nb1.hu

Vidi-ZTE: „Ugye nem támadjuk meg Horvátországot?”

Életbevágóan fontos, de még nem életet megmentő mérkőzést nyert meg szombat délután a Mol Fehérvár FC 3-0-ra a rengeteg helyzetet kidolgozó Zalaegerszeg ellen. A találkozó hősének a legtöbben a két gólt szerző Kenan Kodrót kiáltották ki, aki valóban elévülhetetlen érdemeket vállalt magára a hőn áhított diadalból. De biztos, hogy (csak) ő volt a mezőny legjobbja?

UGYE NEM LESZ HÁBORÚNK?

„Csak nem támadjuk meg Horvátországot?” – jutott eszembe akkor, amikor Fehérvárra menet rádöbbentünk, hogy miért is zötykölődünk nagyjából 60-nal az autópályaként funkcionáló M7-esen.

A Velencei-tó magasságáig megfelelő tempóban haladtunk mi is, majd hirtelen fékeznünk kellett, mert előttünk megállt az autók konvoja mindkét sávban.

A KOREOGRÁFIÁK

Ettől teljesen kikészültünk, mert mindegyik mérkőzésre úgy igyekszik az NB1.hu országjáró küldöttsége megérkezni az 1999-es megalapításunk óta, hogy mindenképpen ott legyünk már a kezdés előtti pillanatokban a sajtóhelyen. Mégpedig azért, mert a stadionok felé tartva mindig arról beszélgetünk, hogy de jó lenne, ha ismét szurkolói koreográfiával, lehetőleg frappáns kiírásokkal és pirotechnikai bemutatókkal kezdődne el egy adott meccs, mert ezeknél egyszerűen nincs fontosabb és szebb látvány.

A TŰZERŐ

Most viszont késtünk pár percet, és mint kicsit később kiderült, ezt autós társainknak és a Magyar Honvédségnek együttesen köszönhetjük.

A csigatempóban araszoló autók ugyanis idővel azért csak felgyorsultak egy kicsit, így egyszer csak egy katonai menetoszlop mellett találtuk mi is magunkat.

Ekkor tört ki belőlem a riport elején jelzett mondat, majd egyből eszembe is jutott, hogy a horvátokat biztosan nem támadhatjuk meg, hiszen szövetségeseink, ráadásul a NATO-n belül is.

FÖLDÖN ÉS LEVEGŐBEN

Ráadásul az is eszembe jutott, hogy pont pénteken jelentette azt a Jutarnji című horvát lap, hogy rövid ideig magyar és olasz vadászgépek fogják védeni Horvátország légterét. Méghozzá azért, mert a horvátok pilótái és a kiszolgáló személyzet tagjai képzésen vesznek részt: 90 pilótát és szerelőt fognak felkészíteni a francia Rafale vadászgépek használatára és karbantartására. Az értesülést ráadásul Mario Banozic is megerősítette, aki nem más, mint az ottani védelmi miniszter.

Azt ugyan nem árulta el, hogy az intézkedés mikortól lép életbe, de arra gondoltam, hogy ésszerűtlen lenne, ha a magyar szárazföldi erőket a magyar légierő bombázná, mert attól még, hogy a légteret kell védeni, ez nem azt jelenti, hogy tétlenül kell nézni a szárazföldön érkező támadást.

Az meg ugye, hogy csellel elfoglaljuk a területüket nem játszik, hiszen szövetségeseink ők is és azért bosszút állna a világ legerősebb hadigépezete, ami a NATO.

A STADIONBAN

A Vidi stadionjához így tényleg pár perc késéssel érkeztünk meg. Amint kiszálltunk a kocsiból az arénától nagyjából 17 méterre, jól hallható volt, hogy hatalmas a szurkolás.

A Vidi tábor, annak ellenére, hogy kőkeményen ki tudja fejezni a véleményét a vezetőség, a szakmai stáb és a játékosok irányába, ha nem tetszik a tagjainak valami (ez egyébként a világ összes szurkolótáborának a sajátossága), nem érdemli meg, hogy a kedvenceik kiessenek az élvonalból.

A HANGOSBEMONDÓ

A ZTE ellen is az elsőtől az utolsó percig hajtották, űzték a kedvenceiket. Az egyik érdekes szegmense volt az atmoszférának, hogy a hangosbemondó egyszer arra sarkallta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk a többiek a szurkolásban, míg pár pillanattal később sportszerű szurkolásra szólította fel őket, mert éppen a vezetőségnek üzentek az egyik kőkemény dalukban.

Akkor is rájuk kellett szólni, amikor a ZTE ultrái feszítettek ki egy nem túl hízelgő üzenetet a számukra, majd válaszoltak nekik. A zalaiak egyébként szintén mindent megtettek az övéikért. Megérdemelték az éves teljesítményükért, hogy kupadöntőt nyert a csapatuk.

A mérkőzés menetéről én már nem írnék, hiszen ezt már a lefújás után megtettük. Azt viszont külön kiemelném, hogy fokozatosan szabadult fel hatalmas gát minden fehérváriban, ahogyan egyre biztosabbá vált, hogy a Videoton megnyeri a mérkőzést és életben tartja a bennmaradási esélyeit.

A legnagyobb katarzis, a három gólörömmel egyetemben nyilván a lefújás pillanatában következett be, de egész meccsen ő volt a kedvencem:

NEM ADTÁK LE A PONTOKAT

A meccs utáni sajtótájékoztatóra Boér Gábor érkezett be elsőként, aki az értékelésében jogosan emelte ki azt, hogy sokkal több volt a számukra a mérkőzésben, mint ami kijött belőle. Jeleztem is neki, hogy az első statisztikai gyorsadatok mindent igazoltak, amit mondott, mert a Zalaegerszegnél volt többet a labda, a ZTE játékosai lőttek többet kapura, több volt a kaput eltaláló lövésük, a hazaiak kapusának kellett jóval, de jóval többet védenie, ráadásul a vendégek vezettek több támadást és veszélyes támadást is.

Ezeket az adatokat azért fontos rögzítenem, mert a mindent tudók természetesen már előre jelezték, hogy a ZTE leadja majd a pontokat a Vidinek. Szerintem viszont az van, ha egy csapat leadja a másiknak a pontokat, akkor nem a győztes csapat kapusa a mezőny legjobbja. Mert mi történik akkor, ha rossz napot fog ki?

VÁLOGATOTT FORMÁBAN

Mert szerintem a mezőny legjobbja nem a kétgólos Kenan Kodro, hanem Kovács Dániel volt, aki egész egyszerűen válogatott formában és hibátlanul védett és pont.

Bartosz Grzelak, a Vidi szakvezetője a meccs utáni sajtótájékoztatón a kérdésemre válaszolva megerősítette, hogy Kovács ihletett formában teljesítette a feladatát, hozzátéve az örök igazságot, hogy a futball első és talán legfontosabb szabálya az, hogy vegyél egy jó kapust…

Arra is kíváncsi voltam, hogy a két szélső, Schön Szabolcs (11-est is kiharcolt), illetve Lirim Kastrati (zseniális gólt szerzett) teljesítményével mennyire volt elégedett, hiszen látványosan vették ki a részüket a Vidi támadásaiból.

A szakvezető jelezte, hogy ez valóban így volt, de felhívta a figyelmet arra is, hogy úgy kellett cserélnie/változtatnia a taktikán a mérkőzés hajrájában, hogy arra kellett figyelnie, hogy a ZTE szélsői sokszor az övéi mögé kerültek, így ennek megfelelően kellett belenyúlnia a mérkőzésbe.

AZ UTOLSÓ FORDULÓBAN

A Videoton tehát nagyon fontos meccset nyert meg, az utolsó forduló előtt 34 ponttal áll a 10. helyen, míg a jobbik kieső helyen tanyázó Honvédnak 33 pontja van. A fehérváriak a már kieső Vasashoz látogatnak az utolsó fordulóban, míg a Kispest negyedik, dobogóért harcoló Puskás Akadémia vendége lesz.

Mindkét mérkőzés puskaporosnak ígérkezik.

KAMU VAGY NEM KAMU?

És ha már puskapor: amikor lehagytuk a katonai járműveket, megkérdeztem a mesterséges intelligenciától (nem a ChatGPT-től folyamodtam segítségért, mert annak csak 2021. december 31-ig van feltöltve az adatbázisa, így az azóta eltelt időszakról fogalma nincs), hogy mit tud a haderőnk részét képező menetoszlopról.

Mielőtt megmutatnám, elárulom, hogy eddig egyetlen olyan cikknek a tartalmát sem hittem el, amelyik az MI-vel való beszélgetésről szól, legfőképpen azokat nem, amelyekben állítólag azt válaszolta, hogy el akarja pusztítani az emberiséget.

Miért nem?

Mert a cikkeket készítők nem készítettek képernyőfotókat, azaz nem szolgáltattak bizonyítékokkal a válaszokról, csak simán elvárják, hogy az olvasó higgyen nekik.

Én viszont ezt nem várom el SENKITŐL, inkább megtisztelem azzal az NB1.hu követőit, hogy inkább megmutatom.

Mert szerintem így is lehet!

EMLÉKEZTETŐ

OTP Bank Liga, 32. forduló:
MOL Fehérvár FC – ZTE FC 3-0 (2-0)

MOL Aréna Sóstó, 6237 néző, v.: Pintér Cs.

gólszerző:

Kodro (3., 11-esből, 49.), Kastrati II (39.)

sárga lap:

Kovács B. (17.), Kálnoki-Kis (30.), Szalay (42.), Huszti (76.), Mim (78.)

Fehérvár:

Kovács D. – Bese, Csongvai, Stopira, Heister – Flores, Makarenko (Alef, 79.) – Kastrati II, Dárdai (Christensen, 79.), Schön (Houri, 69.) – Kodro (Katona M., 73.)

Zalaegerszeg:

Demjén – Huszti, Csóka, Kálnoki-Kis (Lesjak, 40.), Mocsi, Bedi (Ubochioma, a szünetben) – Kovács B., Szendrei N. (Papp Cs., 72.), Szalay – Németh D. (Mim, 60.), Ikoba (Klausz, a szünetben)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC