nb1.hu

Újpest: miért kaptunk ki, ha jobbak voltunk? – A szurkoló hangja

Olvasom vezetőedzőnk nyilatkozatát a szombati meccs után.

Nebojsa Vignjevics: „Gratulálok az MTK-nak, könnyű három pontot szereztek. Ez annak köszönhető, hogy a mérkőzés elejétől kezdve nem voltunk elég agresszívak, elég energikusak. Az MTK vezetőgólja után nem találtuk a játékunkat az első félidőben. A második játékrészben hiába alakítottunk ki rengeteg helyzetet, nem lehet mindig gólhátrányból fordítani. Legközelebb jobban oda kell tennünk magunkat már a meccs elején. Nem volt meg az összhang a játékosok között, csak egyéni teljesítményekkel nem lehet mérkőzést nyerni.”

Kedves Nebojsa, miért kell már megint mellébeszélni?

1. Az MTK nem szerzett könnyű 3 pontot. Vért izzadva szereztek 3 pontot egy olyan meccsen, amiben a teljes második félidőben az ellenfelük, vagyis  mi domináltunk a játékban. Az első 15 percben mindkét csapat egyenlő játékerőt képviselt. Az MTK vezető gólja után teljes lett a mieinknél a tanácstalanság, és a lelátóról úgy tűnt, hogy a kispad és jelesül Te sem tudtál ezen változtatni. Érdemes visszanézni a testbeszédedet. Ők olvasták a játékunkat, mi viszont nem az övéket. Konkrétan itt Téged meccseltek le. Aztán a második félidőben minden megváltozott, és mi domináltunk, ők pedig foggal-körömmel védekeztek.  Akkor mitől is volt ez könnyű három pont az MTK-nak?

2. Azt mondod hogy nem voltunk elég agresszívak. De ez vajon kinek a hibája? Kinek a feladata lett volna a csapat mentális felkészítése? Kinek a hibája az, hogy eljutottunk 22 kapura lövésig, amelyek közül 9 kaput is talált, de mégsem lett belőlük egyetlen gól sem? Kinek a hibája szerinted, hogy Csoboth Kevin ziccer helyzetből nem meri elvállalni a lövést vagy a cselt? Kinek a hibája, hogy egy behúzódó MTK ellen nulla szélsővel állunk fel, illetve egy olyannal, aki rendszeresen behúzódik a center mellé? A másik oldalon pedig egy árnyékéknek kellett szélsőt játszania. Hányszor próbáltunk az ellenfél védelme mögé kerülni a szélen?

3. Azt mondod, hogy „legközelebb jobban oda kell tenni magunkat már a meccs elején.” Jelentem, odatettük. Az első negyedórában nem volt semmi baj azon kívül, hogy 5 játékos, vagyis a csapat fele a tudása alatt játszott. De még így is egyenrangúak voltunk a mezőnyben az ellenféllel. Aztán a 15-20. perctől jött a teljes zavar a mieinknél. Te pedig ott álltál tanácstalanul az oldalvonal szélén, és fogalmad sem volt, hogy mi történik. Vagy az is lehet, hogy igen, de az első félidőben ez nem látszott. Azt, hogy a második félidőben dominálni tudtunk, azt a javadra írom. Nem tudom, hogy Neked sikerült-e felráznod a csapatot, vagy az MTK magától állt vissza a kényszerű cserék hatására, de tény, hogy 180 fokot fordult a játék képe.

4. Azt mondod, hogy „nem volt meg az összhang a játékosok között, csak egyéni teljesítményekkel nem lehet mérkőzést nyerni.” Basszus, azt hiszem, hogy ez a mondatod zavar a legjobban. Egyrészt, a kupameccs után másodszorra játszottunk a túltöltött középpályával, ráadásul ezúttal csak egy majdnem szélsővel, tehát, ha nem volt meg az összehang a játékosok között, akkor az elsősorban a Te hibád, hisz Te hoztál egy új játékrendszert. Másrészt, nem az volt a baj, hogy a játékosok nem passzolnak egymásnak, hanem pont az ellentétje, hogy nem voltak elég vagányak, a játékosaink nem mertek kockázatot vállalni.

Te valamelyik nyilatkozatodban azt mondtad, hogy jó lenne, ha több karakter lenne a csapatban. Lehet, hogy így érzed. Közben viszont tűzzel-vassal irtod a csapatból a karaktereket. Az, hogy Csoboth és Kiss nem mer többet egy-egyezni, mert akkor jön a leb***ás, hogy miért egyedül akarta megoldani, ugyanabba a zsákutcába fogja vinni a csapatot, mint az előző időszakodban. Jön majd a tiki-taka tökölés, a végeérhetetlen körbeadogatás.

A szombati meccset bőven lehetett volna hozni. Mondom a számokat:

Újpest-MTK
xG: 1,78 vs 1,48
Kapuralövés/kaput eltaláló lövés: 22/9 vs 7/2 (Mindkét kaput eltaláló lövésük gól lett.)
Szöglet: 9-1
Szabadrúgás: 6-0
Támadások/ lövéssel befejezve: 56/20 vs 25/7
Szabadrúgás/ lövéssel befejezve: 6/4 vs 0
Szögletrúgás/lövéssel befejezve: 9/7 vs 1/0

Vagyis, eddig MINDEN mutatóban jobban szerepelünk, pontosabban SOKKAL jobban szerepelünk. Ha negatívumot kell keresni, akkor azt a párharcoknál találjuk:

Támadó párharc: 67/32 vs 46/23 (mindkettő 50% körüli teljesítmény).
Védekező párharc: Ugyanaz kb., csak fordítva, mint egy sorral feljebb, vagyis kb 50-50%.
Fejpárbajok szintén.
Az egyetlen nagy különbség az a loose ball duels, a lecsorgó labdák összeszedésében látszik: 27/6 vs 27/15. Vagyis ebben az egy mutatóban sokkal jobb volt az MTK, ami egyértelműen a frissességen múlik.
Passzhatékonyság: 561/490 = 87% vs 332/250= 75% – ez hatalmas különbség a javunkra.
Passzok a tizenhatoson belülre/sikeres passz: 27/13 vs 10/5.

Az xG, vagyis gólhelyzeti mutatóban 12!!! játékosunk került helyzetbe. Ilyet még soha nem láttam, mióta nézem az elemzéseket. Csak Antzoulasz és Ganea nem került helyzetbe, mindenki más igen. Hét játékosunk adott gólpasszt (xA mutató).

Összegezve minden mutatóban sokkal de sokkal jobbak voltunk, mint az MTK. Ők két dologban voltak jobbak, frissebbek voltak, és ami a legfontosabb, hogy tudtak rúgni két gólt.

Egyetlen dolgot kiemelek még az egyéni értékelésekből:
Az elemzésemben hangot adtam annak, hogy nem értem, hogy kerülhetett vissza Tim Hall a kezdőbe Fehér Csanád helyett. Az elemzésben elég rossznak éltem meg Hall játékát, épp ezért kíváncsi voltam, hogy mit mutatnak a számok:
Védekező párharcok: 5/1 . Hogy ez milyen teljesítmény, ahhoz nézzük a másik belső védőnket: 6/5. Érted? 5/1 vs 6/5. Egy dolog árnyalja ezt a képet, hogy a légi párharcait 4/4re hozta, így a 9/5 párharcmutató már nem annyira rossz. De mivel minden csapat látja ezeket a számokat, így egyértelműen arra fognak játszani, hogy az Újpest bal oldali belső védője a földön verhető.

Kedves Nebojsa, ez a mérkőzés rávilágított néhány dologra.

1. Sikerült az új játékrendszer érdekében (több kreatív középpályás) úgy forgatnod a csapatot, hogy Téged idézve „nem volt meg az összehang a játékosok között.” Ami ebben a rendszerben tetszik, hogy a kreatív négyes (Onovo-Tajti- Mörschel és Ljujics) rendre eljutott és eljuttatta a labdát a támadóharmadba, és 21 támadást tudtunk lövéssel befejezni, ami bődületes szám. Ez azt mutatja, hogy amit kitaláltál, az részben működik. Hogy ebből miért nem lettek gólok, arra térjünk vissza később.

2. Már meg sem tudom mondani, hogy ez hányadik olyan mérkőzésünk sorozatban, amit nem tudunk lehozni kapott gól nélkül. Ennek 3 okát látom: Az egyik, hogy mindkét kapusunk formán kívül véd, és ez felveti a kapusedző alkalmasságát is. A másik, hogy bár Antzoulasz sem nyújt kiemelkedőt belső védőben (de azért ő egy jó átlagot képes hozni), Diaby eladása után többnyire Hall játékát erőlteted, aki ezen a meccsen is bizonyította, hogy nem egy szikla. Maximum a sebessége hegynek felfelé. Lassúsága mellé még rengeteg helyezkedési hibát is vét. Az ő játszatása Fehér Csanáddal vagy esetleg Kuuskkal szemben értelmezhetetlen. Kérlek, gondold újra! A harmadik, hogy a csapatvédekezésünk meglehetősen esetleges. A legnagyobb problémát abban látom, hogy nem elég tudatos a helyezkedésünk.

3. Meccsek óta azt látom, hogy lélekben megtorpant a csapat. Hogy nincs meg az a szenvedély, nincs meg a játéknak az az öröme, amely az első, Fehérvár elleni meccsen jellemezte a fiúkat. Csoboth elbizonytalanodott, Kiss Tomi még játékba sem lendült, kicsit olyan, mintha valami komoly lelki gát lenne ezeknél, és persze más játékosoknál is, ami akadályozza őket a jobb teljesítményben. Nem mondom, hogy Te okoztad (DE IGEN!), viszont Te tudod ezeket a gátakat feloldani. Szeretném viszontlátni azt a vagány a futballt szerető és élvező társaságot, amely elkezdte az idei szezont. Ezért te tehetsz a legtöbbet, így kérlek, tegyél érte!

Hajrá, Lilák!

 

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC