nb1.hu

Bundesliga-szakértőként is kérdeztük Juhász Rolandot

Székesfehérvár – Légiósok, lejáró szerződések,  Dárdai. INTERJÚ

Túl az NB I-es bajnokság négyötödén, messze a legtöbb gólt (56-ot) szerezte, és a legkevesebbet (9-et) kapta a Ferencváros és az MTK előtt tetemes előnnyel (11, illetve 12 ponttal) vezető Videoton. A szombati, PMFC elleni bajnokiról, a Vidi jelenéről és jövőjéről, és a válogatott finnországi Eb-selejtezőjéről is kérdezte az nb1.hu Juhász Rolandot.

 

– Jól szerepel a csapat, összeállt a védekezésünk, és a támadóink is szépen termelik a gólokat – reagált a statisztikai adatok emlegetésére Juhász Roland. – Idén egységes, jó csapatot alkotunk, nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Ez utóbbinak is köszönhető, hogy ilyen kiegyensúlyozottak vagyunk. A nyár folyamán jót tett a keret magyarosítása. Addig nagyon sok külföldi játékos volt, és senkit sem megbántva, de néhányuk nem tudott annyit hozzátenni ehhez a csapathoz és ehhez a bajnoksághoz, amennyit elvártak volna tőlük. Nagyon jó edzőnk is lett, aki nem csak szakmailag, de emberileg is hétről hétre pluszt ad nekünk. Bízom benne, hogy ez folytatódik, bár nagyon sok játékosnak lejár a szerződése. Remélem, hogy olyan döntések fognak születni, amelyek segítségével az európai porondon is jól szerepelhet majd a csapat. Hozzá kell tennem, hogy jelentős ugyan az előnyünk, de messze még a vége, fontos mérkőzéseink vannak hátra, így a szezon végéig meg kell tartanunk ezt a formát.

 

 

– Idén a te formádra sem lehet panasz.

– Miután hazajöttem, nem volt biztos a helyem, és nem volt tiszta a fejem. Sajnos beleestem egy hibába, azt hittem, hogy a kevesebb koncentráció is eredményre vezethet itthon. Aztán rájöttem, hogy amit az évek folyamán felépítettem, azt hamar le is tudom építeni, és remélem, még időben kapcsoltam. Mindig, minden körülmények között meg kell találni a motivációt, és a maximumra törekedni. Legyen az egy baráti foci, vagy akár egy válogatott mérkőzés. Most jól érzem magam a pályán, jól érzem magam a bőrömben, hétről hétre jó csapatban tudok játszani, és talán azt is mondhatom, hogy majdhogynem az eddigi legjobb szezonom az idei. Nem csak egyénileg, játékban, de motiváltságban és a csapat szempontjából is.

 

– Nemrég a Magyar Kupában kettős győzelemmel búcsúztattátok a pécsieket, de a bajnokságban a kiesés ellen harcolnak: most keményebben küzdő ellenfélre számítasz?

– A bajnokság vége felé már minden mérkőzésnek nagy a jelentősége. Hazai pályán ugyanazt a játékot kell játszanunk, ami végig jellemzett minket ebben a szezonban. A kiesés ellen küzdő ellenfél nyilván azon lesz, hogy megnehezítse a dolgunkat, hiszen minden szalmaszálban próbál megkapaszkodni, de ha bajnokságot szeretnénk nyerni, akkor az ilyen mérkőzéseken nagyon határozottan és eredményesen kell futballoznunk. Minden meccs más, a Pécs elleni kupatalálkozókon a keretünk minőségének köszönhetően sok változás történt a kezdőcsapatban, úgyhogy mondhatni, más csapatunk játszik majd most.

 

– Ha így megy tovább, hetekkel a vége előtt bajnokok lesztek, és a bajnokság után újabb két hét telik el a finnek elleni Eb-selejtezőig. Hogyan tudod majd fenntartani magadban a tüzet?

– A motivációt mindig meg kell és meg is lehet találni. Attól még, hogy esetleg korán eldől a bajnokság, ugyanúgy megvan a motiváció: ki lehet tűzni célként, hogy mondjuk a legkevesebb gólt kapja a védelem, vagy hasonló rekordokat meg lehet dönteni. Nincs olyan mérkőzés, ami ne arra ösztönözné a játékost, hogy jobb legyen, hogy valami cél ne lebegjen még a szeme előtt.

 

– Akkor sem, ha a klubtársaid már a nyaralásról posztolnak fotókat, miközben te még mindig az edzéseken izzadsz?

– Immár tizenegy éve vagyok válogatott, soha nem irigykedtem arra, aki korábban elmehetett nyaralni. A pályafutásom végeztével majd lesz elég időm nyaralgatni, viszont a válogatottban futballozni nem említhető egy lapon semmi ilyesmivel. Annál, hogy egy országot képviselhetsz, nem kell jobb motiváció. Nekem mindig ez volt a legfontosabb. A válogatottban nincsenek könnyű mérkőzések, és még ha barátságos is, mindnek van tétje, ha más nem, hát a ranglistán elfoglalt helyezések szempontjából. Szerencsére a válogatott életében olyan változás történt, olyan új szemléletet hozott a Pali (Dárdai Pál szövetségi kapitány – a szerk.), hogy ez meglátszik a csapat teljesítményén, játékán. Most abban reménykedünk, hogy ez a közös munka minél tovább folytatódhat, ez mindannyiunk érdeke.

 

– Miután a német bajnokság a kedvenced, Bundesliga-szakértőként kérdezlek: mit szólsz Dárdai Pál jó edzői rajtjához a Herthánál?

– Akikben esetleg felmerült, hogy a válogatottnál csak véletlenül jött ki neki a lépés, az most láthatja: ugyanaz a szervezett játék jellemzi az ottani csapatát. Palinak van egyfajta stílusa, és bár a mai, modern fociban ez nehéz, de hiába egészen más a munka egy válogatottnál és egy klubcsapatnál, mások a játékosok is, mégis mindkét csapatán látszik, hogy a maga képére formálta. Az egyik oldalról nagyon örülök neki, hogy ilyen jól és eredményesen szerepel a Herthával, hogy ilyen elismerően beszélnek róla a Bundesligában is. A másik oldalról viszont elképzelhető, hogy ez a válogatott szempontjából egy számunkra nem kedvező döntést segít majd elő. Nagyon nehéz kérdés ez. Jelen pillanatban nem az tűnik a legkézenfekvőbbnek, hogy Pali marad. Mindenesetre bizakodó vagyok, és remélem, hogy legalább ezt a selejtezősorozatot vele tudjuk végigjátszani.

 

HAG

Megosztás:
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC