nb1.hu

MTK: amin az FTC 6-1-es győzelme sem tud változtatni!

Ebben a dolgozatban az elmúlt 8 forduló alapján vonnék le következtetéseket a csapatunkról szurkolói szemszögből. Összefoglalnám, mik és kik az MTK erősségei és gyengeségei.

ELŐZMÉNYEK

Nyolc fordulót követően a tabella 4. helyén áll az MTK. Ez négy győzelmet, két döntetlent és két vereséget jelent, amely összesen 14 pont. Csapatom a vártnál sokkal jobban kezdte a szezont. Olyan komolynak mondható ellenfelek ellen győzedelmeskedett, mint a DVSC, a KTE vagy a DVTK. Sajnálatos módon az erős kezdést megszakította a Ferencváros. Lesújtó, 6-1-es vereséget mért ránk a 222. Örökrangadón.

TAPASZTALTAK ÉS FIATALOK

Horváth Dávid, csapatunk vezetőedzője, (aki mellett mondanom se kell, hogy teljes mértékben kiállok) két fontos dologra támaszkodik. A tapasztalatra és a fiatalságra. Ez mindennek most az alfája és az omegája. Ez a két összetevő adja a csapat dinamizmusát, hozza el az eredményességet.

Elöl a sokadvirágzását élő Némó, és a főnixmadárként újjászületett Kisbogesz felelnek a támadásokért. Az ő rutinjuk nagyon sokat nyom a latba. Magukkal tudják húzni a gárdát. Azzal hogy Kisbogesz közelebb játszik a csatárokhoz, mint korábban, sokkal több lehetőséget nyújt a számára, hogy kibontakozhasson irányítóként. Mind ő, mind Thiam képesek hosszú indításokra és átlövésekre. Előbbiekkel kiválóan meg lehet játszani Némót. Kisbogesz alkalmanként maga is csatárként működik mellette.

Hátul a komplett védelem jelenti a tapasztalatot és az ezzel járó garanciát. Jól mutatja ezt, hogy az Örökrangadóig, 7 forduló alatt csak 5 gólt kaptunk. Ez annak volt köszönhető, hogy az MTK eddig mindig igyekezett létszámfölényben védekezni és ennek köszönhető, hogy 7 meccsen az egyik legkevesebb helyzetet engedte meg az ellenfeleknek. Ráadásul a már válogatott kerettag, idén hozzánk “hazatért” Demjén Patrik kapusunk is kiemelkedőt nyújt a meccsenkénti bravúrjaival.

Demjénnel együtt, a Hej, Kádár, Bobál alkotta védelmi trió valóságos betonfal. Ezért is volt mellbevágó, hogy hat gólt rúgott nekünk a Fradi az Örökrangadón. Tudtuk, hogy esélytelenek vagyunk a magyar bajnok ellen, de azt senki sem gondolta, hogy ilyen könnyedén legyőznek bennünket.

Rátérnék a másik lényeges alkotóelemére csapatunknak, a fiatalokra. Visszatérésünkkel az élvonalba, nem meglepő módon, ismét megugrottak a fiatalpercek számai, ahogy ezt több portál is jelezte már az elmúlt hónapokban. Büszkén írhatom le, hogy ebben a vonatkozásban mi élen járunk. Köszönhető ez a teljesség igénye nélkül Kovács Matyinak, Kata Misinek és Horváth Artúrnak.

A fiatal játékosok szerepeltetése viszont sokszor veszélyt jelenthet egy csapatra a bajnokságban. Azért, mert pár elvesztett meccsel a kieső zónába kerülhet egy klub, emiatt a csapatok nem szeretnek kockáztatni és inkább a biztosra mennek. Nem feltétlenül adnak sok fiatalnak lehetőséget. Nálunk más a helyzet. A Sándor Károly Akadémia még mindig biztos pont, és látható, hogy NB I-es minőségű játékosok kerülnek ki onnan.

BÜSZKESÉGÜNK: KATA MIHÁLY

Az idei szezonunk nagy ásza minden kétséget kizárólag Kata Misi lehet. És remélem, él ezzel a lehetőséggel. A szerbek elleni győztes Eb-selejtezőn bemutatkozott a válogatottban, a szezont megelőzően megkapta a csapatkapitányi karszalagot, ami óriási felelősséggel jár. De érezhető, hogy az egész csapat mellette áll, és a rutinos öreg rókák is bíznak az ifjú titánban.

Fiatal kora ellenére Kata nem zöldfülű. Túl van már a 100. felnőtt mérkőzésén az MTK színeiben. Legnagyobb erényei közé tartozik a passzpontossága, a kivitelezett cselek mennyisége és a labda magas előreívelése kiemelkedő pontossággal a támadó harmadba. Az átadásainak több mint kétharmada célt talál. Ebben a játékrendszerben Kata kulcsember. Thiam és Bognár mellett az ő feladata megjátszani Némót, vagy ha Bognár is magasan helyezkedik, akkor őt helyzetbe hozni.

Strapabíró középpályásról beszélünk, aki folyamatosan segíti a labdakihozatalokat, nyugodt szívvel fel lehet rá passzolni bármikor, mert labdabiztos játékos, aki labdavezetéssel is képes előrébb mozdítani a támadásokat. Némóval és Kisbogesszel akár kis területen is nívós kombinációkat tud végrehajtani.

Ergo remekül ismeri fel azt amikor az ellenfél lezárja a pálya egyes területeit. Erre mondják, hogy lát a pályán. Néha a játéka engem a jelenleg sérült Ismael Bennacerére emlékeztet, aki az AC Milan játékosa.
Univerzális játékosról beszélünk, aki egy-két év múlva akár külföldi top ligába is igazolhat. Az általam fentebb felsorolt jellemzői mind-mind csak emelik az értékét. Ha a sporthíreket figyelmesen böngészi az olvasó, látható, hogy egyre inkább felfigyelnek Katára külföldön is.

FÁJÓ VERESÉG UTÁN

Feladni, összezuhanni nem szabad. Tudtuk, mivel jár a Fradi ellen felvállalni a focit. Beállhattunk volna 9 emberrel védekezni, de ehelyett inkább beleálltunk a küzdelembe. Csak arra nem számított senki, hogy a védelmünk, ami kiemelkedik az NB I mezőnyéből sok tekintetben csütörtököt mond…

Dejan Sztankovics csapata túljárt az eszünkön. Folyamatosan dominált az FTC az egyenlítő gólt követően. Mindig létszámfölényben voltak a vendégek. Sigér és Romdan majd mindig üresen voltak és meg is játszották őket csapattársaik, onnantól pedig borítékolható volt, hogy vagy Varga vagy Marquinhos befejezi a támadást.

Húsz támadást vezényeltek le könyörtelenül a zöld-fehérek, amelyből 6-szor Demjén kapusunknak kellett maga mögé néznie…

A hibákból tanulni kell. Mint minden gárdának, nekünk is vannak gyenge pontjaink. Kovács Matyi például nem mindig tud visszaérni védekezni szárnyvédőként. Erre a posztra talán Hej és Spalek is jobb megoldás lenne. 3-4-3-as variációban Kovács előrébb tud mondjuk helyezkedni, és Hej biztosít mögötte, ami már egy fokkal jobb helyzetet teremt, mint a 3-5-2-es felállásban, ahol Matyi sokszor segítség nélkül marad, és néhol csak az isteni gondviselésre bízhatja magát.

Védekezéskor tartani kell a létszámfölényt, ahogy ez sikerült a Debrecen és az Újpest ellen is, sajnos az FTC ezt a létszámfölényt lebontotta, szétzilálta.

És ahogy azt már korábban jeleztem, ugyan Némó tényleg sokadjára bizonyítja, hogy remekbe szabott kontracsatár, és mindenki láthatja miért vált be mindenhol ahova igazolt élete során. Ugyanakkor ő nem lesz örökké, és már túl van pályafutásának zenitjén, ezért a téli átigazolási időszakig gondolkodni kellene feltétlen egy 26 év körüli gólvágó center leigazolásáról.

ÚJABB CSATA

Most már az elkövetkező csatára kell koncentrálni, amely most vasárnap fog zajlani a sóstói MOL Arénában a Fehérvár ellen. Remélem Horváth Dávid mester olyan taktikát húz elő a sublót alól, amivel le lehet győzni a lassacskán magára találó fehérváriakat. Ami biztos, hogy én ott leszek és szurkolni fogok a győzelemért.

ZÁRSZÓKÉNT

“Nem számít a liga
mi mindig itt vagyunk
A kék-fehér színekért
együtt szurkolunk!”

Nem győzöm elégszer leírni, hogy mennyire büszke vagyok, hogy az Ultras MTK részese lehetek. Örülök, hogy szurkolótársaimmal jóban-rosszban a csapat mellett vagyunk. Szurkolótársaim ha kell buszoznak, vonulnak Újpestre. Koreót készítenek az Örökrangadóra, hangot adnak véleményüknek a pályán és azon kívül is.

Mindig, mindenkor a kék-fehér színekért!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC