nb1.hu

Újpesti győzelem, furcsa dolgok, Dzsudzsák drámázása

Meglepetések a kezdőben

Banai, Kastrati-Hall- Fehér- Pauljevics, Onovo-Tajti, Kiss-Ljujics-Csoboth- Jürgens összeállításban kezdünk. Ebben több meglepetés is van. Az első, hogy Antzoulasz is megsérült, és erről nem volt semmi hír, ügyesen titokban tudták tartani. Legalábbis gondolom, hogy megsérült, mert semmi más nem indokolná a mellőzését. Rossz hír, hogy Tamás még mindig sérült, így elmondhatjuk, hogy a védelemből a két húzóember hiányzik. Vignjevics, tanulva a múlt heti hibájából, visszaállt a 4-2-3-1-es hadrendre, de az megint meglepetés, hogy Jürgens kezd centerben Ambrose helyett.

Meglepő csere az elején

A 17. másodpercben a támadásunknál a debreceni szűrő Orejidan letarolta Ljujicsot. Simán járt volna a sárga érte „túlzott erőbedobásért” (nem kapta meg), de ami rosszabb, hogy Ljujicsot hordágyon kell levinni. Csere: Mack érkezik. Hogy mi van? Egy árnyékék helyett egy védekező középpályás? Akkor, amikor ott ül a padon Mörschel és Ganea is. Érthetetlen, hogy miért ezt lépte Vignjevics. Mi változhatott meg az eltelt 17 másodpercben, hogy a támadó képességű játékos helyett védekező képességű játékos jött? Hol a következetesség? Hálistennek a csapatot nem zavarta meg a sérülés, és ugyanolyan elánnal focizunk, mint ahogy az elvárható. Az első negyedórában az látszik, hogy sokkal frissebbek vagyunk, mint az utóbbi meccseken, és gyorsabban is játszunk.

Váratlan fordulat

A 17. percben Kiss Tomi ugrik ki, amikor az utána futó debrecenivel összeakad a lába. Némi VAR-ozás után piros. A meccs képe teljesen más irányt vesz. Az eddigi gyors játékunk helyét átveszi a labdatartás, a passzolgatás és a türelmes labdajáratás. Csakhogy ez egyre inkább tanácstalanságba fordul. Lemegy úgy a kiállítás utáni harminc perc a félidőből, hogy egy azaz 1 kaput eltaláló lövésünk van a félidő végén. Teljes a tanácstalanság ismét. Vignjevics szokás szerint magyaráz, gesztikulál, üvöltözik, de ez most nem a szenvedély velejárója, hanem inkább érzem kompenzációnak a taktika teljes hiánya miatt. Úgy tűnik, hogy nem volt meccstervünk arra az esetre, ha létszámfölénybe kerülünk. Mondanám, hogy vicces, de nem az. Mack játéka teljesen felesleges, hisz a védekező pozícióban Onovo sokkal jobb és megbízhatóbb, ugyanakkor a feljebb vezényelt Onovo nem támadó középpályás, nem ugyanazok a támadóképességei, mint Mörschelnek vagy Ganeának.

Gólra várva

Mindegy, jön a szünet, Vignjevics remélhetően változtat majd, és biztos behozza valamelyik támadó középpályást. Hát nem. Vignjevics csak egyet cserél a félidőben, Jürgens helyére hozza Ambrose-t. Nem értem az edzőnket. Emberelőnyben játszunk, nulla-nulla a félidő, egy lövésünk volt, nem tudunk helyzeteket kialakítani, de ez mind csak okozat.

További érthetetlen dolgok

Az ok, ami idáig juttatott bennünket, hogy nincs olyan ember, aki mélységből rágyorsulva belépne a támadó harmadban a játékba. Mörschel pont ilyen, mégsem hozzuk be.  Érthetetlen. Azért Ambrose másfél perc után helyzetbe kerül, fejesét bravúrral védi Megyeri, és akkor itt megint álljunk meg. Vignjevics mint edző látja az edzéseket, ki hogy mozog. Mennyire éles, milyenek a fizikai mutatói. Beállította Jürgenst, aki azzal tűnt ki, hogy háromszor is rossz helyen volt, lövéseket blokkolt. Helyzetbe nem került, a passzjátékba nem sikerült bevonni, kicsit úgy tűnt, mintha egy harmadik csapatban focizna. Nem mondom, hogy az ellenfelet segítette, de a mieinket sem. Az első félidei játéka után nehéz elképzelnem, hogy ez a srác, az edzéseken olyat mutatott, amiért érdemes volt Ambrose-t leváltani reá. Vajon mi motiválhatta az edzőnket arra, hogy mégis ő kezdjen? A játék képe csak némileg változik. Mezőnyben ugyanolyan tanácstalanok vagyunk mint eddig, és ezt megérzi a Loki is, végigvisznek egy-két kontrát, szerencsénkre elkapkodják. Az 53. percben Mack elrúgja a labdát Kiziridisz elől aki elesik, és Bogár sárgát ad Macknak. Vicc a spori. Az 58. percben Ferenczi felrúgja Csobothot a 16-os vonalán, de Bogár továbbot int. Egyszerűen nem merte befújni a VAR alapján jogosnak tűnő tizit.

Végre, újabb cserék

Végre a 60. percben Vignjevics meglépi azt a cserét, amit vártunk, jön Mack helyett Mörschel, és még Csoboth helyett Simon. A 64. percben Simonhoz érkezik egy kifejelt labda, rá is rúgja, de Megyeri ezt is kiszedi a léc alól. A következő 10 percben sem változik a játék képe. Mi támadunk többet, mi birtokoljuk a labdát, mi passzolunk többet, de csak helyzetecskékig jutunk, ziccerig nem. Nagyon zavar az is, hogy van, hogy a Loki 10 emberrel játszva is letámad, mi pedig alig tudjuk kihozni a labdát. Pedig a letámadásoknál nagyon széthúzódik a védelmi vonaluk, így sokkal több helyünk van a passzokhoz. Szintén zavaró, hogy a türelmes/tanácstalan passzok között Hall nem vagy csak alig vállal fel előre passzt. A legtöbbször csak lecsorgatja Fehérnek, aki sokkal rutintalanabb az ilyen pozíciós játékhelyzetek megjátszásában mint a luxemburgi. Pont az egyik ilyen szituációban jön egy megnemértés. Fehér fel akarja passzolni a labdát Kissnek, aki nem a labda felé jön, hanem beindul az üres területre, így Fehér passzát lefüleli Orejidan és egyből szökteti Kusnyírt. Kusnyír végigviszi a jobb oldalon, és kicsit kiszorított helyről belövi a rövid alsóba. Sajnos Banai rosszul helyezkedett, abból a szögből nem szabad gólt kapni a rövidre. 1-0 oda. Ezt a meccset sem úsztuk meg kapott gól nélkül. 3 perccel később ismét cserélünk, jön Kiss Tomi helyett Ganea. Maradt egy bő negyedórája, hogy bizonyítson.

Bekövetkezik a csoda

Innentől kezdve mindent egy lapra téve támadunk. A 80. percben ismét Ambrose kerül helyzetbe, de fejesét ismét bravúrral védi Megyeri. A szögletet Ganea íveli középre, Mörschel lendületből érkezik az ötösön, és gyönyörűen és erősen fejeli a hosszúba. A kapusnak itt esélye sem volt. 1-1. És mehetünk a győzelemért. A 88. percben ezúttal jobbról rúg Ganea szögletet, amelyet továbbfejelnek a túloldalra. Kastrati gyűjti be, és meg is lövi, amire középen hárman is érkeznek és Mörschelről pattan a kapuba. 1-2, vezetünk. A 91. perc Ambrose rúg még egy les gólt, de nincs jelentősége, nagy nehezen behúzzuk a meccset.

Összegzés

Nehéz mit mondani egy ilyen meccs után. Szerintem kifejezetten jól kezdtünk, gyorsan és taktikusan játszottunk. A kiállítás megzavart minket, és sajnos a játékosoknak fogalmuk sem volt, hogy mit kéne csinálni? Pedig nem olyan bonyolult. A széleken a szélsők és a szélsővédők kettő-egyes szituációkban lemennek az alapvonalig, és onnan élesen középre teszik a labdát. Na ez nálunk csak ritkán fordult elő. Pauljevics a bal oldalon még egész jól segítette a támadásokat, de Kastrati a jobbon megint nagyon sok labdát eladott. Ráadásul sok volt a pontatlan passz, sok labda ment a társ mögé, így állandóan lassítottuk a saját támadásainkat. És amit már mondtam, hogy nagyon hiányzott az az ember, aki rágyorsításokkal és ütempasszokkal zavart okoz a támadó harmadban. Sajnos sokszor rendezetlenek voltunk. Akkor kezdett ritmusa lenni a játéknak, amikor bejött Mörschel és Ganea, Tajti visszalépett Onovo mellé mélységi irányítónak, elöl pedig a Simon-Mörschel-Ganea-Ambrose négyessel támadtunk. Nagyon nagy helyzetet még így sem tudtunk kialakítani, de ezúttal segítettek Ganea mesteri pontrúgásai, és Mörschel ambiciózus kaputámadása. Ez a meccs megint majdnem elment Vignjevics tanácstalansága miatt. Az első két fordulóban jól játszottunk, azóta rengeteget hibázunk csapat és egyéni szinten is. De a legnagyobb hibákat taktikai oldalon látom. Nincsenek meg a tudatos mozgások, és sokszor nem azon a helyen játszik a játékos, ahová a képességei alapján kerülnie kellene. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Vignjevics visszatért a régi demoralizáló stílusához, akkor kisebb csoda, hogy itt tartunk és ennyi pontunk van.

Egyéni teljesítmények

Banai megint belehibázott, onnan nem lett volna szabad a rövidre gólt kapni. Az a rész a kapusé. Kastrati adott egy gólpasszt, de az idény egyik legnagyobb csalódása a játéka. Sokszor fegyelmezetlen, sokszor dekoncentrált, sok nála a rossz passz és a ki nem kényszerített hiba. Tud ő ennél sokkal jobban is játszani. Hall ma nem játszott annyira rosszul, mint az elmúlt időszakban, de megint volt egy-két rettenetes helyezkedése, és nagyon zavar, hogy ledobta magáról a felelősséget. Fehérnek ez volt az egyik leggyengébb meccse. A gólt az ő eladott felpasszából kaptuk, bár az nem elsősorban az ő hibája. Neki mint utolsó embernek (ráadásul rutintalan) nem lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülnie, hogy neki kell kockáztatnia egy mélységi passzt fel a támadó harmadba. Hol volt Onovo és Tajti? Pauljevicsnek ez jobb meccse volt, sokat ment fel és elég párharcerősen is játszott. Onovo jól kezdett hatosban, aztán mikor feltolták előre ott sokkal kevésbé hatékony. Mack lecserélése után ismét a helyére került, és ott továbbra is hozta a megbízható jó teljesítményét. Nem értem, ki találta ki neki a 8-as pozíciót, de hülyeség. Tajtinál azt figyeltem meg, hogy a támadóharmadban az ő sebessége kevés. Akkor tud jól játszani, ha visszalép mélységi irányítóba Onovo mellé, és onnan forgatja a csapatot. Abban a szerepkörben viszont extra a játéka. Kiss Tomi ma végre lendületesen és jól játszott, sorra nyerte a támadó párharcait, és a kiállítás előtt nagyon okosan lépett be a védő elé. Mackról nem tudok jót írni. Sajnálom. Csoboth Kevin is jól kezdett, de továbbra is azt érzem, hogy nincs rendben. Ha igazak az öltözői pletykák, és tényleg Vignjevics b*sz*kodása van a dologban, hogy nincs önbizalma és elbizonytalanodott, akkor egyrészről megértem. Másrészről viszont ő egy válogatott futballista, akitől sokkal többet várunk. Szóval jó lenne, ha összeszorítaná a fogát, és összeszedné magát, Vignjevics ide vagy oda. Jürgens az előző meccsen jól mozgott, talán ezért kapott bizalmat erre a meccsre a kezdőbe, de most nem tudott élni a lehetőséggel. Nem érezte a területeket, hogy mikor hova kéne beindulnia. Ambrose ugyanannyi idő alatt négyszer került helyzetbe. Sokkal jobban játszott. Mörschelről mindent elmond a két gólja, nagyon kellett a játéka. De azt hiszem, hogy cseréjét sokkal de sokkal korábban kellett volna meglépnie az edzőnek. Ganea szintén nagyon jól szállt be, és a szögletei káprázatosak voltak.

Az edző, a bíró és a Loki

Vignjevics ezen a meccsen ismét megbukott taktikából, egyszerűen megint nem a helyükön játszottak a játékosok, rossz volt a kezdő felállása, rossz volt az első csere (Ljujics helyett Mack), és semmilyen ötlete nem volt, hogy a Loki sündisznóállását hogyan lehetne feltörni. Ha nincsenek a pontrúgások, akkor hiába a több mint 80 perc emberelőny, akkor nem sikerül gólt rúgni. És azt hiszem, hogy az oldalvonal melletti hisztik sem hatnak jól a csapatra. Sajnos Nebojsával ott tartunk, mint amikor elment Újpestről.

Bogárnak voltak tévedései, de legalább nem fújt ellenünk, aminek örülök.

A Loki azt játszotta, amit kell, de Dzsudzsák Zsuzsinak meg kéne húzni a fülét. Az a fajta arrogancia, amivel a pályán és azon kívül is szerepel az általa rendezett drámában, az nem sportpályára való. Ez nem szenvedély, ez hiszti.

Hajrá Lilák!

Borítókép: Újpest FC

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC