nb1.hu

Demjén – MTK: a szerződés részletei és „botrány” a ZTE-szurkolók körében

Hétfőn hivatalossá vált az a transzfer, amit azt hiszem senki sem látott jönni: Demjén Patrik az MTK játékosa lett. Az nem annyira meglepő, hogy egy játékos csapatot vált, csakhogy Patrik az évek alatt többször elmondta: célja a külföldre igazolás és a válogatottság. Utóbbihoz már közel is áll, azonban úgy tűnik, hogy a légiósnak állás ügyében inkább most egy „hátralépés” történt.

LIFTEZŐHÖZ?

Amennyiben még 1 évet maradt volna Zalaegerszegen, akkor lehetősége lett volna megmutatni magát a nemzetközi porondon. Ehelyett eligazolt egy frissen feljutó klubhoz, amit sokan egy „liftező” csapatnak hívnak, utalva arra, hogy szinte évről-évre esnek ki és jutnak fel az NB1-be.

De most inkább nézzük azokat az okokat, hogy Demjén számára miért lehetett vonzó az MTK ajánlata:

1: Patrik MTK nevelés, tehát elmondható, hogy közelebb áll szívéhez a budapesti kék-fehér csapat, mint a zalaegerszegi.

2: Régi-új klubja olyan nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, amivel könnyen igazolhat ki külföldre akár már 1 jó szezon után is.

3: A keret nagy részét ismeri, sok játékossal játszott együtt akár az MTK-ban, vagy még nálunk.

4: Budapest közelsége, ami manapság a legtöbb játékos „álma”. – sajnos ez az egyetlen dolog, amit mi képtelenek lettünk volna neki megadni.

AZ ANYAGIAK

Feltehető, hogy pénzügyileg is jól járt a válogatott kerettag kapus, de ez elmondható a ZTE-ről is, így egy még nagyobb forrásból tud gazdálkodni sportigazgatónk, Sallói István, aki elmondta, hogy Patriknak már csak 1 év volt hátra a szerződéséből. És bár nagyon nehezen, de elfogadták a mindhárom fél számára kedvező lehetőséget.

Az MTK gyorsan cselekedett, hiszen a Kecskemét a kölcsönvétel után végleg megvásárolta kapusukat, Varga Bencét, így szükségük volt egy olyan hálóőrre, akivel kezdőként számolhatnak. Demjént pedig pont az MTK-tól szerződtettük 2019-ben, így nem kizárható, hogy a szerződésébe tettek egy olyan opciót, amivel előjoguk volt visszavásárolni, előnyös feltételek mellett.

A BÚCSÚÜZENET

Felsorolhatnám, hogy Patrik mi mindent köszönhet csapatunknak, illetve, hogy milyen sikereket ért el nálunk, azonban Ő ezt megtette személyesen egy szívmelengető búcsúbeszéddel:

„Sokat gondolkoztam, hogy mit írhatnék, de aztán végül csak ennyi jutott eszembe: Zalaegerszeg, itt nőttem fel. A ZTE színeiben váltam NB I-es focistává, ezekben a színekben töltöttem el 642 percet kapott gól nélkül, megdöntve Dibusz Dénes rekordját, kék-fehér szívvel álltam a 2023-as Magyar Kupa döntő kapuja előtt és írtam történelmet egy csapattal, amelynek örökké hálás leszek és az itt töltött idő alatt kaptam kétszer is felnőtt válogatott meghívót.

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Vlaszák Gézának, hogy az elmúlt években az ő irányítása alatt válhattam azzá a kapussá, aki most vagyok. Köszönöm a vezetőedzőknek, akiktől mindig lehetőséget kaptam, hogy a ZTE FC kapujában állhassak és köszönöm a klubnak és a vezetőségnek, hogy anno 2019-ben hittek bennem és lehetőséget adtak nekem, hogy bizonyíthassak az NB I-ben.

A szurkolóknak pedig köszönöm, hogy az elmúlt éveimet tényleg igazán felejthetetlenné tették és életem leghidegrázósabb emlékeit szerezték a “Demjén, Demjén, Demjén” rigmus kántálásával. Azt, hogy ilyen emlékeim lehetnek, nem tudom eléggé megköszönni.

Most azonban itt az ideje, hogy elköszönjek és új kihívások elé állítsam magam. Boldog vagyok, hogy szép és felejthetetlen emlékekkel a szívemben búcsúzhatok.

Köszönöm ZTE FC, köszönöm Zete-szurkolók!”

ISMERŐSÖK KÖZÉ

Amit már az átigazolás lehetséges okaiban is említettem, Patrik nem megy ismeretlen közegbe, hiszen a kapu előtt három olyan belsővédő is fog szerepelni, akivel még Zalaegerszegen játszott együtt. Név szerint Bobál Dávid, Szépe János és Kocsis Gergő. Ennek fényében elmondható, hogy az összhang várhatóan már az első edzésen meglesz közöttük.

Az átigazolási díj összege ismeretlen, azonban a Transfermarkt 550 ezer euróra becsli Demjén értékét és a hírek szerint a befolyó összeg nem sokkal tér el ettől a számtól.

AZ UTÓD

A pótlás nem máshonnan fog érkezni, mint a Patrikot is foglalkoztató EM Sport Consulting ügynökségtől, Senkó Zsombor személyében. A többek között Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató ügynökség tulajdonosa Eszterházy Mátyás, aki a kupasiker után vezetőségünkkel együtt ünnepelt.

Talán Demjént „biztos sikerigazolásként” élhetik meg az MTK-szurkolók, arról nem lehet megfeledkezni, hogy aki tőlünk távozott, eddig nem igazán tudott új csapataiban maradandót alkotni.

Természetesen sok ZTE szimpatizáns finoman szólva sem örült Demjén távozásának, aminek hangot is adtak, de ezúton is szeretnék a Magam és szurkolótársaim nevében sok sikert kívánni és megköszönni Patriknak mindent, amit a ZTE-ért tett.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC