nb1.hu

Kispest újratöltve

JÓ LENNE TUDNI A VÉGÉT…

Vannak olyan pillanatai az életnek, amikor oly szívesen előre tekernénk az idő kerekét, hogy megnézzük: „Na ebből mi fog kisülni?” Persze, ha az ember tudja, mi a vége, akkor meg mi értelme? Semmi izgalom, nulla kihívás? Mégis, ki ne csinált volna már hasonlót? Gyerekkoromban, a… nem jut eszembe a sorozat címe. Azokra a sárga hosszúkás alakú krimikre gondolok. Néha sajnos nem bírtam ki és már a könyv negyedénél beleolvastam az utolsó lapokba. A rendező elv az volt, ha számomra kedvező vagy szimpatikus volt a végkifejlet, akkor visszatértem oda, ahol abbahagytam az olvasást és faltam a betűket tovább. Ha viszont úgy ítéltem meg, hogy a cselekmény megoldása nagyon bénára sikeredett, már kaptam is elő egy másik könyvet. Az előző meg egy dobozban végezte.

Most kíséretiesen ugyanez az érzésem. De jó lenne tudni, hogy ennek mi lesz a vége!

Mit tagadjam, nincsenek jó érzéseim. És ezek csak erősödtek a tegnapi zakó és a körítés után, majd még komolyabb aggodalom lett rajtam úrrá, amikor reggel olvastam, hogy tényleg jók voltak azok az értesülések, miszerint Laczkó Zsolt kapta meg a lehetőséget a csapat irányítására. Ezt már csak tetézte, hogy az új tulajdonosok videós bemutatkozása sem sikerült tökéletesen… Na, nézzük sorjában!

Bejelentették az új tulajdonos érkezését Kispesten, távozhat a vezetőedző

VÉGET ÉRT AZ ÖT ÉVES RÉMÁLOM

Az ultrák véglegesen kidobhatják a Bozó és Mendelényi takarodj! drapijaikat. Már nem kell soha többé használniuk. A Metalcom kungáborostul egy életre beírta magát a magyar futball történetébe. A dilettantizmus, a hozzá nem értés, pazarlás, hűtlen kezelés, pénzszórás címszavaknál kell majd keresnünk a munkásságukról szóló bejegyzéseket. Most még nem tudhatjuk, csak remélhetjük, hogy nem helyrehozhatatlan károkat műveltek Puskás, Bozsik és Tichy klubjával. Természetesen mindenki abban bízik, hogy van felfelé vezető út, aminek egy fontos állomása lesz az élvonalba való visszajutás. De vajon a jelek ebbe az irányba mutatnak-e?

ÁPRILIS 7-I TÜNTETÉS

Már legalább fél éve hallgattuk, hogy Bozóék árulják a klubot. Legszívesebben már ők is szabadulnának tőle. Iszonyat pénzbe került ez nekik, de csak saját magukra lehetnek dühösek, akár sikeresen is csinálhatták volna. A hülyeséget ők választották maguknak. Így nincs miért sajnálni őket. Márciusban szakadt el véglegesen a cérna a szurkolóknál, amikor a másodosztályban is a kiesés szélére kerültünk. Ekkor emeltük fel a hangunkat és szerveztünk egy nagyobb megmozdulást, melyet tüntetésnek neveztünk el. Egyértelműsítettük, hogy a kispesti család közös szándéka, hogy szabaduljanak meg a klubtól. Bozó akkor még csitított minket, hogy „Jajj, Fiúk, nem kéne ezt csinálni, épp megegyezés közelében vagyunk egy vevővel, nehogy elriassza ez az esemény a vételi szándékától!” Persze tudtuk, hogy ez nettó hülyeség, inkább a saját politikai törekvését féltette a szentesi polgármesteri székért való küzdelemben. Nem hiányzott neki a balhé. Úgy egyébként elvesztette a választást…

ELADJÁK-NEM ADJÁK

És akkor elkezdődött az idegek harca. Bozó azt nyilatkozta, hogy akár 2 héten belül megtörténhet az eladás, hazai és külföldi csoportokkal is tárgyal. Volt itt mindenféle találgatás. Szijjártó csomagban a BYD vezetőinek a magyarországi induláshoz felkínálta a klub megvételét, szó volt másik kínai vagy koreai cégről, Leisztinger és más milliárdosok neve is felmerült vevőként. Volt, amikor már az Akadémián látták egyesek tárgyalni a politikai elitet, de a Karmelitából is kémek jelentették, hogy a klub vezetői bent jártak. Mások arról tudósítottak, hogy a klub banki tartozásáról szóló szerződést épp átdolgozzák egy másik cégre, amiből tényleg az következik, hogy létrejöhet az adásvétel. Dacára az informátorok értesüléseire, mégis úgy futottunk neki a bajnokságnak, hogy alig történt valami változás. A padon a kudarckerülő, minimalista Csertői ült, igazolásként pedig csak épphogy egy pár középszintű focista érkezett… Ennyi, meg a nagy várakozás maradt.

Közben lassan biztossá vált, hogy Leisztinger a befutó. Fórizs Sándor, Tamás bizalmi embere pedig már a spájzban, akarom mondani a klubban volt és tevékenyen részt vett a klub munkájában. Persze bejelentés nem volt, csak hallottunk ezt-azt. Állítólag nem volt konfliktusoktól mentes az első néhány nap, hiszen még Kun Gergő is itt volt, aki akár még abban is reménykedhetett, hogy legalább egy darabig maradhat, miközben az új vezetés is osztotta a lapokat. Nem lehetett könnyű helyzet…

Mindeközben lement 3 kanyar a bajnokságból, 1-1 zakó, iksz és győzelemmel. A múlt heti ütközet volt a legkellemetlenebb, ahol is a baranyai Michelin gyár lelkes dolgozói, Pinezits vezérigazgató úr vezetésével (aki néhány hónapja még a mi kispadunkon ült) leckéztettek minket. Csoda, hogy a szurkolóink nem dicsérték meg a játékosainkat a lefújást követően? Erre még később kitérek… Mert Fórizs úr is kitért rá…

ÉS AKKOR ELJÖTT A CSÜTÖRTÖK

És lőn az nagy bejelentés! Az Arago csoport megvásárolta a Honvédot! Hogy mi tarthatott ennyi ideig? Mondom. Legalábbis az én tippemet. A mai gazdasági helyzetben nagyon nehezen találtak valakit, aki képes volt áldozni egy ilyen csődtömegre, amit Bozóék itt hagytak. Több, mint 10 milliárdos adósság, előnytelen, több milliárdos hitel és az iszonyú drága, éves szinten cirka félmilliárdos stadion üzemeltetése. Gondolom, Tamás azt mondta, hogy ha a Bozsikot átveszi az állam, a hitelt valahogy átdolgozzák és a nyomott ajánlatra rábólintanak, akkor mehet az üzlet. Tamás nem kispályás, végzettségét tekintve fizikus, nagyon okos ember. Vajmi kevés esély mutatkozott arra, hogy a stadion üzemeltetése átkerülhet az államhoz, hiszen akkor holnap minden másik klub is ezt fogja kérni és az anyagiakat illetően is szerény volt az ajánlat. Szerintem a politikai elit meggyőzte Bozót, hogy nincs más választása és besegítettek ezzel a stadion üzlettel is. Tehát csiki-csuki lett a helyzet. Bozó örülhetett, hogy valamennyit legalább kapott a klubért, Tamás meg – a körülményekhez képest – jó üzletet kötött. Legalábbis innen már nehéz volt nemet mondania…

Na ne gondoljuk, hogy anyagilag jó ez az üzlet. Inkább politikailag. Kapcsolatilag. Későbbi megrendelésileg… Emlékezhetünk, mit mondott Virág elvtárs Pelikán elvtársnak. „Pelikán, egyszer majd mi is kérünk valamit magától.” Ott a hatalom kért a gátőrtől, itt meg fordítva. „Jön még Tamás a mi utcánkba, majd elboltoljuk. Csak ezt a Honvédot húzzák már ki most a szarból!”

No, így jött el a csütörtök.

ÍGÉRETEK, TERVEK, IRÁNYOK

Ígéretek? Na azok nem voltak. Hacsak nem az a 3 éves terv izé. De ne rohanjunk előre. Az 5-6 perces videót megtalálhatjátok a Honvéd honlapján, a tulajdonosváltás hírt görgessétek a legaljára. Meglepődtem, hogy rengetegen ezt nem is látták, csak a hír elejét olvasták el.

Gránitz János, az Arago Sport ügyvezetője nyitotta a nyilatkozatok sorát, aztán Séllei Árpád a Honvéd új ügyvezetője folytatta a sort, majd Fórizs Sándor sportigazgató már a részletekről is beszélt.

G.J. egy dolgot vállalt, az anyagiakat, hogy biztosítják a működést. Arról persze nem szólt a fáma, hogy milyen szinten. Tesco gazdaságos módon vagy a klubunkhoz méltó anyagi keretekkel.

S.Á. sejtelmesen annyit közölt, hogy „Nehéz örökséget vettünk át” Na, ebben aztán benne van minden… Mondjuk nagyon nem lepett meg minket. Évek óta tudvalevő volt, hogy iszonyatos pénzherdálás folyt klub üzemeltetés címszó alatt. Ennél már csak a folyamatok, felelősségi körök, határidők és a tervszerűség nézhetett ki katasztrofálisan.

F.S. vázolta a terveket. Ebben az évben jobb eredményt ígérnek az elmúlt szezon 9. helyénél és 3 év alatt vizionálják az NB I-et. Hááát, nem vállalták magukat túl a fiúk…

G.J. próbálja menteni a menthetőt. Érdekes figyelni a videót. Nézzük csak? „Bízunk benne, hogy a szurkolók támogatni fognak, adjanak nekünk lehetőséget, hogy bizonyítani tudjunk.” Ezzel a résszel nincs is semmi gondom. Szép mondat. Itt van egy vágás a képben, és elhangzik valami olyan, amit az olvasó fantáziájára bízok, majd így folytatódik: „…de mi azt szeretnénk, ha minél előbb feljutna a csapat”. Bizonyára megint ez a 3 (vagy ki tudja mennyi?) év került szóba… Valaki szólhatott a vágóasztalnál, hogy árnyaljuk inkább ezt a képet.

Bemutatkoztak a Honvéd vezetői, az NB I-ről és az új vezetőedző kinevezéséről is szó volt

Tudom, költői a kérdés, de: mi a jobb, ha azt mondják, hogy a „Fradi vetélytársai szeretnénk lenni”, meg „7 meccs 21 pont” vagy őszintén kimondják a 3 évet?…

S.Á. nem kertel. „Nagyon sok átalakítást, változtatást kell végrehajtanunk az Akadémiát is ideértve” Ha jól tudom, az Akadémia vezetője, Herczeg Vince már nem is kell, hogy bejárjon, jövő év elején betölti a 65-öt, nyugdíjba megy. Vajon ki jön helyette? Illetve több edzőnek is már megköszönték a munkát az utánpótlásban.

FÓRIZS SÁNDOR BESZÉDES GONDOLATAI

„Én a játékosokat jó játékosoknak tartom” Hááát, Sándor, tudd, ebben nem mindenki ért egyet Veled… Oké, mégsem mondhattad, hogy kutyaütő mind, de egy „A keret megerősítésre szolgál” vagy „Zalánon kívül nincs minőségi csatárunk” vagy „Azonnal 5-6 igazolásra szükségünk van” azért zene lett volna füleinknek.

„Küzdünk, mászunk, hajtunk, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.” Mondom: ez kevés lesz önmagában, Sándor!

„Beszéltem a játékosokkal, szeretném, hogy nagyobb önbizalmuk legyen.” Valóban? Nincs önbizalmuk? Szerintem pont az a gond, hogy néhányuk sokkal többet képzel magáról, mind akik valójában.

És akkor most jön valami olyan, ami kiverte a biztosítékot a szurkolóknál. Nézzük csak! „A szurkolóinkkal is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot abban az esetben, ha ők is korrektül tudnak állni a csapathoz. Néhány játékost lelkileg megfogta a hétvégi elbeszélgetés.” A mislenyi? Jesszusom! Erről tényleg üljetek le Sándor beszélgetni az ultrákkal, mert nagyon másként látjátok/látjuk. A Kanyar egyébként nem is érti, hogy a játékosok miért szoktak kijönni, ha gyenge a produkció. Tök felesleges. Ha meg jönnek, akkor legyen tisztában minden játékos azzal, hogy a focipálya kerítése mellett nem akadémiai székfoglalót fognak tartani az ultrák, főleg néhány sör után. Javaslom, tegyenek bele sokkal többet ők is a meccsbe!

A végén újra feljön egy diszkrét intelem a szurkolók felé. Idess! „Bízom abban… hogy folyamatosan buzdítják a csapatot, szeretnénk egy korrekt kapcsolatot és HA EZ MEGLESZ (sic!), akkor a Honvéd elindulhat együtt egy jó úton.” Sándor, ezt tényleg beszéljétek ki a szurkerekkel, hogy mi van előbb, a tyúk vagy a tojás.

Zárszóként viszont tényleg nagyon klassz a szakmai igazgató mondata: „Ha meglesz a közös öröm, akkor a közös bánatot is könnyebben fogják tudni elfogadni.” Mármint a szurkolók.

Összefoglalva: javaslom, hogy az érintett felek: 2-3 játékos, az ultrák vezetői és a szakvezetés üljön le egy közös beszélgetésre, mert a tegnapi produkció vége nem sült el jól. Se a meccs, se a megafonos üzengetés a táborból.

A MECCSRŐL

Csak címszavakban: a helyzeteket be kell lőni, 1-0 után nem kell látványosan időt húzni, döbbenet milyen kevés párharcot nyertünk meg, főleg a második félidőben, a második labdák nagy része az ellenfélé, ütközések után miért kell fetrengni és a füvet ütni, mintha eltört volna a lábunk? A szünet utáni 10 perc értelmezhetetlen volt, amikor látványosan kevés a futómennyisége egy játékosnak, miért nem cserélünk? A győztes gólnál érdemes végignézni a védelmünk helyezkedését, az aktivitásuk hiányát…

KI MECCSELT AZ AJKA ELLEN?

A tegnapi nyilatkozatokban az szerepelt, hogy Djordje Kamber és Paulik István pályaedzők készítették fel a héten a csapatot, és látszólag Kambi meccselt. Ezzel szemben én olyan dolgokat tapasztaltam tegnap, amik nem jellemzők Kamberre. Néhány játékos lézengése, akaratának hiánya és annak edzői elfogadása, a taktika megválasztása, a cserék ütemezése… Valaki ezt a párharcot tegnap elb…., szóval elmeccselte. Talán „valaki” a háttérből irányított, és Kambi csak egy báb volt? Ha valaki tudja az igazságot, az ne rejtse véka alá!

Egyébként érthetetlen az is, ha ma bejelentették Laczkó kinevezését, ezt miért nem tudták csütörtökön megtenni? És akkor ő meccselt volna tegnap is…

ZÁRSZÓ

Hiányoltam Leisztinger Tamás megszólalását is a klub megvásárlásával kapcsolatban. Gondoltam, biztos nyaral. No, de hát tegnap kint volt a meccsen. Vagy épp szombaton jött haza?

Hátha tőle több információt megtudhatnánk a jövőt illető változtatásokkal kapcsolatban. Mondjuk arról, hogy igazolunk-e még valakit vagy tényleg ezzel a játékoskerettel indulunk neki a bajnokságnak? Tudom, hogy ez a sportigazgató feladata lenne, nem Tamásé, de tőle ezirányú infókat sajnos nem kaptunk.

HAJRÁ, HONVÉD! CSAK A KISPEST!

Kiemelt kép: Budapest Honvéd FC

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC