nb1.hu

Így készül a ZTE a Konferencia-ligára: várható igazolások és részletek

Játékosaink újra munkába álltak a nyári szabadság után, hiszen a ZTE elkezdte a felkészülést 2023/24-es bajnoki rajtra, valamint az Eszék elleni Konferencia-liga mérkőzésre.

fotó: ZTE FC

Voltak olyan játékosaink, akik a szünidő alatt sem tudtak pihenni, hiszen a válogatott színeiben képviselték hazánkat.

Németh Dániel és Kovács Barnabás is az U21-es csapatban bizonyíthattak, akik értelemszerűen így később kezdik meg velünk a felkészülést. Dani az egyik mérkőzésen játszott egy félidőt, Kovács Barni azonban mindkét mérkőzésen játszott, igaz Izland ellen csereként lépett pályára, és 16 perc alatt kiállítatta magát két sárga lappal.

A felnőtt válogatottban is volt zalai képviselet Demjén Patrik személyében, hiszen még ZTE játékosként csatlakozott Telkiben a nemzeti tizenegyhez, viszont már az MTK labdarúgójaként távozott onnan.

Azonban akadt olyan is, aki még a szünet ideje alatt is egyéni képzésekkel fejlesztette magát. Mindenki számára példa lehet Szalay Szabolcs mentalítása, aki a Performance VD-vel készült egyénileg. Az edzések elsősorban a gyorsaság és a robbanékonyság fejlesztéséről szóltak, és többek között a volt válogatott, Holman Dáviddal edzett együtt fiatal játékosunk.

fotó: Performance VD


FIATALOK SORSA

Jelenleg még a ZTE nem jelentette be, de hivatalos tény, hogy két fiatal játékosunk is távozni fog kölcsönben.

Papp Csongor a Vasas II-ben, Boros Zsombor pedig az NB II-es Kazincbarcika csapatában folytatja.

Vannak a keretben olyan fiatalok, akiknek a sorsuk még kérdéses: ilyen például Gergely Botond, Fehér Barnabás, valamint Mim Gergely. Utóbbinak lejár a kölcsönszerződése és visszatérhet a Puskás Akadémiához, de a hírek szerint tárgyalásokat folytatunk klubjával, hogy végleg megszerezzük a 24 éves szélsőt. Gergely Botond és Fehér pedig a Naftából térhet vissza, azonban róluk még nem tudni, hogy melyik csapatnál fogják megkezdeni majd a felkészülést.

Balabás Bence ugyanakkor marad, aki talán az egyik legnagyobb ígérete korosztályának. Kevesen tudják, de pechjére, sérülés miatt lemaradt a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságról. Bence már felépült és újult erővel készül a soron következő bajnoki szezonra.

Illetve – bár nem jelentették be – Szabó Bence 2 év lendvai kölcsönlét után végleg a Nafta játékosa lett.

VÁRHATÓ IGAZOLÁSOK

Boér Gábor a ZTV – Aréna című műsorában elmondta, hogy az összes távozót pótolni fogják, és minden pozícióra szeretnének még igazolni. Ennek fényében várható tehát középhátvéd és szélső támadó igazolása, pótolva a távozó Kálnoki-Kis Dávidot és Eros Grezdát. Az interjú készítésekor Soltész István érkezése még nem volt hivatalos, így várhatóan középpályás már nem fog érkezni, de egyébként is ez az a pozíció, ahol nem csak mennyiségben, de minőségben is megvagyunk. Sajbán Máté érkezése sem volt ekkor még biztos, azonban ő már valószínűleg Ikoba pótlásaként érkezett, hiszen a hírek szerint tovább szeretne adni vezetőségünk az amerikai csatáron.

De természetesen az is elképzelhető, hogy Sajbánnal a szélen fog számolni a szakmai stáb, ugyanis arról lehet hallani, hogy Meshack iránt Törökországból érdeklődnek.

FELKÉSZÜLÉS A NEMZETÖZI SZEREPLÉSRE

Csapatunk a horvát bajnokság 3. helyezettjével, az NK Osijekkel csap majd össze a Konferencia-ligában. Eszék nincsen messze Zalaegerszegtől, így a hosszú utazásra nem lehet majd panasz senki részéről sem. Legutóbb 2021 nyarán találkoztunk velük felkészülési mérkőzésen, ami 0-0 lett. Mondhatni, hogy jó a kapcsolat a két csapat között, ezt mutatja az, hogy két „ismerős” lesz az eszékiek keretében, hiszen Josip Spoljaric és Sime Grzan is szerepelt nálunk már kölcsönben. Nem mi vagyunk az esélyesek, de úgy gondolom, hogy bármi lehetséges, hiszen már nem egyszer mutatta meg csapatunk, képes meglepetést okozni.

fotó: ZTE FC


PISZKOS ANYAGIAK, ELVÁRÁSOK A KONFERENCIA-LIGÁBAN

Az UEFA hivatalos adatai szerint amennyiben már most kiesnénk, akkor 350.000 eurót kapna klubunk, ami már önmagában egy nagyon szép összeg. Ha továbbjutnánk, akkor 550 ezer euróra nőne ez az érték.

Bár talán mondhatni, hogy egyfajta „ajándék” a ZTE számára az európai szereplés, de azért mégsem csak a szerencsének köszönhető ez a siker. Az évek során komoly szakmai munka folyt a klubnál, ami szemmel látható fejlődéseket hozott magával.

Különösebb elvárás nincs a vezetőség részéről, de cél természetesen a minél jobb szereplés, és biztos vagyok benne, hogy ezért mindent meg fog tenni a stáb és a játékosállomány összes tagja. Klubunk elnöke, Végh Gábor optimista a Konferencia-liga indulással kapcsolatban és úgy gondolom, hogy ez a csapat pont azért tart most ott, ahol, mert ő így gondolkodik.

Előnyünkre válhat az, hogy idegenben kezdünk, és hazai pályán dönthetjük el a továbbjutás sorsát.

 

borítókép: uefa.com

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC