nb1.hu

Újpest: egyre feljebb! – szurkolói reakció

Újpest-Kisvárda 3-2.

Banai, Kastrati, Antzoulas, Fehér, Tamás, Onovo, Mörschel, Csoboth, Ljujuics, Kiss, Ambrose összeállításban kezdjük a játékot. Vagyis ezúttal Csoboth van a jobb oldalon. A Kisvárda csapata tele van szerbekkel, akik szeretik a harcos ütközős párharcokkal teli meccset, ugyanakkor talán minőségben nem olyan erősek, mint a mieink.

Megint villámrajt, csak most nem itt

A 4. percben Ambrose fordul le a védőjéről, aki csak lerántani tudja. Kiss Tomi íveli a rövidre Csobothnak, aki bele is tud csúsztatni, de a labda mellé száll. Az ellentámadást végigviszi a Várda, de Antzoulasznak sikerül szögletre tisztázni. A beadást Tamás vágja ki hosszan, hogy szöktesse Kiss Tomit, de játékosunkat megelőzi az egyik védő, és kirúgja a balösszekötőn helyezkedő Mesanovicnak, aki kétszer befelé tolja, majd gyönyörűen felteker a bal felsőbe. 0-1.

Azon gondolkodtam, miközben visszanéztem párszor a jelenetet, hogy hogyan lehetett volna megakadályozni ezt a gólt. Tamás a szögletet kapásból vágta ki, ráadásul Kiss irányába, aki csak hajszállal maradt le a labdáról. Az ellenfél leghátsó embere szintén kapásból rúgta oda a csatárnak, aki kétszer is jól tolta meg először Kastrati, aztán Mörschell mellett. A mieink némileg rendezetlenek voltak, de ebben benne volt az is, hogy épp mindenki kifelé sprintelt, így próbálva lesre állítani a várdaiakat. Nem tudok senkit sem elmarasztalni. A gól után most nem állunk le, hanem játsszuk tovább a sokpasszos játékunkat. Az már most látszik, hogy a széleken rendre meg tudjuk verni a Várdát, hisz rendre jönnek a beadások, ugyanakkor ezeket a lágy ívelgetéseket könnyedén húzza le a Várda kapusa. A másik szembetűnő dolog, hogy a Várda nagyon fegyelmezetten zár vissza, talán túlságosan is.  Annyi futást tesznek bele már most védekezésben, amennyit ritkán lehet csak bírni a végéig. A 12. percben ismét szabadrúgáshoz jutunk, Mörschel laposan próbálkozik, de gyenge a lövés. Ezen a meccsen eddig a jobb oldalunk az erősebb, a Kastrati, Antzoulas, Mörschel, Csoboth négyes remek háromszögelésekkel hozza fel a labdát és hozza zavarba az ellenfelet. Az egyik ilyen végén, Mörschel ugrik ki a szélén, begurítja Csobothig, aki kapásból tovább Ambrose-hoz, aki egyből rá is rúgja, de egy védőről a labda elpattog a kapu mellett. Nagy helyzet volt. A 27.percben egy hosszabb adogatás után Kastrati indítja hosszan Ambrose-t, aki ugyan nem nyeri meg a párharcot, de a vezetésével azonnal indítjuk a letámadást. Spasic megtette azt a szívességet, hogy visszafele cipelte a labdát, a mieink hárman körbevették, Ljujics szerelte, a labda Csobothhoz került, aki sarokkal egyből visszapasszolta Ljujicsnak, aki higgadtan elrúgta a kapus mellett a bal alsóba. Ezúttal a várdaiak voltak rendezetlenek. 1-1.

A 41. percben ezúttal a bal oldalon egy Tamás, Kiss akció, melynek végén Onovo készít le Ljujicsnak, de az életerős lövés némileg kaput téveszt. A 44. percben Kiss Tamás viszi rá a védőkre, passz Ambrose-nak, aki egy egy nagy bombát ereszt meg, de a kapus kiszedi a jobb oldali léc mellől. Szép volt, Peti! A 49. percben Onovo szökteti Kastratit, aki keresztbe ad, Kiss Tamás érkezik, de kiszorított helyzetben mellépörget. Szünet és 1-1. Ebben a félidőben az elején jól játszottuk meg a széleket, de a félidő felénél kapcsolt a Várda, és kijjebb húzódtak. Ezzel azonban így középen több területünk marad, és ki is használjuk. Az előző meccseken hiányoltuk a letámadást, most viszont volt néhány, és az egyik ilyenből sikerült gólt szerezni. Összesen négy nagyobb és két kisebb helyzetünk volt, ami nem rossz egy félidő alatt. Az is látszik, hogy frissebbek a mieink, míg Pakson minden lecsorgó labda az ellenfélé volt, addig ezen a meccsen inkább mi tudjuk azokat összeszedni. Újdonság, hogy ezúttal a jobb oldalunkon fut több támadás, az ezen az oldalon lévő négyes nagyon aktív. Az is újdonság, hogy védekezés után már nem csak Onovo kéri el középen a labdát a védőktől, hanem beszáll Mörschel és Ljujic is, így a labdakihozatalunk sokkal kevésbé kiismerhető.

Frissebb Újpest, talált vendég gólok

A 2. félidőre csere nélkül jövünk ki. A játékrész elején csak másodpercekre van a Várdánál a labda, folyamatos nyomás alatt tartjuk őket, igaz, elég meddő ez a fölény, egészen az 53. percig. A hátul adogatásból egy Fehér, Kiss, Tamás összjáték után jön a beadás, amit röviden fejelnek ki Ambrose elől, ott még Mörschel próbálja megjátszani, a labda Onovotól kerül hátra Kastratihoz, aki egyből középre teszi, Ambrose pedig kibújva a védő mögül berúgja a kapuba. Mondom, hogy frissebbek vagyunk. 2-1. A gólunk után támad a Kisvárda, és a 62. percben helyzetig jutnak, de Fehér Csanád csodálatos becsúszással szerel. A 69.percben kettős csere nálunk, lemegy Kiss és Fehér, jön Hall és Ganea. A cserénél Ganea kap egy sárgát, mert állítólag nem kapott engedélyt. Ez valami vicc. Kicsit megzavarja a mieinket, mert a 72. percben egy bal oldali Várda-támadásnál, Mörschel lemarad az emberéről, így csak visszahúzni tudja. Azért volt csacsiság Mörschel mozdulata, mert ez a Várda ha két napig játszunk, akkor sem tudott volna összehozni egy helyzetet, így viszont jön egy rögzített szituáció. A szabadrúgást élesen lövi középre a várdai, bent pedig Tamás mellől Jovicic fejel a kapuba. Mivel a labda élesen jött és nem is a kapu felé kanyarodott, így Banai nem tudott érte jönni. Egyedül Tamás Krisztián háríthatott volna, de ezt a párharcot elveszítette. 2-2. A gól után cserélünk, lejön Ljujics, és jön helyette Tajti. Az egyenlítés után némileg kiegyenlítettebb a játék, de még mindig mi vagyunk az élesebbek. Több a támadó passzunk a támadóharmadukban, és ennek köszönhetően ismét egy szögletet végezhetünk el balról. Tajti rúgja be az ötös túloldalára, ahova nem ér oda Petkovics, így Ambrose középre fejeli, ahol Mörschel megelőzve a védőt a kapuba kotorja. 3-2. Mondom, hogy frissebbek vagyunk! A 90. percben újabb cserék, jön Mack és Pauljevics, lejön Csoboth és Ambrose. 14 perc hosszabbítás jön. A 97. percben Tajti szlalomozik egyet, rá is tudja lőni, de fölé száll. A 98. percben Onovo szerez labdát elöl, de rosszul játsszuk le a helyzetet, így nem tudjuk lezárni a meccset. Aztán a hátralevő percek leperegnek, így 109 perc játék után megnyerjük a találkozót.

Összegzés

A meccstől azt kaptuk, amit várni lehetett. A Kisvárda fizikálisan erős játékosokból áll, ugyanakkor technikailag még volna mit tanulniuk. Erőltették a párharcokat és az ütközéseket, de a mieink sokkal frissebben szálltak harcba, így négy sárgát is kiosztott nekik a spori, mert vagy durvák voltak, vagy későn értek oda. A Várda a felállt védelmünket nem tudta megtréfálni, két góljukat egy rögzített szituációból, illetve egy olyan helyzetből lőtték, amikor nem volt időnk rendezni a sorokat.

A mieink a meccs nagy részében irányították a játékot. Kb. dupla annyit volt nálunk a labda, több volt a progresszív passz, több volt a passz a támadó harmadukban, és több helyzetet is alakítottunk ki. Érdekes volt látni, hogy az egy gólos előny birtokában a Várda megpróbálta uralni a védekezést, de ezt inkább kevesebb, mint több sikerrel tette. Az elején a két szélén tudtuk megbontani őket, jöttek is Kisséktől  beadások, de ezek elég lágyak voltak, így a kapusnak volt ideje odaérni rá. Aztán amikor középről kijjebb húzódtak, akkor meg középen sikerült helyzeteket kialakítani, így azt hiszem, hogy elmondhatjuk, hogy ült Vignjevics taktikája. Főleg az első félidőben sikerült négy szép helyzetet kidolgozni, aztán a második félidőben már némileg kuszább volt a meccs képe. Azt most már bátran ki merem jelenteni, hogy a csapatunk technikailag az NB I-es átlag felett van. Főleg a középpályán vagyunk fölényben, ahol Ljujics, Mörschel, Ganea, és most már Tajti is jól tudja színezni a játékot. Ugyanakkor fizikálisan erősebb ellenfelek vannak, és sajnos elég alacsony is a csapat. Ha vannak problémáink, azok ebből adódnak. Azzal, hogy a középpályán cserélgetik a szerepeket, és hol Onovo, hol Mörsi, hol Ljujics, aztán Tajti vagy Ganea lép vissza a labdákért, kicsit zavarba hozzuk az ellenfelet. Ebből aztán remek ritmusváltások is születnek.  Azt is ki kell emelnem, hogy ezen az estén sokkal gyorsabbak voltunk fejben mint az ellenfél, gyorsabban reagáltunk, így állandóan előnyben voltunk. Szintén kiemelendő, hogy Onovo és Ambrose milyen fizikális állapotban vannak. Mindketten a 100. perc után is sprintben támadták le az ellenfelet. Ambrose játéka hatamasat fejlődött, de kezdjük az elején.

Egyéni teljesítmények

Banai a gólokról nem tehetett, emellett sok hárítani valója nem volt. Kastrati formája felfelé ível, meccsről-meccsre jobban játszik, ezek szerint csak meccshiánya volt korábban. Tegnap remekül rombolt, egyre jobban szállt be a támadásokba, és adott egy gólpasszt  Ambosenak. Volt néhány elvesztett párharca, és elpasszolt labdája, de most végre pozitív a megítélése. Antzoulasz is jól és határozottan védekezett, ő fejben is erős volt, ugyanakkor a korábban látott hosszú indításai, most nem jöttek be. Fehér nekem egyre jobban tetszik. Nagyon jól olvassa a játékot, gyors is, így mindenhova odaér. Vele kapcsolatban továbbra is az a probléma, hogy elég sok a pontatlan passza. Koncentrálj, Csanád! Tamás Krisztiánnak ez most egy kevésbé jól sikerült meccse volt. Az első várdai gól előtt ő passzolta el a labdát, a másodiknál ő maradt le az emberről. Ugyanakkor így is nagyon jól zárta a szélt, remekül ment előre is, ugyanolyan megalkuvást nem tűrő játékot mutatott mint korábban, csak most némileg több hibával. Onovo remekül játszott, hozta a szokásos  játékát, rengeteg labdát szerzett, és most is jól lépett be a támadásokba. Egy dolgot sajnálok, hogy a kapu előtt nem elég határozott. Mörschel egyik legjobb játéka volt ez. Nagyon jól zárta védekezésben a területeket, egyre több párharcot nyert hátul, nagyon jól lépett vissza a védők elé mélységi irányítóba, elöl pedig többször is jól játszotta meg a labdát kicsiben. És rúgott egy győztes gólt. Csoboth nagyon jól kezdte a játékot, jók voltak a megindulásai, és ami az ő játékában új volt, hogy volt, amikor behúzódott középre, így utat csinált a jobb oldalon Kastratinak vagy Mörsinek. Egy ilyen után a center helyéről adta a gólpasszt Ljujicsnak. Ljujics ma rendkívül jól játszott. Elöl és hátul is sok párharcot nyert, és több nagyon szép megoldása is volt, míg a gólja mestermunka. Kiss Tmásnak úgy tűnt, mintha jobban ízlett volna hogy átjöhetett a bal oldalra. Egyre dinamikusabban játszik, és egyre többször érzi, hogy mit kell tennie a labdával vagy éppen a labda nélkül. Ha nem áll meg a fejlődése, akkor előbb-utóbb utoléri magát, és sok örömünk lesz benne. Ambrose egy hihetetlen pali. Remek fizikummal bír, így akár a levegőben akár a földön is nagyon jó százalékban nyeri a párharcait. Míg korábban nem érezte a center mozgását, mostanra egyre inkább belejön. Gyönyörű lefordulásai voltak, volt egy életerős lövése, és gólja, egy gólpassza, és az első gólnál is ő indította a letámadást. Nálam ő volt a meccs embere. A cserék közül rám Ganea és Tajti tettek jó benyomást, de tetszett Mack harcossága is.

Az edző

Szerintem Vignjevics is jól meccselt, jól keverte meg a kártyákat, tudott meglepőt húzni, és jól is cserélt. Gondolom, hogy Fehér megsérült és azért hozta le, a többieket inkább fáradtság miatt vagy taktikai okokból. Legközelebb az MTK ellen játszunk, akik inkább játsszák a focit, oda teljesen más taktika kell.

A bíró és a tábor

Andó-Szabó korrektül fújt, és nem is nagyon tévedett. Az ellenfél csapatként és fizikálisan erős, de egyénileg nagyon durva hibákat vétettek technikailag is és taktikailag is. Ha ezt nálunk csinálta volna valaki, már nem élne.

Továbbra is óriási segítség az, amit a tábor tol, Nektek is jár a Szép volt, fiúk!

Hajrá Lilák!!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC