nb1.hu

MTK-KTE: amikor a szép szó vasajtót nyit, de a hibák mégis zárva tartják

Szombaton volt MTK Budapest FC – Kecskeméti TE (3-1) az OTP Bank Liga 9. fordulójában. Az előzmények és a mérkőzésen látottak tükrében kívánok elemzést írni, továbbá részletesen hírt adnék a sajtótájékoztatón elhangzottakról is.

Előzmények

Két olyan csapat mérkőzött meg ezen a találkozón, amelyeknek egyaránt fontos lett volna a pontszerzés. Csapatomnak, az MTK Budapestnek azért, hogy tovább stabilizálja helyét a mezőnyben, és a telet megelőzően ne kerüljön hullámvölgybe. A Kecskemétnek talán még ennél is fontosabb lett volna, minimum a döntetlen. Utoljára még augusztusban sikerült pontot szerezniük a lila-fehéreknek, akkor hazai pályán diadalmaskodtak a Győr felett. Azóta négy bajnoki meccs, négy vereség a mérleg.

Az MTK magabiztosan, de nem elbízva magát érkezhetett erre a párharcra. Az elmúlt fordulóban az idei bajnokság egyik legizgalmasabb meccsén sikerült megszerezni a három pontot Máté Csaba Lokija ellen, ráadásul idegenben. Ez volt zsinórban az ötödik kék-fehér siker a Debrecen ellen.

Láthatóan sikeres volt a taktikai, játékrendszerbeli reform, amelyet Horváth Dávid eszközölt az elmúlt hónapban, amelyről korábbi blogjaimban már értekeztem. A mester a győztes csapaton ne változtass elvet követve egy kényszerű változtatást leszámítva ugyanazt a kezdőcsapatot küldte a Kecskemét ellen pályára, mint ahogy felálltunk a Nagyerdeiben. Az egyetlen változás, hogy Varju Benedek három meccses eltiltást kapott a könyöklésért, helyette Hej Viktor kezdett jobbhátvédként.

Tíz perc

Miután elfoglaltam a helyemet a sajtórészlegen meg is szólalt a kezdősípszó. Az első perctől kezdve kiélezett küzdelem folyt a pályán. Egyik csapat sem adta könnyen magát. Az első félidő kezdetén a kecskeméti alakulat igyekezett fölénybe kerülni, de érezhetően kirajzolódott az MTK játéka is már. Pressing, feltolt védelem és a párharcok felvállalása. Ez jellemezte játékunkat nem csak a meccs korai fázisában, hanem később is, csak akkor még intenzívebben és eredményesebben sikerült ezt végrehajtani.

Tíz perc. Ezt kiemelném, mert ennyi idő alatt sikerült megfordítani a mérkőzés állását. Először védelmünk figyelmetlenségét sikerült kihasználnia a vendég csapatnak. Szépen kijátszott támadás végén Lukács Dániel lőtte el az ötös sarkáról a labdát, ezzel megszerezve a vezetést a 13. percben. Ezután a kezdeti tompaságból gyorsan váltott az MTK. Alig telt el öt perc és támadásba lendült kék-fehér csapatom, amelynek végén Hej Viktor visszagurított labdájából Kosznovszky Márk megszerezte az egyenlítő találatot. Hej ezzel tulajdonképpen visszaadta, amit Koszytól kapott Debrecenben, mert ott Koszy adta neki a gólpasszt, amivel nyertünk.

A 22. percben ezután éppen eléggé szétnyílt a kecskeméti védelem ahhoz, hogy Bognár István végigvezesse a labdát támadóharmadig, hogy aztán jól hozza helyzetbe Molnár Rajmundot, akinek kapura tartó lövése megpattant. Viszont Így lett jó, ezzel fordult az állás a javunkra!

A szünetre tehát 2-1-es állással vonultak a csapatok, ez az intenzív tíz perc kellett ehhez a részeredményhez.

Kritikus pillanatok

A második félidőben is magas intenzitással játszott továbbra is mindkét csapat. Megfigyelésem szerint a 65. és 80. perc között volt a meccs döntő időszaka, amikor a KTE megpróbált lendületből nagy nyomást helyezni védelmünkre és Demjén Patrik kapujára. Két nagy lövés is elment a kapunk mellett ebben az időszakban. Ugyanakkor Horváth Dávid mester jól reagált, a 79. percig bezárólag kihasználta négy csere lehetőségét, majd az érezhetően fáradó Nemanja Antonovot is lehozta a pályáról. Helyette Nagy Zsombor érkezett. Ezekben a kritikus pillanatokban is sikerült mind vezetőedzőnknek, mind a csapatnak derekasan helytállnia. Az utolsó tíz percre az ellenfél el is fáradt, a védelmük többször nyílt ki, ezért a csapatom gyors ellentámadásokat tudott vezetni. A mérkőzést lezáró gólt Ilia Beriashvili, grúz védőnk szerezte végül a 87. percben, ezzel beállította a 3-1-es végeredményt.

Horváth Dávid értékelése

A hármas sípszót követően elindultam a szurkolói ankétokról és korábbi pár sajtótájékoztatóról már jól ismert sajtó,- és konferenciaterembe, ahol meghallgattam mindkét szakvezető értékelését a látottakról.

Horváth Dávid nyilatkozott elsőként. Visszafogottan értékelt, érezhető volt, hogy a realitás talaján áll, ahogy ezt megszokhattuk tőle. Elmondta, hogy önkritikusnak kellett lenniük a csapattal, felébresztette a fiúkat a kapott gól.

A mérkőzés nagy százalékában jól teljesítettünk. A kapott gól után változattunk, megnőttek a labdaszerzéseink számai, feljavult a játékunk.”

– értékelt higgadtan.

Kérdésre reagálva elmondta, hogy miért kezdhetett álmosan a csapat, miért reagálták le lassabban a keresztbemozgásokat. Ezek miatt tudtak a kecskeméti támadók a védőink mögé kerülni, de a kapott gól után külső instrukciókkal sikerült változtatni. Hozott egy példát is, hogy mit kért a szünetben. Látta az első félidőben, hogy Vágó Levente ment egy az egyben Bognárral végig. Arra kérte Bognárt, hogy menjen ő is vele ezentúl. Úgy ítélte meg továbbá, hogy sikerült fizikailag is felvenni a versenyt a KTE-vel.

Arra, hogy mire lehet jó ez a teljesítmény, az MTK vezetőedzője úgy reagált, hogy a csapat tanult a három vesztes meccsből. Agresszivitást, hatékonyabb támadójáték kiteljesedését várja a továbbiakban. Ezen az úton kell továbbmenniük.

Én utólag csak gratulálni tudok Horváth Dávidnak, mert bátran mert változtatni szezon közben a játékrendszeren, és azt gondolom mentálisan is jobban egyben van a csapat.

Szabó István értékelése

A Kecskemét szakvezetője előrebocsátotta, hogy értékelni kevéssé tudja a produkciót, inkább a személyes érzéseit fogalmazná meg. Sajnálja a vereséget, mert úgy érezte jó szemléletben mentek a mérkőzésre, de az NB I nem engedi meg az ilyen hibákat, amiket ezen a párharcon vétettek. Akkor tudnak pontot, pontokat szerezni, ha védekezésben, támadásban koncentráltabbak lesznek, kevés hibával játszanak. Az első gólt egy alapvonalról visszagurított labdából kapták, a harmadikat rögzített szituációból. Mindkét játékhelyzet kivédését gyakorolták.

Többször kihangsúlyozta koncentráltság fontosságát, és ahogy az NB1.hu-n a sajtótájékoztató befejezése után egyből már olvasható volt rövid hírben, a héten fogja a szakmai stáb elemezni a helyzetet öt vereség után a válogatott szünetben. Szabó azt is elmondta, hogy egyeztetést kezdeményez a sportigazgatóval és a tulajdonossal.

Csapatszinten meg kell érteni, hogy nem adhatjuk fel. Bízom benne, hogy ez sikerülni fog.”

– folytatta Szabó.

Elmondta, hogy csapatszinten óriási hibákat vétettek, annak ellenére, hogy a vesztes meccseik többségében, jobb mutatóik voltak több mindenben is, mint az ellenfeleknek, de nem kíván ezzel takarózni, mert két évvel ezelőtt sokkal rosszabb labdabirtoklással lettek másodikok. Hiányolja a pontosságot a támadásoknál.

Ezt követően a szurkolók hozzáállásáról kérdezték a kecskeméti trénert. Elmondta, hogy teljesen megérti a csalódottságot, ugyanakkor ő úgy tapasztalta, hogy a harmadik gólig végig a csapat mellett voltak a szurkolók, ő legalábbis szidalmazó rigmusokat csak azután tapasztalta. Kiemelte a kecskeméti szurkolótábor, szerinte az NB I-ben kivételesnek mondható odaadását.

Az utolsó kérdés az edzésekre vonatkozott. Mégpedig azért, hogy lesz-e intenzitás növelés a válogatott meccsek miatti szünetben. Szabó István erre úgy reagált, hogy kitartana az eddigi ritmusnál. Nem akar büntetni, szerinte minden játékosnak érdeke kell legyen, hogy jól szerepeljen a csapat.

Egy magyar közmondással is élt erre vonatkozóan: „Szép szó vasajtót nyit.”

FRISSÍTÉS: 13.50

Tévedtek a szurkolói oldalak: a sportigazgató reagált a KTE edzőjének helyzetére

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC