nb1.hu

Újpest: 52 perc, amire lehet építeni a derbi előtt

Varázslatos első félidő

Csak egy változás a kezdőben, a közép-amerikai válogatott meccséről vélhetően fáradtan érkező Mörschel helyén Mack kezd, így a felállásunk Banai, Pauljevic- Kosanovic- Hall- Tamás, Onovo- Mack-Tajti, Kiss- Ambrose- Csoboth összeállításban kezdünk. Az első 52 percben az történt a pályán amit mi akartunk. Sokkal frissebben játszottunk, sokkal gyorsabbak voltunk, és ami a legfontosabb, hogy sokkal gyorsabban mentünk át védekezésből támadásba, mint ahogy azt a Kecskemét le tudta volna követni. Az 5. percben Csoboth szerez labdát a saját térfelünkön, kiugrik vele úgy hogy a védője lerántani sem tudja, leadja Ambrose-nak, aki a lehető legjobb ütemben teszi vissza Kevinnek, aki elgurítja Varga kapus mellett. 1-0. A 16. percben Csoboth veszít labdát, fordul a Kecskemét, de a jobbról visszatett labdát Zsótér eltöri. A 32. percben egy bal oldali Tajti-szöglet átszáll a hosszúra, Hall visszapassz Mackhoz, aki keresztbe gurítja Tamás Krisztiánhoz, aki 32 méterről hatalmas gólt ragaszt a jobb felsőbe. Szépségdíjas találat és 2-0.

A 38. percben  Ambrose leszerelte a könnyelmű Belényesit, betört a tizenhatoson belülre. Az első lövését blokkolták, a másodikat a kapus védte. Kár, hogy Peter ezt elönzőzte, mert középen Csoboth, a túloldalon pedig Kiss Tomi érkezett, utóbbi nagyon üresen. Vége az első játékrésznek és egy igen jó félidőt produkáltunk. Többnyire az történt a pályán amit mi akartunk. Volt három nagy helyzetünk abból kettőt gólra váltottunk. Szintén figyelemreméltó, hogy kétszer is jó helyen tudtunk labdát szerezni, így ezekből üres területekre vezethettünk kontrákat. Így született Kevin gólja és Ambrose helyzete. A Kecskeméten zavarodottság látszik, néha fogalmuk sincs, hogy állítsák meg a villámgyors csatárainkat.

Plusz hét perc játék

A második félidőt is jól kezdjük. Tajti elveszíti a labdát, da aztán harcosan visszaszerzi Vágótól, és pontos lövést ereszt a jobb alsóba. 3-0. Varga a másik oldalra várta a lövést. Ismét a támadóharmadbeli területen szereztünk labdát, amit sikerült gólra váltani. Az 51. percben Mack ugratja ki Pauljevicet a jobb oldalon, aki az alapvonaltól visszagurít a második hullámban érkező Onovóhoz, aki 6 méterről megelőzve a védőjét felvarrja a léc alá. 4-0. Ebben az akcióban nagyon szép volt Mack kulcspassza Brankóhoz, ő pedig fel sem nézve gurította vissza középre, ahol Onovo érkezett tökéletesen. És még mindig nem állunk le. Az 52 percben Kiss Tomi szerez labdát a félpályánál (újabb fontos labdaszerzés) megindul vele, mikor kilépnek rá továbbadja Ambrosenak, aki visszagurítaná Kissnek, csakhogy mögé megy ami így pont jó Onovónak, aki egyből keresztbe lövi a kapu előtt és középen jól érkezik Csoboth, aki megelőzve a védőjét a közelről a hálóba lövi. 5-0. Szép volt Kiss labdaszerzése, Onovo centerezése, és Csoboth berobbanása is. A közönség rákezd az „Újpest parádé!” kezdetű nótára. Azt hiszem, hogy a fiúk itt már egészen biztosak voltak a győzelemben, és Vignjevics hiába hajtotta őket tovább, innentől már nem ugyanazzal a lendülettel mentek tovább. Ez felhozza a Kecskemétet, és az 57. percben szöglethez jutnak. A beívelés középre érkezik, ahol Szalai 7 méterről erős fejest küld a kapunk jobb oldalába. Sajnos, hiába voltunk meg létszámban az ötösnél, nem is osztottuk el megfelelően az embereket, és a labdát sem támadtuk elég határozottan. 5-1. A 60. percben minden mindegy alapon letámad a Kecskemét és Csoboth el is adja a labdát a 3 rátámadó játékos között. Megjátszák középen Szuhodovszkit, aki miután tol rajta egyet bezúdítja a jobb felsőbe. Szépségdíjas találat ez is, Banának esélye sem volt. 5-2.

Ez a második bekapott gól kicsit felébreszti a csapatot, és ismét több energiát teszünk a meccsbe. A 68.percben Mack rúgja fel a labdát Ambrose-nak, aki visszateszi német légiósunknak. Ő Csobothtal a bal oldalán és Kiss-sel a jobb oldalán kerül lövő távolságba, és ahelyett hogy leadná valamelyik érkező csatárnak, gyengén a kapu bal oldala fele tekeri. Ez nem okozott gondot Vargának. Kár érte. A 85. percben ismét Szuhodovszki adja be a szögletet ezúttal is középre, ismét rosszul osztjuk el a támadókat, így Vágó erővel fejel a kapunkba. 5-3. A hosszabbítás utolsó 5 percében még két kecskeméti helyzet, de ezeket megússzuk, így miénk a győzelem.

Összegzés

Az első 52 percben álomszerűen játszottunk. Frissek voltunk, koncentráltak voltunk, gyorsak voltunk, és olyan tempóban fociztunk, ami egyszerűen sok volt a Kecskemétnek. Három gólt is szereztünk úgy hogy a letámadásnál elvettük az ellenféltől a labdát, és baromi gyorsan beérkeztünk vele az üres területekre. Rengeteg volt az extra a játékunkban, többen is átlag feletti teljesítményt nyújtottak ez alatt az idő alatt. Az 5-0-nál azt hiszem, hogy elhitték a srácok hogy ez a meccs már megvan, és elkezdett csökkenni a koncentráció, lassabban mentünk bele a párharcokba, és a második labdákat már nem mi, hanem az ellenfél szedte össze. Három gólt kaptunk. Egyet egy buta labdavesztésből, kettőt pedig szöglet után. És akkor egy kicsit álljunk meg. Mindkét szöglet gólnál megvoltunk létszámban. De a mieink inkább területet fogtak mint embert, így mindkétszer viszonylag zavartalanul tudott fejelni az ellenfél. Sajnos már a sokadik ilyen gólt kapjuk a szezonban. Erre sokkal jobban oda kell figyelni. Szintén nagy tanulság, hogy egy agyon nyert meccset is szorossá lehet tenni, ha nincs meg a kellő koncentráció. Ha ezen a meccsen kiegyenlített volna a Kecskemét, az minden idők egyik legnagyobb feltámadása lett volna. Nekünk pedig óriási blama. Szerencsére nem így történt.

Amikor a kapus se nem jó, se nem rossz

A kapuban nehéz Banait értékelni, mert volt egy szép védése a hosszabbításban, de mellette alig volt dolga. A három gólról így többszöri visszajátszás után azt gondolom, hogy nem tehetett. Pauljevic remekül védekezett, az ő oldalán csak kétszer mentek el, és ezúttal hasznosan segítette a támadásokat. A negyedik gólunknál gólpasszt adott Onovónak. A Kosanovic-Hall belső védő páros sokáig nagyon jól állta a sarat, de hogy két gólt kaptunk szöglet után az ötösről, abban ők is benne vannak. Tamás Krisztián szokás szerint gyorsan és hatékonyan focizott, a gólja pedig extrává emelte a teljesítményét. Onovo ma ismét nagyot játszott. Szokás szerint sok támadást is megakasztott, de a gólja és a gólpassza emelte átlag fölé a teljesítményét. Mack ezen a meccsen önmagához képest  ismét kiválóan játszott. Ő szűrt a védővonal előtt, és ezúttal egész jó hatékonysággal rombolt. Sőt, a második gólunk előtt ő adott gólpasszt, illetve volt egy helyzete is. Tajti hatalmas munkát végez szervezésben, és egyre jobban kiveszi a részét a védekezésből is. A labdaszerzése és az abból jövő gólja klasszis volt. Kiss Tomi is nagyon jól játszott. Voltak remek megindulásai, jól bontja az ellenfél védelmét és az átlag feletti sebessége sok nehézséget okozott az ellenfél védőinek. Csoboth ma ismét klasszis játékot produkált, elsősorban a két gólja miatt, de egészen remek megoldásai is voltak. Ambrose ismét nagyot játszott. Ugyan az utolsó pillanatokban  nem mindig a legjobb megoldást választotta, de az első gólunknál remek gólpasszt adott Csobothnak, és emellett is helyzetbe tudott kerülni, illetve az ötödik gólunknál is volt egy kulcspassza Onovóhoz.

Vignjevics erényei

Vignjevics mostanra jól összerakta a csapat játékát. Ami szembetűnő, hogy az egész mezőnyben mi megyünk át a leggyorsabban védekezésből támadásba, és ez egy olyan fegyver, amivel meccseket tudunk nyerni. Míg pár meccsel ezelőtt ostoroztam, hogy túlságosan a biztonságra törekszik, és ezzel lassítja a játékunkat, mostanra visszatalált az üdvözítő stratégiához, és olyan kontrákat vezetünk, amiket az ellenfelek nem tudnak lereagálni. Szintén Vignjevics javára írom, hogy több játékosunknak is visszatért az önbizalma és a formája is. Fizikailag is jól bírjuk a meccseket, és azt hiszem hogy az utolsó 3 meccsünkön (Debrecen, Diósgyőr, Kecskemét) már stratégiailag is az ellenfelek fölé nőttünk. Szembetűnő, hogy például míg Vincent Onovo, korábban csak szenvedett a 8-as szerepkörben, mostanra már nem csak felér, de gólokat szerez és gólpasszt ad. Ez pedig bővíti az edző taktikai tárházát, mert így játszhatunk vagy két szűrővel (Mack-Onovo) és egy támadóbb játékossal, (Tajti, Mörschel vagy az éppen sérült Ljujic) vagy egy szűrővel és két támadóbb szellemű játékossal.  De felhozta Tajtit Mackot, Kiss Tamást és Ambrose-t is.

Bognár korrektül fújta a meccset.

Hajrá Lilák!!!

Borítókép: Újpest FC

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC