nb1.hu

MTK: megjött az erőcsatár is, de védő is érkezhet

Az MTK Budapest FC Marin Jurina csatárt igazolta le a Diósgyőrtől a téli átigazolási időszakban. Így egy gólerős támadóval gazdagodott a keretünk, ami nagy előny. Ebben a rövid összefoglalóban a szurkolói szemszögből írok erről, valamint a csapatot érintő változásokról és a tavaszi idényre való felkészülésről.

AZ ERŐCSATÁR

A bosnyák-horvát kettős állampolgárságú támadó nemcsak több gólt szerezhet, mint a Budafokhoz távozó Zsóri Dániel, hanem egy olyan csatártípus is, aki jó az egy az egy elleni párharcokban. Kiemelkedik a fejjátékában, emellett magas (188 cm), agilis, jó fizikumú játékos.

Ezért teljesen más a játékstílusa, mint Némónak. Némó egy klasszikus befejező csatár. Gyors, jól helyezkedik, tudja, hol kell lennie, amikor érkezik hozzá a kulcspassz vagy a hosszú átadás. Ez főleg a kontráinknál elengedhetetlen.

Jurina viszont egy erőcsatár, mint amilyen korábban nálunk Futács volt. Nagyon szükségünk volt a leigazolására, mert érezhető volt, hogy Némó mellett a csatárfeladathoz sem Zsóri, sem Molnár Rajmund nem nőttek fel. Molnár Rajmund esetében lehetünk türelmesebbek, mert ő még fiatal, és a szezon elején érkezett az NB II-ből. Nagy ugrás lehetett ez számára.

FOTÓ: MTK Budapest

Viszont a 12 csapatos NB I-ben nincs végtelen türelem, főleg ha közben fontos pontokat hullajtunk el, mert nincs hatékony góllövőnk.

Ezért érkezett hozzánk Jurina, aki a 2021/2022-es szezonban 11 góllal a Mezőkövesd házi gólkirálya lett, Magyar Kupa-döntőt is játszott. Nagyon sok sikert és sok gólt kívánok neki itt az MTK-nál!

VÁLTOZÁSOK A KERETBEN

Jurina érkezésén és Zsóri távozásán kívül nem volt jelentős játékosmozgás eddig az MTK-nál.

Nagy Zsombor visszatért fél szezont követően szegedi kölcsönadásából, aminek én nagyon örülök. Egy MTK-szívű játékosról beszélünk. Eleve nem értettem, hogy miért volt szükség a kölcsönadására. Ezt mindenki tudhatta az MTK szakmai stábjánál, hogy október végén be fog ütni a sérüléshullám, és kulcsemberek fognak kiesni, akiknek ha nincs megfelelő pótlásuk, akkor a csapat nagy bajban lehet. És nagy bajban is voltunk a négymeccses vereségsorozat idején. Nem volt meccsekig Kádár (ő ugyan eltiltás miatt), de Bobál például még mindig sérült.

Kardinális kérdés volt tehát, hogy orvosolva legyen a védőkérdés. Így Nagy Zsombi „hazatért” hozzánk.

Hajrá, Zsombi!

Ezenkívül kölcsönbe távozott a csapattól Zuigeber és Lehoczky. A kölcsönadás az ő esetükben még mindig jobb, mint padoztatni őket és tékozolni a tehetségüket.

Potenciálisan kölcsönbe távozhat Miknyóczki és Biben Barnabás. Ők is tehetséges fiatal támadószellemű középpályásaink, akik mostanában kevesebb játéklehetőséghez jutnak.

Ha jók az információim, a klubvezetés egy NB I-ben játszó jobboldali szélső védővel is felvette már a kapcsolatot.

FELKÉSZÜLÉS

Az MTK a törökországi edzőtáborban két felkészülési mérkőzést játszott, a Kozármisleny ellen most játszunk, amikor írok. Ennek a találkozónak tehát még nem tudom a végeredményét.

Csapatom egyik eddigi meccsen sem tudott győzedelmeskedni. Ez önmagában nem lenne probléma. A gond az, hogy például a második edzőmeccsen a német másodosztályú Magdeburg úgy gyalogolt át a csapaton, ahogy a játékosaiknak kedvük tartotta. Ki is kaptunk 4-2-re, de mondom, nem is igazából az eredmény a fontos, hanem a mutatott játék.

A racionális magyarázat erre az, hogy egy Bundesliga II-es csapat ennyivel jobb, mint egy magyar NB I-es alakulat. Ráadásul pár nap múlva már tétmeccset játszanak, így előrébb tartanak a felkészülésben.

A klubközeli és a klub alkalmazott emberek több fórumon is információkkal szolgáltattak. Például azt állították, hogy a csapat azért játszott lassan és enerváltan a Magdeburg ellen, mert előtte erőnléti edzés volt.

Viszont volt néhány kommunikációs baklövés, ami engem őszintén szólva nem lepett meg, amikor a kék-fehér csapatomról van szó. A román Voluntari elleni első edzőmeccsen a klub nem volt képes kiírni a kezdőcsapatunkat sem. A Magdeburg ellen pedig csak az első félidei 1-1-es állást tették ki az Instagramra, a végeredményt nem…

Belekből hazatérve még négy felkészülési mérkőzés vár ránk. Ebből három NB II-es csapatok ellen lesz a Sándor Károly Akadémia pályáján. A Kozármisleny után a Gyirmót és a Honvéd ellen játszunk.

Az Újpest elleni, első tavaszi bajnoki főpróbája az MFK Dukla Banská Bystrica ellen lesz.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC