nb1.hu

MTK: visszatérés, csatárprobléma, hozzáállás és célok

Az OTP Bank Liga 4. fordulója után 5 ponttal a 6. helyen áll az újonc MTK Budapest FC. Mindösszesen 3 rúgott góllal, ami sokkal többet mond, mint azt bárki gondolná. Ebben a dolgozatban azt szeretném feltárni, hogy mi történt eddig az MTK-nál, és mik a lehetséges útvonalak, amiket bejárhat kék-fehér csapatom.

VISSZATÉRÉS

Ami az első és legfontosabb dolog, hogy ismét sikerült 1 év után visszatérni az NB I-be. Most már csak azt kell elérni, hogy a lift többé ne vigyen le minket az NB II nevű szintre. Ahogyan ezt a Paks elleni szezonnyitó összecsapáson jeleztük is egy kétrudassal: „A lift nem működik!”

Négy bajnoki forduló után két dolgot véltem felfedezni. Az egyik egy külső tényező: vannak nálunk jóval gyengébb csapatok az NB I-ben. A másik egy belső: ez a csapat alkalmas az NB I-re a jelenlegi hiányosságok ellenére is, amikről a későbbiekben fogok említést tenni.

De, ami a lényeg: frenetikus szurkolói látványt sikerült produkálnunk a nyitómérkőzésen. Amióta MTK-szurkoló vagyok, nekem ez a koreó a kedvencem.

Szurkolótársaimé az érdem a kivitelezésért, akik több napon keresztül tették bele szívüket, lelküket és szabadidejüket, hogy elkészülhessen.

KELL EGY CSATÁR

Abban szerintem laikusok és hozzáértők között is konszenzus van már, hogy feltétlenül kell egy gólvágó csatár. Hiába állunk 5 ponttal a bajnokságban, hogyha nekünk sikerült a vérszegény Zalaegerszeg mellett a legkevesebb gólt rúgnunk eddig. Szám szerint hármat.

Már középtávon is nagy luxust enged meg magának a klubvezetés, ha most nem reagál és nem igazol egy gólerős támadót. Hosszabb távon pedig garantált az elvérzés, mert hiába vannak jól és gyorsan felépített támadásaink, ha nincs egy ember, aki befejezze azokat.

Mondhat bárki bármit, minden tiszteletem ellenére Némó már nem az, aki régen volt. Zsóri és Molnár Rajmund pedig még nem azok, akik lehetnek a jövőben. És azt meg remélem, hogy senki se gondolta komolyan, hogy Stieber képes klasszikus befejező csatárként funkcionálni.

Dr. Selei András a szezonkezdő ankéton azt az ígéretet tette, ha nagy a baj, akkor a 6. fordulóval bezárólag reagálni fognak, és igazolnak egy csatárt. Nagy baj nincs még, de lehet, ha nem igazolnak azonnal.

MENTALITÁS, ÖSSZKÉP

A csapategységet tekintve, pár meccs kérdése és kompakt lesz az egész gárda. Horváth Dávid a kispadon egyre magabiztosabb, és ezt a játékosok is érezhetik. Jó érzékkel cserél, tudja kit kell lehozni. Láthatóan tisztában van mindenki fizikális és mentális állapotával, ami elengedhetetlen.

Thiam egyre jobb, kezd a régi önmagára hasonlítani, ezt főleg a Kisvárda és a Kecskemét elleni bajnokikon lehetett látni, de 60 perces játékos, a véghajrára jellemzően elfárad.

A jobb szélünk nincs megoldva teljesen, nagyon sokszor ott mennek el az ellenfél játékosai. Kovács Matyi még nem tud visszaérni védekezni, nem jó neki a felfutó szélső védő pozíció, nem véletlenül lett ezen a poszton bevetve Hej Viktor, akihez sokkal jobban passzol ez a szerepkör.

A 3 védős rendszer be fog érni, hozzá fog járulni a csapat stabilitásához és a gyors felfejlődéshez a támadásoknál, kontráknál. Kádár, Bobál, Hej és Demjén a csapat lelke.

Elől csatárok és a támadó középpályások nem mindig választanak bátor megoldásokat. A ZTE elleni meccsen az egy gólt leszámítva, kifejezetten indolens volt a játékunk a támadó harmadban. Ezen lendíthetne egy érkező új csatár, illetve egy gyors, védekezni is tudó, ballábas jobbszélső.

CÉLJAINKON TÚL

A cél meglátásom szerint az, hogy találni kell minimum 2 csapatot, akiknél jobbak vagyunk. Ez adott, már csak a papírforma meccseket kell hozni. Az erősebb csapatokkal szemben meglepőnek kell lenni, ahogy ezt tettük a Kecskemét ellen is.

Nem a játékosok mondták a szezonkezdetkor, hogy házon belül 50 ponttal számolnak, nem őket kell számon kérni, ha ez nem valósul meg. Bár számonkérés nem hiszem, hogy lesz, hiszen többnyire senki se hitte el Dr Selei szavait, hogy bármi esély is van arra, hogy top 6-ban végezzünk.

Én lennék a legboldogabb, ha 6., vagy jobb helyen zárjuk a bajnokságot, de jelenleg arra nagyobb esélyt látok, hogy Noé bárkája kikössön a kánikula közepén a Hidegkutinál…

Bajnoki céljainkon túl elképzelhető egy jó szereplés a Magyar Kupában, és ha a csapat az elkövetkező években képes újra megvetni a lábát az NB I-ben, akkor elindulhat a nagy menetelés az európai kupaszereplést érő helyekért, de ez egyelőre még csak hiú ábránd lehet, ezért írtam, hogy ez a céljainkon túl leledzik még csak.

Még…

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC