nb1.hu

Vidi-ZTE: Senkó nélkül győztünk volna, vereséggel felérő döntetlen

A Fehérvár elleni mérkőzés nem csak a játékosoknak, hanem a szurkolóknak is nagyon fontos volt, hiszen a tabella utolsó helyéről vártuk a meccset. De talán még inkább fontosabb volt a siker a két vezetőedzőnek, Bartosz Grzelaknak és Boér Gábornak, akiknek a pletykák szerint az állásuk függött ezen a mérkőzésen. Klasszikus hatpontos találkozó volt ez mindkét csapat számára, hiszen a ZTE és a Fehérvár is rosszul kezdte a bajnokságot. A Fehérvár hazai pályán pedig mondhatni, hogy „győzelmi kényszerben” volt az ESMTK elleni kupabúcsú után, ami még inkább a mi dolgunkat nehezítette meg. Vezetőedzőnknek, Boér Gábornak pedig alapból sem volt könnyű dolga a válogatott szünetben, hiszen szinte egy teljesen új csapatot kellett építenie.

A mérkőzést megelőzően betegség miatt kiesett Huszti András, ezért az MTK-tól kölcsönben érkező Várkonyi Bence rögtön a kezdőben találta magát. Szintén megkapta a bizalmat a görög védő, Stefanos Evangelou, akiről Boér Gábor elmondta, hogy egy nagyon magabiztos, minőségi játékos, aki erőssége lehet a csapatnak. Az ugyancsak kölcsönben érkező Yohan Croizet is először kezdett a bajnokságban, és talán a francia állapotára voltak leginkább kíváncsiak a szurkolók.

A meccs pikantériáját adta, hogy az alig több mint két hete távozó Gergényi Bence ezúttal ellenfélként lépett pályára a Fehérvár színeiben. Gergényi pedig egyből kulcsszerepet kapott a támadások építésében, hiszen rendre az baloldalon alakították ki a Fejér megyeiek a helyzeteket.

Rövidzárlat, hibák a védelemben

A kényszerből jobbhátvéd pozícióban játszó Várkonyi Bencét többször megverték a szélen, és az első gólban is vastagon benne volt. A fiatal védő labdaeladását követően Senkó Zsombor rutintalansága is kijött, és érthetetlen módon a labda megfogása helyett egy ajándék szögletet adott az ellenfélnek. A Juventus nevelésű kapus egyéni akcióját követően vezetőedzőnk okkal volt rá rendkívül dühös. A Fehérvár pedig köszönte szépen, éltek is a lehetőséggel.

A pontrúgást követően a labda Várkonyi lába között került Karamokohoz, aki megszerezte a vezetést a hazaiak számára. A francia támadó fogása egyébként Medgyes Sinan feladata lett volna, aki Várkonyihoz és Senkóhoz hasonlóan nem éppen volt a helyzet magaslatán.

Kitűnő kezdés

A második félidő azonban jobban nem is kezdődhetett volna számunkra. Mim Gergely egy szemet gyönyörködtető megkerülős cselt követően indult meg a kapu felé, majd egy kis szerencsével került a labda Bedi Bence elé, akinek a beadása Croizethez érkezett. A francia karmester nem hibázott, és kiegyenlített.

Croizet láthatóan jó formában van, aki egy gólpasszal felérő labdát is kiosztott később Mancénak, azonban a horvát csatár nem tudott élni a lehetőséggel.

Velünk volt a VAR

Szendrei Norbert harciassága az egész mérkőzésen megfigyelhető volt, hiszen nem egy labdát szerzett szemfülesen az ellenféltől. Egy labdaszerzést követően törhetett a kapu féle, és kiharcolt egy piros lapot Fiola Attila számára. Nagy kérdés, hogy jogos volt-e a kiállítás, hiszen nekem, ZTE szurkolónak sem lett volna ez piros, a végső szó azonban a VAR-é. Védelmünket viszont látszólag nem sikerült stabilizálni a szünet alatt, ugyanis emberelőnyben is sikerült gólt kapnunk, és ismét hátrányba kerültünk a mérkőzés 64. percében.

Fordulatokból nem volt hiány!

Azonban még csak ezután következett a dráma. Az Eszékről érkező védő, Stefanos Evangelou fejesével kiegyenlítettünk, aki egyébként az egész mérkőzés folyamán megbízhatóan és jól játszott.

Majd a VAR ismét közbeszólt, és büntetőhöz jutottunk. És ami történt, olyan csak nagyon ritkán fordul elő a labdarúgásban: Antonio Mance lövését szabálytalanul hárította Tóth Balázs, és következett az újrarúgás. De a történet csattanója még csak most jön, hiszen egy olyan játékos állt másodjára a labda mögé, aki még az előző rúgásnál a pályán sem volt! Csereként állt be Spoljaric, és bár nehezen, de értékesítette a büntetőt.
A történtek mindkét szurkolótábornak egy érzelmi hullámvasút volt, azonban a mérkőzés tartogatott magában még fordulatot. A sok videózás miatt 11 perc hosszabbítás következett, és Meshack szerzett egy lesgólt, majd egy újabb Senkó hiba után egyenlítettek ki a hazaiak.

Senkó Zsombor hibái

Azt hiszem, kijelenthető, hogy Senkó Zsombor nélkül vélhetően három ponttal távoztunk volna Fehérvárról. A fiatal kapuson egyértelműen látható a rutintalanság és a bizonytalanság. Senkó helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy most már nem csak a szurkolók, hanem a csapattársak is hangot adtak nemtetszésüknek a kapott góljai láttán. Mindenki – Boér Gáborral együtt – nagyon dühös volt rá. Egészen biztos, hogy a következő mérkőzésen Gyurján Márton kapja meg a bizalmat, azonban türelmeseknek kell maradnunk a fiatal kapussal szemben. Ameddig Gyurján élvezni fogja Boér Gábor bizalmát, addig Senkó különösebb nyomás nélkül tud tapasztalatot szerezni a második csapatunkban.

Azonban vegyük figyelembe azt, hogy csak Senkó Zsombor és Csóka Dániel játszik nálunk a szeretett városunk, Zalaegerszeg szülötteként. De természetesen az, hogy saját nevelésű játékos, még nem menti fel az alól, hogy hibázik. A 20 esztendős kapusnak egyelőre nincs még élvonalbeli rutinja, de türelemmel és kellő támogatással, idővel egy élvonalból is kiemelkedő hálóőr válhat belőle. Biztosak lehetünk abban, hogy nem ajándékba kapta a játékperceket a Juventus utánpótlás csapataiban, ami arra enged következtetni, hogy egy tehetséges kapusról beszélünk.

Vitathatatlan, hogy Zsombor miatt veszítettünk el most két pontot, de előfordult már ez a korábban nálunk játszó Demjén Patrikkal is, aki mára válogatott kerettagnak mondhatja magát. És hogy miért tart itt Patrik? Talán azért, mert a szurkolók töretlenül kiálltak mellé, és még a gyengébb meccsei után is megkapta a kellő biztatást. Erre van szüksége most Zsombornak is. Amikor ismét kezdőként léphet pályára, adjuk meg neki a kellő bizalmat!

Összegzés

Fájdalmas, vereséggel felérő döntetlent értünk el, hiszen egy már győztes meccs csúszott ki a kezünk közül. Vitathatatlan, hogy játékosaink mindent megtettek a három pontért, és az egyéni hibák nélkül győztesként távozhattunk volna Fehérvárról. Az új játékosok nagy többsége pozitív benyomást tett, ami bizakodást adhat számunkra a jövőre tekintve. Csapatunk az utolsó helyről várhatja a Puskás elleni találkozót, ami mindenképpen nehéz meccsnek ígérkezik.

Nagy kérdés lehet, hogy adott esetben egy vereség után még mindig töretlen lesz-e a bizalom Boér Gábor felé, hiszen ebben az esetben 8 mérkőzést követően 4 ponttal, 1 győzelemmel és a legtöbb kapott góllal állnánk az élvonal utolsó helyén. Játékosainknak és vezetőedzőnknek azonban a támogatásunkra van szükségük, talán jobban, mint eddig valaha a feljutás óta!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC