nb1.hu

MTK: a valaha volt legjobb idegenbeli túra

Számomra ez egy rendhagyó blog lesz. Egy jó ideje adós vagyok Bacsó Leventének, a Gesztelyi FC elnökének azzal az ígérettel, hogy beszámolok arról milyen élményben részesülhettünk MTK-szurkolók 2023 szeptemberében Gesztelyen. A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában szeretett csapatom 6-1-es győzelemmel kiharcolta a továbbjutást. Most ezen ígéretem beváltanám.

Az apropót az adja, hogy az MTK Budapest FC és az MTK Baráti Kör közösen (nagy szurkolói egyetértést követően) Fair Play Díjra terjesztette fel a Gesztelyi FC csapatát a napokban. De erről majd később. Legyen szó az útról, ami idáig vezetett.

ÚTON

“A földön út vonul, és az út hossza az álma mindenkinek.”
Jack Kerouac

2023 Szeptember 17-e vasárnap hajnal. Krisz barátom egy határozott mozdulattal zárta be munkahelyének, egy méltán híres bulinegyedi itató ajtaját. Ezzel a lendülettel elindultunk a nagy túránkra, amelynek célja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gesztely volt, ahol tizenhárom órás kezdéssel mérkőzött meg egymással csapatunk az MTK Budapest FC, a helyi Gesztelyi FC-vel a Magyar Kupában.

A hajnali IC pontosan 5:25-kor gördült ki a Keleti pályaudvarról. A 2 órás vonatút alatt volt alkalmunk pihenni és megreggelizni, illetve átgondolni, hogy mégis mi várhat ránk az út végén Gesztelyen.

A reggel már Miskolcon ért bennünket, a fel nem ébredt acélváros, és a csend furcsán hatott Budapest állandó zaja, lüktetése után.

Egy elnyújtott városi barangolást követően elkezdtünk fizikailag is felkészülni a mérkőzésre. Betáraztunk sörökkel, üdítővel, még egy korai ebédet is sikerült megejtenünk. Ekkor jelezték felénk szurkolótársak, hogy a délelőtti IC járattal robognak Miskolc irányába. Ez remek hír volt, meg is beszéltük, hogy mindannyian el tudjuk érni a 11 órakor, a Búza térről induló helyközi buszjáratot Gesztelyre.

Egy szemvillanás alatt már a buszon találtuk magunkat szurkolótársaink társaságában és szurkolói nótákat énekelve kevesebb mint 30 perc leforgása alatt elértük Gesztelyt.

A SARKI KISKOCSMA

A buszról leszállva első döntésünk az volt, hogy a fő út mentén betérünk a helyi műintézménybe, amelyet Sarki Kiskocsmának hívnak. Valóban kicsi, és valóban utcasarkon van.

Mondanom se kell, ami ott ért bennünket az felejthetetlen volt. A kocsma árai valahol 2010 tájékán megrekedtek, és az árlapot figyelve se hittük el, hogy mi mennyibe kerül. A masszív italozás közepette megismerkedtünk a helyi erőkkel, ha lehet így fogalmazni. Ők voltak a gesztelyi szurkolók, legalábbis egy részük. Ilyen vendégszeretetben azt kell mondjam még nem volt részünk. Nem volt nehéz tehát arra a kollektív elhatározásra jutni, hogy a meccs után visszatérünk.

Fotó: Gesztelyi Football Club

A gesztelyi focipályához vezető utat a kilométerhosszú kígyózó sor jelezte nekünk. Mondhatni az egész település apraja nagyja kilátogatott erre a találkozóra. Igazi futballünnep volt ez nekik.

AZ ÖSSZECSAPÁS

A mérkőzésről magáról nem kívánok részletes leírást adni. Az eredménnyel mindenki képben van azt hiszem.
A főbb események számomra azok voltak, hogy fiatal tehetségeink Molnár Rajmund és Kovács Patrik kiemelkedően teljesítettek. Előbbi mesterhármast szerzett. Utóbbi csereként beállva duplázni tudott.

Helyi ellenfelünk vezetőedzőjének azt hiszem nem lehetett panasza játékosaira. Derekasan helytálltak egy NB I-es klub ellen.

Nekünk MTK-soknak, a gesztelyi kapus Szegő Boti egyértelműen belopta magát a szívünkbe. Többen beszéltük, hogy vármegyei szinten remek hálóőr. Ezt bizonyítja, hogy akár dupla annyi góllal is nyerhettünk volna, mint amennyivel. Boti több helyzetben védte meg sikeresen lövéseinktől a gesztelyi kaput. A lefújás után meg is tapsoltuk őt, és közös képet is kértünk tőle.

FOLYTATÁS A KRIMÓBAN

Amikor elégedetten a győzelmet követően, a továbbjutást megünnepelni megérkeztünk újra a Sarki kiskocsmához, már több gesztelyi fanatikus várt minket. És sorra gratuláltak nekünk a továbbjutáshoz. Nagyon jó barátságok, emberi kapcsolatok kezdtek kialakulni, nagyon sok Jager, Unicum és sör mellett.

Nekem egy idős úrral volt szerencsém beszégetni a gesztelyi ‘régi idők focijáról’ a szó legszorosabb értelmében. Elmesélte milyen volt régen itt a labdarúgás. Ő maga is focizott a gesztelyi csapatban.

Akkoriban még a legnagyobb hóban is kimentek rúgni a bőrt. A győzelemért egy rekesz üdítő, vagy sör járt a játékosoknak. Tényleg más idők voltak azok.

Az estéhez közeledvén elköszöntünk, megköszöntük a vendéglátást, a kedvességet, amiben részesítettek minket. Pár MTK-s felvette a kapcsolatot helybéliekkel, és egyeztettek arról, hogy a DVTK elleni decemberi bajnokit követően vendégül látnak bennünket a kocsmában egy bográcsozásra.

VISSZATÉRÉS GESZTELYRE

December 16-án késő este tehát Gesztelyre vitt az utunk párunkat egy izgalmas párharcot, egy gólzáporos döntetlent (3-3) követően a DVTK ellen.

Mondanom se kell, remek hangulatban indultunk Gesztelyre. Négyfős brigádunkból ugyan csak én voltam az, aki korábban szeptemberben ott volt Gesztelyen, de ettől lett még jobb a visszatérés, mert olyanok jöttek velem, akik még nem tapasztalták meg a Sarki Kiskocsma atmoszféráját és gesztelyi barátaink vendégszeretetét.

A babgulyás amellyel vártak minket az 10-ből 11 pontos volt nálam, de azt hiszem társaimnál is hasonló sikert aratott. Egy otthon maradó szurkolótársunknak még vittünk is haza belőle, hisz neki volt köszönhető részben a szervezés.

Ajándékként kaptunk egy Gesztely – MTK mérkőzésre készült promóciós sálat és egy aláírt táblácskát, amelyet a helyiek a DVTK – MTK meccsre készítettek nekünk.

Maradandó emlék lett ez számomra. Itt ígértem meg Bacsó Leventének, gesztelyi klubelnöknek, hogy feltétlenül fogok írni erről, és megkésve ugyan, de betartom az ígéretem.

FAIR PLAY DÍJ

Végezetül pedig beilleszteném az MTK Baráti Kör Facebook bejegyzésését, amely indokolja miért a Gesztelyi Futball Klub érdemli meg, hogy az idei Fair Play Díj Győztese legyen.

Hajrá, MTK! Hajrá, Gesztely!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC