nb1.hu

MTK: jön az Apokalipszis három lovasa!

Az MTK az előző két bajnoki mérkőzésén négy pontot gyűjtött, a maximálisan elérhető hatból. Hazai pályán 1-1-es döntetlent ért el a DVTK ellen (amelyből győzelem is lehetett volna), majd a Szusza Ferenc Stadionban drámai végjátékkal harcolt ki 2-1-es diadalt az Újpest ellen. Így a budapesti kék-fehérek a tabella 5. helyén állnak, felülmúlva minden idei várakozást. Ezen két mérkőzés részletes elemzésére és körülményeire összpontosítok az írásomban.

MTK-DVTK 1-1

Átvettük az irányítást

Az első félidőt a diósgyőriek kezdték agresszívan és proaktívan, ám elképzeléseik nem váltak valóra, és körülbelül tíz perc elteltével átvettük a játék irányítását. Hatékonyan alkalmaztuk a pressinget, többször zavarba hoztuk a DVTK védelmét, megakadályozva a tagjait abban, hogy hátulról építsenek.

Ennek eredményeként először Kisbogesz lőtt veszélyesen a 20. percben, majd tíz perccel később Bognár István szép támadás végén közelről megszerezte a vezetést számunkra. Ekkoriban egyértelműen mi uraltuk a játékot. A félidő vége előtt Kosznovszky is veszélyeztetett egy lövéssel, amely nem sokkal ment el a kapu mellett.

Összességében elmondható, hogy a letámadással és a gyors, rövid és középtávú passzokkal sikerült irányítanunk az összecsapás első felét.

Elveszett győzelem

A DVTK vezetőedzője már a második félidő elején cserékkel próbálta élesíteni csapatát. Sokáig azonban ezek a váltások nem hoztak eredményt, így mi úgy éreztük, hogy a három pont a zsebünkben van. Ám tévedtünk. Alapvetően visszavettük a védekezés intenzitását, több teret engedve ezzel a miskolciaknak, akik lassan kibontakoztatták jól szervezett játékukat. A 75. percben még Némo veszélyeztetett, lövése a lécre csapódott. Ez volt az utolsó lehetőségünk a győzelemre…

Az utolsó húsz percben folyamatosan növekedett a DVTK veszélyes támadásainak száma. Több játékosunk is kimerültséget mutatott ebben az intenzív tempóban. Majd jött az egyenlítő gól. A csereként beállt Pernambuco első próbálkozását Demjén védte a 80. percben. Öt perccel később már nem tévedett az ellenfél brazil támadója. A DVTK megnyerhette volna a meccset a hosszabbításban, de Demjénnek köszönhetően ez nem történt meg.

Hibás döntések

Ami ebben a párharcon óriási hibánk volt, amelyet előttem páran már megénekeltek, hogy a második félidőben mélyen, beszorulva védekeztünk, ami sokak számára érthetetlen volt. Nem értettük, hogy miért döntött az edző és a játékosok úgy, hogy egygólos előnyünknél elkezdünk passzívabbá válni, és hosszú indításokra támaszkodni, különösen egy olyan Diósgyőr ellen, amely nem jeleskedett a labdabirtoklásban és nem tudott hatékonyan reagálni a letámadásainkra az első félidőben.

Ennek eredményeként az ellenfél átvette a kezdeményezést, és dominálták a pálya nagy részét tudatos támadásaikkal. Gyakran elveszítettük az egy-egy elleni párharcokat, néhány kivételtől eltekintve. Csak idő kérdése volt, hogy elfárad-e a csapat az utolsó tíz percben, és kapunk-e gólt. Kisbogesz fáradhatatlanul küzdött, de sokszor vissza kellett jönnie a labdákért vagy védekezésben segítenie. Végül is lecserélték, mert láthatóan kifáradt. A mi cseréink sem sokat változtattak a helyzeten. De nem hiszem, hogy ezek a váltások döntően befolyásolták volna a meccset.

A legnagyobb hiányérzet, hogy Antonov nem kapott lehetőséget a kezdőben, és még be sem cserélték. Keringtek olyan pletykák, hogy nézeteltérésbe keveredett az edzővel az öltözőben. Reméljük, ez nem igaz, és csak kisebb sérülés akadályozta meg a pályára lépését. De mindenképpen érezhető volt a hiánya a baloldalon.

Kiemelkedő teljesítmények

Teljesen függetlenül ettől az eredménytől, úgy vélem, nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni a csapat teljesítményéről. Sőt, a mezőny legjobbjai Kata Misi és Kisbogesz voltak. Katának alig volt pontatlan passza. Ezt támasztja alá a 95%-os passzhatékonysága és a 3-ból 3 pontos, hosszú indítása. Nem véletlen, hogy ősszel bekerült a válogatottba. A jelenlegi mérkőzésen is megmutatta tehetségét.

Kisbogesz pedig hihetetlenül fontos szerepet tölt be a csapatban, ami ma is megmutatkozott. Sajnálatos módon a második félidőben olyan játékba kezdtünk, amely nem kedvezett neki.

Eldőlt Bognár István sorsa

ÚJPEST-MTK 1-2

Mi jól kezdtünk…

Az Újpest elleni hétvégi mérkőzésen már nem volt olyan kellemes időjárás, mint a DVTK elleni előző héten. Hűvös és nyirkos idő volt, ami nem minden szurkolótársamnak tetszett. Személy szerint én nem éreztem annyira kellemetlennek, de tudni kell rólam, hogy a melegebb időjárás nem az erősségem. Időnként erős szél is fújt a meccs alatt, de nem befolyásolta jelentősen az összecsapás menetét.

Szép számmal képviseltük magunkat a vendégszektorban. Jól is kezdtük magunk részéről a rigmusok skandálását.

A csapat viszont kevésbé nyújtott jó teljesítményt a mérkőzés elején. Az Újpest dominált, bár nem teljes erőbedobással. Csoboth Kevint nem sikerült megfékezni a jobb oldalon. Ő azonnal megrázta a hálót a 20. percben, megszerezve a liláknak a vezetést. A félidő második felében a védelmet próbáltuk rendezni, Hej Viktor és Varju Beni cseréjével. Hej Viktor a jobb oldalon védő szerepet vállalt, míg Varju középen segített.

Nem sikerült érdemi támadásokat vezetnünk, és sokak szerint a labdabirtoklás aránya is jóval az Újpest javára billent. Az online statisztikák szerint viszont sokkal kiegyensúlyozottabb volt a helyzet.

Szünetben

A vendégszektor dohányzó részén jó hangulatban telt el az idő a pillanatnyi eredmény ellenére. Páran megtárgyaltuk, hogy kinek örülnénk, ha feljutna az NB II-ből, de persze azt is, hogy hanyadik helyre várjuk az MTK-t a bajnokság végén. De arról is beszéltünk, hogy a bajnokság kezdete előtt már a 10. helyet is boldogan aláírtuk volna.

Mámoros második félidő

Horváth Dávidnak kétségkívül sikerült felráznia a csapatot. Most nagyon jól beváltak a vezetőedző cseréi. Különösen Stiebert és Jurinát kell kiemelni, akik becserélése meghatározó fordulatokat hozott.

A 59. percben már szinte egyenlíthettünk volna, de Némó gólját érvénytelenítette a VAR kezezés miatt. A lefújás után önironikusan megjegyezte, hogy most nem gólokat és kapufákat ad, hanem inkább gólpasszokat. Jurina egyenlítő találatához nagyon alázatosan járult hozzá.

Az egyenlítés után érezhetően magasabb szintre kapcsolt a csapat, és mi szurkolók is még intenzívebben buzdítottuk őket. Az utolsó percekben érkezett a katarzis, amikor a hétperces hosszabbítás végén Kocsis Geri beadása után Jurina tökéletes fejesgólt ért el. Hatalmas eufória tört ki, ahogy rohantunk a kerítéshez, hogy ünnepeljük a játékosainkat és a megérdemelt győzelmet!

Következő kihívások

Sorsdöntő rangadók előtt állunk. A bajnokság hajrájában olyan csapatokkal találkozunk, akik ellen eddig idén egyetlen pontot sem sikerült szereznünk. Őket érzékletesen az „Apokalipszis három lovasának” neveztem egyik blogbejegyzésemben. Köztük van a már bajnok Ferencváros, akikkel most vasárnap csapunk össze az Örökrangadón.

Ezek mérkőzések fogják eldönteni, hogy hol végezünk a bajnokságban, és sikerül-e bejutnunk a legjobb hat csapat közé, amit a klubvezetés optimistán tervezett a szezon elején. Reméljük a legjobbakat!

Az viszont biztos, hogy az eddigi teljesítményről sokan még álmodni sem mertünk.

Hajrá, MTK!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC