nb1.hu

„Vagyunk olyan jók, mint a Bayern” – a játszótéren fedezték fel a magyar szupertehetséget

Németh Hunor 3 éves kora óta Dániában él a családjával, 16 évesen debütált az ifi-BL-ben. A dán válogatottnak nemet mondott. Interjú.

Németh Hunor két hete a legfiatalabb magyar játékosként, 16 évesen bemutatkozott az ifjúsági Bajnokok Ligájában, méghozzá a remek utánpótlásneveléséről híres Köbenhavn U19-es csapatában. A dánok 5-1-re kiütötték idegenben a Galatasarayt, de hamarosan a Bayern München és a Manchester United fiataljai is megismerhetik, miben rejlik a Köbenhavn titka. Németh Hunor már hároméves kora óta Dániában él a családjával, az édesanyja a játszótéren vette észre, hogy vélhetően őstehetség a srác, az édesapja pedig azóta is mindent megtesz, hogy a 15 éves kora óta profi szerződéssel rendelkező fiának csak a labdarúgásra kelljen koncentrálnia. Bár a dánok is keresték, Hunor mindenképp magyar válogatott szeretett volna lenni: az U15-ösöknél rögtön csapatkapitány lett, később az U17-es válogatottnak pedig a legfiatalabb, egyben legjobban teljesítő tagja volt a hazai rendezésű Eb-n. Interjú a magyar futballreménységgel, aki két éven belül a jelenleg BL-résztvevő Köbenhavn felnőttcsapatában is szeretné megmutatni, miért él-hal a játékért.

Bemutatkoztál az ifi BL-ben, ahol 16 évesen kóstolhattál bele a legjobb U19-es labdarúgók világába. Hogy érezted magad a pályán a Galatasaray elleni, idegenbeli mérkőzésen?
Örülök, hogy debütálhattam, bár nem volt már nagy meccs a vége. Húsz-huszonöt percre álltam be, tíz percig még voltak akciók, aztán már csak ápolási szünetekre került sor a végén. Remélem, hogy a következő meccs pörgősebb lesz egy erősebb ellenféllel szemben.

Az 5-1 több mint biztató eredmény, de lesz még meccsetek a Bayern München és a Manchester United ellen is. Milyen esélyetek lehet?
Az edzői stáb már kielemezte a két csapatot, megnézték az egymás elleni meccsüket, amelyen a Bayern 2-0-ra legyőzte a Manchestert. Az edzők szerint dominálni tudunk mindkét csapat ellen, de most inkább a Bayernre koncentrálunk, mert ellene játszunk kedden. Ez lehet a legnehezebb meccsünk a csoportban, de – bár nem szeretném elkiabálni, de – megfelelő taktikával akár nagyobb verést is mérhetünk rájuk.

Amikor az MTK az Ajax ellen játszott tavaly, Magyarországon vita kerekedett abból, amiért a védekezésre fektette a hangsúlyt a magyar csapat – akár jó felépítésű hátvédek beállításával -, elkerülve a nagyobb vereséget. Számotokra az eredmény vagy a jó játék a fontosabb?

Nekünk nincs miért beállnunk védekezni, nincs mitől tartanunk, játékosról játékosra is vagyunk olyan jók, mint a Bayern München. Nagyobb név a Bayern, de a mi U19-es csapatunk legalább olyan jó, ha nem jobb, legalábbis szerintem.

Nincs miért félnünk, ha a saját játékunkat tudjuk játszani. Mindössze ugyanazt kell tennünk, amit a dán ligában. Győzelemre játszunk, és a saját stílusunkkal akarunk nyerni. (FRISSÍTÉS: a Köbenhavn kedd este 3-2-re legyőzte a Bayernt, Németh Hunort a 81. percben cserélték be – a szerk.).

Mi a cél az ifi BL-ben?
Az alapvető elvárás, hogy továbbjussunk a csoportból. Durva kimondani, de az a cél, hogy megnyerjük az egész sorozatot. De az eredményesség mellett is fontos, hogy szép meccseket játsszunk a csoportban a nagycsapatok ellen.

Németh Hunor Köbenhavn magyar válogatott Fotó: Wacha Judit
Fotó: Wacha Judit

A felnőttcsapat 2-0-s vezetésről végül csak egy pontot szerzett a Galatasaray ellen, idegenben. Figyelitek a nagycsapatot, hogy mire megy ebben a bivalyerős csoportban, amelyben szintén szerepel a Bayern München és a Manchester United?
A mérkőzést a helyszínen néztük meg, de 2-0-s Kövenhavn-vezetésnél, a 70. percben el kellett hagynunk a stadiont. Féltek, hogy a Galata-drukkerek megőrülnek, ezért rendőri kísérettel ki kellett mennünk. Bár amíg bent voltunk, nem történt semmi komoly, inkább óvatosak voltak a szervezők.

A végeredmény a szurkolókat igazolja, és a lelkesedésük átragadhatott a játékosokra, hiszen a török csapat egyenlíteni tudott.
Nagyon nagy szurkolást mutattak be, ilyet én még sohasem tapasztaltam. Lenyűgöző és szép szurkolás volt szerintem.

Háromévesen költöztél Dániába, mikor derült ki, hogy a foci a te sportágad?
Egyből. Fociztam egyfolytában, a kertben, a játszótéren, majd a helyi klubban. Azóta is csak focizok, semmi mást nem csinálok.

„Napközis fociban is mindig győzni akart” – mondták az iskoládban a tanáraid. Ebből adódott problémád?
Kiskoromban nem tudtam kontrollálni az akaratomat, minden szünetben nyerni akartam. Aki velem volt, az örült, aki nem, az vesztett.

Hogy teljes képet kaphassunk, interjú közben Németh Hunor édesapját, Németh Tamást is kérdeztük a fiatal labdarúgó eddigi pályafutásáról, mindennapjairól. „Hunor nyolcévesen igazolt az FC Köbenhavnba, előtte a szomszéd kisváros, Horsholm pici amatőr klubjában, a HUI-ben játszott. Nagyon jó játékosok kerültek ki innen, például mindhárom Hojlund fivér. Rasmus most a Manchester Unitedben játszik, Emil és Oscar, az ikertestvérek pedig a Köbenhavn felnőttcsapatában. A HUI egy magyarországi megye I, megye II-es csapatnak felel meg. Elképesztően tudatos munka folyik, két-három műfüves, nyolc-tíz füves pálya áll rendelkezésre, fiúkkal, lányokkal is foglalkoznak hatéves kortól. Olyan edzői bázist igyekeztek felépíteni, hogy a segítségével minél tovább képesek legyenek megtartani a tehetségeket. Akár 14 éves korukig, hogy ne vigyék el őket a nagy klubok, de ez nem volt tartható. Ennek ellenére egészen elképesztő munka folyik a klubban.”

Németh Tamás, Németh Hunor, U17-es válogatott

Hunor az eddigi 16 éve alatt már több mint 7500 órát edzett, rengeteget az édesapjával együtt. „Ötéves korától nagyon intenzíven próbáltam felkészíteni, 13 éves koráig tudtam segíteni, utána már nem. Egy 8-9 éves gyerekkel annyit tudsz edzeni, amennyit akarsz, nem savasodik, háromszor is gyakorolhat egy nap, semmi baja nem lesz. De amikor elkezd izmosodni, akkor már a pihenésre is nagy figyelmet kell fordítani. Azóta már csak a konditermi edzésekben segítem.”

„Sokan kérdezik Szoboszlai Zsoltot is arról, hogy mi a titka a Liverpoolban szereplő fiának, mivel edz másképpen Dominik. De ezeket a dolgokat azért nem lehet leutánozni, mert az apa és a fia között létrejön egy szocioaffektív kapcsolat. Ha az apa és a fia egymásra talál, akkor az a legfőbb közös szórakozás, hogy együtt vannak a focipályán. Marha jó ketten lenni a focipályán, órákon át, minden nap.”


Szigorú volt az édesapád, vagy te mondtad neki, hogy még rugdosnál egy fél órát?

Megvolt a választási lehetőségem, elmehettem volna játszani a barátokkal kiskoromban, de én mindig a focit választottam.

Mennyire inspirál Szoboszlai Dominik?
Szerintem minden fiút inspirál Dominik Magyarországon, így engem is. Megmutatta, hogy onnan is ki lehet jutni a Liverpoolba, ahonnan ő indult.

Mi jutott eszedbe, amikor láttad a Leicesternek lőtt gólját?
Hogy én is rúgjak majd egy ilyet hétvégén, ha esély lesz rá.

A korábbi videóidon látható, hogy már 11-12 évesen komoly lövőerővel rendelkeztél. Most hogy állsz ezzel?
Jól, persze, de ez inkább a technikáról szól. Szerintem elég jól lövök a technikámmal.

Parádés bajnoki gól a dán U19-es bajnokságban

A foci mellett hogy megy a tanulás, van B terv a sport mellett, hiszen egy sérülés azért – sajnos – bármikor tönkre tehet egy karriert?
Rendesen tanulok a foci mellett, a klubnál van egy iskola. De nincsen B tervem.

Hogy fogadtak be a dánok a városban, a csapatban, a klubban? Tudja mindenki, hogy magyar vagy?
Hároméves korom óta itt élek, a klubban nyolcéves korom óta edzek, játszok, szóval mindenki ismer. Nagyon jó barátok vagyunk a csapattársakkal, nem volt semmilyen beilleszkedési problémám.

Tudják, hogy hozzád hasonlóan Szoboszlai is magyar?
Szerintem most már mindenki ismeri Szoboszlait.

Magyarul vagy dánul álmodsz?
Mindkettő előfordul. Álmomban a barátaim is beszélik a másik nyelvet, ha mondjuk ott vannak benne. Ezt nem tudom irányítani.

A magyarnyelv-tudásodat hogyan fejlesztetted?
A szüleimmel csak magyarul beszélünk, de tanultam is egy kicsit anyukámmal.

„Megmondom őszintén, a feleségem vette észre, hogy tehetséges” – válaszolta Németh Tamás arra a kérdésünkre, hogy mikor dőlt el, Hunorból focistát faragnak. „Állandóan vitte a játszótérre, és ott tűnt fel neki. Én egy kicsit ódzkodtam ettől, arra gondoltam, nem kellene ezt ennyire erőltetni. De itt van a mai napig előttem, hogy Hunor milyen kissrác volt, és őrületesen odavolt a fociért, éjjel-nappal akarta. Csak egymásnak voltunk sok évig, és rengeteget foglalkoztunk vele. Amikor megszületett a kishúga, gyakorlatilag ő is, már a mászástól kezdve az első lépéseket is a focipályán tette meg. De ő nem lett labdarúgó.”

Wacha Judit, Németh Hunor édesanyja

Ahogyan Tamás fogalmazott, „komplett családi stáb van Hunor mögött Dániában”, a cikkben látható fényképeket ugyanis a sportfotós édesanya, Wacha Judit készítette


Már 15 évesen profi szerződést kaptál. Ez mit jelent az esetedben, már most meg tudnál élni a fociból?

Még egyáltalán nem, itthon élek a szüleimmel. Jó kis pénz, amit kapok, és nagyon jól jön, amikor elmegyünk valahová enni a barátaimmal, de megélni nem tudnék belőle. A profi szerződés nagy dolog, büszke vagyok rá, de 15 évesen el is vártam magamtól, amikor tudtam, hogy lehet ilyet kapni.

Mikor következhet a következő lépcsőfok? Hiszen rohamosan közeledsz a felnőttfutball határához.
Előre nem tudom. Most az a célom, hogy egy éven belül domináljak az U19-es ligában. Hogy fél év vagy egy év múlva lesz változás, nem tudom. De majd meglátjuk, mikor állok majd készen fizikálisan is a felnőttfocira.

Melyik a kedvenc posztod, ahol a legjobb vagy, és miben szeretnél a leginkább fejlődni?
A kedvenc pozícióm, dupla hatosként az egyik hatost szeretem játszani, vagy 4-3-3-ban a két nyolcasból az egyik nyolcast, a tükörnyolcast. Amiben fejlődnöm kell, hogy gyorsan tudjam újrapozícionálni magam, hogy megtaláljam azt a előre passzt, amellyel gyorsan, két érintéssel előre tudok kerülni. Amikor felkerülök a 16-oshoz, akkor néha többet kell vállalnom. Sokszor a passzt választom, nem azért, mert nem merek lőni, hanem mert szeretem kiszolgálni a csapattársaimat, és ezt az opciót hamarabb meglátom, pedig magamra is figyelnem kellene néha.

Németh Hunor Köbenhavn magyar válogatott Fotó: Wacha Judit
Fotó: Wacha Judit

Van időd pihenésre, lazulásra a foci mellett, hiányzik bármi is az életedből, ami a kortársaidnak megadatik? Mikor buliztál utoljára?
Igazából semmire sincsen időm, főleg ebben a szezonban. Most – másfél hete – a péntek-szombatom szabad volt, de vasárnap újra edzésen volt jelenésünk az ifi-BL miatt. Nincs semmire időm, de nem is hiányzik semmi. Vannak barátaim, velük eljárok csavarogni, kajálni, de bulizni egyáltalán nem. Nyáron voltam utoljára, amikor volt egy hét szünetem. Akkor belefért egy kis buli.

Szűcs Tamás személyében magyar csapattársad is van. Ez mit jelent számodra?
Én már nagyon régóta, 8-9 éve itt vagyok a klubnál. Mindenkit ismerek, mindenkivel jó viszonyban vagyok, és a legjobb barátaim is a klubnál vannak. Tamás két éve van közöttünk, én inkább a 2006-2007-es születésüekkel barátkozom, ő pedig inkább a 2005-ösökkel. De most már csapattársak vagyunk, és természetesen magyarul beszélgetünk.

2021-ben hogyan élted meg, hogy először a dán, majd a magyar U15-ös válogatottól is meghívót kaptál?
Mindkettőre számítottam, de nagyon örültem mindkettőnek.

Először a dán meghívót kaptam meg, kipróbáltam, utána jött a magyar is. Nekem már előre az volt a tervem, hogy a magyar válogatottban fogok játszani, nem volt kérdés, hiszen Magyarországon születtem, a szüleim is magyarok, magyarnak érzem magam. Mindig is Magyarországért akartam küzdeni, és ez volt az álmom gyerekként.

A dánok szerinted végleg lemondtak rólad?
Nem hiszem, hogy keresni fognak, hiszen látták, hogy melyik válogatottat akarom választani.

Hogy érdemelted ki, hogy messziről jött légiós létedre csapatkapitány lettél a magyar U15-ös válogatottban?
Meglepett, de valamennyire számítottam rá, és nagyon örültem, nagy büszkeség. Mindig is amolyan vezértípusú személyiségem volt, a győzni akarásom nagyon erős, és mindig is szerettem segíteni másokat. A saját korosztályomban, a klubomban is rendre én vagyok a csapatkapitány, egy korosztállyal feljebb pedig benne vagyok a csapatkapitányi körben.

Az idei U17-es Eb-n te voltál a legfiatalabb a magyar csapatban, sőt, a csapat egyik legjobbja is. Milyen élményekkel gazdagodtál?
Nagyon jó élmény volt ez a hazai rendezésű Eb, 16 évesen átélni azt a szurkolást, amit a magyarok bemutattak. Felejthetetlen, ahogyan a meccsek után együtt énekeltük a drukkerekkel a Himnuszt.

Sok játékost említettél már példaképedként (Szoboszlai, Gera, Kroos, Modric, Casemiro, Gerrard, Ronaldo). Ha muszáj lenne egyet választani, ki lenne az?
Luka Modric, mindig is ő volt az első számú kedvencem. De ezt nem is kell megmagyaráznom, csak rá kell nézni minden meccsen, hogy hogyan játszik. A technikája zseniális, mindig tudja, kit kell megjátszani, a lyukra játszott passzai parádésak.

A svéd-kuvaiti Roony Bardghji 17 évesen 4 millió eurót ér, 9 meccsen 6 gólt szerzett a Köbenhavn felnőttcsapatában. Hol járhatsz hozzá képest?
Nem lehet összehasonlítani az ifjúsági játékosokat, főleg, akik idősebbek, hiszen fizikálisan máshogyan érünk. Ő már nagyon érett volt két éve is, készen állt már a felnőtt focira is fizikálisan. Én még nem tartok ott, éppen ezért nem lehet összehasonlítani minket.

Mohamed Daramyt az Ajaxnak, Jonas Windet a Wolfsburgnak adta el 12 millió euróért a Köbenhavn. Te el tudnád képzelni magad még sokáig a rendre BL- vagy EL-csoportkörös Köbenhavnban, vagy inkább siettetnéd, hogy egy nagyobb csapathoz kerülj?
Meglátjuk, mit hoz a jövő, de amióta itt vagyok Dániában, az az álmom, hogy a Köbenhavnban futballozzak, és pályára tudjak lépni a felnőttcsapatban. Remélem, ez valóra fog válni.

Mi lehet az oka, hogy ennyire sikeres a Köbenhavn utánpótlásnevelése? Bátran be meri vetni a fiatalokat, és így is BL-csoportkörös csapata van.
Itt mintegy másfél évtizede hozták létre az akadémiát. Belekezdtek egy folyamatba, amelybe én közelről belelátok.

Több játékossal régóta ismerjük egymást, és minden nap egymással konkurálunk az edzéseken, és próbáljuk egymást felfelé húzni azzal a vággyal, hogy jobbak akarunk lenni a másiknál. Az edzők, akik minket figyeltek, velünk együtt fejlődtek.

Van például olyan, aki az U12-eseknél kezdett, most pedig az U19-esek fő edzője. De a nagycsapat vezetőedzője, Jacob Neestrup is irányította korábban az U14-es és az U17-es csapatot is a Köbenhavnnál.

A klub milyen jövőképpel kecsegtet?
Nem beszélnek a jövőről. Ha majd készen állok, és elég jó leszek, akkor a nagycsapattal fogok edzeni. Ha esélyt kapok, akkor játszok, de nem beszélnek jövőképről. Ha jó vagy, akkor csapatba kerülsz, ha nem vagy jó, akkor nem.

Hogy sikerült eddig az idei éved?
Nagyon jól kezdtem, kaptam bőven játékidőt ahhoz, hogy megmutassam, mit tudok. Nyáron a Leverkusen ellen 80 percet játszottam, és rúgtam is egy szép gólt. Majd kezdődött a bajnokság, az első fordulót betegség miatt ki kellett hagynom. A Midtjylland ellen kezdő voltam, rúgtam két gólt, ez így nagyon szép kezdés szerintem. A Sönderjysk ellen hatosként játszottam, a Silkeborg ellen, idegenben 70 percet futballoztam, majd most az ifi-BL-ben 20 percet kaptam.

„Én nem vagyok elfogult, sőt, túlságosan is kritikus vagyok, de ez nálunk mindig is így volt, Hunor ezért megszokta” – reagált arra Németh Tamás, hogy hol tart most Hunor, és elfogultnak tartja-e magát. „Én vagyok az első, akivel megbeszéli, hogy mi történt a meccsen. De most már odáig eljutottunk, hogy nem is nekem kell elmondanom, hanem ő maga mondja, hogy mi volt a jó, mi nem volt jó. De nagyon képben van ezzel kapcsolatban. Én úgy látom, hogy jelenleg ott tart, ahonnan előrébb jelenleg nem tudna tartani. Egy, másfél, két évre van attól, hogy bemutatkozhasson a Köbenhavn felnőttcsapatában. Hivatalosan ő még U17-es, de az U19-esek között futballozik, itt ez az utolsó lépcsőfok a felnőttfutball előtt. Már most is tudna felnőttfutballt játszani – akár egy 8-9. helyezett dániai csapatban -, de a Köbenhavn szintjén még nem, ahhoz még kell körülbelül másfél év.”

„A Köbenhavn akadémiája topszintűnek számít Európában. Hunorék voltak Dortmundban, Lipcsében, Leverkusenben, és mindhárom felkészülési mérkőzést megnyerték. Hollandiában megverték a Manchester Unitedet, és bronzérmet szereztek. Sokszor már-már túl sok jó játékost nevel ki a klub, ennyi embernek ugyanis nincsen hely az első csapatban. Aki nem fér be, Norvégiában, Svédországban próbál rendszerint szerencsét, jellemzően a másodosztályban, de akár magasabb szinten is. Hosszú távon Hunor számára a cél a négy topliga valamelyike, ezek közül is leginkább a spanyol bajnokság, stílusban szerintem passzolhat neki. De az út bárhová vezethet, a göröngyös része most kezdődik.”

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC