nb1.hu

MTK: Futács sorsa, kapcsolat a szurkolókkal, optimista célkitűzés

Július 13-án, este 18 órakor tartotta meg szezonnyitó szurkolói ankétját az MTK Budapest FC. Dr. Selei András klubigazgató és Horváth Dávid vezetőedző több mint két órán át válaszolt a szurkolók kérdéseire.

Az eseményt Balogh Orsolya klubmenedzser és kommunikációs vezető nyitotta meg és moderálta. Az MTK Baráti Kör képviseletében Kósa Gyuri bácsi, az örökös tiszteletbeli elnök volt jelen. Az ankét elején részt vett Kata Mihály, csapatunk új csapatkapitánya is.

Kósa Gyuri bácsi elsőként gratulált Kata Misinek, hogy ő lett a csapatkapitány. Ezt egyhangú ováció követte a szurkolók részéről. Kata Misi megköszönte a bizalmat, és remélte, hogy megfelel az elvárásoknak. Ritkaság számba megy, hogy valaki ilyen fiatalon megkapja a csapatkapitányi karszalagot. Ezután Misit elengedték, hogy tudjon pihenni a másnapi edzésre. Következett az ankét lényege. Dr. Selei és Balogh Orsolya megerősítették, hogy ez most teljesen kötetlen beszélgetés lesz, minden kérdésre választ fognak adni, nem lesz évindító monológ.

Mi lesz veled, Futács Márkó?

Tudni kell rólunk, szurkolókról, hogy nem szoktuk kerülgetni a forró kását. Rózsa szurkolótárs rögtön a legkardinálisabb kérdéssel indított, ami bennünket foglalkoztat. Lesz-e közös jövője Futács Márkónak az MTK-val? Tudniillik felröppentek pletykák arról, hogy Futács iránt érdeklődik a másodosztályba kiesett Honvéd, és emellett Futács kikerült a fix keretből az MTK-nál. Megalapozott volt tehát az aggodalom, hogy Futács távozni készül a klub kötelékéből.

Dr. Selei reagált először. Szokásához híven messziről indított. Elmondta, hogy célzott átigazolások történtek egytől egyig. NB I-es minőségű játékosok érkeztek. Önkritikát is gyakorolt: a vezetőség menet közben vette észre, hogy erősíteni kell. A csapat stabilitását fokozatosan javítani kellett.

A 25 fős keret Dr. Selei döntése volt, ami mellett kitart és vállalja a 100%-os felelősséget érte. A cél az volt ezzel, hogy átlátható, szűk keret és kompakt öltöző legyen, ahol mindenkinek megvan a szerepe. Legyen egy fix kezdő, további hat játékos szintén potenciális kezdő, és a „pótló” emberek, akik bármikor be tudnak ugrani.

Futács a vezetőség ezen koncepciójába nem fért bele, legalábbis nem első számú emberként, hanem csak harmadik számú csatárként. A felkészülés előtt Futács azt állította magáról a vezetőedző elmondása szerint, hogy alkalmas első számú csatárnak, de erről nem győzte meg a klubot.

Horváth Dávid hozzátette, hogy érzi a fontosságát ennek a kérdésnek. Sokat köszönhetünk szerinte Futácsnak. Jó kémia alakult ki vele, amikor az MTK-hoz igazolt. Jelenleg van Némó és Molnár Rajmund nagy potenciállal, akikre elsősorban számít.

Továbbá Stiebernek támadószellemű középpályásként, szélsőként jól áll az új játékrendszer, de akár csatárként is bevethető.

Csatárkérdés

Szurkolótársaim aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi csatár felhozatalunk nem lesz elégséges az NB I-re, és hiányolnak még egy góllövő erőcsatárt.

Dr. Selei válaszul elmondta, hogy továbbra is négy-öt ember közösen hozza meg az átigazolásokról való döntéseket; ez az ún. „technikai koalíció”, amit már a múlt téli ankéton elővezetett.

Van lehetőség arra, hogy lépjenek ezen a téren, de a szezont ezzel az állománnyal kívánják megkezdeni. Hat forduló megy le addig, amíg lehet még igazolni. Ha nagy lesz a baj, természetesen reagálni fog a klubvezetés.

Utánpótlásképzés

Köztudott már, hogy a szövetség el akarja hagyni az U19-es csapatokat. A klubigazgató elmondása alapján sajnos elitképzés irányába megy az utánpótlásképzés. Nehéz pálya a profi labdarúgás. Kevesen tudnak elhelyezkedni NB I-es, NB II-es szinten. Még kevesebb fiatalból lehet topfutballista.

Nem szerencsés a Sándor Károly Akadémia számára ez a versenyrendszer. Az elmúlt években felzárkózott hozzánk a többi akadémia.

Dr. Selei reméli, hogy elindul egy U18-as bajnokság, hogy nyerjenek egy évet a feltörekvő fiataloknak.

Kooperáció a Kozármislennyel

Szurkolótársaimmal kíváncsiak voltunk a Kozármislennyel való kooperáció mibenlétére. Erre azt a választ kaptuk, hogy határozottan jobb lett volna a BKV Előrével ezt a megállapodást megkötni, de erre nem volt lehetőség. A Kozármisleny valószínűleg a kiesés ellen fog küzdeni az NB II-ben. Aczél Zoltán csak és kizárólag azoknak a játékosoknak fog lehetőséget adni az NB II-ben, akik önerőből képesek ott lenni. Ezért nem feltétlenül a legjobb terület arra, hogy szabadon épüljenek a játékosok. Az új NB II-es rendszer miatt nyolc csapat biztosan a kiesés elől fog menekülni, nem lesz nagyon alkalom a kísérletezésre. Én személy szerint bízom Aczél Zoltán mesterben, és remélem, az ő csapatában, az ő játékrendszerében megállják a srácok a helyüket.

Csenterics és Molnár Ádin visszarendelhetők, nem rögzítették a versenyengedélyüket. Barkóczi viszont kölcsönben szerepel ott, ő nem visszahívható.

Továbbá az Ausztriából hazatérő Kovács Patrik és Balázs József kerültek bele a kooperációs szerződésbe, mint olyan játékosok, akikre igényt tarthat az idényben a Kozármisleny.

Mislenyből hétről hétre kap a klub szakmai visszajelzést.

Ebbe a megállapodásba 2003-as születésűek és fiatalabbak kerülhetnek bele.

Kölcsönszerződések

Négy játékosunknak lejárt a szerződése, akikkel nem kívánt hosszabbítani a klub. Kovács Márk, Töröcsik Péter, Kapronczai Gergely és Kaka Godwords.

Bibent nem kívánja elengedni a klub, de a szűkebb keretbe nem fért bele, NB III-ban edz. Látnak benne potenciált, csak nem tudna elég lehetőséget kapni.

Horváth Dávid mester mielőtt részletesen elmondta volna, kit miért adtak kölcsön, elmondta, hogy nála fontos szempont a balansz az öltözőben. Nem akarják csak öreggel vagy fiatallal telepakolni a keretet.

Először Nagy Zsombi Szegedre való kölcsönadása került terítékre. Zsombi nem volt 100%-os állapotban, amikor megkezdte az edzéseket. Úgy ítélték meg, hogy nem kapna kellő lehetőséget ahhoz, hogy visszajusson arra a szintre, amikor majdnem bekerült a válogatottba. Ezért lett kölcsönadva. Így ha visszatér, akkor remélhetőleg ott tudja folytatni, ahol a sérülése előtt volt.

Nincsen elfelejtve egyik kölcsönadott játékos sem, folyamatosan monitorozva vannak.

Nem az számít, hogy kiesés ellen küzdő csapatban vannak, hanem hogy ők maguk hogyan teljesítenek. Kikerülnek a komfortzónából, és akkor van értelme a kölcsönnek, ha a kölcsönző csapat a szezon végén könyörög azért, hogy maradjon még egy évet, mert az azt jelenti, hogy alkalmazkodó, potens játékos.

Az akadémia fejlesztése

Infrastrukturálisan kívánja a klub fejleszteni még a Sándor Károly Akadémiát. A mellette lévő üres telek egy részét meg kívánják szerezni az akadémia számára, hogy kiszolgáló egységként hasznosítsák. Ez lehetőséget adna egy Kőbányai úti bejutásra. Napirenden van az akadémia területi bővítése, csak sok minden van körülötte állami kézben.
Olyan akadémiát szeretne a klubvezetés, ahol nézők is vannak; ez még nem teljesen sikerült.
Nyitottak lesznek az utánpótlás meccsek a szurkolók előtt.

Optimisták

Egy oszlopos idős szurkoló nehezményezi, hogy a klubkommunikáció zavaros továbbra is, de ez huszadrangú probléma ahhoz képest, hogy szerinte vérszegény még így is a védelmünk és a támadósorunk. A Kádár – Bobál duót lassúnak ítéli, és szerinte Némó és Kádár csak levezetni vannak nálunk. Kiemeli, hogy valójában mindig az első csapat teljesítménye a legfontosabb, főleg a szurkolóknak; ezért az aggodalom. Minden más csak utána jön.

Dr. Selei azonnal reagálva elmondta, hogy a klubvezetés kiáll Horváth Dávid mellett. Meg kell védeni azt a rendszert, ami eddig kialakult; ebbe a keret és a vezetőedző egyaránt beleértendő.

Ha valaki levezetni akar, arra reagálni fog a technikai vezetés; több olyan játékostól megváltak, akiknél úgy érezték, hogy új impulzusra van szükségük.

Horváth Dávid ezután elmondta, hogy a játékfelfogás sokkal fontosabb, mint a játékrendszer. Egyik csapat keretét sem cserélné el a miénkre. Elsődleges cél, hogy megállítsuk a liftezést.

Dr. Selei viszont már arról beszélt, hogy házon belül 50 ponttal kalkulálnak és optimista cél a hatodik hely. Meg kell mondanom, hogy életemben nem találkoztam még ilyen ambíciózus emberrel, mint Dr. Selei András.

A vezetőedző ezután azzal folytatta, hogy az U23 alattiak fejlesztése kiemelt szempont, hogy akár nemzetközi szinten jegyzettek legyenek. Úgy készítik fel a játékosokat, hogy fizikailag ott legyenek akár külföldön is. Dr. Selei kiegészítette azzal, hogy minél több játékosnál akarják elérni, hogy korosztályos vagy felnőtt szinten válogatottak legyenek, presztízs szempontból is. Továbbá azért is, mert akkor abban lesz értékesítési potenciál. Mozgatni kell a piaci mutatókat az átigazolások mellett a játékosok képzésével.

A klubigazgató hozzátette, hogy csalódna, ha Kata Misi pár év múlva ne kerülne be a válogatottba.

Ekkor Kósa Gyuri bácsi indulatosan közbevágott. „ITT legyen az MTK-nál válogatott egy játékos!” Tapsvihar tört ki ezután.

Horváth Dávid azzal folytatta, hogy mérnek mindent a játékosokkal kapcsolatban. Európai módszertannal, külföldi sztenderdek szerint. Videóelemzővel a Brighton és az Inter játékát elemzik. A labdabirtoklás terén a De Zerbi-féle foci inspiráló számukra.

Mentális oldalon a sportpszichológus folyamatosan fejleszti magát.

Játékrendszer

Szurkolói kérdésre reagálva a vezetőedző mondta, hogy kitart a 3-5-2-es felállás mellett, de az eredményesség jegyében változhat alkalmanként az alakzat. A játékrendszernek nagyjából megegyezőnek kell lennie a felnőtt és az utánpótlás csapatoknál.

Egy szurkolótársam szerint (nem csak szerinte a sugdolózásokból ítélve) a szögletek levédekezése még mindig az achilles sarka a csapatnak a felkészülési mérkőzések alapján.

Horváth Dávid elmondta, hogy az új igazolások is azt a célt szolgálják, hogy a csapat levédekezze a szögleteket. Magasítani kellett a csapatot.

Thiam és Spalek teljesítménye nagy kérdés volt még szurkolótársaim körében. Nem győztek meg bennünket arról, hogy NB I-es minőségű játékosok; pedig az volt a mondás, hogy ők már az NB I-re érkeztek.

Horváth Dávid szerint Thiam egyre jobb teljesítményt nyújt az edzéseken. Vele stabil belső középpályánk lesz. Nem egy játékosra kívánja felfűzni a csapatot. Mindenkinek megfelelő szerepkört talált. Nagy lehetőségek vannak ebben a keretben – összegzett.

Spalek az egyetlen, aki nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni; kisebb sérüléssel bajlódik.

Petíció

Az NB III-as csapatok petíciót indítottak az MLSZ felé, hogy ne csak vasárnap lehessenek NB III-as meccsek. Az MTK is csatlakozott az aláírókhoz.

Ultrák

Végül, de nem utolsósorban egy kendőzetlen kérdés is érkezett a klubvezetés felé. Az, hogy mi a bajuk az ultrákkal. A klubigazgató diplomatikus válasza az volt, hogy a klub nyitott az ultrákkal való párbeszédre, és nem gondolja, hogy bezárultak volna a kapuk. Szerinte megoldható minden konfliktus.

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC