nb1.hu

MTK: mi lehet a megoldás a kék-fehér enigmára?

Súlyos és megalázó vereséget szenvedett az MTK a Puskás Akadémia otthonában vasárnap. A kék-fehérek hat gólt kaptak ellenfelüktől, és csak a szerencsén, illetve a VAR-on múlott, hogy nem lett ennél is nagyobb zakó. A végeredmény 6-1 lett a hazaiaknak!

Csapatom az MTK Budapest zsinórban harmadik mérkőzése maradt pont nélkül a tavaszi idénykezdet óta. Ha ez nem lenne elég, ezalatt a három meccs alatt 13 gólt kapott az MTK, és mindössze kettőt (!) sikerült csak rúgnia. Azt gondolom ennél jobban nem szükséges elővezetnem a helyzet drámaiságát.

Ebben a dolgozatban kísérletet teszek rá, hogy megfejtsek egy kriptikus rejtvényt, azaz feltárjam mi lehet az oka az elmúlt időszakban kialakult mélypontnak.

TÉNYEK

Először, hogy megértsük mivel állunk szemben, a legfontosabb befolyásoló tényezőket venném számba. Lesz köztük általam már rongyosra használt is korábbi írásaimból, de lesz ami újdonságként fog hatni az olvasók számára.

Első és legfontosabb, hogy a klubvezetés részéről Dr. Selei András klubigazgató azt a kijelentést tette optimistán a szezonkezdő szurkolói ankéton, hogy házon belül 50 ponttal kalkulálnak, amellyel akár a legjobb 6. között is zárhat az MTK a szezon végén. Jelenleg túl a féltávon 28 ponttal tanyázunk a 7. helyen, ami önmagában még lehetne megnyugtató is, és az áhított 50 pont matematikailag elérhető közelségben van. De ami ezzel szemben nem ad okot bizakodásra, az a Szaturnuszról is látszó 26-41-es gólkülönbség. Kapott gólok tekintetében ezzel az utolsó előttiek vagyunk a ZTE-vel holtversenyben. Csak az Újpest kapott nálunk eddig több gólt, ami több, mint kiábrándító…

Horváth Dávid vezetőedzőnk a klubigazgatóval ellentétben legalább mindig szerényebben fogalmazott az elérhető célok tekintetében. Ő a bennmaradást jelölte ki elsődleges célként. Ez mindentől függetlenül eddig teljesülni látszik.

Második lerágott csont, hogy eddig úgy hozzuk ezt a szezont, hogy nem igazoltunk jobboldali szélsővédőt, és továbbra is Kovács Matyival (adott esetben Varjuval, Spalekkel) próbáljuk meg ezt az akut problémát kezelni, aminek láthatóan meg van az ára.

Harmadik tény, hogy az eddig lezajlott 21 fordulóból, összesen négyszer sikerült hátrányból érdemben eredményesen játszanunk. Ebből egyet sikerült megnyernünk nyáron, mikor egygólos hátrányból 3-1-re fordítottunk a Nagyerdeiben a DVSC ellen. Egy esetben sikerült fordulatos meccsen elhozni egy pontot Diósgyőrből múlt decemberben.

Két másik esetben (idegenben a ZTE ellen, és idegenben az FTC ellen) ugyan sikerült egyenlíteni, de 90 perc után az ellenfeleink örülhettek a győzelemnek.

Nos, ezeket a mérkőzéseket leszámítva képtelenek voltunk hátrányból jól játszani, húzni valami nem evidenset és megfordítani az állást, vagy egalizálni. És ez az adat azt kell mondjam számomra a leginkább mellbevágó. Sajnos ahogy tapasztalom ez eléggé alultárgyalt, vagy adott esetben klubközeli emberek által bagatellizált kérdés.

MIKOR VOLT ILYEN?

Pedig a Lucsánszky ‘érát’ kivéve – amikor a csapat teljesítménye meredekebb volt, mint egy alpesi sípálya – nem emlékszem az MTK történelmében olyan szezonra, hogy a csapat ilyen szinten indolens volt akkor, amikor hátrányból kellett játszani, felállt védelemmel szemben.

Az utolsó nem jelentéktelen szempont az, hogy a jelenlegi játékosaink jelentékeny része arra vállalkozott, hogy benntartsa a hosszú ideje liftező együttesünket az élvonalban. Erre és nem többre. Ezt itt és most be kell látnunk. Nem azok az idők járnak, amikor fel tudjuk érdemben venni a kesztyűt a Ferencvárossal szemben. Ugyanakkor ez nem magyarázza azt a tanácstalan, lélektelen, a szenvedély minden jelét nélkülöző játékot, amelyet Felcsúton produkáltunk.

KRIPTIKUS KERESZTREJTVÉNY

A tények ismeretében elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy közösen megoldjuk a rejtvényt, miért teljesít úgy az MTK, ahogy.

Előtte röviden ismertetném a kriptikus keresztrejtvényt azoknak, akik nem ismernék. A ‘KK’-ban a kérdés maga a feladat nyitja, vagy kulcsa. Egy írásbeli iránymutatás, leírás a találós kérdés megoldására. A ‘KK’ egyszerre faék egyszerű, ugyanakkor roppantmód nehéz. A megoldás mindig előtted van, csak első olvasásra félrevezető lehet, úgy hathat mintha semmi köze nem lenne a válaszhoz. Ezért nagy körültekintésre van szükség ahhoz, hogy a rejtvényfejtő megtalája a megfejtést.

Jelen esetben a megfejtés az MTK hármas jelszavában rejlik: mert a Bátorság, Buzgalom, Barátság mindent elmond.

Ez lenne a tűz, a szenvedély, az elhivatottság a kék-fehér színeinkért, a múltunkért, az identitásunkért. Amely szenvedélynek tagadhatatlanul híján vannak játékosaink (tisztelet mindig a kivételeknek). A vezetőedző feladata az, hogy átadja nekik mit jelent az MTK Budapest FC játékosának lenni. Mit jelent 135 év történelme, annak minden dicsősége. Ahogy szól is a szurkolói nótánk.

Ez a motiváció elengedhetetlen, kulcsfontosságú.

ELÉGEDETLENSÉG

Én továbbra is tartom azt, hogy Horváth Dávid vezetőedzőnk egy képzett, művelt, taktikus edző. Meg kell viszont jegyezni, ami már a szurkolótábor egésze számára szembetűnő, hogy a mérkőzések után vezetőedzőnk hajlamos semmilyen, érzelemmentes nyilatkozatokat adni, a kispadon mérkőzések alatt szélsőségesen visszafogottan ad utasításokat, reagál egyes szituációkban.

Fotó: MTK Budapest

Ennek megfelelően nem csoda, ha szurkolótársaim hiányolják a tüzet a kispadról, amely hathatósan megtámogatná a csapatot a pályán.

Nekem nem kell látványos játék, félreértés ne essék (bár az is jól esne a kék-fehér lelkemnek), nekem leginkább az kell, és szurkolótársaimnak is, hogy legközelebb a Mezőkövesd ellen adjanak bele mindent a srácok, ami a csövön kifér.

Mert most Felcsúton a küzdeni akarás teljes hiánya mutatkozott meg.

VÁGYAK

Dolgozatom végére érvén megfogalmaznám “Mit kíván az MTK szurkoló”. Harcias ellentmondást nem tűrő játékot, a taktikus vezetőedzői instrukciók mellett szenvedélyességet, hogy a csapat eleget tudjon tenni az MTK hármas jelszavának a szezon hátralévő részében. Ne azt kelljen számolgatni, hogy hány pontra vagyunk a Kisvárdától.

Azt, hogy ne kelljen az ötödik kapott találat után levenni a szurkolói drapériákat, hanem ha vereséget is szenvedünk egy összecsapáson, legalább elmondhassuk, hogy tisztességesen véreztünk el.

KÖVETKEZŐ FELADAT

Február 23-a péntek este, a következő fordulóban a sereghajtó Mezőkövesdet fogadja az MTK az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Közhely ez, de hatpontos mérkőzés lesz. Ha itt nem sikerül még pontot se szerezni, akkor joggal lehet majd kongatni a vészharangokat változást követelve. Őszintén remélem, hogy erre nem fog sor kerülni. Egy edzőváltással elképzelhetőnek tartom, hogy csak mélyülne az az akut válság, amely most kialakult. A tévedés jogát mindig, így most is fenntartom.

AZ MTK MI VAGYUNK!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC