nb1.hu

MTK-Kispest: sör nélkül is fontos következtetéseket lehetett levonni

Szombat délután tartotta meg az MTK két felkészülési mérkőzését, amelyek a szurkolók számára a helyszínen megtekinthetők voltak a Sándor Károly Akadémián. Az első meccset a budapesti kék-fehérek elvesztették a Kozármisleny ellen 0-2-re. A második meccsen, amelyet az elejétől láttam (mert ezt tekintettem mérvadóbbnak) diadalmaskodni tudott a Budapest Honvéd FC ellen 4-3-ra. Erről az összecsapásról szeretnék beszámolni és következtetéseket levonni az elkövetkező szezonra.

Megérkezés

A Sándor Károly Akadémiát a 37-es villamossal közelítettem meg és szálltam le a Salgótarjáni utca, temető megállónál. A környéket magát már nagyon jól ismertem, ugyanakkor a felújított akadémián még sosem jártam. Most ez végre megtörtént. Az edzőpálya lelátójának bejáratánál útbaigazítottak engem és pár kispesti fanatikust, hogy büfét a komplexumon belül találhatunk.

Ennek megfelelően először arra vettem az irányt. Többen ott szembesültünk vele, hogy sört nem lehet kapni a büfében. Voltak páran élelmesek és később feltankoltak boltból dobozos sörrel. Én részemről maradtam most a hideg üdítőknél.

Ezt követően csatlakoztam Zoli barátomhoz, edzőmhöz a lelátón. Még tartott a Kozármisleny elleni felkészülési, de már láthatóan mindenki a következő meccsre készült lélekben a pályán is, úgy a lelátón is.

Első félidő

Megbeszéltük először Zolival, hogy kiket fogunk kiemelt figyelemben részesíteni. Leginkább a két új érkezőt, Beriashvilit, Polievkát. Viszont a fiatal Horváth Artúr játékára voltunk még kiemelten kíváncsiak. A 4. percben már láthattunk tőlük is egy szép támadásépítést. Horváth Artúr játszott össze Polievkával, ő tette tovább előre a labdát, de Jurinának nem sikerült megnyernie a párharcot. Már a mérkőzés első 10 percében látszott, hogy új szlovák csatárunkhoz illik a rövid passzos játékunk.

Ami még tetszetős volt, hogy váltogattuk menet közben a mély és feltolt védekezést.
Sajnos Kata Misi labdavesztése után Medgyes jó indítást kapott és megszerezte a kispestieknek a vezetést.
Negyed óra elteltével meg volt az első lelátóról való beszólás. Egy idős úr kiabált be Demjén Patriknak, hogy nem tud helyezkedni rendesen… Iyen szakértelem mellett meg se mertünk szólalni.

Viccet félretéve én egyáltalán nem vagyok híve, hogy random beordibáljunk edzőmeccsen kioktató szövegeket játékosoknak. Tudom, hogy vannak bőven, akik űzik ezt a műfajt, de én azt gondolom, hogy arra van az edző, hogy ő adja az instrukciókat a játékosnak.

Fél óra elteltével nem volt kapura lövésünk és a sokszor bizonytalan, pontatlan játékunk következtében a Honvéd sikeresen lekontrázott minket és Kerezsi kétgólosra növelte a kispestiek előnyét. Nagyon könnyedén, akár egész pályán visszatámadott ellenfelünk, amikor labdát vesztettünk a középpályán. És ez sajnos sűrűn fordult elő ebben a félidőben. Az is probléma volt, hogy labda nélkül, labda ellen nagyon közömbösen muzsikált a csapat egésze.

Ami pozitívum kiemelhető volt, az az, hogy folyamatosan Polievkát próbálták megjátszani középpályásaink, felfutó szélsőink, de a kispesti védelem ezeket mindig semlegesítette.

A 36. percben szabadrúgáshoz jutott csapatom, amelyet Bognár végzett el. Kata szépen csúsztatta ezután a labdát a kapuba, ezáltal feljöttünk 1-2-re és így vonultak a csapatok a szünetre.

Második félidő

A szünetről visszaérkezvén megláttam volt gimnáziumom tanárát Ábelt (engem nem tanított), aki köztudottan piros-fekete szívű. Sikerült megtárgyalnunk egyaránt a Kispest és az MTK múltját, jelenét, jövőjét. Közben nyilván a radarom a meccsen volt folyamatosan.

Félidőben Horváth Dávid csereként pályára küldte Molnár Rajmundot és Némót, a változtatásoknak meg is lett az eredménye. Előbb az 51. percben nagyon gyors támadás végén Horváth Artúr adta a gólpasszt balról beadásból az érkező Polievkának, aki megrúgta első gólját kék-fehérben és ezzel ki is egyenlítettünk.

Ebben a félidőben már a mi játékunk érvényesült. Mi diktáltuk a tempót. Tehát nem érdemtelenül fordítottuk meg a meccset az 55. percben, amikor Molnár Rajmund balról adta be a labdát az érkező Kovács Patriknak, aki betalált a kapuba. A 64. percben Anokye csereként lehetőséget kapott. Úgy látszik vezetőedzőnk vele is számolhat a következő szezonban. Öt perccel később sajnos az ő hibájából (befelé akart cselezni a baloldalon, de elvesztette a labdát) kontrázott le minket a Kispest és szögletből megszerezték az egyenlítő gólt is.

Szerencsére volt a csapatban még egy gól. A 74. percben Polievka adta a kulcspasszt Némónak, akinek csak be kellett gurítania a labdát a bal alsóba. Ezzel beállítva a 4-3-as, gólokban gazdag végeredményt.

Összegzés

Az első és legfontosabb konzekvencia, ami levonható a Honvéd elleni meccsünkből, hogy kezdőcsapat és meccskeret szinten az ezen a találkozón pályára lépő játékosokkal számol elsődlegesen Horváth Dávid. Viszont nem játszott a Kispest ellen az egyik tavalyi szezonbeli alapemberünk Nemanja Antonov. Nagy kedvencem Kocsis Geri is, csak az ezt megelőző Kozármisleny elleni felkészülésin kapott lehetőséget. Ahogy az a Molnár Ádin is, aki a tavalyelőtti NB II-es szezonunkban nagy tehetségnek bizonyult, majd kölcsönben játszott Baranyában és tért idén vissza. Ő az, akit ki akar a szakmai stáb jobboldali szélső védőként próbálni, ha nem tévesek az információim.

Ez az a kardinális poszt, ahova idén sem igazoltunk, pedig már tavaly kellett volna. Ez az a poszt, ahol vezetőedzőnk egy teljes őszi idényen át Kovács Matyit játszatta, amelynek láttuk a súlyos következményeit. Matyinak nem ez volt az eredeti posztja.

A nagy kérdés az, hogy Molnár Ádin tudja-e abszolválni ezt a feladatot, amit rá akarnak ruházni, vagy megint “besül” ez a kísérlet, ahogy Matyi esetében is történt és Hej Viktor megint “beugorhat” megmentőként. Molnár Ádin eredeti posztja szélső támadó. Ha Horváth Dávidnak megint sikerül igazi jobboldali szárnyvédő nélkül lehoznia a soron következő bajnokságot, akkor el fogom ismerni azt, hogy nem csak “simán” jó edző, amelyről a hibáitól eltekintve nincs kétségem, hanem azt is el fogom ismerni, hogy egy korszakos zseni.

Ami nagyon nagy pozitívum, hogy a merevebb 3-5-2-es felállást igyekeztünk elhagyni és átállni egy fluidabb 3-4-2-1-re, vagy adott esetben 3-4-1-2-re. A legutóbbi tavaszi szezonban többször volt egyébként ilyenre példa. Remélhetőleg ez most már rendszeres lesz.

A következtetések levonásában ezután a párharc után figyelembe kell vennünk azt is, hogy két tavalyi kulcsjátékosunk még sérült. Az egyikük Bobál Dávid, aki még nem 100%-os és várhatóan nyár végére térhet vissza. Illetve Kádár Tamás, aki a BKV elleni felkészülésin combsérülést szenvedett. Így a Honvéd ellen nem a legjobb védelmünk állt ki. Ettől függetlenül Nagy Zsombi és az újonc Beriashvili bíztató játékot mutatott.

Sajnos ezt Varju Beniről kevéssé állíthatom, pedig sokakkal ellentétben nekem egyik kedvenc játékosom. A széleken látszik, hogy Hej Viktor iránt töretlen a bizalom, nem véletlenül. Mondom itt tényleg kérdőjeles, hogy ő belső védő lesz-e, és Ádin lesz a szárnyvédő mellette. Kovács Patrik játéka a másik szélen nekem még bizonytalannak hatott. Ott Antonov játszatását várják többen a szezonnyitótól kezdve.

Csabi

Szomorú információval gyarapodtunk az elmúlt napokban. A Nemzeti Sportról értesültünk, de voltak már belső pletykák is arról, hogy Thiam csípősérülése után nem lesz a keret tagja. A szerződése jövő évig köti az MTK-hoz, de szabadon távozhat elvileg. Sok sikert kívánok neked Csabi! Köszönök mindent amit az MTK-ért tettél!

Jegyzőkönyv

MTK-Honvéd 4-3 (1-2)

Gólszerző: Kata (36.), Polievka (51.), Kovács Patrik (55.), Németh (74.) illetve Medgyes (10.), Kerezsi (31.), Kundrák (70.)

MTK Budapest: Demjén – Varju, Beriashvili, Nagy Zsombor – Hej, Horváth Artúr, Kata (Németh, 46.), Bognár, Kovács Patrik (Anokye, 64.) – Polievka (Herczeg, 78.), Jurina (Molnár Rajmund, 46.). Vezetőedző: Horváth Dávid

Honvéd: Dúzs (Gyetván, a szünetben) – Pauljevic, Pekár (Szabó T., 66.), Ene, Benczenleitner – Sigér, Nyitrai, Lőrinczy (Keresztes, 66.) – Kerezsi (Kundrák, 66.), Holman (Simon B., 66.), Medgyes (Krajcsovics, 66.). Vezetőedző: Csertői Aurél

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC