nb1.hu

Mi lesz veled, ZTE?

Nehéz átigazolási időszakot kell átélniük a ZTE szurkolóknak. És még hol van a vége? Hiszen Demjén Patrik után újabb közönségkedvencek távozhatnak Zalaegerszegről.
Szeptember hatodikáig lehet játékosokat vásárolni és értékesíteni.
Tehát, van még idő arra, hogy a válogatott kerettag Mocsi Attila és a klub csapatkapitánya, Tajti Mátyás is távozzon.

Az anyagiak és az értékesítés

Információim szerint Demjén Patrik 530 ezer euróért váltott klubot a nyáron, ám csapatunk eddig csak Sajbán Mátéért fizetett átigazolási díjat. Meglepő lenne, ha a kapusunkért befolyt összeg teljes egésze elment volna a Pakson csak epizódszerepet kapó csatár szerződtetésére. Azonban a vásárlási díj összege ismeretlen.
Mocsi Attila pedig már el is utazott Törökországba újdonsült csapatához. A Rizespor várhatóan 750 ezer euró körül fog fizetni érte, amiből már szépen lehetne erősíteni.

Klubunk tulajdonosa, Végh Gábor egy korábbi interjújában az 1 millió eurós bevételt tűzte ki célul játékoseladásból, egy átigazolási szezon leforgása alatt. Ez úgy néz ki, hogy most sikerülni is fog. Főleg akkor, ha csapatkapitányunkat is értékesítik hétvégi ellenfelünk, az Újpest számára. Így már egy körülbelül másfél millió eurós, átszámítva egy megközelítőleg 600 millió forintos bevétele lenne klubunknak. Ezen felül az UEFA hivatalos adatai szerint további 350 ezer eurót kaptunk az Ekl-szereplésért. A kérdés már csak az, hogy a távozókat pótolják-e, és ha igen, akkor kivel, kikkel?

Végh Gábor korábban így vélekedett a játékosok értékesítéséről:
„A játékosok értékesítése fontos tényező ahhoz, hogy a klub gazdaságilag stabil lábon álljon a következő szezonban is. Amennyiben pedig lesznek távozók, akkor a pótlásukról is gondoskodnunk kell. Ez az élet rendje, ezt nem kudarcként éljük meg, hanem lehetőségként.”

Kik érkezhetnek?

Ugyan az Újpest és a ZTE előrehaladott tárgyalásokat folytat Tajti Mátyás szerződtetésével kapcsolatban, Yohan Croizet várhatóan nem csereügylet részeként érkezhet Zalaegerszegre. A francia játékos jelenleg az Újpest NB III-as csapatának a tagja, akit értékesíteni szeretnének. Várhatóan mi leszünk a „befutók”, bár túlzás lenne azt állítani, hogy túl nagy tolongás van a játékos szerződtetéséért. Az utóbbi időben többet volt sérült, mint játékra alkalmas állapotban. Így erősen kockázatos igazolás lenne a 31 éves támadó szerződtetése, akinek tudása egyébként kimagaslik az NB I-es mezőnyből.

Felvetődött korábban a Szaúd-Arábiából távozó spanyol középpályás, Nono szerződtetése is, de – annak ellenére, hogy jelenleg Magyarországon tartózkodik – nagyon csekély az esély arra, hogy Zalaegerszegre szerződjön a rutinos karmester.
Az ex-közönségkedvenc, Nikola Serafimov szerződtetése szintén napirenden volt, ám úgy néz ki, hogy számít rá a Fehérvár szakmai vezetése, és nem értékesítik az észak-macedón védőt.
Tehát, nehezen mondható meg, hogy kivel vagy kikkel pótolhatja sportigazgatónk, Sallói István a távozókat, de az egészen biztos, hogy sűrű napok elébe fog nézni.

Konferencia-liga-ellenfelünk, az Eszék sportigazgatója, Ivica Kulesevic nyilatkozott egy horvát lapnak arról, hogy már két játékos kölcsönvételéhez is közel jártunk, azonban valamiért visszaléptünk az üzlettől.
„Lehetőség van még néhány kölcsönadásra. Például Špoljarić és Hiroš kölcsönadásáról már megállapodtunk a ZTE-vel, de meggondolták magukat.”

A múlt és a jelen összehasonlítása

Azt gondolom, nem túlzás kijelenteni azt, hogy csapatunk az utóbbi években még soha nem rendelkezett ekkora bevétellel, mint most.
Ennek ellenére régen olyan, magyar szinten kiemelkedő játékosok érkeztek, mint Stieber Zoltán, Mitrovic vagy éppen Futács Márkó.
Ugyan csapatunk játékospolitikája azóta merőben megváltozott, most talán ismét bizakodhatnak a szurkolók abban, hogy a játékosbevételből hasonló kaliberű, ismert játékosok érkezhetnek, akik erősítést jelentenének.

Mi a helyzet Ikobával?

Az amerikai csatárt számtalan csapattal szóba hozták a nyár folyamán, azonban még mindig a ZTE keretének a tagja. Vagy talán már nem is, mivel kikerült az első csapat keretéből.
Így nem lenne meglepő az, ha az NB III-ban kapna szerepet vagy pedig szerződésbontással érne véget zalai karrierjének „második epizódja”.

Cél: bennmaradás, vagy pedig élmezőny?

Azt hiszem, jelenleg kevés magyar futballszerető gondolja azt, hogy a mostani keret képes lenne elérni az NB I valamelyik előkelő pozícióját. Pedig a vezetőség a szezonkezdet előtt az első öt hely valamelyikét célozta meg. A rossz kezdés is azt mutatja, hogy ez most talán nem reális, de amennyiben erősítések érkeznek csapatunkhoz, még bármi megtörténhet.

Minden ZTE-szurkolótól azt kérem, hogy próbálják meg türelemmel követni és megértéssel kezelni az eseményeket!
Van még idő igazolni, és egészen biztos az, hogy csapatunkhoz több játékos is érkezik még szeptember hatodikáig.
Támogassuk csapatunkat a jelenlegi szituációban is, hiszen játékosainknak a hullámvölgyben van leginkább szüksége a bíztatásunkra!

DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC