nb1.hu

MLSZ-elnökségi: dőlhet az SzRt-pénz a klubokhoz

Budapest – Korai rajt és több magyar fiatal az NB I-ben.

Az MLSZ közgyűlés napján tartott alakuló ülését követően, kedden délután megtartotta második ülését a részben új összetételű elnökség, immár az új tagok, Nyilasi Tibor, Garancsi István és Török Gábor részvételével.
Az mlsz.hu jelentése szerint a testület a szakbizottságokkal történt egyeztetések alapján áttekintette a hazai és nemzetközi versenyprogramot, ami, figyelembe véve a jövő évi Európa-bajnokság június 10-i rajtját, a szokásosnál is feszítettebbre tervezett. A tervek szerint az NB I-es bajnokság nyáron és tavasszal is a szokásosnál korábban kezdődik, hogy május elejéig be lehessen fejezni a versenysorozatot.

 

Ezen felül – a szakbizottságok javaslatait figyelembe véve – az elnökség elfogadta az NB III-as és alacsonyabb osztályú bajnokságok, illetve az utánpótlás-bajnokságok versenykiírásait. Az elnökség korábbi döntésének megfelelően a kiemelt utánpótlás-bajnokságokban a tavaszi fordulók alsó és felső házban kerülnek lebonyolításra, az őszi fordulók utáni sorrendnek megfelelően. A csapatok magukkal viszik az ősszel szerzett pontokat a tavaszi tabellára.

 

Fotó: MTI

 

Évek óta húzódó megoldatlan kérdése a magyar labdarúgásnak a sportfogadásban felhasznált mérkőzések vagyonértékű jogainak fizetés és adózás nélküli használata, melyet szintén tárgyalt a testület. A válogatott és az NB-s csapatok mérkőzései több mint egy évtizede ellentételezés nélkül szerepelnek a különböző fogadási játékokban, több milliárdos hasznot hozva a többségében illegális játékszervezőknek.

 

Az MLSZ több hónapos előkészület után, a parlament, illetve a kormány szabályozó intézkedéseinek köszönhetően a közgyűlés felhatalmazásával hamarosan véglegesítheti a fogadásra vonatkozó vagyonértékű jogok értékesítési szerződését a hazai legális játékszervezővel, a Szerencsejáték Zrt-vel. A szerződés várható megkötése után mindenki jól jár: jogilag rendeződik az eddigi szabályozatlan helyzet, a csapatok pedig több évi várakoztatás után hozzájutnak jogos járandóságukhoz, ami jelentősen segítheti a gazdasági helyzetük stabillá válását.

 

A testület állást foglalt, hogy intézkedések szükségesek az NB I-ben szereplő fiatal magyar játékosok számának növelése érdekében. A lehetséges alternatívákat az érintett szakmai terület az elnökség kérése szerint kidolgozza, és az elnökség a csapatokkal is konzultálva a tervek szerint még az idény vége előtt meghozza a célszerű döntéseket.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség Elnöksége egyebek mellett jóváhagyta az MLSZ 2015/2016-os sportfejlesztési programját is. Az előterjesztésből kiderült, hogy 2011 óta a játékosok és csapatok száma az amatőr- és utánpótlás-labdarúgásban töretlenül növekszik, és egyenletes számban, évi közel 150 pálya építésével folyamatosan javul az infrastrukturális helyzet.

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC