nb1.hu

MTK-Mezőkövesd: az apokalipszis lovasai

3-1-es győzelmet aratott az MTK pénteken a sereghajtó Mezőkövesd ellen az OTP Bank Liga 22. fordulójának nyitómeccsén. A budapesti kék-fehérek három súlyos vereség után tudtak újra diadalmaskodni, és fontos pontokat szerezni a bajnokságban. A szurkolók az első félidőben jelezték kritikájukat a csapat felé, a tavaszi nagyon gyenge meccsek miatt is. Tizenhárom percig teljesen üres volt a szurkolói szektor, utalva az előző három bajnokin bekapott 13 gólra.

GYÜLEKEZŐ

A Netovábbnál gyülekeztünk ultrák az összecsapást megelőzően másfél órával. Latolgattuk esélyeinket. Összességében megoszlottak a vélemények. Voltak akik szerint folytatódni fog a rossz sorozatunk. Szerintem az az igazi szurkolói mentalitás, amit András szurkolótársam tanúsított, aki azt mondta, hogy csak a győzelem fogadható el, felejtsük el a döntetlent. Végül neki is lett igaza.

Világéletemben utáltam a matekozást, de erre az estére engem is megfertőzött a számolás művészete. A meccset megelőzően 12 pont kellett nekünk a biztos bennmaradáshoz, és 8 mérkőzés volt hátra addig, amíg újra nem találkozunk az “apokalipszis három lovasával”, a Fradival, a Fehérvárral és a Felcsúttal.

Az edzőm (ős MTK-s) kiábrándultan jegyezte meg egyik edzésemen, hogy régen nem kellett nézni, ki jön az MTK-val szembe, mindig a tabella elején végeztünk. Most ez már sajnos nem mondható el rólunk, ami érthető módon a legtöbb szurkolótársamat rosszul érinti. Páran mielőtt befelé indultunk észrevettük, hogy Supka Attila is megjelent a Hidegkutinál, vélhetőleg azért mert korábban a Mezőkövesd edzője volt.

13 PERC

Ahogy a bevezetőben is írtam, az első tizenhárom percben tiltakozásul nem jelentünk meg egységesen a szurkolói szektorban, és nem volt szurkolás reagálván a 13 kapott gólra 3 meccs alatt. A számláló is érezhette, hogy itt valami nincs rendjén, és “sztrájkba” kezdett. Nevezetesen, hogy a kezdősípszó után nem indult el a percszámláló a kivetítőn, és csak az első gól után indult el a 7. percben. Ezt a találatot viszont volt játékosunk, Cseke Benjámin szerzett. Óriásit bombázott a felső sarokba. Ezzel hátrányba kerültünk és a játékunkban sem volt benne a gól.

Ultras MTK

A 13. perc után elfoglaltuk szokásos helyünket, és egy kiírást tartottunk fel, ezzel üzenve a klubnak, és hangot adva elégedetlenségünknek. A felirat ez volt: “A címer többet érdemel.” Ez mindent elmond, nem kell kifejteni…

EGYENLÍTÉS

A Mezőkövesd folyamatos nyomás alatt tartotta csapatunkat a félidő jelentékeny részében, és csak a szerencsének, illetve Demjén Patriknak köszönhettük, – aki láthatóan újra magabiztosan állt a gólvonal elé – hogy nem lett kétgólos a vendégek előnye. Ez pedig megbosszulta magát, szerencsénkre.

A félidő hajrájában sikerült kitörnünk az ellenfél szorításából és szöglethez jutottunk. Antonov beadása után a lecsorgó labdát Némó érte el, és pontosan lőtte el közelről a rövid sarokba.
Ennek köszönhetően egálban vonulhattak le a csapatok a szünetre.

“VISSZATÉRŐK”

A következő 45 percre a Mezőkövesd kezdeti lendülete elfogyott. A 65. perc környékére teljesen elfáradtak a játékosai, és ezen a cseréik se tudtak változtatni.

A 70. percben Antonov beadásából a labdát Némó a kapuba csúsztatta, ha jól láttam a vállával. Szépségdíjas találat volt. Ezzel sikerült megfordítani az eredményt.

Ez így nem csak Némónak lehetett “visszatérés” jellegű, hisz ő maga 17 éve duplázott utoljára NB I-es mérkőzésen. Ez nagy időnek tűnhet, de sokáig volt légiós, ráadásul az elmozgásaival, átadásaival sokkal több szerzett gólunkból is alaposan kivette a részét. Visszatért a küzdőszellem is a csapatba az újabb góljával. Az előző meccsek kilátástalansága után újra volt erő és fantázia a játékunkban.

A kezdés előtt úgy fogalmaztam magamban, hogy ez lehet a visszatérések meccse, de azt senki se gondolta, hogy Varju Beni jó formája is vissza fog térni. Mintha megtáltosodott volna a második félidőre. Szélső védő létére nagyon sokat mozgott be középre ezzel segítve a támadásainkat, több labdát is szerzett. Ezt a teljesítményét sikerült egy góllal megkoronáznia a 72. percben, beállítva a 3-1-es végeredményt.

ELMARADT PACSIZÁS

A hármas sípszót követően nekem sajnos gyorsan sietnem kellett munkába, így lemaradtam az ünneplésről, de amint egybehangzó elmondásokból megtudtam, az ünneplés egy része elmaradt. Méghozzá az, hogy nem jöttek ki a játékosok pacsizni a szurkolókkal. Elvileg felsőbb utasításra. Én azt teljesen megértettem volna, ha ez lett volna a mondás a klub részéről, hogy csak velünk ultrákkal ne pacsizzanak a játékosok, mert többen 0-1-es állásnál kritizálták részünkről rigmusokkal a klubot, és a csapatot. Nem is vártam részemről, hogy ezek után jöjjenek pacsizni hiába diadalmaskodtunk. Ez így rendben is lett volna. Viszont a klub a kollektív büntetés gyakorlatát választotta…

Ezzel azok a lelkes, meccsrejáró gyerekek is kimaradtak a meccsutáni pacsizásból, amire vélhetően mindig várnak, hogy interaktálhassanak kedvenceikkel. Ez így beárnyékolta a győzelmünket. Döntse el maga mindenki, hogy ez jó húzás volt-e vagy sem. A magánvéleményem az, hogy a gyerekek a kialakult helyzetről semmit sem tehetnek.

LEKÜZDENDŐ AKADÁLYOK

Az MTK meccsdömping elé néz a héten. Február 28-án szerdán a Magyar Kupában csap össze a Kozármisleny csapatával. Noha a Kozármisleny NB II-es csapat, és 2024-ben vesztett kezdeti lendületéből. nem szabad lebecsülni. Aczél Zoltán együttese megdolgoztathatja csapatunkat.

Jó pár kulcsjátékosunkat pihentetném ezen a mérkőzésen, mert hétvégén a listavezető Pakssal játszunk bajnokit, és arra mindenkinek 100%-os állapotban kellene lennie. A hétközi kupameccsen szívesen látnám a pályán Kovács Patrikot Antonov helyett, Kovács Matyit támadó középpályás szerepkörben Kisbogesz helyett, és a Felcsút ellen egyetlen gólunk szerzőjének Molnár Rajmundnak is adnék lehetőséget a kezdőben. Az előző kupameccsekből alapnak tűnik, hogy a vezetőedző a cserekapusunkat Rácz Gerit játszatja Demjén Patrik helyett.

A kupameccsen jó lehetőség kínálkozhat arra, hogy mentálisan még jobban összerázódjon a csapat a Paks elleni megpróbáltatás előtt, és jól tudja ezen akadályokat venni.

Nyilván lesznek rajtunk kívül eső tényezők is, még hozzá az, hogy a Paks mennyire fog kifáradni az Újpest elleni kupameccsén, milyen állapotban lesznek játékosaik mikor találkozunk velük. Ezekre a kérdésekre vasárnap este fogjuk megkapni a választ.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC