nb1.hu

„Kiss Tamás, örülök, hogy minket választottál!” – szurkolói reakció az Újpest győzelme után

Belekezdtünk!
Nikolics, Pauljevics, Antzoulasz, Hall, Tamás, Mack, Onovo, Kiss, Ljujic, Csoboth, Ambrose összeállításban kezdtük a meccset, és nem is akárhogyan. Már a harmadik percben Tamás futtatja Csobothot, aki középre kanyarít, Onovo simítja le Pauljevicsnek lövőre, de Paunak leperdül a lábáról. Viszont három húzásból lövőhelyzetig jutottunk. 7. perc: Ljujic szerez labdát a félpályánál, kiugratja Ambrose-t a bal oldalon, középre gurítja Csobothnak, aki tovább tolja Kissnek, ő nagy lövést ereszt rá jobbról, de a kapus véd. A 10. percben egy rossz fehérvári beadás után a szögletzászlónktól végzünk el bedobást. Tamás feldobja a labdát, Ambrose lefejeli Onovónak, aki kiforgatja a jobb oldalra Pauljevicsnek, ő meg szökteti Ambrose-t a jobb oldalon (hogy ért oda ennyi idő alatt?), aki elfut, aztán 14 méterre az alapvonaltól keresztbe rúgja a labdát. Érkezik Csoboth, de Csongvai becsúszva tisztáz. Ezt azért írtam le ilyen részletesen, mert jól olvasható, hogy egy, a saját kapunk előtti a bedobás után öt húzással kialakítottunk egy helyzetet. Egészen zseniálisan játszunk. 11. perc, Onovo szerez labdát a középkörnél, Ljujic-Csoboth az út egyérintőből, Csoboth egy csel után nem az ötösre adja be, hanem a második hullámban érkező Onovónak, aki lövéssel fejezi be. De sajnos középre megy, így fogja a kapus. 12. perc, bal oldalon támadunk, de Csoboth hátra passzolja míg a labda a görögünkhöz kerül. Ő a térfelünk közepéről ad egy mértani pontosságú 40 méteres labdát Kissnek, aki egyből középre lövi. Ambrose mellett elmegy a labda, de így lesz jó a hosszú oldalon egyedül érkező Ljujicnak, aki higgadtan begurítja. 1-0 ide!

12 perc alatt ez volt a 6., azaz HATODIK!!! végigvitt támadásunk, és végre meglett a gólunk is. 17.perc, gyönyörűen adogatunk lábról-lábra, aminek a végén Ljujic adhat be kicsit kisodródva, de felszedik Ambrose elől. 19. perc, ismét a görög ad egy 40 méteres pontos indítást, ezúttal Csobothnak aki sajnos rosszul veszi át. De ez az indítás is bizonyítja, hogy a gól előtti hosszú passz nem a véletlen műve volt. 19. perc, ismét lab-dát szerzünk az ellenfél térfelén, Onovo egyből ugratja ki Csobothot, de sajnos ezúttal sem jó az átvétel. 20. perc, Tamás dob be balról Ambrose-nak, aki lefejeli Macknak. Ő egyérintőből forgatja ki a jobbra Paunak, aki befelé húz, Kiss viszont lefut az alapvonal felé, meg is kapja, hisz a védők kiléptek Paura, középre gurít, Ljujic meg is lövi de némileg fölé-mellé megy. Ez ismét helyzet volt, immár a nyolcadik. 23. perc, ismét nagyon gyorsan jutunk fel a kapujukig, Onovo passzolja Ljujicnak, aki egyből kiugratja Csobothot, akit fellöknek a tizenhatos vonala előtt, így szabadhoz jutunk a kaputól 18 méterre – középről. Ljujic tekeri alig-alig a jobb kapufa mellé. Megvolt a kilencedik helyzetünk is. A 26. percben Tamás beívelése átszáll a fejek felett, a hosszúról Onovo szúrja rá, de az elsuhan keresztbe a jobb kapufa mellett. Ez volt a 10 végigvitt akciónk. Bődületesen nagy szám! A 30. percben Hall némileg röviden fejel haza egy labdát, amelyet a fehér-vári Kastrati így kapu felé tesz, de nem találja el jól. A 31. percben Csoboth kiugrik, de szerelik, aztán némi VAR-ozás után kiállítja a spori. Elég véleményes piros.

Na, innentől biztos más lesz a játék képe. Ljujic lép ki középről a bal oldalra Csoboth helyére. A következő hat-nyolc percben rengeteg az összecsapás. A játékosok magukat és főleg az ellenfelet sem kímélve lépnek oda, Karakó a kiállítással szelet vetett és vihart aratott. A 42. percben Ambrose nyer egy párharcot, de felrúgják. A szabadot Nikolics íveli fel, Ambrose tovább csúsztatja Kissnek, aki visszagurítja Mackhoz, ő meg belövi keresztbe a jobb alsóba. 2-0 a 11. helyzetünkből. Az a játékosunk lőtte, akitől talán a legkevésbé volt várható. A negyvenhetedik mérkőzésén ez az első gólja. 44. perc, végigviszünk egy gyors kontrát, melynek végén ismét Kiss készít le Macknak, aki futtából hatalmas lövést ereszt meg, de épphogy mellé. Ha beakad, akkor a szezon gólja, pedig ez még csak az első forduló. 46.perc, Csongvai ad be jobbról, a hosszún Schön érkezik, de mellé lövi. Félidő, vezetünk kettővel, de teljesen más játékra számítok a második félidőben.

A második félidő izgalmai
A második félidő első percének végén nem vesszük elég komolyan Katona Matyit, aki szűk helyen, de annál pontosabban kilövi a bal alsó sarkot. Mindenkit meglepett a lövéssel.

A folytatásban kissé visszaállunk, és csak ritkán megyünk előre. Az első félidőben mi szereztük meg a lecsorgó labdák kilencven százalékát, ez mostanra teljesen megváltozott, már nem vagyunk frissek. Vignjevics is érzi, így hármas csere jön az 58.percben. Lejönnek: Kiss, Ljujic és Ambrose, míg bejön Fehér Csanád, Kastrati és Sasere. Teljesen logikus cserék, hisz a két szélén Kiss és Ljujic rengeteget dolgozott, nem csak az előre játékban, de a védekezésben is, és ugyanez igaz Ambrose-ra is kö-zépen. A felállásunk ötvédősre módosul: Kastrati, Antzoulasz, Hall, Fehér, Tamás a vé-dősor; előttük Pauljevics, Mack, Onovo; legelöl Sasere. A 66. percben rúg egy gólt a Fehérvár, de Csongvai lesen volt előtte, így érvénytelen. 69. perc, Tamás ad be balról középre, Saserének kicsit magas, Pauljevics viszont majdnem kapura kotorja, de nem tudott rendesen kibújni a fehérvári bekk mellett. 81.perc, Sasere kap egy beadást balról, amelyet nem jól vesz át, így oda a helyzet. A 89. percben csere: lejön Sasere és Pauljevics, bejön Ganea és Jevtovszki. A 91. percben Kastrati szerez labdát, aztán Onovo-Ganea-Onovo összjáték végén Onovo szúr bele, de a kapus egy gyors vető-déssel fogja a ziccert. 92. perc, Katona pörget kapu mellé. 90+5+7 perc után vége, nyertünk!

A meccs képe
Alaposan meglepett a csapat, és elsősorban Vignjevics. Egyrészt tökéletes fizikai állapotban voltak a fiúk, teljesen más sebességben közlekedtek, mint a fehérváriak. Másrészt hihetetlen fegyelmezettséggel védekeztünk. És ebben Vig újított. Ugyanis Onovo és Mack mellé teljesen visszazárt a két szélső, Kiss és Csoboth is, így gyakorlatilag mindkét szélt tökéletesen lezártuk. Érdekes volt látni, hogy a letámadásoknál Ambrose mellé hol Onovo, hol pedig Ljujic lépett fel, így a fehérváriaknak nem nagyon maradt területük. Főleg, hogy olyan intenzitással végeztük a pressinget, ami szokatlan a hazai bajnokságban. Nagyon jól működtek a szélső párok, úgymint a Pau, Kiss és a Tamás, Csoboth kettős. Hihetetlen gyorsan játszottuk át a középpályát, és két-három percenként alakítottuk ki a helyzeteinket. Nyoma sem volt a korábbi Vignjevics-féle tiki-takának. Nagyon gyorsan mentünk át védekezésből támadásba, és fordítva is. Remekül váltogattuk a letámadást és a visszahúzódást is, elbizonytalanítva ezzel is az ellenfelet. Olyan új taktikai elemeket is megélhettünk, mint Antzoulasz mélységi, pontos passzai, és Csoboth kiállításáig konkrétan lefociztuk a Fehérvárt. A kiállítás után jó, hogy sikerült még egyet rárúgnunk, mert így azért nyugodtabbak lehettünk, de tudni lehetett, hogy a második félidő azért más lesz. Sajnos korán jött a szépítő gól, hitet és lendületet adva az ellenfélnek, de ekkor is jól és fegyelmezetten tartottuk magunkat. Vignjevics jól nyúlt bele a cserékkel, akkor és ott frissített, ahol és amikor kellett.

Egyéni teljesítmények
Nikolics jól védett, jól zárta a szögeket. Pauljevics mellett a válogatott Schön összesen kétszer tudott helyzetecskéig kerülni, és aztán mikor előrébb került Pau egy sorral, ott lendületet tudott adni a játékunknak. Antzoulasz és Hall óriásit védekeztek. Az, hogy Kodro szinte helyzetbe sem került, őket dicséri. A görögnek ráadásul volt több kulcspassza is, így az ő teljesítménye extra volt. Tamás Krisztián, Isten hozott itthon! Jól, megbízhatóan védekezett, és rengeteget hozzá tudott tenni a támadásokhoz. Extra volt a játéka. Mack hatalmasat fejlődött a nyáron. Összetettebbé vált a játéka, nagyobb területen hasznosabban játszott, sőt, kétszer lövőhelyzetbe került, amiből az egyik be is akadt. Sokkal gyorsabban játszott, mint korábban, kevesebb volt a hátrapassz. Onovo egyik legjobbja volt a mai. Mindenütt ott volt, rengeteget szerelt, folyamatosan megjátszható volt, ő is eljutott három lövésig, de neki most nem volt vele szerencséje. Új volt a játékában, hogy letámadásnál mennyire felment, és volt is belőle labdaszerzésünk a kapujuk előtt. Kiss Tamás, örülök, hogy minket választottál! Gyorsaságod, cselezőkészséged, pontos beadásaid és kulcspasszaid gólokhoz juttattak minket. Így kell bemutatkozni! Ljujicsot korábban én is sokat kritizáltam, de ezúttal nagyot játszott. Nem csak a gólja és a helyzetei miatt, hanem mert Csoboth kiállítása után tökéletesen zárta a bal oldalt. Csoboth – amíg a pályán volt – zseniálisat alakított. Most nagyon megértette magát Ljujiccsal, Ambrose-zal és Kiss-sel is, piszok jó volt nézni. Ambrose-ra rálegyintettek a varázspálcával. Teljesen kicserélték a srácot. Tíz felívelésből nyolcat ő tudott megjátszani. Baromi jó ütemben mozgott ki hol az egyik hol a másik szélre, így állandóan megjátszható volt. Sorra nyerte a futóversenyeket és rengeteg párharcot is nyert. A védőmunkája is kiemelkedő volt. Sajnáltuk, hogy elment Gouré. Ez a srác ügyesebbnek tűnik. Sok gólja lesz. Kastrati jól szállt be, bár őt már egyszer-kétszer megkeverték. Fehér Csanád nagy munkát végzett középen, bár ez kevésbé volt látványos. Sasere kicsit lomhának tűnt, remélem, fel tudják majd gyorsítani. A párharcainak kevesebb mint felét nyerte, talán egyedül ő lógott ki lefelé a csapatból. Ganea a néhány percében kifejezetten jó benyomást tett rám.

Vignjevics bizonyítványa
Vignjevics és az edzői stáb előtt le a kalappal. Egy felkészülés alatt megváltozott a játékunk, sokkal tudatosabbak a mozgások, sokkal gyorsabb a játék, és sokkal hamarabb megyünk át védekezésből támadásba, és fordítva is. Tökéletes volt a fizikai felkészítés, parádés iramban játszottunk, és úgy tűnt, hogy mindenki érti és tudja is, hogy mit kell csinálnia. Végre volt önbizalom, és olyan szenvedéllyel játszott a csapat, aminek nem is lehetett más a vége, mint egy ilyen győzelem. Az, hogy a 93. percben tíz emberrel egygólos előnynél is sprintben támadjuk le az ellenfelet, mindent elmond a csapat mentális és fizikai állapotáról. Kialakítottunk tizenöt kisebb-nagyobb helyzetet, ami a csapat kreativitását dicséri. A Fehérvárnak pedig az első félidőben nem is volt kaput eltaláló lövése.

Kilátások
Ha ilyen nálunk az idény eleji forma, akkor szép idényünk lesz.
Ezt az első félidőt még vissza kell nézni párszor, mert annyi helyezkedési finomság van benne, amit félek, elsőre nem biztos, hogy mindig észrevettem. Ez egy nagyon közönségszórakoztató játék volt. Igaz, ez a közönség meg is érdemelte. Fantasztikus volt a szurkolás!

Borítókép forrása: Újpest FC

 

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC