nb1.hu

MTK-Ajax: a 11-es jogtalan volt, de nem csak emiatt nem kell szégyenkezni

Csütörtökön kora este az Ajax U19-es csapata kétes tizenegyessel, 1-0-ra győzte le az MTK Budapest U19-es fiataljait az UEFA Ifjúsági Liga rájátszásában.

MÉRKŐZÉS ELŐTT

Sajnálatos módon egy negatívummal indult az esemény. Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban ismét felmerültek a beléptetési problémák. Az ultrák, akik szervezett szurkolással készültek, nem juthattak be szektorukba. A biztonsági szolgálatnak az volt az érvelése, hogy csak fiatal gyerekcsoportok mehetnek abba a szektorba, és ezen a mérkőzésen a B oldalra nem érvényes az MTK bérlet. Erről a klub sem tájékoztatta a tábort. És aki kint volt a meccsen, az láthatta, hogy volt bőven hely a B oldalon, ahol a szurkolók elférhettek volna a 0 ft-os, illetve a tiszteletjegyes vendégek mellett.

AZ MTK ÉRTÉKELÉSE

Összegészében az MTK-s fiatalok jól felkészültek a kemény mérkőzésre. Ami döntő különbség volt, az a játékosok képességeiben mutatkozott meg. Az Ajax fiatajai dinamikusabbak voltak, labdabiztosabban játszottak, folyamatosan járatták a labdát. Egy-egy kontrával is gyorsan fel tudtak érni a kék-fehérek tizenhatosához. Ennek ellenére az MTK-s srácok azt kell mondjam kitettek magukért.

Láthatóan fegyelmezetten hajtották végre Kanta József vezetőedzőjükkel megbeszélt taktikát. Nem alibizett senki.

Kiemelendő Kovács Mátyás és a csapatkapitány, Horváth Artúr teljesítménye. Nagyon sokat tettek hozzá a mezőnyjátékunkhoz.

A védők is jól teljesítettek. Ezt mutatja meg legjobban, hogy az Ajaxnak az első félidőben nem volt komolyabb ziccere. A második játékrészben már kiütköztek a képességbeli különbségek, és az erőnléti tényezőknek is fontos szerepük lett. Sokszor nem értek vissza az MTK védői, mikor az Ajax támadott, és sokszor ütemtelenül szerelték az ellenfél játékosát, ebből született a tizenegyes, ami egyértelműen nem volt az, de magáért a szabálytalanságért, jogosan fújt a játékvezető.

Támadójátékunk eredményeként öt komoly helyzetet is kidolgoztak a tehetségeink, ami abszolút jó teljesítmény, pláne az Ajax ellen. Nyilván a focit gólokra játsszák, ebben sajnos alulmaradtunk, de szégyenkezni senkinek nincs oka.

Az erőnléten mindenféleképpen javítani kell, hogy hatvan perc után ne fáradjanak el a srácok. Illetve a gyors, pontos passzok tekintetében is van még hova fejlődni. Kovács Mátyás próbálkozhatott volna többet azzal, hogy középen vezeti végig a labdát, csapattársai pedig keresztezve segítenek neki, ahelyett hogy mindig a széleken próbált elfutni.

A MECCS KULCSPILLANATAI

Első és utolsó percek, illetve az Ajax tizenegyese.

Egyértelmű, hogy másként alakult volna a mérkőzés, ha Molnár Ádin az ellenfél védelmi hibáját követően a kapuba talál, és a labda nem a kapufáról kifele pattan a legelején.

Arról nem beszélve, ha Kovács Matyi belőtte volna a második félidő 92. percében a tizenegyest…

A hiba viszont nem von le semmit a mérkőzésen mutatott teljesítményéből. Nagy a nyomás egy ilyen szintű tétmérkőzésen főleg, ha az utolsó percekben rajtad múlik szinte minden. Matyiból még nagy játékos lesz. Ez is formálja majd őt.

Az 58. percben, ahogy már fentebb is írtam, Varga Dominik az MTK védője elsodorta szabálytalanul az Ajax támadóját. A visszajátszásból kiderül, hogy a szabálytalanság ugyan pár centivel, de a tizenhatos vonalán kívül kezdődött, majd a játékosok csak beestek a tizenhatoson belülre. A bíró pár másodpercig hezitált, végül tizenegyest ítélt. Misehouy értékesítette, így a vendégek megszerezték a vezető találatot, ami végül eldöntötte a meccset.

MECCS UTÁNI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A mérkőzés után a sajtó munkatársai Kanta József vezetőedzőt, Csenterics Adrián kapust, Horváth Artúr csapatkapitányt és Barkóczi Benedeket kérdezhették.

Összességében nagyon büszke vagyok a csapatra, hiszen amit a mérkőzés előtt megbeszéltünk és amilyen taktikát kidolgoztunk, azt maradéktalanul megcsinálták, nagyon jól tolódtunk védekezésben, nem tudtak mögénk kerülni, jól szűkítettük a területet.

„Az első félidőben volt néhány kontralehetőségünk is, helyzeteket dolgoztunk ki. Sajnálom, hogy egy ilyen kétes tizenegyessel alulmaradtunk, illetve természetesen azt is, hogy a miénk a végén sajnos kimaradt, de az tud csak hibázni, aki a 91. percben is oda mer állni a labda mögé egy ifi BL-mérkőzésen. Még egyszer mondom, összességében minden elismerést megérdemelnek a játékosaim” – értékelte a látottakat Kanta József vezetőedző.

Kanta az NB1.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy bőven volt továbbjutási esély, mivel több helyzetet dolgoztak ki az MTK-sok. Viszont azt is nyomatékosította, hogy ezeket a helyzeteket ki is kell használni. Az MTK nem élt a kínálkozó lehetőségekkel miközben az Ajax értékesítette a tizenegyesét. A tanulság pedig az, hogy továbbra is ugyanilyen mentalitással kell a játékosoknak teljesíteniük minden meccsen. Megalkuvást nem tűrően mentek, megérdemelték volna, hogy minimum egy tizenegyespárbajig eljussanak.

Horváth Artúr csapatkapitány elmondta, hogy az volt a cél, hogy a végsőkig küzdjenek, elégedett a teljesítményével, és azt gondolja, hogy le a kalappal mindannyiuk előtt, mert helyt álltak az Ajax ellen.

Barkőczi Benedek szintén megerősítette, hogy a klub felől csak az volt az elvárás, hogy mindent adjanak ki magukból. Ez megtörtént, sajnálja, hogy a meccs végül így alakult, de tovább kell menniük.

Csenterics Adrián az NB1.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy ez a találkozó más volt mint egy NB II-es mérkőzés. Gyorsnak ugyanúgy gyors volt, de kijelentette, hogy amikor a felnőtt csapatnál védett, akkor teljesen más taktikát alkalmaztak, mint most.

Hozzátette, hogy az NB II-ben kevesebb gyerekes, utánpótlás focira hajazó hibát vétenek a játékosok.

Kanta József, szintén az NB1.hu kérdésére válaszolva elmesélte a két ghánai MTK-játékosról, hogy most játszottak a legjobban eddig. Anokye védőt sokkal felszabadultabbnak érezte, mint eddig. Hozzátett a támadásokhoz is, korábban bátortalanabb volt.

Mensah, a vezetőedző elmondása szerint, a kezdetektől fogva harcos középpályás, akit megbízható játékosnak tart. Jó teljesítménnyel illeszkedtek be a csapatba, és ha továbbra is így játsszanak, akkor mindig tárt karokkal fogadják őket.

Jegyzőkönyv

MTK Budapest U19

Csenterics – Varga D. (Lépő, 76.), Csernák, Matviiv, Anokye – Mensah, Szőke, Horváth A. – Molnár Á., Kovács M. – Barkóczi (Vasvári, 76.).

Vezetőedző

Kanta József

AJAX Amsterdam FC U19

Setford – Alders, Gooijer, Henry, van Bohemen – Gorter, Misehouy (Speksnijder, 85.), Agougil (Chahid, 85.) – Kalokoh, Boerhout, Banel (Chourak, 85.).

Vezetőedző

Frank Peereboom

Gólszerző

Misehouy (58. – 11-esből)

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC