nb1.hu

Zöldasztal: Jogos-e a játékos bérének csökkentése a klub által?

Szurkolok, tehát vagyok! Lehet, hogy ez éppen nem a pontos idézet, de mint futballrajongót, hajt a szenvedélyem. Egész életemben sportoltam, legfőképpen fociztam. Fiatal játékosként volt szerencsém játszani a világ különböző tájain, és focistakarrierem során mindenféle nemzetiségű játékossal összehozott a sors. Sajnos hamarosan bebizonyosodott, hogy profi labdarúgó-pályafutásra kicsi az esélyem. Viszont a sportot, legfőképpen a focit, nem akartam elengedni az életemből. Így határoztam el, hogy sportjogász leszek. 2019 óta tehát így járulok hozzá a sportvilág mindennapjaihoz: támogatom a sportolók, közöttük focisták karrierjét is. A SILA International Lawyers munkatársaként szerencsém volt sokféle tapasztalatra szert tenni, együtt dolgozni amatőr és profi játékosokkal és szüleikkel, ügynökökkel, edzőkkel és sportvezetőkkel, akiket sok területen, például a FIFA, az UEFA vagy éppen a svájci Sportdöntőbíróság, a CAS előtt is képviseltem. Az örökké bővülő tapasztalataimat, tudásomat és véleményemet, szeretném megosztani az olvasóval.  

Előfordulhat, hogy arról olvasunk, hogy egy csapat kitette a játékosát az első keretből, ahogy például Szalai Ádámmal tette a Basel, Budu Zivzivadzével a Vidi vagy Németh Andrással a Genk. Sőt, sokszor a játékos fizetéséhez is hozzányúlnak, csökkentve annak összegét. Azt viszont már kevesen tudják, hogy milyen jogi alapja van egy ilyen, klub által hozott döntésnek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség egyik legfontosabb szabályzata a Nyilvántartási, Igazolási, és Átigazolási Szabályzata (NYIÁSZ), amely 6, 7. számú mellékletei tartalmaznak egy munkaszerződés mintát magyarul és angolul (MLSZ-mintaszerződés). Az MLSZ kötelezi a sportszervezeteket és hivatásos a labdarúgókat, hogy a megnevezett mellékletben található mintát használják szerződéskötéskor. A NYIÁSZ lehetővé teszi, hogy a sportszervezetek saját maguk által elkészített szerződést használjanak, aminek meg kell felelnie az MLSZ hatályos szabályzatainak. Mivel az MLSZ mintája azonnal elérhető és nem kell ellenőriztetni sem, így érthető, hogy a klubok többsége ezt használja. Ez a dokumentum 12 fejezetből áll, ami összesen 10 oldal. Adja magát a kérdés, hogy mi alapján tesznek ki a klubok egy játékost az első keretükből, és csökkentik a fizetését?

Általánosságban senki sem vitatná, hogy egy edző szabadon dönthet a saját meglátása szerint, hogy melyik játékosát játszatja. Egy edző eldöntheti, hogy milyen edzéstervet kövessen egy futballista, bekerül-e a meccsnapi keretbe, játszik-e aznap. Meghozhatja a legtöbb olyan szükséges döntést, ami a játékos versenyeztetésével vagy a sporttevékenysége gyakorlásának biztosításával kapcsolatos – ez megegyezik a sportszakember jogállásával a sporttörvény szerint, amit az edző a játékos teljesítményére alapoz jó esetben.

Ezt az alapelvet tükrözi az MLSZ-mintaszerződés is, amely 8 (a) és (f) paragrafusa kötelezi a játékost, hogy: „Részt vesz a Munkáltató által szervezett, a részére kijelölt csapat- vagy egyéni edzéseken, képzéseken, felkészüléseken, edzőtáborokban, mérkőzéseken . . .  Aláveti magát azoknak az edzéseknek, egyéb foglalkozásoknak, illetve egyéni vagy csoportos fizikai erősítéseknek, melyeket a Munkáltató szakmai stábja előír”, illetve: „Mindenkor együttműködik a Munkáltató vezetőivel, edzőivel, sportolóival, sportszerűen és a Munkáltatóval, annak vezetőivel, edzőivel, szakmai vezetésével, sportolóival együttműködően viselkedik a mérkőzéseken, edzéseken, edzőtáborokban és minden egyéb alkalommal.” Továbbá a 10. pont szerint a sportszervezet „saját belátása szerint jogosult meghatározni, hogy a Munkavállaló az edzésmunkáját a Munkáltató melyik csapatánál vagy – a 8. a) alpontban foglaltakkal összhangban – egyénileg vagy milyen más módon köteles végezni, illetve melyik csapat mérkőzésein köteles részt venni.” Innentől egyértelmű, hogy a játékos csak a saját teljesítményét tudja befolyásolni, de azt is korlátozott körülmények között, mivel a feltételeket az edzője szabja meg. Viszont, mivel a játékos befolyása a szerződés teljesítése felett limitált, így a teljesítményével járó következményeket észszerű határokon belül kellene alkalmazni.

A legfontosabb következménye a játékos teljesítményének, hogy melyik csapatban játszik a sportszervezeten belül, aminek következményeként alakulhat a fizetése. Az MLSZ mintaszerződés 47. pontja így rendelkezik: „A Munkavállaló elfogadja, hogy amennyiben a Munkáltató első csapatába nem kerül be, vagy a szakmai vezetés döntése alapján átkerül a Munkáltató második vagy további csapatához, alapbére a döntést követő hónap 15. napjától kezdődően a 15. pontban meghatározott összeg Egyéni Feltételekben meghatározott százalékára – de legfeljebb 50%-ára – csökken.” Ebben a pontban hivatkozott Egyéni Feltételek az MLSZ mintaszerződésnek azok a részei, amelyek felett a szerződő feleknek szerződéskötéskor befolyásuk van. Ezek közé tartozik a fent említett maximális fizetéscsökkentés, a szerződés időtartama és a játékos munkabére. Az MLSZ mintaszerződés többi pontját nem változtathatják meg, csupán kiegészíthetik. Ezzel a gond, hogy a sportszervezet és annak edzője dönt a játékos edzésprogramjáról és a teljesítményének értékeléséről. Figyelembe véve a 8.(a) és (f) és 10 pontot a 47. ponttal összefüggésben, az eredmény az, hogy a sportszervezet egyoldalúan dönthet a játékos fizetéséről.

Tapasztalataim alapján a sportszervezetek gyakran visszaélnek a 47. ponttal, és akkor alkalmazzák, amikor meg szeretnének válni egy játékostól vagy módosítani szeretnék a szerződését, mindkettőt a szerződés hatályán belül. Szóban és írásban egyaránt közölhetik a játékossal, hogy ő kikerült adott csapat első keretéből, aminek még az is lehet a következménye, hogy az illetőnek egyedül kell edzenie. Mindez ráadásul az esetek többségében ki sem derül a nyilvánosság számára, mivel a sportolók féltik a karrierjüket. Éppen ezért a FIFA és a CAS az ilyen szerződéses rendelkezéseket nem fogadja el. A FIFA és a CAS a 8.(a) és (f) és a 10. pont miatt a 47. pontot „potestatívnak” (kizárólag az egyik fél akaratától függőnek) találta több döntésben is. Ez azt jelenti, hogy a 47. pont egyoldalú és kizárólag a sportszervezet akaratától függ. A FIFA és a CAS is kiemelte, hogy a 47. pont potestatív jellegét erősítik a 8. (a) és (f) és 10. pontok.

Magyarországon kicsit más a helyzet, és a cikk írása idejében csak arról tudok, hogy bírósági döntés szerint a 47. pont nem alkalmazható, ha az Egyéni Feltételekben a felek nem rendelkeztek róla. Tehát, ha az Egyéni Feltételekben az erről szóló pontot üresen hagyják, akkor nem csökkenthető a játékos fizetése. Viszont ez nem ismert a sportszervezetek által, ami miatt nem zárható ki, hogy egy sportszervezet tetszőlegesen kiteszi játékosát az első keretéből. A jó hír az, hogy az MLSZ Fegyelmi Szabályzata tiltja az egyoldalú szerződésmódosítást, így ha nem is könnyen, de bizonyítható, hogy a fenti pontok alkalmazásának a célja a szerződés módosítása vagy felbontása.

Direkt említettem az elején Szalai Ádámot, Budu Zivzivadzét vagy Németh Andrást. Ketten közülük magyarok, akik külföldön játszanak, a harmadik pedig külföldi játékos az NB I-ben. Őket védi a nemzetközi sportjog, ami a FIFA és a CAS joggyakorlatából ered. Magyar játékosoknak magyar sportszervezetnél ilyen védelem sajnos nem jár. Nekik más megoldást kell találniuk a jogaik megvédése érdekében.
Ügyfeleimnek azt szoktam javasolni, hogy az Egyéni Feltételekben húzzák ki a 47. pontra hivatkozó részt, így ha ki is rakják őket a csapatukból, akkor legalább kapjanak teljes fizetést. Továbbá én mindig a békés tárgyalások híve vagyok, és hiszek abban is, hogy a felek találnak megoldást.

Végezetül: az MLSZ-mintaszerződés hosszú tárgyalások eredménye az MLSZ és a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) között. A HLSZ-nek köszönhetően a játékosoknak több joga van, és majdnem egyenrangú partnerként ülhetnek le tárgyalni. Jó irányba haladnak a dolgok, de van még hova fejlődni.

Kiss Márton
sportjogász

DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC