nb1.hu

Zöldasztal: mire érdemes figyelni a téli átigazolási időszakban?

Mint minden új év, 2023 is a téli átigazolási időszakkal indul. Bár átigazolásnak hívjuk, ez az időszak a regisztrációra vonatkozik, mármint arra, amikor futballistákat regisztrálhatnak a sportszervezetek.

Mikor lehet télen igazolni?
A 2023-as belföldi átigazolási időszak az összes kategóriában (férfi, női, amatőr, hivatásos, nagypályás, futsal, utánpótlás, felnőtt, és öregfiúk) január 15-től február 14. éjfélig tart. Ez azt jelenti, hogy február 14. éjfélig kell az igazoló sportszervezetnek a vonatkozó adatokat az ügyviteli rendszerben a valóságnak megfelelően kitöltenie, és az ezen adatokat is tartalmazó átigazoló lapot hiánytalanul feltöltenie, mellékelve a szükséges dokumentumokat (hivatásos labdarúgónál a munkaszerződést kell előbb megkötni és azt feltölteni).

Milyen kivételek vannak?
Előfordulnak olyan esetek, amikor az átigazolási időszakon kívül is lehet igazolni. Az egyik lehetőség, amikor külföldre igazol egy futballista, mivel az új szövetségnél még nyitva az regisztrációs időszak.
A másik opció, ha a hivatásos futballista szerződése az átigazolási időszakban lejár vagy az átigazolási időszakon belül a felek közös megegyezéssel megszüntetik a szerződést, és a futballista hivatásos státuszban marad.
A játékos akkor is átigazolható a korábbi sportszervezetének beleegyezése nélkül, ha a sportszervezet a fizetési kötelezettségét meghatározott határidőre nem teljesítette, és ezt az MLSZ vagy a megyei igazgatóság illetékes bizottsága megállapította.

Tippek a téli átigazolási időszakra
1. Átigazolási költségek: Az első és talán legsűrűbben elfeledett dolog, a releváns költségek követése. Amikor egy futballista átigazol egyik csapatból a másikba, adódnak olyan költségek, amik megilletik az eladó klubot vagy a futballista korábbi egyesületeit. Ezek a működési költségtérítés, az utánpótlás képzési kártalanítás és a szolidaritási mechanizmus. Az utóbbi kettő például jár a futballista korábbi klubjainak. Hozzáteszem, nemzetközi szinten ezt a FIFA Clearing House (célja a klubok közötti kifizetések központosítása, illetve pénzügyi átláthatóság) automatizálta, viszont a hibák elkerülése érdekében érdemes a sportszervezetnek magának is követnie a neki járó költségeket.

2. Közvetítői megbízás: Az átigazolási időszakokban nagy szerepet játszanak a játékosügynökök. Az ő munkájukat mandátumok, vagyis eseti megbízások alapozzák, ha nem állnak hosszú távú szerződésben ügyfeleikkel. Ezekben a mandátumokban a törvény és a vonatkozó szabályok keretein belül bármiben meg lehet egyezni. Ez főleg a futballistáknak fontos, de vonatkozik a sportszervezetekre is. Mandátumot lehet adni adott területre (várostól kontinensig), egy vagy több sportszervezetre és bajnokságra, meghatározott időn belül. A legfontosabb, hogy a felek abban egyezzenek meg, amiben magabiztosak.

3. Megfontolt szerződéskötés: A téli átigazolási időszakot sűrűn befolyásolja a sportszervezetek helyezése. Van, aki rövidtávú megoldást keres a fennálló problémái vagy céljai megoldására, például a kiesés elkerülésére. Emiatt érdemes rugalmas szerződést kötni annak érdekében, ha nyáron mégis változnának a dolgok. Ilyenkor ajánlott félévre szerződni és használni a +1 éves opciót, és abban leírni, meddig lehet az opciót alkalmazni, illetve hogy ki alkalmazhatja azt. Természetesen azzal sincs baj, ha a felek újra leülnek tárgyalni.

4. Előszerődés: A téli átigazolási időszakban nem muszáj igazolni. Van lehetőség előszerződést kötni, ami azt jelenti, hogy a játékos marad az aktuális sportszervezeténél, de nyártól már az új csapatában folytatja. Ez több szempontból jó, többek között segít előre tervezni; sportszervezeteknél a jövő szezonra készülni, játékosoknál új szerződést bebiztosítani. Nyilván itt sem szabad elhamarkodottnak lenni, így érdemes lehet feltételeket szabni. Sőt, ha az adott futballistának a szerződése le fog nyáron járni, akkor a meglévő sportszervezete hozzájárulása sem kell a tárgyalásokhoz.

5. Kölcsönadás: A FIFA egyre jobban korlátozza a nemzetközi kölcsönadások számát, mármint hogy hány kölcsönadott és kölcsönkért játékosa lehet egy csapatnak, de attól még, főleg belföldön, a kölcsön transzfer hasznos opció. Többek között azért érdemes használni, mert így nem kell véglegesen átigazolni a futballistát, de megoldja az igazolásnak okot adó problémát. Nem mellesleg olcsóbb is.

6. Próbajáték: Nemzetközi igazolás esetén érdemes lehet használni az új FIFA-trial, vagyis a próbajáték opciót. Ez egy új lehetőség, ami novemberben lépett hatályba. Itt az átvevő sportszervezet felelős a futballista egészségéért, lakhatásáért, és a próbajátékból adódó költségeiért. A próbajáték szezononként maximum nyolc hét lehet 21 éves korig, felette pedig három hét lehet futballistánként.

7. Ahogyan az már korábbi cikkemből kiderült, megjelent az új FIFA futballügynöki szabály (FFSZ), aminek az ügynöki tevékenységet érintő része október 1-től hatályos és fontos változásokkal jár. Viszont, adott részei már a jelen átigazolási időszakban, mind a klubok és játékosok által aláírt ügynöki szerződésekre is vonatkoznak: 2022. december 16. előtt aláírt vagy meghosszabbított szerződésekre nem vonatkozik az FFSZ, még akkor sem, ha az idei év október 1. után kerül sor a tranzakcióra (átigazolás, szerződéshosszabbítás); 2022. december 16. után aláírt vagy meghosszabbított szerződésekre sem vonatkozik az FFSZ, ha a tranzakcióra október 1. előtt kerül sor. 2022. december 16 után aláírt szerződésekre vonatkozik az FFSZ ha a tranzakcióra október 1. után kerül sor; 2023. október 1. után aláírt szerződésekre egyértelműen, mindenképpen vonatkozik az FFSZ.

Minden esetben érdemes körültekintően eljárni, mert a papír mindent elbír…

 

Kiss Márton
sportjogász

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC