rúgott egy gólt, nekem nagyon meggyőző volt. Csobothnak a második gól előtti szabadrúgáson a tizenegyes kiharcolásán túl is volt jónéhány szép megmozdulása, és kulcspassza, az viszont bosszantó, hogy több olyan kontra is volt, amelyet részben az ő hibájából nem tudtunk végig vinni. Ettől függetlenül a jelenlegi csapatunk talán legfontosabb fogaskereke ő. Gouré ma hatalmasat ment. Nem csak a gólja miatt, amihez kellett némi szerencse is, hanem végig harcolt a védőkkel, űzte hajtotta a paksiakat, így azok nem tudták nyugodtan feljátszani a labdát. Nagyon sok párharcot vállalt, váltakozó sikerrel, de az akarata és a hite ma a GYŐZTES mentalitása volt. Mack ma egész jól szállt be, sikerült némileg stabilizálnia a középpályás védekezésünket. Szintén remekül szállt be Antonov, vele teljesen más lett a bal oldali támadójátékunk. Egyszerűen más minőséget hoz, mint Pauljevic vagy Kastrati ezen a poszton. Szintén jól szállt be Jakobi is. Aki kicsit kilógott, az Ambrose volt. Ügyetlen is és lassú is. Goure lecserélése után mondták neki, hogy neki kell bejönni középre a kirúgásoknál. Na, ezt rendszeresen elfelejtette. Vignjevic nem győzött ordítani neki. Amilyen kellemes meglepetés volt, az Mörschel játéka, viszont annyira kellemetlen volt Ambrose-é.

 

AZ EDZŐ

Vignjevic ma nagyon jól meccselt. Kicsit féltettem a csapatot, mert ismerve a Paks játékát, sejtettük, hogy sok lesz a felívelés és a fejpárbaj, ehhez képest Diaby ismét a padon kezdett, de a két belső védőnk szinte hiba nélkül hozta le a meccset, és amikor meg nagyon kellett, akkor mégiscsak behozta Diabyt is. Szintén Vignjevicc javára írom, hogy megtalálta Mörschel helyét a csapatban, aki jó játékkal hálálta meg a bizalmat. Az egész csapat rendben volt fizikálisan is és mentálisan is. Szervezetten védekeztünk, és csak egy-egy nagy egyéni hiba borzolta a kedélyeket. Az pedig hogy egyszerre több játékosunk is (Antzoulas, Hall, Pauljevic, Antonov, Onovo, Mörschel, Csoboth és Goure) is átlag felettit produkált, az szintén az ő érdeme.

 

A BÍRÓ ÉS A SZURKOLÓK

Vad II oda ítélt szerintem tévesen egy tizit, mi viszont a Csoboth vs Kádár esetnél nem kaptunk, igaz nem is volt az. A mezőnyben is többnyire oda fújt, de láttunk ennél már sokkal rosszabb bíráskodást is.

A hangulat pedig az utolsó 10 percben szenzációs volt.

Hajrá Lilák!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC